Nalazite se u > Kalendar

14. veljače 2018. - Pepelnica - Čista srijeda

14. veljače 2018. - Pepelnica - Čista srijeda

Ulazimo u posvećeno, sveto korizmeno vrijeme. Vrijeme intenzivnije molitve, vrijeme posta, odricanja, vrijeme kad svatko od nas donosi neke posebne osobne odluke. Pokušavamo biti nešto kao duhovni olimpijci, ili želimo nekakav spartanski način odricanja od svega. Nerijetko se znamo time hvalisati pred drugima. A upravo je to ono što Isus osuđuje. Sve se u korizmi mora događati između mene i moga Boga, mene i Isusa Krista. Ne činiti ništa kako bi čovjek pred drugima ostavljao dojam nekoga ili nečega, većega nego što zapravo jest.

Na samome početku korizme Crkva nam daje kao uvertiru središnji dio iz Isusova Govora na gori gdje je riječ o molitvi, milostinji i postu. Nakon što je u prvom dijelu Govora na gori - peto poglavlje - Gospodin uredio međuljudske osnove na potpuno novim temeljima - na ljubavi koja se rađa u srcu i dolazi iz srca, jer smo svi djeca istoga Oca - u drugom dijelu riječ je o čovjekovu odnosu pred Bogom. Kako se odnositi prema Bogu? Kako mu se obraćati te kako živjeti pod Božjim budnim okom? Riječ je o pobožnosti, milostinji, postu, a zatim slijedi iz Isusovih usta govor o posjedovanju, brigama,  vjeri u Providnost, suđenju, molitvi.

Isus želi reći: Uopće nije važno što će ljudi reći, uopće nije važno hoće li nas netko vidjeti kako činimo dobro, kako molimo, dajemo milostinju, postimo. Ne smijemo se voditi duhom reklame, promidžbe kao suvremeni proizvodi. Ništa se ne smije činiti zbog ljudi. Sve treba biti usmjereno prema Bogu i odnos prema Bogu određuje odnos prema bližnjemu. Bog želi neka jednostavno nestane bilo kakve granice i zapreke između Boga i čovjeka. On nas želi uroniti u ozračje povjerenja prema Ocu, Ocu koji nas vidi, koji nas poznaje, koji poznaje naše misli i prije nego progovorimo, koji ne treba naših nabrajanja i dugih molitava. Molitva znači jednostavno stupiti kao dijete pred Boga - Oca.

Molitva - istinska i prava - počinje tek onda kad svijet oko tebe postane nevažan, kad potražiš mir i tišinu, gdje si zaštićen, gdje počinješ vjerovati kako se Bog zanima za tebe. Ti si mu dragocjenost, poseban biser i dar. To treba biti tvoj molitveni stav. Molitva je mjesto gdje se naša duhovnost zgušnjava, a duhovnost je druga riječ za moj odnos s Bogom. To je mjesto gdje se do kraja okrećem Bogu i za njega živim i postojim. Pred Bogom postajem svjestan samoga sebe i svoje uloge u svijetu.
14. veljače 2018. - Pepelnica - Čista srijeda
14. veljače 2018. - Pepelnica - Čista srijeda
14. veljače 2018. - Pepelnica - Čista srijeda
14. veljače 2018. - Pepelnica - Čista srijeda
Župni info kutak Sveci i blaženici Crkve u Hrvata
Korisni linkovi