Nalazite se u > Nadbiskupija

15. siječnja 2020. - Papina kateheza na audijenciji

Papa: Budimo hrabri i radosni vjerovjesnici

Tema kateheze: „Pavao… je primao sve koji su dolazili k njemu, propovijedao kraljevstvo Božje… sa svom slobodom, nesmetano" (Dj 28, 30-31). Pavlovo zatočeništvo u Rimu i plodnost navještaja

Draga braćo i sestre!

Posljednjom misijskom etapom svetoga Pavla, to jest Rimom (usp. Dj 28, 14), zaključujemo danas kateheze o Djelima apostolskim.

Pavlovo putovanje, koje je sraslo s putovanjem evanđelja, dokaz je da ljudski putevi, ako se žive u vjeri, mogu postati „tranzitni" prostor Božjega spasenja kroz riječ vjere koja je aktivni kvasac u povijesti, kadra stubokom promijeniti situacije i otvarati uvijek nove putove.

Pavlovim dolaskom u srce Carstva završavaju Djela apostolska koja ne završavaju Pavlovim mučeništvom, nego obilnom sjetvom Riječi. Kraj Lukinoga izvješća, u čijem je središtu putovanje evanđelja svijetom, sadrži i sažima svu dinamičnost Božje riječi, nezaustavljive Riječi koja hita da svima priopći spasenje.

U Rimu Pavao prije svega susreće svoju braću u Kristu koja ga pozdravljaju i ulijevaju mu hrabrost (usp. Dj 28, 15) i čije toplo gostoprimstvo kazuje koliko je njegov dolazak bio očekivan i željen. Zatim mu je bilo dopušteno da živi slobodno pod vojnom paskom (custodia militaris), odnosno s vojnikom koji ga je čuvao, bio je u kućnom pritvoru. Unatoč tome što je utamničen, Pavao se može susretati sa židovskim prvacima kako bi im objasnio zašto je bio prisiljen pozvati se na cara i kako bi im govorio o Božjem kraljevstvu. Pokušava ih navesti da povjeruju u Isusa, polazeći od Svetog pisma i pokazujući kontinuitet između Kristove novosti i „nade Izraelove" (Dj 28, 20). Pavao prepoznaje da je židovstvo u njemu duboko usađeno i vidi u evanđelju koje propovijeda, to jest u naviještanju Krista koji je umro i uskrsnuo, ispunjenje obećanja danih izabranom narodu.

Nakon tog prvog neformalnog susreta u kojem nalazi spremne Židove, slijedi službeniji, tijekom kojega, čitav dan, Pavao naviješta Božje kraljevstvo i pokušava otvoriti svoje sugovornike vjeri u Isusa, polazeći od „Mojsijeva zakona i prorokâ" (Dj 28, 23). Kako ih ne uspijeva sve uvjeriti, prokazuje otvrdnuće srca Božjeg naroda, razlog njegove osude (usp. Iz 6, 9-10) i s velikom ljubavlju slavi spasenje narodâ koji su se pokazali osjetljivima na Boga i sposobnima slušati Riječ evanđelja života (usp. Djela 28, 28).

U tom dijelu naracije Luka zaključuje svoje djelo pokazujući nam ne Pavlovu smrt, nego dinamizam njegova propovijedanja, Riječi koja „nije okovana" (2 Tim 2, 9) – Pavao nema slobodu kretanja ali slobodno govori jer Riječ nije okovana – to je Riječ spremna da je apostol Pavao sije punim rukama. Pavao to čini „sa svom slobodom, nesmetano" (Dj 28, 31), u kući u kojoj prima one koji žele primiti navještaj Božjega kraljevstva i upoznati Krista. Ta kuća otvorena svim srcima koja traže Boga slika je Crkve koja se, iako progonjena, neshvaćena i okovana, nikada ne umara primati svakog muškarca i ženu majčinskim srcem kako bi im navijestila ljubav Oca koji se učinio vidljivim u Isusu.

Draga braćo i sestre, neka na kraju ovoga putovanja, koje smo zajedno živjeli slijedeći trag evanđelja u svijetu, u svakom od nas Duh oživi poziv da budemo hrabri i radosni vjerovjesnici. Neka učini i nas, poput Pavla, kadrima prožeti naše domove evanđeljem i učiniti ih prostorima bratstva gdje se prihvaća živoga Krista koji „nam dolazi ususret u svakom čovjeku i u svakom vremenu" (usp. Predslovlje došašća, II).

Razgovor s Francescom Di Giovanni, imenovanom dotajnicom u Državnom tajništvu

Papa Franjo imenovao je Francescu Di Giovanni, dužnosnicu Državnoga tajništva, dotajnicom Odjela za odnose s državama, zadužujući ju za multilateralne odnose. Govoreći za Vatikanski radio i za vatikanski dnevnik L''Osservatore Romano, Di Giovanni je rekla da ju je to imenovanje iznenadilo. Premda se, naime, više godina razmišljalo o potrebi dotajnika za multilateralno područje, nije nikada pomislila, kako je rekla, da bi Sveti Otac tu dužnost mogao povjeriti upravo njoj.

Riječ je o osjetljivom i zahtjevnom sektoru za koji je potrebna posebna pozornost, i to je nova uloga, stoga ću se nastojati što više zauzeti kako bih opravdala povjerenje Svetoga Oca. Nadam se da to neću morati činiti sama; voljela bih se osloniti na sklad koji je do sada obilježavao našu radnu skupinu, kazala je Di Giovanni.

Na novinarovo pitanje što je „multilateralni sektor", nova je dotajnica kazala da se on bavi odnosima koji se tiču međuvladinih organizacija na međunarodnoj razini, a obuhvaća mrežu multilateralnih ugovora koji su važni jer potvrđuju političku volju država u vezi s općim međunarodnim dobrom. To, među ostalim, obuhvaća pitanja povezana s razvojem, okolišem, zaštitom žrtava sukoba, stanjem ženā i slično. Sve su to teme s kojima sam se do sada bavila u okviru Odjela za odnose s državama, samo što ću sada, u ovoj novoj ulozi, imati također zadaću koordinacije rada na tom području, napomenula je Di Giovanni.

Osvrnuvši se pak na činjenicu da je ona prva žena na takvoj dužnosti u Državnom tajništvu, nova je dotajnica primijetila da je Sveti Otac tom odlukom unio nešto novo što je, bez obzira na njezinu osobu, kako je rekla, znak pozornosti prema ženama. Potaknuta osvrnuti se na poseban doprinos žene na tom području, Francesca Di Giovanni je podsjetila na riječi pape Franje iz propovijedi koju je održao 1. siječnja, u kojoj je istaknuo ulogu žene te kazao također da je žena davateljica i posrednica mira, te da ju treba potpuno uključiti u postupke odlučivanja. Kada žene mogu prenositi svoje darove, u svijetu ima više jedinstva i mira, rekao je tada Papa.

Voljela bih pridonijeti tomu da se ostvari to viđenje Svetoga Oca, zajedno s drugim kolegicama koje rade u tom sektoru Državnoga tajništva, kao i s drugim, brojnim ženama koje rade kako bi izgradile bratstvo i u toj međunarodnoj dimenziji. Važno je istaknuti Papinu pozornost prema multilateralnim odnosima, koje neki danas stavljaju u pitanje, ali koji imaju bitnu ulogu u međunarodnoj zajednici. Jedna žena može imati određene sposobnosti za pronalaženje zajedničkih točaka, te za njegovanje odnosa imajući na srcu jedinstvo. Nadam se da će se činjenica da sam žena pozitivno odraziti na toj dužnosti, premda su to darovi koje susrećem i u ponašanju svojih muških kolega, napomenula je Di Giovanni.

Osvrnuvši se na kraju na Papin nedavni govor Diplomatskom zboru, u kojemu je govorio o multilateralnom sustavu tražeći da ga se reformira, Francesca Di Giovanni je objasnila da je poslanje Svete Stolice u međunarodnoj zajednici briga o tomu da se međuovisnost među ljudima i narodima razvije u moralnu i etičku dimenziju, osim drugih dimenzija i vidova koje odnosi poprimaju u današnjem svijetu.

Ne smijemo se nikada umoriti u podupiranju dijaloga na svim razinama, uvijek tražeći diplomatska rješenja, primijetila je te dodala: Primjerice, Papa je u govoru Diplomatskom zboru, među ostalim, podsjetio na brojne pozitivne rezultate Ujedinjenih naroda, koji ove godine slave 75. obljetnicu ustanovljenja. Želimo ih stoga i dalje gledati kao sredstvo potrebno za postizanje općega dobra, premda to ne znači da ne trebamo tražiti promjene ili reforme gdje su one potrebne, istaknula je na kraju Francesca Di Giovanni, nova dotajnica Odjela za odnose s državama.
15. siječnja 2020. - Papina kateheza na audijenciji
15. siječnja 2020. - Papina kateheza na audijenciji
Župni info kutak
  • Župne obavijesti
    Župne obavijesti

    Svete mise kroz tjedan:
    u 18:30h
    Svete mise nedjeljom:
    u 08:00, 10:00 i 18:30h

    Kontakt:
    Mob: 098 671 365 ...

  • Oglasna ploča
    Oglasna ploča

    Ipred ulaza u crkvu nalazi se oglasna ploča ...

  • Sveti Antun Padovanski
    Sveti Antun Padovanski

    Sveti Antun Padovanski rođen je u Portugalu, u gradu Lisabonu oko g. 1195. Nazvan je Padovanac jer je u Padovi ostala najživlja uspomena na njegov apostolski ra ...

Sveci i blaženici Crkve u Hrvata
Korisni linkovi