Nalazite se u > Salezijanci

28. siječnja 2018. - 4. nedjelja kroz godinu

28. siječnja 2018. - 4. nedjelja kroz godinu

ZAZIV DUHA SVETOGA

 


 


Pronađi prikladno mjesto i vrijeme. Isključi sve što te može ometati u ovom razgovoru s Bogom. Ugodno se smjesti i opusti. Odredi si vrijeme koje želiš provesti u molitvi. Saberi se. Zazovi Duha Svetoga da ti pomogne osluškivati Božji glas. Ovo je sveto vrijeme koje želiš posvetiti Bogu kako bi On mogao govoriti tvome životu.

 

O, dođi, Stvorče, Duše Svet, pohodi duše vjernika,
Poteci višnjom milosti, u grudi štono stvori ih!

Ti nazivaš se Tješitelj, blagodat Boga svevišnjeg,
Studenac živi, ljubav, plam, i pomazanje duhovno.

Darova sedam razdaješ, Ti prste desne Očeve
Od Vječnog Oca obećan, Ti puniš usta besjedom.

Zapali svjetlo u srcu, zadahni dušu ljubavlju
U nemoćima tjelesnim potkrepljuj nas bez prestanka!

Dušmana od nas otjeraj i postojan mir nam daj,
Ispred nas idi, void nas, Da svakog zla se klonimo!

Daj Oca da upoznamo i Krista, Sina Njegova
I u Te, Duha Njihova da vjerujemo sveudilj!

Sva slava Ocu Vječnomu i uskrslom Sinu mu
Sa Tješiteljem Presvetim nek bude sad I uvijeke! Amen.

 

EVANĐELJE: Mk 1, 21-28

 


 


Počni polako i pažljivo čitati nedjeljno Evanđelje. Bog nas uči kako ćemo ga tražiti i slušati u šutnji. Poziva nas da ga otkrijemo već prisutnog. U otkrivanju Božjega glasa u tekstu ti mogu pomoći neka pitanja: „Tko su likovi koji se pojavljuju u tekstu? Što oni rade, kako se odnose jedni prema drugima? Što te se posebno dojmilo u tekstu? Neka riječ, izraz, rečenica?" Fokusiraj se na odabrani detalj.

 

U gradu Kafarnaumu Isus u subotu uđe u sinagogu i poče naučavati. Bijahu zaneseni njegovim naukom. Tâ učio ih je kao onaj koji ima vlast, a ne kao pismoznanci.

A u njihovoj se sinagogi upravo zatekao čovjek opsjednut nečistim duhom. On povika: »Što ti imaš s nama, Isuse Nazarećanine? Došao si da nas uništiš? Znam tko si: Svetac Božji!« Isus mu zaprijeti: »Umukni i iziđi iz njega!« Nato nečisti duh potrese njime pa povika iz svega glasa i iziđe iz njega.

Svi se zaprepastiše te se zapitkivahu: »Što li je ovo? Nova li i snažna nauka! Pa i samim nečistim dusima zapovijeda, i pokoravaju mu se.«

I pročulo se odmah o njemu posvuda, po svoj okolici galilejskoj.

 

MEDITATIO

 


 


Odabranu riječ ili rečenicu polako usvoji. Zapamti je i polagano ponavljaj, dozvoljavajući joj da uđe u dijalog s tvojim unutarnjim svijetom misli, briga i osjećaja. Neka te ovo unutarnje poniranje uvede u dijalog s Bogom. Neka te u tome vode sljedeća pitanja: „Što mi poručuje odabrana Riječ? Što mi govori o Božjoj ljubavi prema čovjeku? Što ova Riječ govori meni? Koliku važnost ima danas za moj život? Zašto baš ta Riječ? Po čemu ti je jedinstvena? Usporedi je sa životom Don Bosca i drugih svetaca.

 

Ove nedjelje imamo skoro pa sami početak Markovog evanđelja. Kako smo već više puta ponavljali, svi evanđelisti nisu pisali o Isusu na isti način, nego svatko od njih, ovisno o zajednici kojoj je pisao i njezinim problemima, ističe neke značajke Isusovog javnog djelovanja. Zanimljivo je kako upravo evanđelist Marko za prvo čudo, za sam početak Isusovog javnog djelovanja, navodi upravo egzorcizam. Danas u evanđelju imamo dvije radnje od kojih obje izazivaju čuđenje, ali jedna ipak malo više: Isus poučava u hramu i istjeruje đavla. Pa krenimo…

 

-          Tâ učio ih je kao onaj koji ima vlast, a ne kao pismoznanci.

Nakon što je pozvao prvu četvoricu učenika, počinje s javnim djelovanjem. Prvo je započeo s propovijedanjem i navješćivanjem Kraljevstva Nebeskog. Ono što je pogodilo one koji su ga slušali, nije samo Njegov nauk, već način na koji im govori o Kraljevstvu Nebeskom. Isus poziva na obraćenje. Nije govorio kao pismoznanci koji su tumačili Sveto Pismo koristeći druge učitelje ili proroke, Isus je govorio s autoritetom onoga koji to poznaje, koji to jest. Njegovo znanje je dolazilo iznutra, iz toga što je On Bog i Gospodar života. Njegove riječi su bile ukorijenjene u Njegovu srcu i utjelovljene u životu. Isus govori s autoritetom jer je On sam Riječ koja se utjelovila.

 

- Što ti imaš s nama, Isuse Nazarećanine?... Znam tko si: Svetac Božji!

Prvo čudo koje Marko navodi je egzorcizam. Zlo se polako ukorijenilo u ljudima i udaljilo ih od onoga što jesu i za što su stvoreni. Ljudi su živjeli u strahu od zloga i onih koji su njemu služili. Možemo reći da i danas imamo sličnu situaciju. Ovaj čovjek je bio u hramu te nitko tko se tamo nalazio, nije prepoznao da je on nečist, čak ni on sam to nije shvaćao sve dok se nije našao pred Bogom. Kada se našao pred Istinom, njegov grijeh se očitovao. Onaj koji se nalazi u grijehu, ne vidi više svoje stanje jer mu je pogled zamračen, vidi tek kad stane pred Boga. Zlo udaljava čovjeka od samoga sebe, od onoga za što je stvoren, od onoga na čiju je sliku stvoren. Zlo odvraća ljude s puta svetosti, s puta spasenja. Teško je to sam uvidjeti, sve dok se ne stane pred lice Božje. Zato nam Marko, upravo kao prvi Isusov čin stavlja istjerivanje demona. Isus vraća ljudima ono što ima pripada, vraća ih samima sebi i njihovom odnosu sa Stvoriteljem. Vraća im savjest i slobodnu volju.

 

-          Nova li i snažna nauka! Pa i samim nečistim dusima zapovijeda, i pokoravaju mu se.

Prva dva znaka Radosne vijesti koje su tada razumjeli su bili: Isusov način je bio drukčiji od dosadašnjeg nauka, a uz to je još imao i vlast nad nečistim dusima. Isus je svojim dolaskom i svojim javnim djelovanjem otvorio novi način čišćenja jer židovski zakon nije dopuštao nečistima dolaziti u hram i biti u Božjoj blizini. Zakon je bio tako kompliciran i strog prema nečistima te je to još dodatno onemogućavalo njihovo čišćenje. Isus, naprotiv, traži samo vjeru u Njega i kajanje za počinjene grijehe kako bi se ponovno moglo biti u Njegovoj prisutnosti. Upravo ovaj novi Nauk je Radosna vijest za sve, jer je donijela radost i mir diljem svijeta. Isus nam je omogućio vratiti se izvornom Očevom nacrtu za nas, vratiti se putu svetosti i s Njegovom pomoći hrabro kročiti i odolijevati napastima.

 

ORATIO

 


 


Komuniciraj s Bogom kao što bi to učinio s nekim za koga znaš da te voli i prihvaća. I predaj mu ono što si otkrio u sebi za vrijeme meditacije, svoje misli, brige, želje, nadanja. Pitaj ga jesu li u skladu s Njegovim planom za tebe? Što ti želi poručiti? Želi li te mijenjati i na koji način? Osluškuj odgovor u tišini. Odgovori molitvom na Njegovu Riječ.

 

Dobri Oče, koji si nam u Isusu Kristu

dao jedinog Spasitelja i Učitelja kreposnog

života, ojačaj nas u našem rastu u vjeri,

kako bismo uvijek mogli vjerno svjedočiti tvoju

ljubav onima koji se u tebe uzdaju. Amen!

 

CONTEMPLATIO

 


 


Otpočini u Božjoj blizini. Raduj se u spoznaji da je Bog s tobom i u riječi i u tišini. U kontemplaciji se okrećemo od aktivizma i učimo se jednostavno biti u prisutnosti nebeskog Oca. Ne boj se rastresenosti i „neuspješne Lectio". Ne sudi uspješnost molitve po osjećajima, već se prepusti da Bog djeluje u tvom srcu onako kako On želi. Bitno je da u tom vremenu budeš sa svojim Bogom razmatrajući Njegovu Riječi.

 

-          Koji dio teksta te se najviše dojmio?

-          Jesi li ikada razmišljao o tome kako sotona djeluje na ljude i na koji način ulazi u naša srca?

-          Vjeruješ li da te tvoja vjera može osloboditi napasti i opsjeda đavolskih i okrenuti tvoj život Bogu?

 

ACTIO

 


 


Pretoči u život ono što Bog od tebe traži u molitvi. Donesi neku konkretnu odluku. Gdje te Gospodin danas treba? Kako možeš postati Božji dar za druge?

 

Ovaj ću tjedan posebnu pozornost posvetiti ispitu savjesti i pogledati  je li moje srce ispunjeno Bogom ili se prepustilo napastima sotone i skrenulo s puta na koji me Bog poziva.

 

DUHOVNI KUTAK

 


 


Kroz ovu rubriku ćemo, koristeći tekstove službenog nauka Crkve, svjedočanstva salezijanskih i drugih svetaca, donositi neke situacije ili njihove zapise gdje su na najbolji mogući način stavili u praksu upravo evanđelje koje razmatramo.

 

Iz knjige „Snoviđenja Svetog Ivana Bosca":

Rastresenost dječaka za vrijeme Svete Mise

U novim potomcima snažna don Boscova riječ pripremala je sretne uspjehe koje će postići u školskoj godini. Dana 28. studenoga, kako kaže don Rutino, pripovjedio je don Bosco san započinjući ga ovako:

Našao sam se duhom u crkvi gdje su bili okupljeni svi dječaci. Započeo sam Svetu misu i ugledao mnoge "domaćine", vragove, obučene u crveno i s rogovima. Vidio sam vražiće kako se motaju oko dječaka i kako im poslužuju. Jednomu su pokazivali vrtuljak, pred drugim su ga vrtjeli, trećemu su pokazivali knjigu, a četvrtome tople kestene. Ovdje su pokazivali tanjur salate, tamo lonac sa sakrivenom salamom.  Jednomu su prstom pokazivali na njegov rodni kraj, drugomu su pričali o događajima zadnjih vragolija koje su počinili. Jedan je bio pozvan svirati na glasoviru, pred drugim su udarali glazbalima. Jednom riječju: svaki je imao "domaćina" koji ga je rastresao prolaznim stvarima. Neki su vražići stajali na ramenima pojedinih dječaka ljubeći ih i mazeći.

Dođe vrijeme podizanja i na zvuk zvonca svi dječaci pobjegoše, a također i vražići, izuzev onih koji su im stajali na ramenima. Oni su se skupa s dječacima, koje su već imali u rukama, okrenuli licem prema crkvenim vratima bez ikakva znaka poklona. Pošto je završilo podizanje, ponovno se pojavila ona glazba i rastresanje, svaki sluga ponovno je preuzimao svoju službu.

Ako hoćete objašnjenje za ovaj san, čujte: san označava razne rastresenosti kojima je sotonskim utjecajem izvrgnut svaki dječak u crkvi. One rastresenosti koje nisu iščeznule ni za vrijeme podizanja, tiču se dječaka koji se nalaze u grijehu. Sotoni nije potrebno da takvima predstavlja ikakve predmete kako bi ih rastresao, oni su već njegovi. Samo ih miluje. Ovi dječaci jednostavno nisu sposobni moliti. (MB, VI 1861.,1060.)

 

 


 


Važan dio Lectio Divina je i podjela! Stoga ako želite podijeliti s nama jedan dio vaše meditacije ili ako možda imate pitanja ili nejasnoća, pišite nam slobodno! Kako bi mogli napredovati i razvijati se, voljeli bi znati vaše razmišljanje. Hvala! Vaši Don Boscovi sinovi!

Župni info kutak
  • Župne obavijesti
    Župne obavijesti

    Svete mise kroz tjedan:
    u 18:30h
    Svete mise nedjeljom:
    u 08:00, 10:00 i 18:30h

    Kontakt:
    Mob: 098 671 365 ...

  • Oglasna ploča
    Oglasna ploča

    Ipred ulaza u crkvu nalazi se oglasna ploča ...

  • Sveti Antun Padovanski
    Sveti Antun Padovanski

    Sveti Antun Padovanski rođen je u Portugalu, u gradu Lisabonu oko g. 1195. Nazvan je Padovanac jer je u Padovi ostala najživlja uspomena na njegov apostolski ra ...

Sveci i blaženici Crkve u Hrvata
Korisni linkovi