Nalazite se u > Papa-staro

12. ožujka 2017. - Papin nedjeljni Angelus - nagovor

12. ožujka 2017. - Papin nedjeljni Angelus - nagovor

Kršćanski križ nije ukras koji se nosi obješen oko vrata, već znak ljubavi, kojom se Isus žrtvovao kako bi spasio čovječanstvo od zla i grijeha - Molitva za stradale maloljetnike u Gvatemali

Vatikan - Na drugu korizmenu nedjelju papa Franjo, koji će popodne posjetiti župu sv. Magdalene iz Canosse, u svom je nedjeljnom nagovoru okupljene vjernike na Trgu sv. Petra upozorio kako je kršćanski hod put ljubavi i požrtvovnosti. Kršćanima je preporučio nek budu spremni usidriti križ u svoj svakidašnji život: „Tko s Kristom umire, taj će i s njim uskrsnuti".

Preobraženjem na brdu Tabor, o kojem govori današnje Matejevo Evanđelje, Isus je želio pripraviti svoje učenike na preveliki skandal za njihovu vjeru i u isto vrijeme najaviti svoje uskrsnuće, kojemu predhodi smrt na križu. Isus se ovom prilikom objavio kao Mesija, drugačiji nego što su ga učenici zamišljali i očekivali - rekao je papa Franjo - i objasnio kako se nije predstavio trijumfalno kao neki jaki i slavan kralj, niti kao neki bogati gospodin, već kao ponizan, siromašan, nenaoružan i jednostavan čovjek. Nije se predstavio niti kao neki patrijarh s brojnim nasljedstvom, već kao samac bez doma, koji nema gdje nasloniti svoju glavu. To je - prema riječima Pape Bergoglia - potpuno izokrenuta slika od one što su je očekivali učenici. Zaprepašćujući znak skandaloznog preokreta je križ po kojem Isus dolazi do slavnog trajnog uskruća i slave, a ne trenutačne kao što je bila ova na brdu Taboru, gdje je ipak zasjao njegov lik. Svrha preobraženja bila je - kaže Papa - prosvijetliti duh i srca učenika kako bi mogli shvatiti kako je on zapravo njihov učitelj i Mesija. To je snop svjetla koje neočekivano osvjetljuje Isusovo otajstvo, njegov lik, pojavu i smisao. To je poruka nade koju sadrži Isusov križ, koja nas potiče da budemo jaki u našem životu. „Kršćanski križ nije komad namještaja niti ukras koji se nosi obješen oko vrata, već znak ljubavi, kojom se Isus žrtvovao kako bi spasio čovječanstvo od zla i grijeha, rekao je Papa Franjo u svom nedjeljnom nagovoru, i pozvao vjernike neka u ovo korizmeno vrijeme pobožno promatraju sliku križa, jer je to simbol kršćanstva, simbolički znak mrtvog i uskrslog Isusa. „Poduzmimo korake kako bi sve dionice našeg korizmenog hoda bile označene križem i kako bi sve bolje shvatili težinu grijeha i vrijednost žrtve, kojom nas je Otkupitelj spasio".

Nakon molitve Anđeo Gospodnji pozvao je nazočne nek mu se pridruže u molitvi za mušku i žensku mladež žrtve nasilja, zlostavljanja, iskorištavanja i ratova. To je - Papinim riječima - ljaga, potajni krik koji moraju svi čuti. Ne možemo se praviti da ne vidimo i ne čujemo - rekao je papa Franjo, osvrćući se na dramu, do koje je došlo u jednom domu za maloljetnike u Gvatemali, gdje je prošle srijede izgorejelo 37 djevojčica. U tom domu, okruženom velikim zidom od cementa i bodljikavom žicom, smješteno je 800 maloljetnika, dvostruko više nego li je predviđeno.
12. ožujka 2017. - Papin nedjeljni Angelus - nagovor
Župni info kutak
  • Župne obavijesti
    Župne obavijesti

    Svete mise kroz tjedan:
    u 18:30h
    Svete mise nedjeljom:
    u 08:00, 10:00 i 18:30h

    Kontakt:
    Mob: 098 671 365 ...

  • Oglasna ploča
    Oglasna ploča

    Ipred ulaza u crkvu nalazi se oglasna ploča ...

  • Sveti Antun Padovanski
    Sveti Antun Padovanski

    Sveti Antun Padovanski rođen je u Portugalu, u gradu Lisabonu oko g. 1195. Nazvan je Padovanac jer je u Padovi ostala najživlja uspomena na njegov apostolski ra ...

Sveci i blaženici Crkve u Hrvata
Korisni linkovi