Nalazite se u > Papa-staro

13. siječnja 2019. - Papin nagovor prije i nakon molitve Anđeo Gospodnji na svetkovinu Krštenja Gospodinova, u nedjelju

13. siječnja 2019. - Papin nagovor prije i nakon molitve Anđeo Gospodnji na svetkovinu Krštenja Gospodinova, u nedjelju

Papa: Trudimo se dosljedno živjeti krsna obećanja

Draga braćo i sestre, dobar dan!

Danas, na završetku božićnog liturgijskog vremena, slavimo blagdan Krštenja Gospodinova. Liturgija nas poziva da na puniji način upoznamo Isusa čije smo nedavno proslavili rođenje; i zbog toga Evanđelje (usp. Lk 3, 15-16.21-22) ilustrira dva važna elementa: odnos Isusa s ljudima i odnos Isusa s Ocem.

U izvješću o krštenju, koje je Ivan Krstitelj podijelio Isusu u vodama Jordana, vidimo prije svega ulogu naroda. Isus je među ljudima. To nije samo pozadina prizora, već je bitna komponenta događaja. Prije nego što će se uroniti u vodu, Isus „uranja" u mnoštvo, pridružuje mu se potpuno preuzimajući na sebe ljudsko stanje, dijeleći sve, osim grijeha. U svojoj božanskoj svetosti, punoj milosti i milosrđa, Sin Božji postao je tijelom da preuzme na sebe i oduzme grijeh svijeta: da uzme naše bijede, naše ljudsko stanje.

Stoga je i današnji dan epifanija, jer Isus, dajući se krstiti od Ivana sred pokorničkog puka svoga naroda, pokazuje duh i smisao svojega poslanja.

Pridruživši se ljudima koji traže od Ivana krst obraćenja, Isus dijeli također njegovu duboku želju za unutarnjom obnovom. I Duh Sveti koji silazi na Njega „u tjelesnom obličju, poput goluba" (r. 22) je znak da s Isusom započinje novi svijet, „novo stvaranje" kojeg su dionici svi oni koji u svom životu primaju Krista. I svakome od nas, koji smo ponovno rođeni s Kristom u krštenju, upućene su Očeve riječi: „Ti si sin moj ljubljeni, u tebi mi sva milina" (r. 22).

Ta Očeva ljubav, koju smo svi primili na dan krštenja, plamen je zapaljen u našim srcima i traži da se hrani molitvom i ljubavi.

Drugi element koji je istaknuo evanđelist Luka jest to da, nakon uranjanja u narod i vode u Jordanu, Isus „uranja" u molitvu, to jest u zajedništvo s Ocem. Krštenje je početak Isusova javnog života, njegova poslanja u svijetu kojega je Otac poslao da očituje njegovu dobrotu i njegovu ljubav prema ljudima. To je poslanje ostvario u stalnom i potpunom jedinstvu s Ocem i Duhom Svetim.

I poslanje Crkve i svakoga od nas, da bi bilo vjerno i plodno, pozvano je „nacijepiti" se na Isusovo. Radi se o stalnom obnavljanju evangelizacije i apostolata u molitvi kako bi se davalo jasno kršćansko svjedočanstvo ne prema ljudskim projektima, već prema Božjem planu i načinu.

Draga braćo i sestre, blagdan Krštenja Gospodinova milosna je prigoda da sa zahvalnošću i uvjerenjem obnovimo naša krsna obećanja, trudeći se svakodnevno živjeti u skladu s našim krštenjem. Također je vrlo važno, kao što sam vam nekoliko puta rekao, znati datum svoga krštenja. Mogao bih vas pitati: „Tko od vas zna datum svoga krštenja?" Sigurno ne svi. Ako tko od vas ne zna neka, kad se vrati kući, pita roditelje, djedove i bake, stričeve, kumove, obiteljske prijatelje… Neka pita: „Kojeg sam datuma kršten, krštena?" I onda to ne zaboraviti: neka to bude datum koji se čuva u srcu i slavi svake godine.

Neka nas Isus, koji nas nije spasio zbog naših zasluga, nego da izvrši neizmjernu Očevu dobrotu, sve učini milosrdnima. Neka nam Djevica Marija, Majka Milosrđa, bude vodilja i uzor.

Nakon Angelusa

Draga braćo i sestre!

Jutros sam, kao što je uobičajeno na ovaj blagdan, imao radost krstiti lijepu skupinu novorođenčadi. Molimo za njih i njihove obitelji. I ovom prigodom ponavljam svima poziv da sačuvate živim i aktualnim sjećanje na svoje krštenje. Ondje su korijeni našeg života u Bogu; korijeni našeg vječnog života, koje nam je Isus dao svojim utjelovljenjem, mukom, smrću i uskrsnućem. U krštenju su korijeni! I nikada ne zaboravimo datum svoga krštenja.

Sutra, nakon zaključenja božićnog vremena, liturgija se nastavlja vremenom kroz godinu. Poput Isusa nakon njegova krštenja, pustimo da nas Duh Sveti vodi u svemu što činimo. Ali za to mu se moramo obraćati u molitvi! Naučimo, u naše dane, zazivati češće Duha Svetoga kako bismo živjeli obične stvari s ljubavlju, i tako ih učinili izvanrednima.

Svima želim ugodnu nedjelju! Ne zaboravite moliti za mene. Dobar tek i do viđenja.

13. siječnja 2019. - „Krštenje je najbolji dar koji smo primili. Kroz njega mi pripadamo Bogu i darovana nam je radost spasenja", poručio je Sveti Otac u tweetu.

Papa Franjo poruku na popularnoj društvenoj mreži posvetio je u nedjelju 13. siječnja, na blagdan Krštenja Gospodinova, daru krštenja.

13. siječnja 2019. - Papa Franjo s predstavnicima pokreta Pax Christi Italije

Papa i Pax Christi Italije o atomskom razoružanju i odgoju za mir.

Papa Franjo primio je u subotu 12. siječnja u privatnu audijenciju predstavnike talijanskoga ogranka međunarodnoga katoličkoga pokreta za mir Pax Christi s kojima je razgovarao o razoružanju i odgoju za mir.

Bilo je riječi i o povijesti djelovanja pokreta Pax Christi u službi mira, pri čemu je Papa istaknuo potrebu odgoja za mir na školama i u zatvorima. No, središnja tema razgovora bilo je razoružanje, poglavito zabrana atomskoga oružja. Izražena je zabrinutost zbog nesudjelovanja Italije u potpisivanju međunarodnog sporazuma o zabrani nuklearnog oružja , razmatrana su područja ratnih sukoba, od Sirije do Palestine, kao i patnja djece. Bio je to otvoreni razgovor Svetoga Oca s predstavnicima pokreta, rečeno je nakon susreta, prenosi Kathpress.

Predsjednik Pax Christi Italije biskup Giovanni Ricchiuti istaknuo je za Vatican News da je to bio susret „u potpunom skladu s Papinim riječima i gestama". Složili smo se da je uloga Crkve preuzeti vodstvo u pozivima na razoružanje u svakom pogledu i u svim dimenzijama. Papa se izjasnio o različitim pitanjima koja smo mu predstavili. Pozdravio je naše zauzimanje za odgoj za mir, komentiravši da taj odgoj danas mora početi kod djece žrtava nasilja, a koja često umjesto toga dobivaju poruke – čak i u vrstama igara, koje zapravo vode u klimu nasilja, stvaraju mentalitet nasilja.

Kod teme nuklearnoga razoružanja Papa je podsjetio na ono što je nedavno istaknuo primajući Diplomatski kor – da je korištenje i samo posjedovanje nuklearnog oružja nemoralno. Crkva danas sve mora uložiti u mir pa i onda kad time ide protiv struje, rekao im je Papa, dodavši da je i sam svjestan da ga neće svi poslušati, no Crkva tu ne može šutjeti, rekao je biskup Ricchiuti.

Na svetkovinu Krštenja Gospodinova 13. siječnja papa Franjo predvodio je misu u Sikstinskoj kapeli tijekom koje je podijelio sakrament krštenja 27 novorođenčadi, 12 dječaka i 15 djevojčica.

Govoreći o daru vjere koji su djeca primila krštenjem, Papa je u homiliji istaknuo kako se vjera mora produbljivati i rasti. Usto, primijetio je, vjeru im se mora prenositi  i prije nego krenu na vjeronauk, a to je zadaća odraslih.

To je zadatak koji danas primate: prenositi vjeru, prenošenje vjere. I to se radi kod kuće. Jer vjera se uvijek mora prenositi „na dijalektu": dijalektu obitelji, dijalektu doma, u ozračju doma.

To je vaš zadatak: prenositi vjeru primjerom, riječima, da ih naučite prekrižiti se. Ovo je važno jer ima djece, primijetio je Papa, koja se ne znaju križati se.

Ali važno je prenositi vjeru vlastitim životom vjere: da djeca vide ljubav supružnika, da vide mir u kući, da vide da je Isus tamo. Papa je potom uputio roditeljima i jedan savjet:

nikad se ne svađajte pred djecom, nikad. Normalno je da se supružnici svađaju, to je normalno. Bilo bi čudno da nije tako. Činite to, ali da ona to ne čuju, da ona to ne vide. Niste svjesni tjeskobe koja obuzme dijete kad vidi da se njegovi roditelji svađaju.

To je savjet koji će vam pomoći da prenosite vjeru.

I prije nego što nastavim, želio bih vam reći nešto drugo: znate da su djeca danas u sredini koja im je nepoznata: malo je vruće, pokrivena su… I osjećaju da je zrak zagušljiv… Zatim zaplaču jer su gladna. I treći razlog za plakanje je „preventivni plač". Čudna stvar: ne znaju što će se dogoditi i misle: „Ja ću prvi zaplakati, baš da vidimo…". To je obrana… Pazite da ih ne pokrijete previše. I ako plaču od gladi, nahranite ih. Majkama kažem: podojite djecu, slobodno, Gospodin to želi, poručio je Papa majkam.

Primijetio je na kraju kako djeca „imaju i polifonijski poziv". „Jedno počne plakati, a drugo čini kontrapunkt, pa zatim treće, a na kraju imamo zbor suza", rekao je Papa u svom spontanom obraćanju okupljenima u Sikstinskoj kapeli.
13. siječnja 2019. - Papin nagovor prije i nakon molitve Anđeo Gospodnji na svetkovinu Krštenja Gospodinova, u nedjelju
Župni info kutak
  • Župne obavijesti
    Župne obavijesti

    Svete mise kroz tjedan:
    u 18:30h
    Svete mise nedjeljom:
    u 08:00, 10:00 i 18:30h

    Kontakt:
    Mob: 098 671 365 ...

  • Oglasna ploča
    Oglasna ploča

    Ipred ulaza u crkvu nalazi se oglasna ploča ...

  • Sveti Antun Padovanski
    Sveti Antun Padovanski

    Sveti Antun Padovanski rođen je u Portugalu, u gradu Lisabonu oko g. 1195. Nazvan je Padovanac jer je u Padovi ostala najživlja uspomena na njegov apostolski ra ...

Sveci i blaženici Crkve u Hrvata
Korisni linkovi