Nalazite se u > Kalendar

10. listopada - sveti Danijel i kolege mučenici

10. listopada - sveti Danijel i kolege mučenici

Primjer i poticaj svetog Franje Asiškoga nadahnjivao je njegove duhovne sinove nek Evanđelje naviještaju „Sarace­nima i ostalim nevjernicima". Početkom 1227. godine sedmorica franjevaca otputovali su u Maroko obraćati nevjernike na kršćanstvo. Na čelu im je bio o. Danijel, provincijal kalabreške provincije. Dospjeli su u grad Ceutu u Maroku. Koristeći dobre veze trgovaca iz Piše, Đenove i Marseja, razvili su veliku propovjedničku aktivnost. Po naređenju mjesnih vlasti uhapšeni su i bačeni u tamnicu. Prijetnjama i obećanjima nastojali su ih nagovoriti neka se odreknu kršćanstva i prihvate islam. Kad su to odbili, osuđeni su na smrt i svojom krvlju zapečatili su uvjerenje s kojim su nastupali u propovijedima. Tjelesa su im prenesena u Španjolsku, a u mnogim mjesti­ma po Italiji, i Španjolskoj postoji predaja kako posjeduju moći ovih svetaca. Njihovo štovanje odobrio je papa Leon X. 1516. godine.

Sveti Gereon, i prijetelji, mučenici koji su podnijeli mučeništvo u Kölnu 304. godine. Spominje se kako je mučeno 318 mučenika.

Sveti Viktor i ostali, mučenici. Podnijeli su mučeništvo u blizini Kölna kao i pnije spomenuti mučenici.

Sveti Kasije i Florentin, mučenici. Mučeni su 304. godine, kod Bona.

Sveti Eulampije i Eulampija, mučenici iz Nikomedije, brat i sestra, zajednički pošli u smrt zbog vjere u Krista Isusa.

Sveti Paulin, biskup, učenik Grgura Velikoga i propovjednik Evanđelja među Anglosansoncima. Bisik je stolovao u giradu York, a umro je 644. godine.

Sveti Cerbon, biskup u talijanskom  gradu Populonia. Živio  je u  6. sto­ljeću.
10. listopada - sveti Danijel i kolege mučenici
Župni info kutak Sveci i blaženici Crkve u Hrvata
Korisni linkovi