Nalazite se u > Kalendar

11. siječnja - Sveti Teodozije, opat, pustinjak

11. siječnja - Sveti Teodozije, opat, pustinjak

Revni zagovornik i širitelj ispravnog crkvenog nauka, rođen je 423. godine u mjestu Garissos u Kapadocji. Odgojen u kršćanskoj obitelji! Teodozaje je već za mladih dana čitao Bibliju, što ga je - možda - nadahnulo poći živjeti u Kristovu damovinu. U Svetoj Zemiji posvetio se pustinjačkom životu i pokori. Jeo je samo voće i povrće, a kruha nije uzimao 40 godina. Glas o njegovoj svetosti proširio se i k njemu su dolazili brojni ljudi - kasniji učenici, koje je poučavao u razmišljanju. Posebno je razmišljao o smrti smatrajući kako je to temelj svih kreposti. U dolasku velikog broja učenika spilja mu je bila premalena za boravak izgradio je veliki samostan u mjestu Chatismos, sedam kilome­tara južno od Betlehema. Uz samostan izgrađuje tri bolnice: jednu za bo­lesnike, drugu za starije i nemoćne osobe, a treću za duševne bolesnike, koji su se smatrali opsjednutima od đavla. Izgradi i jednu zgradu za hodo­časnike, jer ih je tada bio veliki broj, te četiri crkve: za grčki, sirski i armenski jezik, a četvrtu za pokornike.

Car Anastazije, protivnik odredaba sabora u Kalcedonu, skinuo je jeruzalemskog patrijarha Iliju i na njegovo mjesto postavio je Severa, monofizitskog monaha. Kako bi pridobio Teodozija za sebe, posla mu dosta novaca. Teodozije je zajedno s prijateljem Savom, odbio novac i uskratio poslušnost caru Anastaziju ostavši čvrst u vjeri četiriju sabora: nicejskog, carigradskog, efeskog i kalcedonskog. Nauk tih sabora javno je i neustrašivo naučavao napadajući nauk onih koji su zastranili. Zbog toga Anastazije ga protjera u izgnanstvo. Kad je Anastazije umro, za cara je okrunjen pravovjerni kršćanin Justin I. Tada se Teodozije vrati u Svetu Zemlju i tu umrije 529. godine u 105. godina života. Ostaci samostana u kojemu je Teodozije živio mogu se i danas vidjeti, a nose arapsko ime „Deir Dosi" (Teodozijev samostan). Teodozije je primjer kršćanina koji odbija velika ovozemna obećanja i ponude kako bi ostao na crti nauka Crkve Božje.

Sveti Higin, papa (136.-140.), odlučan borac protiv krivovjerja koja su se  tada pojavljivala  u  Crkvi,  podnio je  mučeništvo u Rimu  za progonstva cara Antonina.

Sveti Aleksandar, biskup i mučenik u Fermu (Piceno).

Sveti Salvije, mučenik u Africi, o kojemu je sveti Augustin govorio narodu u Kartagi.

Sveti Petar, Sever i Leucije, mučenici u Aleksandriji.

Sveti Leucije, biskup u Brindiziju.

Sveti Palemon, opat u Tebaidi, učitelj svetog Pahomija.

Sveti Anastazije, monah, i kolege, preminuše u blizini planine Sorafcte u Etruriji.

Sveta Honorata, djevica u Pavji (5. stoljeće).
11. siječnja - Sveti Teodozije, opat, pustinjak
11. siječnja - Sveti Teodozije, opat, pustinjak
11. siječnja - Sveti Teodozije, opat, pustinjak
11. siječnja - Sveti Teodozije, opat, pustinjak
Župni info kutak Sveci i blaženici Crkve u Hrvata
Korisni linkovi