Nalazite se u > Kalendar

13. ožujk - Sveti Rodrigo i Salomon, kordupski mučenici

13. ožujk - Sveti Rodrigo i Salomon, kordupski mučenici

Rodrigo je rođen u Kordovi gdje je imao još dva  brata, od kojih je jedan prešao na islam. Zbog toga su  između  braće često izbijale oštre svađe. U tim svađama Rodrigo je nastojao biti pomiritelj, ali su ga jednoga dana braća izubijala do besvijesti. U takvom stanju  brat musliman ga je pronio kroz grad tvrdeći kako je prešao na islam. Poslije toga Rodrigo se sklonio u samoću. Brat  ga je  tužio  kako je napustioislam, koji je tobože slobodno bio prihvatio. Sudac ga je dao zatvoriti u zatvor gdje je upoznao Salomona  koji je također bio slično optužen. Vidjevši kako ih ne može nagovoriti da prihvate islam, sudac ih je osudio na smrt. Mučeni su 13. ožujka 857. godine.

Sveti Makedonije, Patricija i Modesta, nikomedijski mučenici. Prema   martirologijima bili bi muž, žena i kći.

Sveti Teuzeta, Horis, Teodora, Nimfodora, Marko i Arabia,  nicejski muče­nici. Teuzeta je vjerojatno iskrivljeno ime od Teodota, koja je bila mučena u  Niceji i štuje se sa svoje troje djece. Zbog toga neki predlažu da tekst et Horris filii eius (i Hora  njezina sina) treba čitati cum tribus filiis eius (s  troje njezine djece). Teodora i Nimfodora mogle bi biti mučenice iz bitinijske grupe mučenika Metrodora i Nimfodora. O Marku se ne može ništa zaključiti, A, Arabija  bi bilo zapravo ime pokrajine, a ne mučenice.

Sveti Sabin, mučenik iz Hermopolisa (današnji Ašmunavn na Nilu). Za vrijeme progonstva početkom IV. stoljeća sakrio se, ali ga je jedan prosjak,   kojeg  je Sabin pomagao, otkrio za dva novčića. Osuđen je na smrt i utopljen u  Nilu.

Sveta Kristina, mučenica u Perziji.

Sveti Anzovin, (Anzuin), biskup. Bio je savjetnik i ispovjednik Ljudevita II. kralja Italije u Paviji. Oko 850. g. izabran je za  biskupa Kamerina  u Italiji. Isticao se da­režljivošću  prema  siromasima i  izmirenjem zavađenih. Umro je 868,  Sahranjen je u sarkofag u kamerinskoj katedrali.

Sveta Eufrazija Nikomedijska, djevica i mučenica. Pretrpjela je mučeništvo po­četkom IV. stoljeća u vrijeme Maksimijanova progonstva.

Prijenos tijela svetog Nikefora, carigradskog  biskupa. Blagdan mu se slavi 2. lipnja.
13. ožujk - Sveti Rodrigo i Salomon, kordupski mučenici
Župni info kutak Sveci i blaženici Crkve u Hrvata
Korisni linkovi