Nalazite se u > Papa-staro

24. siječnja 2019. - Papa srednjoameričkim biskupima: Kao Romero, budite glas protiv nepravde i siromaštva

24. siječnja 2019. - Papa srednjoameričkim biskupima: Kao Romero, budite glas protiv nepravde i siromaštva

Papa Franjo pozvao je srednjoameričke biskupe da prošire svoje vidike i ujedine snage u slušanju, razumijevanju, predanju i zauzetosti. Kao uzor za to istaknuo je svetog Oscara Romera, nadbiskupa San Salvadora koji je ubijen 1980. godine i nedavno proglašen svetim. Nadbiskup Romero je neprestani izvor nadahnuća za Crkve i biskupe, jer se osjećao pozvan žrtvovati se, trošiti se i umarati se, pokušavajući živjeti milosrđe, ne kao milostinju, nego kao poziv – rekao je Sveti Otac obraćajući se biskupima i podsjetio – Ali kao mnoge biskupe smatrali su ga lošim i sumnjivim, a u privatnim razgovorima nekih biskupa bio je izbačen iz zajedništva. ‘Osjećati s Crkvom’ bila mu je misao vodilja koja je obilježila njegov život u vjernosti, pa i u najtežim trenucima, prelivši se u mučeničku predanost koja je u svakodnevnoj službi potrebna današnjim ljudima.

Romero se mogao sjediniti i živjeti Crkvu jer je ljubio onoga tko ga je rodio u vjeri – rekao je papa Franjo i istaknuo – Bez te nutarnje ljubavi bilo bi teško razumjeti njegov život i obraćenje, budući da ga je ta ista ljubav vodila sve do mučeništva.

Mučeništvo nije znak za malodušnost ili ponašanje nekoga tko ne ljubi život. Mučenik je onaj koji zna zahvalu utjeloviti i prevesti u život.

Nadbiskup San Salvadora ljubio je Crkvu kao majku koja ga je rodila u vjeri, osjećao se dijelom Crkve i prihvaćao doprinos i nauk Drugog vatikanskog sabora. Tamo je našao sigurnu ruku koja mu je pomogla slijediti Krista, rekao je Papa i nastavio: Nije bio ideolog. Osjećati s Crkvom za njega je značilo gledati je kao Božji narod. Pred njim je nadbiskup Romero bio onaj koji sluša kako ne bi odbio njegovo nadahnuće. Tako nam je pokazao da pastir koji traži i želi susresti Gospodina, mora naučiti slušati kucanje srca svojega naroda, osjećati njegov miris i upiti njegove radosti i nade, njegove žalosti i tjeskobe, te tako u dubini razumjeti Božju riječ.

U Crkvi Krist živi među nama i zato ona mora biti ponizna i siromašna, jer ohola i samodostatna Crkva nije Crkva kenoze – rekao je Sveti Otac i dodao – Važno je da se ne bojimo slušati i dotaknuti rane ljudi.

Pastir ne može biti daleko od patnje svojega naroda, dapače, njegovo srce se mjeri po tome koliko je taknut životima ranjenih i ugroženih. Ta patnja utječe na prioritete i ukuse, korištenje vremena i novca, na način molitve osluškujući neprestani poziv ljudi i stvarajući veze.

Inače, radi se o vjeri koja je ostala na pola puta, ili još gore, o Bogu bez Krista, Kristu bez Crkve, Crkvi bez naroda, rekao je papa Franjo i istaknuo – Jedinstvena je prilika Svjetski dan mladih koji je započeo s pozornošću na domorodačke narode i one afričkog podrijetla, jer omogućava da još više susretnemo i da se približimo stvarnosti naših mladih. Mnoge od njihovih težnji razvile su se u obitelji, u župi, uz pomoć vjeronauka i pastorala mladih.

Crkva je po svojoj prirodi majka i kao takva rađa život štiteći ga od svega što može ugroziti njegov razvoj – rekao je Papa i potaknuo biskupe – Promičite programe i obrazovne centre koji znaju pratiti vaše mlade, podržavati ih i pripremati za odgovornost.

Uklonite ih s ulice prije nego što kultura smrti iskoristi njihov nemir i maštu, prodajući im čarobna rješenja. Nemojte to činiti s visoka, nego kao očevi, kao braća prema braći. Oni su Kristovo lice, a Kristu se ne dolazi odozgo prema dolje, nego odozdo prema gore.

Budućnost traži da se poštuje sadašnjost poštujući dostojanstvo kultura vaših naroda – rekao je Sveti Otac i napomenuo – Pred lažnim interesima koji posvuda šire korupciju i rastu oduzimajući najsiromašnijima, potrebno je brinuti se o korijenima, štiteći bogatu povijesnu, kulturnu i duhovnu baštinu vašeg područja. Podignite glas protiv kulturnog i duhovnog opustošenja svojih naroda koje proizvodi radikalno siromaštvo, jer ostavlja bez neophodnog vitalnog imuniteta koji održava dostojanstvo u najtežim trenucima. Svi biskupi trebaju pomagati svećenicima kako bi rasli, promičući njih, a ne sebe, usvajajući siromaštvo jer ono poziva na plodnost i ono je zid, jer štiti od napasti duhovne svjetovnosti.

Potrebno je dati prednost vjerskim i poniznim vrijednostima, pred moći, taštinom i oholosti. Trebamo Crkvu koja ne želi da njezina snaga budu, kao što je govorio nadbiskup Romero, moćnici ili politika, nego koja se odriče plemstva kako bi hodila praćena jedino rukama Raspetoga koji je njezina istinska snaga. A to se treba pretvoriti u konkretne znakove.

Trebamo preispitati svoju savjest o odlukama i prioritetima u korištenju sredstava, utjecaja i položaja. Siromaštvo je majka i zid jer čuva naše srce kako ne bi prihvatilo ustupke i kompromise koji slabe slobodu i otvorenost na koju nas Gospodin zove – zaključio je papa Franjo.

24. siječnja 2019. - Papa Franjo otvorio Svjetski dan mladih u Panami

Papa Franjo je otvarajući Svjetski dan mladih u poslijepodnevnim satima po lokalnom vremenu u četvrtak 24. siječnja na obali Santa Maria la Antigua posvijestio kako "Kristova ljubav ujedinjuje".

Oduševljen dočekom i nazočnošću 250.000 mladih iz cijeloga svijeta, Papa je naglasio kako je Svjetski dan mladih blagdan cijele Crkve, svjedočanstvo vjere svijeta. "Okupili smo se u Panami, gdje je Svjetski dan mladih blagdan radosti i nade za cijelu Crkvu, za svijet je važno svjedočanstvo vjere, a Petar je s vama da slavite i obnovite vjeru i nadu”, poručio je Sveti Otac.

Podsjetio se kako su mu u Krakovu neki postavili pitanje hoće li biti nazočan u Panami, na što je odgovorio "ne znam, ali sigurno će biti Petar". „Danas sam sretan što vam mogu reći, Petar je s vama da slavite i obnovite vjeru i nadu. Petar i Crkva koračaju s vama i žele vam poručiti da se ne bojite ići naprijed s obnovljenom energijom i stalnom željom koja nam pomaže i ohrabruje da budemo radosni i raspoloživi. Ići naprijed ne da bi stvarali paralelnu Crkvu koja bi bila više ‘zabavna’ ili ‘cool’ na nekom događaju za mlade. Takvo razmišljanje bi značilo nedostatak poštovanja prema vama i svemu što Duh kroz vas progovara”, pojasnio je Sveti Otac.

U tom kontekstu Papa je uputio na činjenicu kako je potrebno ponovno otkriti i probuditi novost i mladost Crkve, a prema njegovim riječima to će biti moguće na način koji je pokazala i nedavna sinoda o mladima "da se slušamo i na takav način da se nadopunjujemo”.

"Vi nas učite da susresti ne znači da svi budu isti, da svi misle isto ili žive na isti način: da rade i ponavljaju iste radnje, slučaju istu glazbi ili nose majicu iste nogometne momčadi. Ne, to ne. Kultura susreta je poziv na hrabrost održati zajednički san: velike snove koji mogu uključiti sve. San za koji je Isus dao svoj život na križu”, rekao je Papa.

„Dragi mladi, ovaj Svjetski dan mladih neće biti izvor nade za konačni dokument, dogovorenu poruku ili program koji treba provesti. Ovaj susret daje nadu zahvaljujući vašim licima i vašoj molitvi. Svatko će se vratiti kući s novom silom koja se nanovo rađa svaki put kada se susretnemo s drugima i s Gospodinom, puni Duha Svetoga", istaknuo je Sveti Otac.

Na kraju obraćanja mladima, Papa je rekao kako ovaj susret ne može završiti bez zahvale. Stoga je izrekao zahvalu svima koji su pripremali ovaj Svjetski dan mladih. "Hvala vam što ste imali hrabrosti graditi i ugostiti, da ste rekli ‘da’ snovima Boga da ponovno vidi okupljenu svoju djecu. Hvala nadbiskupu Paname Joseu Domingu Ullou Medieti i svim njegovim suradnicima koji su pomogli da Panama danas postane ne samo kanal koji povezuje more, već i kanal u kojem Božji san može nastaviti otkrivati druge male kanale kako bi rasli, množili se i širili u krajeve zemlje”, rekao je papa Franjo.

Trećeg dana Papina boravka u Panami, u petak 25. siječnja u 10.30 sati po lokalnom vremenu (16.30 sati) u kaznenom zavodu Centro de Cumplimiento de Menores Las Garzas de Pacora održat će se pokorničko bogoslužje s mladima lišenima slobode. U 17.30 sati po lokalnom vremenu (23.30 sati) Papa će u Campo Santa Maria la Antigua – Cinta Costera sudjelovati na križnome putu s mladima, sudionicima Svjetskog dana mladih.

Župni info kutak
  • Župne obavijesti
    Župne obavijesti

    Svete mise kroz tjedan:
    u 18:30h
    Svete mise nedjeljom:
    u 08:00, 10:00 i 18:30h

    Kontakt:
    Mob: 098 671 365 ...

  • Oglasna ploča
    Oglasna ploča

    Ipred ulaza u crkvu nalazi se oglasna ploča ...

  • Sveti Antun Padovanski
    Sveti Antun Padovanski

    Sveti Antun Padovanski rođen je u Portugalu, u gradu Lisabonu oko g. 1195. Nazvan je Padovanac jer je u Padovi ostala najživlja uspomena na njegov apostolski ra ...

Sveci i blaženici Crkve u Hrvata
Korisni linkovi