Nalazite se u > Papa-staro

27. kolovoza 2018. Vatikan - Papa Franjo: „Uočio sam mnogo vjere u Irskoj“.

Dublin, Rim, - U zrakoplovu na povratku sa svoga 24. inozemnog putovanja, u povodu Svjetskoga susreta obitelji u Dublinu, papa Franjo razgovarao je 26. kolovoza s novinarima. „U Irskoj sam pronašao mnogo vjere", rekao je Sveti Otac. „Irci su mnogo propatili zbog skandala, ali znaju razlikovati istinu od poluistina", pojasnio je Papa citirajući riječi koje mu je nekoliko sati ranije izrekao neimenovani biskup, prenosi Hrvatski program Radio Vatikana. U Irskoj proces iscjeljenja traje, ali vjera irskog naroda ostaje čvrsta, smatra Papa.

Premda je razlog Papina putovanja u Irsku bio Svjetski susret obitelji, značajna je pažnja posvećena zlostavljanjima unutar Katoličke Crkve. Novinari su posebno čekali Papin odgovor na navode bivšeg apostolskog nuncija u Sjedinjenim Američkim Državama. U dokumentu objavljenom u noći sa subote na nedjelju, nadbiskup Carlo Maria Vigano preispituje Papin odgovor na slučaj kardinala Theodora McCarricka, prisiljenog dati ostavku na mjesto člana Kardinalskog zbora zbog vjerodostojnih i potkrijepljenih optužbi za spolno zlostavljanje maloljetnika. Sveti Otac na optužbe nadbiskupa Viganaa odgovorio je: „Iskreno kažem: Pročitajte pažljivo i prosudite sami. Neću reći ni riječi o ovome. Vjerujem da dokument govori za sebe."

Papa Franjo govorio je o nizu drugih osjetljivih i složenih tema, uključujući pitanje kako suditi biskupu optuženom za zlostavljanje. Nježno odbijajući želju Marie Collins, bivše članice Papinskog povjerenstva za zaštitu maloljetnika, Papa je rekao kako stalni sud poput onoga koji je zatražen u motupropriju „Come una madre amorevole" (Poput brižne majke) nije najbolja mogućnost. Umjesto toga, biskupima bi moglo biti suđeno na ad hoc sudovima, osnovanima za svaki slučaj zasebno. „Taj je način djelotvorniji", potvrdio je Sveti Otac, navodeći primjer suđenja nadbiskupu Guama. Papa je također naznačio kako je u tijeku još jedan sličan sudski proces.

Na pitanje kako „Božji narod" može i treba reagirati na zla koja su počinili svećenici, papa Franjo pozvao je obitelji da vjeruju svojoj djeci. „Kad nešto ugledate", rekao je, „odmah morate progovoriti."
S druge strane, Papa je kritizirao neodgovornost medija koji donose sud prije nego što su potvrđene činjenice. Prisjetio se slučaja u Granadi, u Španjolskoj, kada je skupina svećenika optužena za pedofiliju od strane jednog zaposlenika koji je pisao papi. Poniženje koje su svećenici pretrpjeli pokazalo se okrutnom nepravdom jer je kasnije utvrđeno kako su nevini. Sveti Otac priznao je kako je rad novinara osjetljiv - oni moraju nešto reći, ali, inzistirao je, „uvijek s pretpostavkom nevinosti, a ne s pretpostavkom krivnje".

Papa je pohvalio irsku ministricu zaštite djece i mladih zbog govora o tragičnom slučaju sirotišta u Tuamu u Irskoj, kojima su upravljale redovnice. Istraga o tom slučaju još uvijek traje. Sveti Otac pozvao je na oprez dok istraga ne bude završena i odgovornost Crkve utvrđena. Bez obzira na ishod ispitivanja, papa Franjo izjavio je kako cijeni što ga je ministrica o tom slučaju obavijestila s izrazitim poštenjem i dostojanstvom.

Jedan je novinar upitao Svetog Oca koji bi savjet dao ocu koji je saznao da mu je dijete homoseksualac. Papa je rekao kako bi on potaknuo roditelja da „moli, ne osuđuje, razgovara, razumije, napravi prostora" za svojega sina ili kćer jer „ignoriranje je znak da nešto nedostaje roditelju kako bi bio pravi otac, prava majka.

Dublin, 27. kolovoza 2018. - Papa se na kraju pohoda Irskoj susreo s biskupima

„Ovih smo se godina svi imali priliku izravno osvjedočiti u težinu i raširenost seksualnog zlostavljanja u različitim društvenim sredinama, a u Irskoj, kao i drugdje, iskrenost i čestitost kojim se Crkva odlučila suočiti s ovim bolnim poglavljem u svojoj povijesti može pružiti primjer i poziv čitavome društvu", rekao je Papa 26. kolovoza irskim biskupima.

Dublin, - Neposredno prije svog povratka u Vatikan s apostolskog putovanja u Irsku, Papa se u samostanu sestara dominikanki u Dublinu u nedjelju 26. kolovoza susreo s irskim biskupima. „Kao dobri očevi, želimo poticati i nadahnjivati, pomirivati i ujedinjavati, a iznad svega sačuvati sve dobro koje se prenosilo s koljena na koljeno u ovoj velikoj obitelji koja je Crkva u Irskoj", poručio je Papa biskupima. „Zahvalan sam na brizi koju pokazujete prema siromašnima, isključenima i potrebitima, kao što ste nedavno posvjedočili u svome pastoralnom pismu o beskućnicima i ovisnostima. Zahvalan sam vam i na pomoći koju pružate svojim svećenicima, čija se bol i obeshrabrenost zbog nedavnih skandala često ignoriraju", dodao je Papa.

„Jedna od čestih tema mog pohoda bila je, naravno, potreba da Crkva prepozna i evanđeoskom čestitošću i hrabrošću ispravi pogreške iz prošlosti vezane uz zaštitu ranjive djece i odraslih", nastavio je Papa. „Posljednjih godina kao biskupski zbor pokazali ste svoju odlučnost ne samo u poduzimanju putova čišćenja i pomirenja sa žrtvama zlostavljanja, već i u utvrđivanju, uz pomoć Nacionalnog odbora za zaštitu djece u Crkvi u Irskoj, niza strogih pravila kako bi se zajamčila sigurnost mladih. Ovih smo se godina svi imali priliku izravno osvjedočiti u težinu i raširenost seksualnog zlostavljanja u različitim društvenim sredinama, a u Irskoj, kao i drugdje, iskrenost i čestitost kojim se Crkva odlučila suočiti s ovim bolnim poglavljem u svojoj povijesti može pružiti primjer i poziv čitavome društvu", rekao je Papa irskim biskupima.

„Neredi do kojih je došlo posljednjih godina stavili su na kušnju tradicionalno snažnu vjeru irskog naroda, no također su pružili mogućnost unutarnje obnove Crkve u ovoj zemlji i pokazali nove načine na koji se može zamisliti njezin život i poslanje", rekao je u nastavku Papa.

Prenošenje vjere u njezinu cjelovitom obliku i ljepoti predstavlja značajan izazov u kontekstu brzog razvoja društva, rekao je Papa, izrazivši uvjerenje da katoličke škole i vjeronaučni programi i dalje imaju nezaobilaznu ulogu u stvaranju kulture vjere i osjećaja misionarskog učeništva. „Istinska vjerska naobrazba traži vjerne i radosne učitelje, koji su kadri poučavati ne samo umove, već i srca Kristovoj ljubavi i molitvi. Izobrazba takvih učitelja i širenje programa trajne formacije bitni su za budućnost kršćanske zajednice, u kojoj će zauzeti laikat biti sve više pozvan donositi mudrost i vrijednosti svoje vjere u svom predanom zalaganju na različitim područjima društvenog, političkog i kulturnog života zemlje", rekao je Sveti Otac.

Papa je, na kraju, „u duhu crkvenog zajedništva" pozvao biskupe da „nastave promicati jedinstvo i bratstvo među sobom i, zajedno s vođama drugih kršćanskih zajednica, raditi i gorljivo moliti za pomirenje i mir među svim članovima irske obitelji".

27. kolovoza 2018. - Vatikan, Papa zahvalio Gospi na apostolskom pohodu Irskoj

Papa Franjo posjetio je prije podne baziliku Santa Maria Maggiore u Vatikanu gdje se pomolio pred slikom Majke Božje Salus Populi Romani po završetku svoga apostolskog pohoda Irskoj, objavio je danas na svome Twitter profilu pročelnik Tiskovnog ureda Svete Stolice Greg Burke a prenijela agencija SIR.

Papa je potom posjetio i crkvu Sv. Augustina u Campo Marzio, u kojoj se čuva tijelo svete Monike, majke svetog Augustina, čiji se danas liturgijski spomendan slavi.

Papa Franjo boravio je 25. i 26. kolovoza u dvodnevnom apostolskom pohodu Irskoj u prigodi Svjetskog susreta obitelji.

26. kolovoza 2018. - Papin nagovor uz molitvi Angelusa u svetištu Naše Gospe od Knocka

„Molim Gospodinovo oproštenje za ove grijehe, za sablazni i izdaje koje su mnogi doživjeli u Božjoj obitelji", istaknuo je Papa i zamolio Presvetu Majku da svojim zagovorom prati sve koji su preživjeli bilo koji oblik zlostavljanja i da učvrsti svakog člana kršćanske obitelji u odlučnoj namjeri da se više nikada ne dopusti da se takve situacije dogode.

Knock, - Papa Franjo hodočastio je u nedjelju 26. kolovoza u nacionalno svetište Naše Gospe od Knocka - Kraljice Irske na sjeverozapadu otoka gdje ga je dočekalo oko 45.000 hodočasnika s kojima je izmolio molitvu Angelusa. U tradicionalnom nagovoru vjernicima istaknuo je kako je u Kapeli ukazanja zagovoru Majke Božje povjerio sve obitelji svijeta, a na poseban način irske obitelji te joj darovao krunicu jer je u Irskoj važna tradicija moljenja krunice u obitelji. Poželio je da usred „vjetrova i oluja koje bijesne u našem dobu obitelji budu bedem vjere i dobrote koji odolijeva svemu što bi htjelo umanjiti dostojanstvo muškarca i žene stvorenih na Božju sliku i pozvanih na uzvišeno određenje vječnog života".

Sveti Otac kazao je kako joj je u molitvi pred njezinim kipom prikazao napose sve preživjele žrtve zlostavljanja od strane članova Crkve u Irskoj. „Ta otvorena rana postavlja pred nas izazov da budemo čvrsti i odlučni u težnji za istinom i pravdom. Molim Gospodinovo oproštenje za ove grijehe, za sablazni i izdaje koje su mnogi doživjeli u Božjoj obitelji", istaknuo je Papa. Molio je Presvetu Majku da svojim zagovorom prati sve koji su preživjeli bilo koji oblik zlostavljanja i da učvrsti svakog člana kršćanske obitelji u odlučnoj namjeri da se više nikada ne dopusti da se takve situacije dogode. Također je da svojim zagovorom prati i sve nas, „kako bismo uvijek težili pravdi i, koliko je to do nas, popravili štetu učinjenu tolikim nasiljem".

Papa je posebno pozdravio „drage ljude Sjeverne Irske" i zajamčio im svoju naklonost i blizinu u molitvi. „Molim Majku Božju da podupre sve članove irske obitelji da ustraju, kao braću i sestre, u djelu pomirenja. Zahvalna srca zbog napretka na ekumenskom putu i značajnog porasta prijateljstva i suradnje među kršćanskim zajednicama, molim da svi Kristovi učenici nastave trajno ulagati napore za unapređenje mirovnog procesa i izgrađivanje skladnog i pravednog društva za svoju djecu, bilo da su kršćani, muslimani, Židovi ili bilo koje druge vjere: djeca Irske".

Nakon Angelusa Papa je posebno pozdravio muškarce i žene koji su u zatvoru u ovoj zemlji i zahvalio onima koji su mu pisali. Cjeloviti tekst nagovora donosimo u rubrici Dokumenti.

Papa se zatim vratio u Dublin i ručao s pratnjom u apostolskoj nuncijaturi a zatim se uputio u Phoenix Park gdje je upravo započelo zaključno misno slavlje IX. svjetskoga susreta obitelji.

27. kolovoza 2018. Vatikan - Papa Franjo: „Uočio sam mnogo vjere u Irskoj“.
27. kolovoza 2018. Vatikan - Papa Franjo: „Uočio sam mnogo vjere u Irskoj“.
27. kolovoza 2018. Vatikan - Papa Franjo: „Uočio sam mnogo vjere u Irskoj“.
Župni info kutak
  • Župne obavijesti
    Župne obavijesti

    Svete mise kroz tjedan:
    u 18:30h
    Svete mise nedjeljom:
    u 08:00, 10:00 i 18:30h

    Kontakt:
    Mob: 098 671 365 ...

  • Oglasna ploča
    Oglasna ploča

    Ipred ulaza u crkvu nalazi se oglasna ploča ...

  • Sveti Antun Padovanski
    Sveti Antun Padovanski

    Sveti Antun Padovanski rođen je u Portugalu, u gradu Lisabonu oko g. 1195. Nazvan je Padovanac jer je u Padovi ostala najživlja uspomena na njegov apostolski ra ...

Sveci i blaženici Crkve u Hrvata
Korisni linkovi