Nalazite se u > Papa-staro

23. rujna 2018. - Papa Franjo u Kaunasu slavio misu i izmolio Angelus

23. rujna 2018. - Papa Franjo u Kaunasu slavio misu i izmolio Angelus

Drugog dana apostolskog pohoda Litvi, Latviji i Estoniji, papa Franjo slavio je misu u parku Santakos u Kaunasu.

Papa Franjo: ''Crkva se mora brinuti za najmanje, najbjednije i zapostavljene''

Drugog dana apostolskog pohoda Litvi, Latviji i Estoniji, papa Franjo slavio je misu u parku Santakos u Kaunasu, drugom najvećem gradu u Litvi.

I drugi dan svog boravka na 25. apostolskom pohodu, ovoga puta trima baltičkim zemljama, papa Franjo je proveo u Litvi, zemlji s gotovo tri milijuna stanovnika, većinom pripadnika Katoličke Crkve. Svečanu misu, na kojoj je sudjelovalo stotinu pedeset tisuća vjernika, slavio je u Kaunasu.

Sveti je Otac izabrao park Santakos, isto mjesto na kojem je u rujnu 1993. misu slavio i sv. Ivan Pavao II. Osvrnuo se na muke i nevolje koje je litavski narod pretrpio tijekom okupacije i deportacije, primijetivši kako prošli naraštaji ne mogu zaboraviti posljedice strahota okupacije i deportacija, tjeskobu i žalost zbog onih koji se nisu uspjeli vratiti te sramotu tajnih prijava i izdaja. Želja za vlašću i slavom je najčešći način ponašanja onih koji ne uspijevaju ozdraviti od spomena na svoju povijest i možda se upravo zbog toga ne uspijevaju uključiti u sadašnje radne prilike’, rekao je Papa.

U nagovoru prije molitve Anđeo Gospodnji, papa Franjo se osvrnuo na 75. obljetnicu razaranja geta u Vilniusu i ubojstva tisuće Židova. Pozvao je kršćane da na vrijeme otkriju nove pogubne klice sličnih stajališta, udaljujući iz svojih sredina i kultura opasnost uništavanja i isključivanja manjina i odbačenih. ‘Crkva se mora brinuti za najmanje, najbjednije i zapostavljene’, zaključio je Sveti Otac.

Nakon misnoga slavlja susreo se s biskupima, a nakon toga i sa svećenicima, redovnicima, redovnicama i sjemeništarcima. Papa sutra putuje u Latviju, a prekosutra u Estoniju.

Kaunas - Drugog dana apostolskog pohoda Litvi, Latviji i Estoniji, papa Franjo slavio je misu u parku Santakos u Kaunasu.

Papa Franjo je drugog dana svog apostolskog pohoda baltičkim zemljama slavio misu u parku Santakos u Kaunasu, drugom najvećem gradu u Litvi. Propovijed je bila inspirirana evanđeljem dana (Mk 9, 30-37).

„U prihvaćanju malog djeteta, mi sami prihvaćamo Isusa”, poručio je Papa i zaključio da takva dobrodošlica dopušta Isusu "da ozdravi naše sjećanje” i "svima nama da doznamo da je Isus Krist naša istinska nada”.

U 14 sati Papa će se u katedrali susresti sa svećenicima, redovnicima, posvećenim osobama i sjemeništarcima. Potom će se vratiti u Vilnius gdje će se u 16.30 pomoliti u Muzeju okupacije i borbe za slobodu.

22. rujna 2018. - Vilnius

Ne bojte se odlučiti za Isusa

Na trgu ispred katedrale u Vilniusu papa Franjo se u subotu, 22.rujna, susreo s mladima. Kao i u sličnim prigodama, i ovoga puta Papa je prvo poslušao svjedočanstvo dvoje mladih, Monice kojoj je preminuo otac, te Jonasa koji živi zahvaljujući doniranom organu. Skupina mladih kroz ples je pokazala kako se suočavaju s izazovima, a izlaz nalaze u vjeri.

Obraćajući se mladima, Papa je posebno naglasio potrebu svijesti identiteta te zajedništva. Ne dopustite da svijet u vama učini da možete koračati sami. Sam nikud ne dolaziš. Sami ne možemo hodati. Ne padnite u napast da postanete sebični i površni pred boli bližnjih, jer ono što se događa bližnjem događa se meni. Moramo znati ići protiv struje, protiv individualizma, rekao je Papa. Posvijestio je da kršćani teže svetosti, a ona počinje od susreta i zajedništva s drugima.

Naš identitet pretpostavlja pripadnost jednome narodu. Destilirani identitet ne postoje. Postoji samo identitet zajedničkog hoda, postoji identitet pripadnosti obitelji, narodu, postoji identitet koji ti daje ljubav, nježnost, nadu, otvorenost prema drugima, postoji identitet koji ti daje snagu za borbu, a ponekad u istom trenutku za milovati nekoga, poručio je Papa, te je uputio i na važnost molitve. U tom je kontekstu podsjetio na riječi sv. Alberta Hurtada „Isus i ja, apsolutna većina”. Isus nas poziva da izađemo iz samih sebe kako bi riskirali i licem u licem susreli se s drugima. „Vjerovati u Isusa često znači veliki skok u vjeri, skok u bezdan i to nas plaši. Ne bojte se, budite hrabri: slijediti Isusa u nama pobuđuje život i daje nam smisao, i daje nam da se osjećamo dijelom zajednice i koja nas hrabri. Dragi mladi: ne bojte se sudjelovati u revoluciji s njim, on vas poziva na revoluciju nježnosti. Život je stalni hod, traženje pravoga puta. Budite mladi na putu, ne mladi labirinta. Ne bojte se odlučiti za Isusa, prigrliti njegovo evanđelje. On neće nikad izaći iz vašeg života, on će biti uvijek onaj koga ćete susretati na vašim putovima", poručio je Papa.

Na kraju ih je još jednom ohrabrio, da ne zaborave svoje korijene. „Mislite na prošlost, razgovarajte sa starijima. Neka vam oni govore o povijesti vaše zemlje, radosti, patnje, boli i na taj način upoznat ćete vaše korijene i moći ćete ići sa svojim narodom naprijed u budućnost hrabri i snažniji", rekao je mladima Sveti Otac.

Prije blagoslova, papa Franjo je nadbiskupu Vilniusa Gintarasu Grušasu predao poklon kalež, a potom su mladi pjesmom izrekli molitvu za Papu. Na kraju susreta Papa je svima udijelio svoj blagoslov. Papa je potom pohodio katedralu, te je pred kip Gospe Sibirske položio cvijeće i zadržao se u kratkoj molitvi.

22. rujna 2018. - Vilnius

Papa Franjo pohodio svetište Majke Milosrđa

U poslijepodnevnim satima prvoga dana pastirskoga pohoda Litvi, u subotu 22. rujna papa Franjo pohodio je marijansko svetište Majke Milosrđa, koje se još naziva "Vrata jutarnje zore". Obraćajući se okupljenim vjernicima, papa Franjo posvijestio je važnost povijesnoga mjesta, vrata koja su jedini ostatak obrambenog zida ostalog nakon opsade 1799. godine.

Majka Milosrđa je kao i onda, tako i danas uvijek spremna pomoći. „Svaki dan ovdje Majci Milosrđa dolazi mnoštvo ljudi iz raznih država: Litavci, Poljaci, Bjelorusi i Rusi, pravoslavni i katolici. Danas je to moguće zbog lakše komunikacije i slobode kretanja među državama. Kako bi bilo lijepo, kada bi s isto takvom lakoćom uspostavili točke susreta i solidarnosti među svima, da bi darovi koje smo primili mogli kružiti, kada bismo mogli istupiti iz nas samih i darovati se drugima, da bi i mi primili blizinu i različitost drugih kao dar i bogatstvo u našim životima", rekao je Sveti Otac.

Papa je istaknuo da „Majka Milosrđa, kao svaka dobra majka, nastoji ponovno okupiti obitelji i na uho nam šapće ‘potraži svoga brata’". Na taj način nam otvara vrata nove zore, rekao je. Sveti Otac je podsjetio kako rane djece i obitelji nisu Lazarove rane iz prispodobe, već Isusove iz kojih proizlazi svjetlo djelotvorne ljubavi koja je „ključ koji nam otvara nebeska vrata".

Vjernike je potaknuo da u promišljanju krunice upute molbu nebeskoj majci, kako bi "više bili zajednica koja zna svjedočiti Isusa Krista, našu nadu". „Na taj način možemo izgraditi zemlju koja će biti spremna prihvatiti sve, primiti od Djevice Majke dar dijaloga i strpljenja, blizine", rekao je papa i istaknuo kako je Djevica Milosrđa uvijek spremna pomoći.

Dok razmišljamo o tajnama krunice, pitajmo Mariju da bismo mogli biti zajednica koja može proglasiti Isusa Krista našu nadu. I na taj način možemo izgraditi zemlju sposobnu prihvatiti sve, primiti od Djevice Majke darove dijaloga i strpljenja, blizine i prihvaćanja s ljubavlju, opraštanja i ne osuđivanja (usp. Evangelii Gaudium, 165); zemlja koja će graditi mostove, a ne zidove. Neka Marija uvijek bude Vrata zore za ovu cijelu blagoslovljenu zemlju, rekao je papa Franjo te vjernike pozvao da zajedno izmole desetku krunice radosnoga otajstva.
23. rujna 2018. - Papa Franjo u Kaunasu slavio misu i izmolio Angelus
23. rujna 2018. - Papa Franjo u Kaunasu slavio misu i izmolio Angelus
23. rujna 2018. - Papa Franjo u Kaunasu slavio misu i izmolio Angelus
23. rujna 2018. - Papa Franjo u Kaunasu slavio misu i izmolio Angelus
23. rujna 2018. - Papa Franjo u Kaunasu slavio misu i izmolio Angelus
23. rujna 2018. - Papa Franjo u Kaunasu slavio misu i izmolio Angelus
Župni info kutak
  • Župne obavijesti
    Župne obavijesti

    Svete mise kroz tjedan:
    u 18:30h
    Svete mise nedjeljom:
    u 08:00, 10:00 i 18:30h

    Kontakt:
    Mob: 098 671 365 ...

  • Oglasna ploča
    Oglasna ploča

    Ipred ulaza u crkvu nalazi se oglasna ploča ...

  • Sveti Antun Padovanski
    Sveti Antun Padovanski

    Sveti Antun Padovanski rođen je u Portugalu, u gradu Lisabonu oko g. 1195. Nazvan je Padovanac jer je u Padovi ostala najživlja uspomena na njegov apostolski ra ...

Sveci i blaženici Crkve u Hrvata
Korisni linkovi