Nalazite se u > Papa-staro

23. siječnja 2019. - Hodočasnički križ i ikona Blažene Djevice Marije – simboli Svjetskog susreta mladih

23. siječnja 2019. - Hodočasnički križ i ikona Blažene Djevice Marije – simboli Svjetskog susreta mladih

Započeo je Svjetski susret mladih u Panami, kojima će se večeras pridružiti i papa Franjo. Mlade iz cijeloga svijeta prvi puta okupio je sv. Ivan Pavao II., na Cvjetnicu 1984. godine, prilikom obilježavanja Svete godine otkupljenja (1983. – 1984.), odnosno 1950 godina nakon Isusove smrti i uskrsnuća.

Papa je mladima u Rimu uručio veliki drveni križ, simbol Kristove ljubavi prema čovječanstvu, te ih pozvao da ga pronesu svijetom navješćujući svima da samo u Kristovoj smrti i uskrsnuću nalazimo spasenje i otkupljenje, prenosi Vatican News.

Križu, koji se naziva i križem Svjetskoga dana mladih, godine 2000. u Rimu se prvi put pridružila i ikona Blažene Djevice Marije „Salus Populi Romani” – Spas rimskoga puka. Original ikone nalazi se u rimskoj bazilici Svete Marije Velike, a prema legendi ju je naslikao sveti Luka evanđelist. Poznata je također po tome što se papa Franjo prije i poslije svakog apostolskog putovanja pred njom preporuči Marijinoj majčinskoj zaštiti i zahvali na primljenim milostima.

U poruci koju je mladima upravio prilikom biskupijskoga susreta u Rimu 2003. godine, kada im je uručio kopiju ikone i pozvao ih da je pronesu svijetom zajedno s hodočasničkim križem, sv. Ivan Pavao II. naglasio je da u teškim vremenima nismo sami zato što nam Isus, kao i Ivanu koji je stajao podno križa, daje svoju Majku da nas tješi svojom nježnošću. Nekoliko mjeseci prije ovogodišnjega susreta, mnoštvo je mladih u brojnim gradovima i župama američkoga kontinenta na svečan način pozdravilo križ i Gospinu ikonu na njihovu putu prema Panami.

Mladi će se u Panami moći moliti i pred kipom Gospe Fatimske, koji prvi put od 2000. godine napušta glasovito portugalsko svetište. Kip će biti smješten u zasebnu kapelu na liturgijskom prostoru središnjega slavlja Svjetskoga dana mladih s papom Franjom. Tu će se pod uobičajenim uvjetima moći zadobiti i potpuni oprost. Kip će biti vraćen u Portugal 29. siječnja.

Papa se pomolio za preminuloga novinara Alekseja Bukalova

U razgovoru s novinarima u zrakoplovu na putu u Panamu 23. siječnja papa Franjo s tugom se spomenuo novinara Alekseja Bukalova, dopisnika ruske agencije TASS, koji je umro 28. prosinca prošle godine. Papa je posebno istaknuo Bukalovu humanost i „sažetke u stilu Dostojevskoga", izvijestio je ravnatelj programa Vatican Newsa Andrea Tornielli.

Pozdravljajući novinare u zrakoplovu Papa im je zahvalio što prate Svjetski suret mladih u Panami i zatim im potresen kazao kako je to prvi let na kojemu „nije i vaš kolega koji mi je bio vrlo drag, Aleksej Bukalov iz TASS-a". Bio je čovjek izrazitog humanizma koji se nije bojao ljudskosti do najnižih dubina i božanskoga do najvećih visina". Papa je pozvao medijske djelatnike na minutu šutnje za njihova pokojnog kolegu a zatim su zajedno izmolili Očenaš. Novinari su tu Papinu gestu popratili pljeskom.

Bukalov je bio prvi ruski novinar koji je pratio pape na njihovim putovanjima u inozemstvo, i to više od 20 godina. Napisao je i knjigu „S papama oko svijeta", u kojoj je skupio svoja sjećanja na susrete koje je imao s trojicom papa: Ivanom Pavlom II., Benediktom XVI., i papom Franjom.

Prije Papina pozdrava, prireditelj papinskih putovanja Rueda Belz predstavio je novinarima privremenog ravnatelja Tiskovnoga ureda Svete Stolice Alessandra Gisottija, kojemu je to prvo Papino inozemno putovanje u novoj službi.

Na Svjetskom danu mladih u Panami sudjeluje više od 100.000 hodočasnika iz 156 zemalja.

Za sudjelovanje se prijavilo 480 biskupa, 380 će ih držati kateheze mladima u 137 centara za katehezu na 25 jezika. Mladima stoji na raspolaganju 20.000 volontera iz Paname te još 2455 iz cijeloga svijeta. Zemlje iz kojih dolazi najveći broj međunarodnih volontera su Kolumbija, Brazil, Kostarika, Meksiko i Poljska. Prvi put u povijesti u Panamu je stiglo gotovo 500 mladih Kubanaca, kako bi sudjelovali u velikoj proslavi Svjetskog dana mladih. Za praćenje susreta akreditirano je 2500 novinara.

Papa potvrdio putovanje u Japan u studenome

U razgovoru s novinarima u zrakoplovu na putu u Panamu papa Franjo potvrdio je 23. siječnja da u studenome putuje u Japan.

Na pitanje japanskoga novinara Papa je odgovorio: „U studenome ću putovati u Japan, pripremite se!" Premda je u kalendaru Papinih termina prvi tjedan studenoga slobodan, Sveta Stolica još nije službeno potvrdila to putovanje.

Papa Franjo još je u rujnu govorio o mogućem posjetu Japanu, koji je dosad pohodio samo jedan papa – sv. Ivan Pavao II. godine 1981.

Na pitanje o mogućem odlasku u Irak, Papa je odgovorio da bi to rado učinio, čim to bude moguće. Trenutačno se odgovorni savjetuju o toj mogućnosti no još

uvijek postoje dvojbe oko sigurnosnih pitanja, prenosi Kathpress.

Papa otputovao u Panamu

Papa Franjo otputovao je 23. siječnja u apostolski pohod Panami u povodu 34. svjetskog dana mladih.

Zrakoplov kojim putuje Sveti Otac poletio je iz rimske međunarodne zračne luke Fiumicino u 9.51 sati a dolazak na odredište je predviđen u 16.30 (u 22.30 po srednjoeuropskom vremenu). Po dolasku u međunarodnu zračnu luku glavnoga grada Paname, Papa će se izravno uputiti u Apostolsku nuncijaturu gdje će boraviti tijekom svog pohoda.

Papa će se tijekom apostolskog pohoda uobičajeno susresti s najvišim predstavnicima vlasti, Diplomatskog zbora i društvenog života u Panami. Programom su obuhvaćeni  i susreti sa svećenicima, posvećenim osobama i predstavnicima laičkih pokreta te s mladim zatvorenicima i volonterima Svjetskog dana mladih. U sklopu Svjetskog dana mladih Papa će sudjelovati na križnom putu i bdjenju s mladima te predsjedati središnjim misnim slavljem prigodom Svjetskog dana mladih.

Geslo Svjetskog dana mladih 2019. je preuzeto iz Lukina Evanđelja: „Evo službenice Gospodnje, neka mi bude po tvojoj riječi!".

Svečano otvoren Svjetski dan mladih u Panami

Nebrojene zastave i pjesme sinoć u Campo Santa Maria la Antigua u Cinta Costera, u Panami, prigodom otvaranja Svjetskog dana mladih. To je treći svjetski dan mladih u Latinskoj Americi (prvi je bio u Argentini 1987. godine) i drugi za latinoameričkog papu, nakon Ria 2013. Ima snažno obilježje Srednje Amerike, najviše je mladih  došlo iz Gvatemale, Hondurasa, Nikaragve, Salvadora... Na misi kojom je predsjedao nadbiskup Ulloa Mendieta sudjelovalo je 75 tisuća mladih, koji su zatim ostali na koncertu održanom ubrzo nakon toga.

To je svjetski dan mladih u Srednjoj Americi. To je svjetski dan mladih koji sanjaju o mirnoj budućnosti ove regije. Na plaži je bila postavljena velika pozornica na kojoj su mladima svirali brojni glazbeni sastavi koji su se izmjenjivali cijelo poslijepodne.

Mladi su se zabavljali, pjevali, mahali zastavama, plesali. Ali duboko u sebi svi imaju istu brigu i istu želju za mirom i pravdom, bez razlika u boji i granicama. Oni dolaze iz sredina pogođenih dubokim društvenim problemima i političkim situacijama koje imaju dubok utjecaj na živote stanovništva. Migracije, siromaštvo, očaj. Emmy, na primjer, ima 17 godina. Dolazi iz Hondurasa. Govori o Svjetskom danu mladih kao o iskustvu koje „zaslužuje da ga se živi do kraja". Ali odmah dodaje: „I moja zemlja doživljava tešku političku situaciju, obilježenu delinkvencijom i korupcijom. Ovdje smo da molimo za naše zemlje jer znamo da je molitva jedino svjetlo koje može dotaknuti srca naših predsjednika. Papa Franjo je svetost kojoj se divimo. To je osoba bliska Bogu i stoga bliska u molitvi našoj zemlji". Felix dolazi iz Salvadora i ima 23 godine. Kaže kako od pape Franje očekuje „poruku mira i ljubavi. U našim zemljama ima toliko problema, političkih i ekonomskih. Mnogo je ljudi koji pate i sanjaju o boljoj zemlji. Svoju nadu polažemo u Boga jer On donosi mir, samo uz njegovu pomoć možemo krenuti naprijed". Meksički mladići kažu da su radili dvije godine kako bi došli i sudjelovali na susretu. Po prvi put u povijesti u Panamu je stiglo gotovo 500 mladih Kubanaca, kako bi sudjelovali u velikoj proslavi svjetskog dana mladih. Mali je to znak nedavnih otvaranja zahvaljujući također papi Franji i nedavnim razgovorima između Svete Stolice i Havane. No da situacija na otoku nije tako jednostavna pokazuje činjenicu da kubanski mladi ne žele pred mikrofon. Michelle iz Kostarike govori o „mogućoj budućnosti u ovoj regiji samo ako zemlje uspostave duboko jedinstvo. Imamo mnogo zajedničkih stvari, dijelimo istu sudbinu. Nadamo se budućnosti u kojoj neće biti granica".

Mladi upiru svoj pogled u papu Franju, papu iz Latinske Amerike, Papu koji „zna kako razgovarati s mladima i srcima ljudi. Od njega očekujemo mnogo toga. Sigurni smo da će nas iznenaditi".

U 17 sati počinje pjevati veliki zbor. I liturgija pokazuje svu živost i ritam mladih. Nadbiskup Paname, mons. José Domingo Ulloa Mendieta predvodi koncelebrirano misno slavlje zajedno s 400 biskupa i tisuću svećenika. U svojoj propovijedi govori o Svjetskom danu mladih „za mlade na egzistencijalnim i geografskim periferijama" nazivajući susret „melemom za tešku situaciju u kojoj mnogi od njih žive bez nade, osobito domorodci i potomci afričkih doseljenika, migranti koji bježe iz svojih zemalja porijekla i na svome putovanju bivaju izloženi trgovini drogom, trgovini ljudima, kriminalu i mnogim drugim društvenim bolestima". Put za „suočavanje s izazovima života" predstavlja Euharistija, „duhovna hrana", poručuje nadbiskup Ulloa Mendieta i ponavlja da je „Kristov poziv valjan, vječan, intenzivan, pun nježnosti".

Možda kao Crkva – priznaje mons. Ulloa – to nismo mogli dovoljno jasno izraziti, jer ponekad odrasli misle da mladi ne žele slušati, da su gluhi i prazni. Međutim, stvarnost je drugačija. Oni trebaju vodstvo, praćenje i, iznad svega, one koji će ih slušati. Traže svjedoke pune sadržaja i iskustava. Oni ne traže da im se o Bogu učeno i intelektualistički govori, već traže one koji ga svjedoče svojim životom.

To je put do svetosti, isti onaj koji su pokazali sveci zaštitnici Svjetskog dana mladih. Nadbiskup ih nabraja poimence a na spomen sv. Oscara Romera prolomio se pljesak i ovacije 75.000 prisutnih. „Ovi sveci nam pokazuju da je svetost moguća u svim kulturama i etničkim skupinama, bez razlika u spolu ili dobi. Velikodušan dar njihovog života Bogu i bližnjemu doveo ih je do svetosti", poručio je panamski nadbiskup. Ostatak dana, prvoga Svjetskog dan mladih, bio je posvećen zabavi koja se nastavila na ulicama i trgovima.
23. siječnja 2019. - Hodočasnički križ i ikona Blažene Djevice Marije – simboli Svjetskog susreta mladih
Župni info kutak
  • Župne obavijesti
    Župne obavijesti

    Svete mise kroz tjedan:
    u 18:30h
    Svete mise nedjeljom:
    u 08:00, 10:00 i 18:30h

    Kontakt:
    Mob: 098 671 365 ...

  • Oglasna ploča
    Oglasna ploča

    Ipred ulaza u crkvu nalazi se oglasna ploča ...

  • Sveti Antun Padovanski
    Sveti Antun Padovanski

    Sveti Antun Padovanski rođen je u Portugalu, u gradu Lisabonu oko g. 1195. Nazvan je Padovanac jer je u Padovi ostala najživlja uspomena na njegov apostolski ra ...

Sveci i blaženici Crkve u Hrvata
Korisni linkovi