Nalazite se u > Papa-staro

20. siječnja 2019. - Papin nagovor prije i nakon molitve Anđeo Gospodnji

20. siječnja 2019. - Papin nagovor prije i nakon molitve Anđeo Gospodnji

Služiti Gospodinu znači slušati i provoditi u djelo njegovu riječ

Draga braćo  sestre, dobar dan!

Prošle nedjelje, blagdanom Krštenja Gospodinova, započeli smo liturgijsko vrijeme koje se zove „kroz godinu": to je vrijeme u kojem pratimo Isusa u njegovu javnom životu, u poslanju zbog kojeg ga je Otac poslao u svijet. U današnjem Evanđelju (usp. Iv 2, 1-11) nalazimo izvješće o prvom od Isusovih čuda. Prvo od tih čudesnih znamenja izvedeno je u selu Kani, u Galileji, tijekom svadbene svečanosti. Nije slučajno da je na početku Isusova javnog života svadbena svečanost, jer se u Njemu Bog zaručio s ljudskim rodom: to je blagovijest, premda oni koji su ga pozvali ne znaju da za njihovim stolom sjedi Sin Božji i da je pravi zaručnik On. Naime, sva se tajna znamenja u Kani temelji na prisutnosti ovoga božanskog zaručnika, Isusa, koji počinje objavljivati samoga sebe.

Isus se očituje kao zaručnik Božjega naroda, kojeg su proroci navješćivali, i otkriva nam dubinu odnosa koji nas sjedinjuje s Njim: to je novi Savez ljubavi.

U kontekstu Saveza shvaća se u punini smisao simbola vina, koje je u središtu ovoga čuda. Upravo kad je slavlje bilo na vrhuncu nestalo je vina; Majka Božja to opaža i kaže Isusu: „Vina nemaju" (r. 3). Jer ne bi baš bilo lijepo nastaviti slavlje s vodom! Bila bi to sramota za domaćine. Majka Božja to zamjećuje i, budući da je Majka, odmah ide Isusu. Sveto pismo, osobito proroci, označavali su vino kao tipični element mesijanske gozbe (usp. Am 9, 13-14; Joel 2, 24; Iz 25, 6). Voda je nužna za život, ali vino izražava obilje gozbe i radost slavlja. Slavlje bez vina? Ne znam baš… Pretvorivši u vino vodu u posudama koje su se koristile „za čišćenje" (r. 6) – bio je to običaj: oprati se prije ulaska u kuću – Isus čini rječiti znak: pretvara Mojsijev zakon u Evanđelje, koje je donositelj radosti.

Pogledajmo, zatim, Mariju: riječi koje Marija upućuje poslužiteljima kruna su slike ženidbe u Kani: „Što god vam rekne, učinite!" (r. 5).

I danas Majka Božja kaže svima nama: „Što god vam rekne, učinite!". Ove su riječi dragocjeno naslijeđe koje nam je Majka ostavila.

I poslužitelji su doista i poslušali. „Kaže Isus poslužiteljima: Napunite posude vodom! I napune ih do vrha. Tada im reče: Zagrabite sada i nosite ravnatelju stola. Oni odnesu" (rr. 7-8). Na toj svadbi doista je sklopljen Novi savez i Gospodinovim služiteljima, to jest čitavoj Crkvi, povjereno je novo poslanje: „Što god vam rekne, učinite!"

Služiti Gospodinu znači slušati i provoditi u djelo njegovu riječ. To je jednostavna, osnovna preporuka Isusove Majke, to je program života kršćanina.

Htio bih istaknuti jedno iskustvo koje smo zacijelo svi mi imali u svome životu. Kad smo u teškim situacijama, kad se jave problemi koje ne znamo kako riješiti, kad mnogo puta osjetimo nemir i tjeskobu, kad nam nedostaje radosti, pođimo Majci Božjoj i recimo: „Nemamo vino. Nestalo je vina: pogledaj u kakvom sam stanju, pogledaj moje srce, pogledaj moju dušu". Reći to Majci. A ona će poći Isusu i reći: „Pogledaj ovoga, pogledaj onu: nemaju vino". A zatim će se vratiti nama i reći nam: „Što god vam rekne, učinite!".

Za svakoga od nas piti iz te posude znači pouzdati se u Božju riječ i sakramente kako bismo iskusili Božju milost u našem životu. Tada ćemo i mi, poput ravnatelja stola koji je kušao vodu koja je postala vinom, moći uskliknuti: „Ti si čuvao dobro vino sve do sada" (r. 10).

Isus nas uvijek iznenađuje. Razgovarajmo s Majkom da ona razgovara sa svojim Sinom i On će nas iznenaditi.

Neka nam Ona, Sveta Djevica, pomogne slijediti njezin poziv: „Što god vam rekne, učinite!", kako bismo se mogli potpuno otvoriti Isusu i prepoznati u svakodnevnom životu znakove njegove prisutnosti koja život daje.

Nakon Angelusa      

Danas mi srce tište dvije boli: Kolumbija i Sredozemlje.

Želim zajamčiti svoju blizinu kolumbijskom narodu, nakon teškog terorističkog napada koji se dogodilo prošlog četvrtka u Državnoj policijskoj školi. Molim se za žrtve i njihove obitelji i nastavljam moliti za put mira u Kolumbiji.

U mislima mi je 170 žrtava brodoloma na Sredozemlju. Tražili su budućnost za svoje živote. Bili su, možda, žrtve trgovaca ljudima. Molimo za njih i za one koji su odgovorni za ono što se dogodilo.

„Zdravo Marijo…".

Za ću nekoliko dana otputovati u Panamu – [odgovarajući na povike s Trga] i vi također? – gdje će se od 22. do 27. siječnja održati Svjetski dan mladih. Molim vas da molite za ovaj vrlo lijep i važan događaj na putu Crkve.

Ovaj će tjedan biti objavljena poruka za Svjetski dan sredstava društvene komunikacija, koja ove godine sadrži razmišljanje o zajednicama na internetu i ljudskoj zajednici. Internet i društveni mediji dobro su našeg vremena; pružaju nam priliku da budemo u kontaktu s drugima, da dijelimo s drugima vrijednosti i planove te izrazimo želju za stvaranjem zajednice. Internet nam također može pomoći da se molimo u zajednici, da zajedno molimo.

Zato je otac Fornos sa mnom: on je međunarodni ravnatelj Apostolata molitve. Želim vas upoznati sa službenom platformom Papine svjetske molitvene mreže: Click To Pray. Ovdje ću unositi intencije i molbe za molitvu za poslanje Crkve.

Pozivam osobito vas mlade da skinete aplikaciju Click To Pray, nastavljajući moliti zajedno sa mnom krunicu za mir, osobito tijekom Svjetskog dana mladih u Panami.

Dana 24. siječnja slavit će se također prvi Međunarodni dan obrazovanja, koji je pokrenula Organizacija ujedinjenih naroda kako bi istaknula i promicala bitnu ulogu obrazovanja u ljudskom i društvenom razvoju. U tome kontekstu ohrabrujem nastojanje UNESCO-a da kroz obrazovanje podaste mir u svijetu.

Nadam se da će ono postati dostupno svima i da će biti cjelovito, lišeno ideološke kolonizacije.

Upućujem svoju molitvu i čestitku svim odgojiteljima i odgojiteljicama: želim vam puno uspjeha u radu!

Pozdravljam sve vas, dragi hodočasnici i vjernici grada Rima! Posebno pozdravljam župne skupine iz Barcelone i Poljske: vidim mnogo poljskih zastava; kao i studente i profesore iz Badajoza (Španjolska); i brojne djevojke iz Paname - došle ste po mene!

Pozdravljam vjernike iz Nereta i Formije kao i iz župe Svetih Fabijana i Venancija u Rimu; i mlade iz župe San Giuseppe della Pace u Milanu.

Poseban pozdrav članovima Talijanske udruge prijatelja Raoula Follerea i oboljelima od gube kao i onima koji su im bliski na putu liječenja i oporavka.

Svima želim ugodnu nedjelju. Molim vas, ne zaboravite moliti za mene. Dobar tek i do viđenja!

Papa Franjo pozvao vjernike da se mole za stradale na Sredozemlju, ali i za one koji snose odgovornost za tu tragediju.

Papa Franjo se u svom nedjeljnom nagovoru na trgu Sv. Petra, uz molitvu Anđeo Gospodnji, usredotočio na razne tragične događaje prošlog tjedna i na programe nadolazećeg.

Osvrčući se na Isusovo čudo u Kani galilejskoj, Papa je posebno preporučio vjernicima, da slušaju i prakticiraju, poput Marije, Gospodinove riječi te da se nastoje posvema otvoriti Isusu, priznajući u svakodnevnom životu znakove njegove oživljavajuće nazočnosti. Primjetio je, kako je na vjenčanju Isus učinio svoje prvo čudo, ne da među nazočnima pobudi čuđenje, već da objavi Očevu ljubav. Marijine preporuke su dragocjena baština, što ih je Majka ostavila nama te je Papa potaknuo vjernike, da se u svim životnim iskustvima obraćaju Mariji i slijede njezin primjer, slušajući njezin glas »Štogod vam kaže, učinite«. Za svakoga od nas, kaže Papa, preuzimati vodu iz vrča znači povjeriti se Božjoj riječi i sakramentima. Tako ćemo iskusiti Božju milost i moći poviknuti »Ti si zadržao po strani do sada dobro vino«.

Nakon molitve Anđeoskog pozdravljenja Papa se obratio vjernicima nizom poziva i preporuka. Posebno je spomenuo žrtve najnovijeg brodoloma na Sredozemlju, u kojem je stradalo 170 osoba koje su tražile bolju budućnost. Pozvao je nazočne vjernike na trgu Sv. Petra da se mole za njih i za one koji snose odgovornost za tu tragediju. Molio je i za žrtve atentata u Kolumbiji, gdje je na ulazu u policijsku školu u Bogoti eksplodirala autobomba, pri čemu je dvadeset ljudi poginulo a šezdesetak ranjeno.

Spominjući obilježavanje 24. siječnja – Međunarodnog dana obrazovanja koji su ustanovili Ujedinjeni Narodi, papa Franjo je posebno istaknuo važnost promicanja bitne uloge odgoja u ljudskom i društvenom razvoju.

Integralni odgoj bez ideoloških kolonizacija mora biti pristupan svima, rekao je Papa, zaželjevši odgojteljima puno uspjeha.

Pozdravljajući talijansku udrugu Prijatelja Raoul Folleraua i sve oboljele od Hansenove bolesti, Papa se obratio svima, koji se brinu za one koji trpe od te strašne bolesti. Spomenuo je, kako će ovih dana uputiti poruku prigodom obilježavanja Svetskog dana medija, koja je ove godine usredotočena na mrežnu i ljudsku zajednicu. Posebno se osvrnuo i mladima preporučio mrežnu aplikaciju »click to pray«, kako bi mladi zajedno s njime mogli moliti krunicu za mir, posebno za Svjetskog dana mladih koji će se održati u Panami.

19. siječnja 2019. - Papa Franjo: Ekumenizam je nepovratni put

Papa Franjo primio je 19. siječnja ekumensko izaslanstvo iz Finske u prigodi njihova tradicionalnoga hodočašća u Rim za blagdan svetoga Henrika te je istaknuo da je „ekumenski put svih još uvijek podijeljenih kršćanskih Crkvi bitna potreba naše vjere, uvjet koji proizlazi iz činjenice da smo Kristovi učenici; to je nepovratan put koji nije neka opcija".

Zajedničko zauzimanje za ekumenizam bitna je potreba vjere koju ispovijedamo, uvjet koji se rađa iz samoga našeg identiteta Isusovih učenika. A kao učenici, dok nasljedujemo istoga Gospodina, sve bolje shvaćamo da je ekumenizam put, i to put koji je, kako je nakon Drugoga vatikanskog sabora više papā stalno isticalo, nepovratan. To nije put koji nam se nudi na izbor, primijetio je Papa, a izvijestio je Vatican News.

U hodu tim putom među nama raste jedinstvo, a znak je toga vaše hodočašće koje nas poziva da zajednički prijeđemo put jedinstva kako bismo zajedno susreli Krista, kao Očeva voljena djeca, dakle, kao braća i sestre, rekao je Sveti Otac.

Zahvaljujući luteranskom biskupu Jariju Jolkkonenu na njegovim pozdravnim riječima kojima je podsjetio „da nam je zajednička dužnost prije svega obavljati karitativnu službu i svjedočiti vjeru, koje se temelje na krštenju", Papa je istaknuo da je upravo to središte svega. Kada molimo zajedno, kada zajedno naviještamo Evanđelje i služimo siromašnima i potrebitima, pronalazimo se na putu koji ide prema cilju vidljivoga jedinstva. I teološka i crkvena pitanja koja nas još uvijek razdvajaju moći će se riješiti samo tijekom toga zajedničkoga hoda; neće se nikada riješiti ako ostanemo nepokretni, primijetio je Sveti Otac.

Možemo biti sigurni da će nas, ako budemo poučljivi, Duh Sveti voditi na načine koje danas ne možemo ni zamisliti, primijetio je papa Franjo te dodao „da smo u međuvremenu pozvani činiti sve moguće kako bismo poduprli susret i u ljubavi riješili nesporazume, protivnostī i predrasude koji su stoljećima kvarili naše odnose".

Na tom putu nismo sami, rekao je Papa. Zajednički svjedoci, poput svetoga Henrika iz Uppsale, prethode nam na putu. Tradicija, naime, nije dvojba nego dar; nije nešto što trebamo prisvojiti kako bismo se razlikovali, nego je dar koji nam je povjeren kako bismo se uzajamno obogaćivali, pojasnio je Sveti Otac.

Uvijek smo pozvani vratiti se na prvotni dar, iz kojega izvire rijeka tradicije, a to je probodeno rebro raspetoga Krista. Tamo nam je On dao cijeloga sebe, predajući nam i svoj Duh. Odande izvire naš život vjernikā, tamo je naša vječita obnova. Tamo pronalazimo snagu da jedni drugima nosimo terete i križeve, istaknuo je Papa.

Zbog toga smo pozvani nikada se ne umoriti na tom putu rekao je te spomenuo Molitveni tjedan za jedinstvo kršćana koji je upravo u tijeku, a koji se ove godine održava o temi uzetoj iz Biblije „Teži za samom pravdom". Papa je pritom istaknuo da se za pravednost ne može djelovati sam; pravednost se za sve ljude moli i traži zajednički.

U svijetu izmučenom ratovima, mržnjom, nacionalizmima i podjelama, zajednička molitva i zajedničko zauzimanje za veću pravednost ne mogu se odgađati. To su propusti koje si ne možemo dopustiti, upozorio je papa Franjo.

Nazočne je na kraju pozdravio, izražavajući nadu da će, kako je rekao, „naše zajedničko svjedočanstvo molitve i vjere donijeti plod, a vaš pohod ojačati već vrijednu suradnju među luteranima, pravoslavnima i katolicima u Finskoj".

20. siječnja 2019. - Papin nagovor prije i nakon molitve Anđeo Gospodnji
20. siječnja 2019. - Papin nagovor prije i nakon molitve Anđeo Gospodnji
Župni info kutak
  • Župne obavijesti
    Župne obavijesti

    Svete mise kroz tjedan:
    u 18:30h
    Svete mise nedjeljom:
    u 08:00, 10:00 i 18:30h

    Kontakt:
    Mob: 098 671 365 ...

  • Oglasna ploča
    Oglasna ploča

    Ipred ulaza u crkvu nalazi se oglasna ploča ...

  • Sveti Antun Padovanski
    Sveti Antun Padovanski

    Sveti Antun Padovanski rođen je u Portugalu, u gradu Lisabonu oko g. 1195. Nazvan je Padovanac jer je u Padovi ostala najživlja uspomena na njegov apostolski ra ...

Sveci i blaženici Crkve u Hrvata
Korisni linkovi