Nalazite se u > Kalendar

17. listopada - sveti Ignacije Antiohijski, biskup i mučenik

17. listopada - sveti Ignacije Antiohijski, biskup i mučenik

O životu mučenika Ignacija Antiohijskog malo znamo. Bio je pori­jeklom iz Sirije. Rodio se u Antiohiji. Broju njegovih sedam poslanica u srednjem vijeku dodali su još četiri. Sveti Bernard svjedoči za njega: „Ve­liki Ignacije bio je učenik učenika koga je Gospodin ljubio. I sam je postao mučenik. Njegovim blagoslovljenim radom obogaćeno je naše siromaštvo. Napisao je Mariji pismo u kojem je nazivlje „Bogonosicom", imenom najvišeg dostojanstva i pohvalom neizmjerne časti."

U biskupskom popisu antiohijske Crkve Ignacije stoji kao „drugi Petar". Preživio je Domicijanovo progonstvo. Za cara Trajana bio je s još nekoliko prijatelja uhvaćen, okovan i odveden u Rim i bačen pred divlje zvijeri. Na putu je štošta prepatio od vojnika sprovodnika. Ignacije ih nazivlje „leopardima", koji su to žešći šio im se iskazuje veća prijaznost.

Na putovanju preko Male Azije dolazili su mu u posjet predstojnici kršćanskih zajednica. Iz Smirne je napisao poslanice Efežanima, Magne­zijcima, Traljainima i Rimljanima; iz Troade Filadelfijcima, Smirnjanirna i Polikarpu. Dok čitamo te poslanice, čini nam se kako čitamo pisma mla­dića koji sniva o pobjedi a ne 70-godišnjaka koji će za Krista uskoro položiti svoj život.

Sveti je biskup svoje poslanice diktirao u velikoj brzini. Poticao je u njima zajednice neka žive u jedinstvu nauka i bogoslužja. Oštro se obara na lažne učitelje. Vjernike, koji su živjeli u lučkim gradovima upozoravao je neka se održe na moralnoj visini.

Crkva je, kako izvire iz njegovih poslanica, sazdana monarhijski. Vrhovnu vlast ima rimski biskup. Rimska je Crkva „predstojnica lju­bavi" prokathemene tes agapes. Njoj su podređene ostale Crkve. On se nada kako će od Rimske crkve obudovjele antiohijska Crkva dobiti svoga biskupa. Biskupima je podređen kolegij prezbitera i đakona. Ignacije kao prvi upotrebljava izraz „Katolička Crkva".

Krist, koji se rodio kao čovjek u vremenu, postoji odvijeka kao Sin Božji. On je rođen i nerođen gennetos kai agennetos.

Tek što je Ignacije na svom putovanju stigao u Porto kod Ostije, rimski mu vjernici dadoše cjelov i svrstaše se u procesiju. Kad je žalobna povorka stigla u Rim, u koloseju, amfiteatru Flavijevaca, za čas je od lavova razneseno tijelo hrabrog mučenika. On je želio biti pšenica koju će lavlji zubi zdrobiti kako bi postao pripremljenim kruhom. Bilo je to 110. godine. Ignacija su po čitavoj Maloj Aziji nazivali „bogonoscem". To je on priznao i pred carem Trajanom. Završio je život u „najvećoj klaonici svijeta", kako netko nazva Kolosej.

Sveti Heron, biskup, učenik sv. Ignacija Antiohijskog i njegov nasljednik u biiskupstvu.

Sveti Florentin, biskup u francuskom gradu Orenge. Živio u 6.  stoljeću.

Sveta Mamelta, mučenica. Zbog obraćenja na kršćanstvo, kamenovana i bačena u jamu. Priije krštenja bi''la poganska svećenica u Artemidinu hramu, u Peraji.

Sveti Viktor, Aleksandar i Marjan, mučenici.
17. listopada - sveti Ignacije Antiohijski, biskup i mučenik
17. listopada - sveti Ignacije Antiohijski, biskup i mučenik
17. listopada - sveti Ignacije Antiohijski, biskup i mučenik
17. listopada - sveti Ignacije Antiohijski, biskup i mučenik
Župni info kutak Sveci i blaženici Crkve u Hrvata
Korisni linkovi