Nalazite se u > Župni info kutak

12. srpnja 2020. - 15. nedjelja kroz godinu

Hilarije, Živko, Mislav 

Svete mise nedjeljom na Kantridi: u 8; 10; i 18.30 sati.

Tijekom tjedna Crkva slavi:

Pon. - Majka Božja Bistrička, Henrik, Hinko

Ut.   - Kamilo de Lellis, sveti Franjo Solanski, Gašpar

Sri.  - Bonaventura, Vlado
Čet. - Gospa Karmelska, Karmela, Elvira

Pet. - Branko, Dunja, Marcelina

Sub. - Fridrih iz Utrechta, Bruno, Natko

- Iduća nedjelja je 16. nedjelja kroz godinu, Aurelija, Zora, Zlata.

- U našoj Župnoj crkvi svakoga utorka je cjelodnevno Euharistijsko klanjanje. POS. Pozivamo vas na pobožnosti.

- U četvrtak, 16. srpnja 2020. proslava je blagdana Blažene Djevice Marije Karmelske, na Donjoj Drenovi.

- Sveti Otac Franjo imenovao je u subotu, 11. srpnja 2020. godine, mons. Dražena Kutlešu i mons. Petra Palića na nove biskupske službe.

Papa Franjo imenovao je nadbiskupom koadjutorom Splitsko-makarske nadbiskupije Preuzvišenog mons. Dražena Kutlešu, dosadašnjeg Porečkog i Pulskog biskupa.

Mons. Dražen Kutleša rođen je 25. rujna 1968. u Tomislavgradu, Mostarsko-duvanjska biskupija. Nakon završenog Malog sjemeništa u Dubrovniku, nastavio je studij filozofije i teologije u Velikom sjemeništu u Sarajevu. Za svećenika je zaređen 29. lipnja 1993. za Mostarsko-duvanjsku biskupiju. Godine 1994. postigao je bakalaureat pri Teološkom fakultetu u Zagrebu u Hrvatskoj, a 2001. doktorat iz kanonskog prava na Papinskom sveučilištu Urbaniana.

Od 1993. do 1995. bio je župni vikar u mostarskoj katedrali. Od 1998. do 2006. mons. Kutleša obavljao je sljedeće službe: župni upravitelj u Grudama, docent kanonskog prava na Teološkom institutu u Mostaru, vicekancelar biskupijske kurije, član zbora konzultora i prezbiterskog vijeća, član Komisije Iustita et Pax Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine.

Od 2006. do 2011. bio je djelatnik Kongregacije za biskupe i, od 2011., suradnik Kongregacije za bogoštovlje i disciplinu sakramenata.

Imenovan je biskupom koadjutorom Porečke i Pulske biskupije 17. listopada 2011. Zaređen je za biskupa 10. prosinca 2011., a vodstvo Biskupije preuzima 14. lipnja 2012.

Pri Hrvatskoj biskupskoj konferenciji (HBK) obnaša trenutno sljedeće službe: član Stalnog vijeća, Predsjednik Biskupske komisije za odnose s državom i Predsjednik Pravne komisije.

Istovremeno je imenovao Preuzvišenog mons. Petra Palića, dosadašnjeg Hvarskog biskupa i Generalnog tajnika Hrvatske biskupske konferencije za Mostarsko-duvanjskog biskupa i Apostolskog administratora Trebinjsko-mrkanske biskupije”.

Vijest o imenovanjima istovremeno je objavljena u Rimu i u Hrvatskoj.

- Od tiska imate novi broj časopisa: „Srce Isusovo i Marijino" i "Glas koncila", koji donosi brojne vrijedne naslove: - Portreti mladomisnika Crkve u Hrvata. - Sveti duhovni vodiči kroz ljeto. - Kako do arhitekture u službi ljudskih potreba? - Nove svećeničke službe u pet nadbiskupija. - Franjevački muzej, vukovarski dokaz neuništivosti. - Promjene u eri korone. - Uzmite čitajte i drugima preporučite katolički tisak… Danas svakako uzmite i novi broj župnog listića „Padovanac"…

Don Petar Palić, porijeklom je iz Janjeva, najstarije hrvatske dijaspore na Kosovu. Rođen je 3. srpnja 1972. godine u Prištini, tadašnjoj Skopsko-prizrenskoj biskupiji.

Nakon osnovne škole pohađao je Klasičnu gimnaziju u Skoplju i Subotici te od 1990. do 1995. godine Katolički bogoslovni fakultet Sveučilišta u Zagrebu.

U listopadu 2005. godine upisao je poslijediplomski studij na Teološkom fakultetu Karl-Franzens Sveučilišta u Grazu, na kojem je postigao doktorat iz teologije 2009. godine.

Za svećenika Dubrovačke biskupije zaređen je 1. lipnja 1996. godine.

U Dubrovačkoj biskupiji obnašao je sljedeće službe:

od 1996. do 2005. službu predstojnika Katehetskog ureda;

od 1998. do 2005. službu osobnog tajnika dubrovačkog biskupa;

od 1999. do 2017. službu ravnatelja Ustanove za uzdržavanje klera i drugih crkvenih službenika.

Od 2005. do 2008. upravljao je župom Dobl u biskupiji Graz-Seckau, Austrija.

Godine 2009. imenovan je biskupskim vikarom za pastoral, a od 2011. do 2017. obnašao je službu generalnog vikara Dubrovačke biskupije.

Godine 2003. bio je predsjednik Središnjeg odbora za pripremu posjeta Svetog Oca Ivana Pavla II. Dubrovniku i predsjednik Organizacijskog odbora Susreta hrvatske katoličke mladeži u Dubrovniku 2014.

Predstojnik je Stolnog Kaptola sv. Marije u Dubrovniku, a bio je i član Vijeća HBK za katehizaciju i novu evangelizaciju.

Na izvanrednom zasjedanju Hrvatske biskupske konferencije 25. siječnja 2017. izabran je za generalnog tajnika Hrvatske biskupske konferencije.

Imenovan je biskupom hvarske biskupije 9. ožujka 2018.

Govori njemački i talijanski jezik, služi se engleskim, ruskim i makedonskim jezikom.

Župni info kutak Sveci i blaženici Crkve u Hrvata
Korisni linkovi