Nalazite se u > Papa

27. siječnja 2019. - Papa: „Influencer“ u 21. stoljeću je čuvar korijenja

Nakon uvodnog programa i tri svjedočenja – obitelji Erike in Rogelija, bivšega ovisnika Alfreda i djevojke iz Palestine, sudionicima 34. svjetskoga dana mladih, koji se održava pod geslom Marijinih riječi: „Evo službenice Gospodnje, neka mi bude po tvojoj riječi” i nastavak je Biskupske sinode održane prošlog listopada, mladima se obratio Sveti Otac.

Osvrnuo se na te tri životne priče – ljubavne priče, istaknuvši da je Gospodin prvi koji će reći „da" i  traži da i mi odgovorimo „da" kada nas pozove da budemo dio ljubavne priče. Papa je istaknuo Mariju kao najbolji primjer kako reći „da" i vjerovati u Božju ljubav i obećanja. To je ono što Mariju čini Božjim „influencerom".

Marijin „da" odzvanja i širi se u svakom naraštaju, rekao je Papa i zahvalio mladom paru na suočavanju s teškoćama i rizikom povezanima s rođenjem njihove kćeri nakon što joj je dijagnosticiran Down sindrom. Reći „da" Gospodinu znači prihvatiti život u svoj njegovoj krhkosti. Bog želi napisati ljubavnu priču kroz naše slabosti i mane. Veliki je to dar – znati da imamo Oca koji nas prihvaća usprkos svim našim nesavršenostima, rekao je Papa.

Zahvalio je i mladiću koji je svjedočio o svojoj borbi s ovisnošću o drogi. Papa je pritom istaknuo kako nam je nemoguće rasti i napredovati ako nemamo jake korijene koji nas podržavaju – korijenje znanja, zaposlenja, obitelji, zajednice. Bez njih ne možemo sanjati o budućnosti, upozorio je Papa. Jer sanjati o budućnosti znači odgovoriti na pitanje „Za koga živim?"

Biti „influencer" u 21. stoljeću znači biti čuvar korijenja, čuvar svega što nas čini dijelom drugih, što nam daje osjećaj da pripadamo, rekao je Papa osvrnuvši se na treće svjedočenje, mlade Palestinke koja je otkrila vjeru na Svjetskom danu mladih u Krakovu godine 2016. Tamo je pronašla živu i sretnu zajednicu koja joj je dala osjećaj pripadanja i omogućila joj da živi radost koja dolazi iz susreta s Kristom.

Papa je zatim upitao mlade jesu li voljni reći „da"? Jesu li spremni biti „influenceri" poput Marije? Zaključivši da nas samo ljubav čini humanijima i ispunjenima, Papa je mladima poručio:  Ne bojte se reći Isusu da želite biti dio njegove ljubavne priče na ovom svijetu!"

Nakon bdjenja mnogi su mladi noćili u parku kako bi u nedjelju ujutro sudjelovali u središnjem misnom slavlju Svjetskog dana mladih koje predvodi Sveti Otac.

Papin tradicionalni ručak s mladima u Panami

Nakon mise s klerom i predstavnicima laičkih pokreta u obnovljenoj panamskoj katedrali Santa Maria la Antigua, zaštitnice Paname, čiji je oltar posvetio, u subotu 26. siječnja papa Franjo ručao je s desetoro mladih sa svih kontinenata, pet žena i petoricom muškaraca i panamskim nadbiskupom Joseom Domingom Ulloaom u Bogoslovnom sjemeništu Sv. Josipa.

U razgovoru sa Svetim Ocem predstavnica SAD-a Brenda Noriega postavila je pitanje o seksualnom zlostavljanju u Crkvi, a Papa je odgovorio da je riječ o strašnom zločinu, izjavila je Noriega novinarima nakon susreta. Papa im je savjetovao da se kriza nadvlada brigom za žrtve, zajedništvom u Crkvi i molitvom. Papa se na temu osvrnuo i na misi s klerom i laicima, kritiziravši rezignaciju duhovnika i vjernika kojoj je uzrok i vlastitom krivnjom ranjena Crkva koja nije saslušala vapaje žrtava.

Nakon ručka Papa se pomolio u sjemenišnoj kapeli i zatim fotografirao za uspomenu s pedesetak okupljenih sjemeništaraca. Na kraju je darivao rektora sjemeništa, prenosi Kathpress. Papin ručak s mladim predstavnicima sa svih kontinenata tradicionalni je dio programa svih Svjetskih dana mladih.

Papa upozorio na opasnosti „umora od nade"

U sklopu pohoda Panami u povodu 34. svjetskog dana mladih papa Franjo slavio je u subotu 26. siječnja misu sa svećenicima, posvećenim osobama i predstavnicima laičkih pokreta i posvetio oltar obnovljene katedrale-bazilike Santa Maria la Antigua, zaštitnice Paname.

U propovijedi Papa je upozorio da se da se u srcima mnogih župa i redova širi „sivi prgmatizam". Razočarani stvarnošću koju ne razumiju ili im se čini da u njoj više nema mjesta za ono što nude, kršćani se prepuštaju jednoj od najgorih hereza našega vremena – mišljenju da Krist i i kršćanske zajednice više nemaju što reći i dati, ocijenio je Papa.

Kao jedan od razloga toga gubitka nade kod svećenika, posvećenih osoba i ostalih kršćana Papa je naveo i samu Crkvu, koja ranjena vlastitom krivnjom često ne čuje „brojne vapaje" drugih. Ta vrsta umora pred budućnosti nadilazi uobičajenu izmorenost ili opterećenost poslom, dijagnosticirao je Sveti Otac stanje pred okupljenim klerom i laicima.

Papa je savjetovao da se ta rezignacija otvoreno prizna i otvore vrata „naših umornih nada" kako bismo se bez straha vratili izvorima naše prve ljubavi – kada smo susreli Isusa. No, novi život neće podariti pastoralni planovi i strukture već konkretni ljudi, sveci iz susjedstva, poručio je Papa.

Katedrala, koja je na UNESCO-vom popisu svjetske kulturne baštine, zatvorena je od 2016. godine zbog temeljite vanjske i unutarnje restauracije. Građena je od 1688. do 1716., posvećena tek 1796 i jedna je od najvećih u Srednjoj Americi. Panamska država osigurala je za obnovu 10,5 milijuna eura, još 4 milijuna eura pridonijele su razne udruge i Crkva.

Posvećujući novi oltar, Papa je pohvalio radove na obnovi katedrale, istaknuvši da restauriranje nije tek rekonstrukcija staroga stanja. Božji dom nudi i prostor za novu sadašnjost – tako španjolska, indijanska i afroamerička katedrala postaje panamska, rekao je Papa, prenosi Kathpress.

Na kraju mise Papi je u katedrali koja je sjedište Panamske nadbiskupije zahvalio domaćin nadbiskup Jose Domingo Ulloa.

Nakon mise Papa je ručao s mladima u Bogoslovnom sjemeništu Sv. Josipa. Oko pola sta nakon ponoći slijedi bdjenje s mladima na Polju sv. Ivana Pavla II. u Metro Parku. Nakon bdjenja mnogi će mladi tamo i prespavati da bi u nedjelju 27. siječnja ujutro sudjelovali u središnjem misnom slavlju Svjetskog dana mladih koje predvodi Sveti Otac.

Program Papina apostolskog pohoda Panami u povodu 34. svjetskoga dana mladih.

23.01.2019. - 27.01.2019.

Papa Franjo boravit će od 23. do 28. siječnja 2019. u apostolskom pohodu Panami u povodu 34. svjetskog dana mladih.

Papa na apostolsko putovanje u Panamu kreće u srijedu 23. siječnja. Zrakoplov kojim putuje Sveti Otac polijeće iz rimske međunarodne zračne luke Fiumicino u 9.30 sati a dolazak na odredište je predviđen u 16.30. U zračnoj luci će Svetome Ocu biti priređen svečani doček.

Drugoga dana pohoda, u četvrtak 24. siječnja, održat će se svečanost dobrodošlice na glavnom ulazu Predsjedničke palače Palacio de las Garzas nakon čega slijedi kurtoazni posjet Predsjedniku Republike u predsjedničkim dvorima. U 10.40 sati u sjedištu Ministarstva vanjskih poslova Palacio Bolivar bit će upriličen susret s predstavnicima vlasti, Diplomatskog zbora i društvenog života. U 11.15 sati u crkvi Sv. Franje Asiškog bit će upriličen susret s biskupima Srednje Amerike. U popodnevnim satima, s početkom u 17.30 sati, na Campo Santa Maria la Antigua – Cinta Costera održat će se svečanost dočeka i otvorenje Svjetskog dana mladih u Panami.

U petak 25. siječnja, trećeg dana Papina boravka u Panami, u 10.30 sati u kaznenom zavodu Centro de Cumplimiento de Menores Las Garzas de Pacora održat će se pokorničko bogoslužje s mladima lišenima slobode. U 17.30 sati Papa će u Campo Santa Maria la Antigua – Cinta Costera sudjelovati na križnome putu s mladima, sudionicima Svjetskog dana mladih.

U subotu 26. siječnja u 9.15 sati Papa će slaviti misu s posvetom oltara katedrale-bazilike Santa Maria la Antigua, u zajedništvu sa svećenicima, posvećenim osobama i predstavnicima laičkih pokreta. Nakon mise Papa će sudjelovati na ručku s mladima u Bogoslovnom sjemeništu Svetoga Josipa (San José). U 18.30 sati je bdjenje s mladima u Campo San Juan Pablo II (Polje sv. Ivana Pavla II.) u Metro Parku.

Posljednjeg dana apostolskog pohoda Panami u nedjelju 27. siječnja u 8 sati na Campo San Juan Pablo II Papa će predsjedati središnjim misnim slavljem prigodom Svjetskog dana mladih. Nakon mise, u 10.45 sati Papa će posjetiti prihvatni centar za osobe bez emocionalne i financijske podrške koje žive s HIV-om i AIDS-om Casa hogar del buen Samaritano. U popodnevnim satima na stadionu Rommel Fernandez susrest će se s volonterima Svjetskog dana mladih. U 18 sati je oproštajna svečanost u međunarodnoj zračnoj luci u Panami. Papin zrakoplov će poletjeti za Rim u 18.15 sati.

Župni info kutak Sveci i blaženici Crkve u Hrvata
Korisni linkovi