Nalazite se u > Nadbiskupija

22. svibnja 2019. - Papina kateheza na općoj audijenciji u srijedu - Apel Svetoga Oca

22. svibnja 2019. - Papina kateheza na općoj audijenciji u srijedu - Apel Svetoga Oca

„Gdjegod bio, moli se Ocu"

Biblijsko čitanje: iz Poslanice svetoga Pavla apostola Rimljanima, 8, 15

Draga braćo i sestre, dobar dan!

Danas zaključujemo ciklus kateheza o Očenašu. Možemo reći da se kršćanska molitva rađa iz smionosti da se Boga naziva „Ocem". To je korijen kršćanske molitve: reći Bogu „Oče". Ali za to je potrebna hrabrost! Nije riječ o pukom obrascu, već o sinovskoj prisnosti u koju smo uvedeni milošću: Isus je objavitelj Oca i daje nam prisnost s Njim. „Isus nam ne ostavlja tek obrazac da ga mehanički ponavljamo. Kao i za svaku drugu glasnu molitvu, vrijedi i za ovu: po riječi Božjoj, Duh Sveti je onaj koji uči djecu Božju da mole svoga Oca" (Katekizam Katoličke Crkve, 2766). Sâm Isus je koristio različite izraze u svojoj moliti Oca. Ako pažljivo čitamo Evanđelja, otkrivamo da ti izrazi molitve koji se pojavljuju na Isusovim usnama podsjećaju na tekst Očenaša.

Primjerice, one noći u Getsemanskom vrtu Isus moli na ovaj način: „Abba! Oče! Tebi je sve moguće! Otkloni čašu ovu od mene! Ali ne što ja hoću, nego što hoćeš ti!" (Mk 14, 36). Već smo se prisjetili ovog teksta iz Markova Evanđelja.

Kako ne prepoznati u ovoj molitvi – ma kako mali – trag „Očenaša"!? Usred tame, Isus zaziva Boga s imenom „Abba", sa sinovskim povjerenjem i, premda osjeća strah i tjeskobu, traži da se ispuni Njegova volja.

Na drugim mjestima u Evanđelju Isus svojim učenicima ustrajno ponavlja da njeguju duh molitve. Molitva mora biti ustrajna i iznad svega mora donositi spomen na braću, osobito kad imamo s njima teške odnose. Isus kaže: „kad ustanete na molitvu, otpustite ako što imate protiv koga da i vama Otac vaš, koji je na nebesima, otpusti vaše prijestupke" (Mk 11, 25). Kako u tim riječima ne prepoznati sličnost s Očenašem? A primjeri mogu biti brojni, također za nas.

U spisima svetoga Pavla ne nalazimo tekst Očenaša, ali njegova prisutnost se pojavljuje u onoj čudesnoj sintezi gdje se kršćaninova molitva svodi na jednu jedinu riječ: „Abba! Oče!" (usp. Rim 8, 15; Gal 4, 6).

U Lukinom Evanđelju Isus u potpunosti zadovoljava zamolbu učenika koji su, vidjevši ga često skrivena i uronjena u molitvu, jednog dana odlučili pitati ga: „Gospodine, nauči nas moliti kao što je i Ivan naučio svoje učenike" (11, 1). I tada ih je Učitelj poučio molitvi Ocu.

Promatrajući Novi zavjet u cjelini, jasno se vidi da je prvi protagonist svake kršćanske molitve Duh Sveti. Nemojmo nikada to zaboraviti:

protagonist svake kršćanske molitve je Duh Sveti. Mi nikada nećemo moći moliti bez snage Duha Svetoga. On je taj koji moli u nama i potiče nas da se dobro molimo. Možemo tražiti od Duha da nas nauči moliti, jer On je protagonist, onaj koji nam daje ispravno moliti u srcu.

On puše u srce svakoga od nas, koji smo Isusovi učenici. Duh nas osposobljava moliti se kao djeca Božja, što doista i jesmo po krštenju. Duh nam daje moliti „brazdom" koju je Isus iskopao. To je misterij kršćanske molitve: po milosti smo uvučeni u onaj dijalog ljubavi Presvetoga Trojstva.

Isus je tako molio. Poneki je put, međutim, koristio izraze koji su sigurno jako daleko od teksta Očenaša. Na križu, na primjer, ponavlja uvodne riječi Psalma 22: „Bože moj, Bože moj, zašto si me ostavio?" (Mt 27, 46). Može li nebeski Otac napustiti svoga Sina? Ne, sigurno da ne. A ipak je ljubav prema nama, grešnicima, dovela Isusa do te točke: dotle da je iskusio napuštenost od Boga, da je Bog daleko od njega, jer je preuzeo na sebe sve naše grijehe.

Ali i u tjeskobnom kriku ostaje ono „Bože moj, Bože moj". U tome „moj" postoji jezgra odnosa s Ocem, postoji jezgra vjere i molitve.

Eto zašto kršćanin, počevši od ove jezgre, može moliti u svakoj prilici. On može preuzeti sve molitve Biblije, osobito psalme; ali također može moliti s mnogim izrazima koji su u tisućljetnoj povijesti potekli iz srca ljudi. I Ocu nikada ne prestajemo govoriti o našoj braći i sestrama u čovještvu, da nitko od njih, osobito siromašni, ne ostane bez utjehe i dijela ljubavi.

Na kraju ove kateheze možemo ponoviti onu Isusovu molitvu: „Slavim te, Oče, Gospodaru neba i zemlje, što si ovo sakrio od mudrih i umnih, a objavio malenima" (Lk 10, 21). Da bismo molili moramo se učiniti malenima, kako bi Duh Sveti ušao u nas i vodio nas u molitvi.

Apel Svetoga Oca

Sljedećeg petka, 24. svibnja, proslavit ćemo blagdan Blažene Djevice Marije Pomoćnice kršćana, koja se posebno štuje u Kini u svetištu Gospe od Sheshana, u blizini Šangaja.

Ta radosna prigoda omogućuje mi da izrazim posebnu blizinu i privrženost svim katolicima u Kini, koji, usred svakodnevnih napora i kušnji, nastavljaju vjerovati, nadati se i ljubiti.

Dragi vjernici u Kini, neka vam naša Nebeska Majka pomogne da budete svjedoci milosrđa i bratstva, trajno čuvajući jedinstvo sa sveopćom Crkvom. Molim se za vas i blagoslivljam vas.

Pomolimo se zajedno Majci Božjoj: Zdravo Marijo …

Papa izrazio blizinu katolicima u Kini

U Crkvi se u petak 24. svibnja slavi blagdan Blažene Djevice Marije Pomoćnice kršćana koja se posebno štuje u Kini, u svetištu Naše Gospe od Sheshana, nedaleko od Shanghaija, podsjetio je papa Franjo koji je tijekom opće audijencije u srijedu 22. svibnja, među ostalim, svoje misli upravio katolicima u Kini.

Ta mi sretna prigoda omogućuje izraziti posebnu blizinu i naklonost svim katolicima u Kini koji, u svakodnevnim naporima i kušnjama, i dalje vjeruju, nadaju se i vole, napomenuo je. Draga braćo u Kini, neka vam svima naša nebeska Majka pomogne da budete svjedoci ljubavi i bratstva, održavajući vas uvijek sjedinjenima u zajedništvu opće Crkve. Molim se za vas i blagoslivljam vas, rekao je Papa te pozvao nazočne da se svi zajedno obrate Gospi molitvom „Zdravo Marijo".

I prošle je godine papa Franjo, spominjući taj blagdan na općoj audijenciji 23. svibnja, potaknuo na duhovno jedinstvo sa svim katoličkim vjernicima koji žive u Kini. Molimo Gospu za njih, da mogu velikodušno i mirno živjeti vjeru, i da znaju učiniti konkretne geste bratstva, sloge i pomirenja, u punom zajedništvu s Petrovim nasljednikom. Dragi Gospodinovi učenici u Kini, opća Crkva moli s vama i za vas, kako biste se i u teškoćama i dalje povjeravali Božjoj volji. Gospa vam nikada neće uskratiti svoju pomoć i čuvat će vas svojom majčinskom ljubavlju, rekao je tada papa Franjo.

Papa Benedikt XVI. je pak 2008. godine sastavio molitvu Gospi od Sheshana, povjeravajući joj Crkvu u Kini, a 2007. godine napisao je Pismo katolicima u Kini, u kojemu je izrazio želju da 24. svibnja postane prigoda za katolike u cijelom svijetu da se sjedine u molitvi s Crkvom u Kini, prenio je Vatican News.

Papa o ubijenoj redovnici: Jedna žena više koja daje život za Isusa u služenju siromašnima

U pozdravima hodočasnicima francuskoga govornog područja tijekom opće audijencije u srijedu 22. svibnja papa Franjo se spomenuo španjolske misionarke Inés Nieves Sancho, okrutno ubijene u Srednjoafričkoj Republici.

„Želio bih se danas s vama prisjetiti 77-godišnje sestre Inés Nieves Sancho, koja je desetljećima bila odgojiteljica siromašnih djevojaka, a barbarski je ubijena u Srednjoafričkoj Republici, upravo u prostoriji u kojoj je djevojke učila šivati. Ona je još jedna žena više koja daje život za Isusa u služenju siromašnima", rekao je papa Franjo, a prenio Vatican News.

Sitna, ljubazna i miroljubiva – tako osobe koje su ju poznavale opisuju sestru Inés, redovnicu koja je u ponedjeljak ujutro pronađena mrtva u mjestu Nola, na jugozapadu Srednjoafričke Republike. Kako prenosi dnevni list L’Osservatore Romano, s. Inés pripadala je malenoj lokalnoj zajednici Kćeri Isusovih te je desetljećima predano, sve do nasilne smrti, siromašnim djevojkama davala poduku iz šivanja. Htjela je po svaku cijenu, čak i sama, ostati u naselju načinjenom od improviziranih stambenih objekata i baraka, kako bi nastavila svoju misiju dok ju snage služe.

Razlozi ubojstva s. Inés nepoznati su te nitko još nije preuzeo odgovornost za taj zločin. Postoji sumnja da je povod trgovina ljudskim organima, ali moguće je i da je riječ o praznovjernoj praksi koja dolazi iz susjednoga Kameruna, prema kojoj se takvom vrstom ljudske žrtve dolazi do bogatstva ili do uspjeha u potrazi za dijamantima. Članice zajednice pokojne sestre Inés organizirale su u utorak molitveno bdjenje, dok su sprovodni obredi održani u srijedu ujutro.

Predstavljen izvještaj za 2018. Vatikanskog ureda za financijske informacije

U Tiskovnom uredu Svete Stolice 21. svibnja predstavljen je godišnji izvještaj Vatikanskog ureda za financijske informacije (AIF), u kojem su izložene financijske aktivnosti i statistički podaci države Grada Vatikana, koji se odnose na 2018. godinu.

Na predstavljanju je, među ostalim, spomenuto da je zaključen proces uključenja Vatikana u SEPA-u, odnosno jedinstveno područje plaćanja u eurima, što predstavlja važan korak prema usklađivanju i učinkovitosti transfera sredstava na europskom kontinentu te pokazuje napore Svete Stolice u jačanju financijske transparentnosti, prenosi Vatican News.

Primijećena je sve veća učinkovitost sustava prijavljivanja sumnjivih aktivnosti obveznika. U izvještaju se, među ostalim, navodi prva presuda Vatikanskog suda za pranje novca, dok izvještaja o sumnjivim aktivnostima vezanim uz financiranje terorizma nikada nije bilo te je rizik da bi se takvo što moglo dogoditi nizak. Što se tiče preventivnih mjera protiv pranja novca, u 2018. godini obustavljene su tri transakcije te blokirani neki računi, fondovi i drugi ekonomski izvori.

Vatikanski ured za financijske informacije utemeljio je papa Benedikt XVI. 30. prosinca 2010. godine, a svoje institucionalne aktivnosti provodi u skladu s novim Statutom, koji je uveo papa Franjo 15. studenoga 2013. godine, i Zakonom br. XVIII od 8. listopada iste godine. Do sada je Vatikanski ured za financijske informacije potpisao sporazum o suradnji s partnerima iz 56 zemalja sa svih kontinenata, uključujući SAD, Kanadu, Australiju, Tajvan (Republika Kina), Indiju, kao i mnoge države Europe te Srednje i Južne Amerike.

22. svibnja 2019. - Papina kateheza na općoj audijenciji u srijedu - Apel Svetoga Oca
Župni info kutak Sveci i blaženici Crkve u Hrvata
Korisni linkovi