Nalazite se u > Kalendar

13. listopada - sveti Eduard, ispovijednik

13. listopada - sveti Eduard, ispovijednik

Dva su sveca po imenu Eduard, obojica en­gleski kraljevi. Prvi nosi naslov   „mučenik", a drugi, ovaj današnji, „ispovjednik". Eduard mučenik je stric današnjega svetog Eduarda koji se rodio 1004. godine u Islipu kod Oxford-a. Kao dijete morao je bježati u izgnanstvo. Odgojen je kod majčine rodbine na kraljevskom dvoru u Normandiji. Zbog toga se osjećao pomalo stranac u svojoj domovini i onda kad je sjeo na kraljevski prijestolje. Pozvan je natrag u domovinu preuzeti kraljevsku vlast i okrunjen je za engleskog kralja 1043. godine. Posebno se teško snalazio u stranačkim borbama između filonormandske i anglosaksonske partije. U želji za mirom u domovini, oženio je kćerku svoga partijskog protivnika, ali ni to nije pomoglo. Morao je s obitelji u progonstvo, a žena prisilno u samostan.

Eduard je ostavio vidljivi trag u povijesti engleskog naroda iako je imao mnoštvo političkih neuspjeha. Englezi su se stoljećima ugledali u njega kao idealnog monarha. Popularnost je stekao svojom urođenom dobrotom, zatim velikom ljubavlju prema potrebnima, zapostavljenima, hodočasnicima i monasima. Ukinuo je vojnički porez, a sakupljeni novac podijelio siromasima. Životopisci mu veličaju neporočnost i čistoću života i govore o djevičanskom braku.

Umro je 5. siječnja 1066. godine i pokopan u crkvi vestminserske opatije. Štovanje mu se raširilo ubrzo poslije smrti, a zaslugu za to sigurno imaju i vestminsterski monasi. Svetim ga je proglasio papa Aleksandar III. 1161. godine. Prema dekretu pape Inocenta XI. iz 1689. godine, svetkuje se na današnji dan kad se spominje prijenos njegova tijela.

Sveti Teofil, biskup. Teofil nije samo svetac nego i plodan pisac kršćanske starine. U svojim spisima spominje kako se rodio u predjelu između dviju edenskih rijeka Eufrata i Tigrisa. Potječe iz poganske obitelji. Odgojen je u helenističkom duhu, a iz njegovih djela se vidi kako je poznavao i židovski jezik. Obratio se na kršćanstvo u odrasloj dobi. Na taj potez potaklo ga je čitanje Svetog pisma. Prema povjesničaru Euzebiju, izabran je za antiohijskog biskupa 169. godine kao šesti nasljednik svetoga Petra i četvrti svetoga Ignacija. Upravljao je anitiohijsikorn crkvom do 185. godine.

Uz to što je Teofil bio upravitelj jedne tako vitalne crkvene zajednice, on je bio i majstor pera. Sigurno znamo za njegove tri „Knjige Autoliku". To su tri različita spisa koja se odnose na razgovor Teofila. i Autolika, poganina koji ga prekorava zbog obraćenja na kršćanstvo. Teofil je prvi crkveni pisac koji je upotrijebio izraz „trias" (trojstvo) za Boga. O ljudskoj duši uči kako nije stvorena ni smrtna ni besmrtna, nego ona postaje takva prema odluci slobodne volje. Teofil je također prvi pisac koji je izričito govorio o nadahnutosti Novoga zavjeta.

Sveti Karpo, učenik svetoga Pavla apostola u Troadi. Kod njega je ostala Pavlova kabanica o kojoj Pavao piše Timotejii (2 Tim 4,13).

Sveti Faust, Januarije i Marcial, mučenici. Mučeni su u Kordobi za Dioklecijanova progonstva.

Sveti Koloman, mučenik, Irski monah  koji je poginuo 1012. godine kod Beča za vrijeme hodočašća u Svetu Zemlju. Njegovi posmrtni ostaci nalaze  se  u gradu Melk, a posebno se štuje u Stockerau u Austriji.

Sveti Florencije, mučenik iz Soluna.

Sveta Celidonija, djevica. Živjela je u 12. stoljeću, zaštitnica je biskupije Subiaco, a njezina posmrtni ostaci nalaze se u opatiji S. Scolastica.

13. listopada - sveti Eduard, ispovijednik
13. listopada - sveti Eduard, ispovijednik
Župni info kutak Sveci i blaženici Crkve u Hrvata
Korisni linkovi