Nalazite se u > Papa-staro

29. sripnja 2016. - Papa mladima: Okrutnost nije završila u Auschwitzu

29. sripnja 2016. - Papa mladima: Okrutnost nije završila u Auschwitzu

29. rujna 2016. - Krakov - S prozora nadbiskupske rezidencije u Krakovu, papa Franjo se i 29. rujna u večernjim satima obratio okupljenim mladima i podsjetio kako je protekli dan bio obilježen boli, prenosi Radio Vatikan. "Petak je dan kad se sjećamo Isusove smrti i s mladima smo molili križni put", rekao je, napominjući kako mnogi pate: bolesni, zahvaćeni ratom, beskućnici, gladni, ljudi koje muče sumnje i koji nisu sretni. Kazao je da u dječjoj bolnici koju je posjetio u popodnevnim satima "Isus pati u toliko bolesne djece: uvijek se pitam: ''Zašto djeca pate?'' To je otajstvo. Nema odgovora na to pitanje". Spomenuvši zatim svoj pohod sabirnom logoru Auschwitz-Birkenau, rekao je: "Koliko boli, koliko okrutnosti! Je li moguće da mi ljudi, stvoreni na sliku Božju, možemo učiniti takve stvari?"

"Okrutnost nije završila u Auschwitz-Birkenau", ima je "čak i danas. Danas mučimo ljude; mnoge se zatvorenike odmah muči kako bi progovorili… to je užasno!" Papa je potom istaknuo kako nas pogađa okrutnost onoga što s dogodilo prije 70 godina – ubijanja i plinske komore – ali da ni danas u mnogim dijelovima svijeta gdje vlada rat situacija nije drukčija.

Sveti Otac potaknuo je na molitvu za sve ljude u kojima Isus danas pati, uključujući bolesnu djecu i nevine, žrtve mučenja i zatvorenike s kojima se postupa "kao da su životinje." Napomenuvši da su svi grešnici i da svi nose teret grijeha, istaknuo je kako nas Bog svejedno voli. "Pomolimo se zajedno za ljude koji pate u svijetu." "Čak smo i mi grešnici djeca; upravimo pogled prema našoj majci i molimo Gospu svi zajedno", pozvao je papa Franjo.

29. srpnja 2016. - U prihvaćanju marginaliziranih pokazuje se naša vjerodostojnost, poručio Papa

Križni put u sklopu Svjetskog dana mladih u Krakovu

Krakov - Gdje je Bog, ako u svijetu postoji zlo, ako postoje gladni, žedni, beskućnici, izbjeglice; gdje je kad umiru nevini zbog terorizma i rata; kad se izrabljuje djecu ili kad ona pate od teških bolesti? Postoje pitanja na koja nema ljudskog odgovora. A Božji odgovor je Isus. "Isus je u njima, pati u njima, duboko se poistovjećuje sa svakim od njih", tako sjedinjen s njima da "gotovo čine ''jedno tijelo''", ustvrdio je 29. srpnja papa Franjo nakon molitve križnoga puta u sklopu Svjetskog dana mladih u Krakovu.

Isus, umirući na križu, nosi "na sebi i u sebi", "fizičke, moralne i duhovne rane čitavoga čovječanstva. "Večeras Isus – i mi s njime – s osobitom ljubavlju grli našu sirijsku braću, koja su pobjegla od rata. Pozdravljamo ih i prihvaćamo ih s bratskim osjećajima i naklonošću", rekao je Papa, prenosi Radio Vatikan. Istaknuo je kako nam 14 djela milosrđa – tjelesna i duhovna – pomažu otvoriti se Božjem milosrđu i razumjeti da bez milosrđa ne možemo ništa. Podsjetio je, k tome, kako sve što napravimo najmanjem od naše braće činimo Kristu. U prihvaćanju marginaliziranog koji je ranjen u tijelu i u prihvaćanju grešnika koji je ranjen u duši, pokazuje se naša vjerodostojnost kao kršćana, a ne u idejama. Potrebni su ljudi, osobito mladi, koji ne žele živjeti polovično, koji su spremni potrošiti život u besplatnome služenju najpotrebnijima i najslabijima, nasljedujući Krista. "Suočen sa zlom, patnjom, grijehom, jedini mogući odgovor za Isusova učenika je darivanje samoga sebe, uključujući i život, u nasljedovanu Krista; to je stav služenja. Ako netko – tko se naziva kršćaninom – ne živi da bi služio, ne koristi mu živjeti. Svojim životom niječe Isusa Krista", upozorio je Papa.

Naglasio je da ih Gospodin poziva da budu "protagonisti u služenju" i da od njih želi "konkretan odgovor" prema potrebitima i onima koji pate. Put križa put je radosti zato što možemo slijediti Krista sve do kraja; put koji se ne plaši neuspjeha, marginalizacije ili osamljenosti, zato što ispunja srce Isusom. To je "put života" i "Božji stil"; jedino što može pobijediti grijeh, zlo i smrt. Na Veliki petak mnogi su se učenici tužni vraćali kući, dok su se drugi željeli zaboraviti križ. "Kako se vi želite ove večeri vratiti vašim kućama, vašim prebivalištima", upitao je na kraju Papa mlade, poručujući: "Svijet nas gleda. Svatko od vas treba odgovoriti na izazov tog pitanja".

29. srpnja 2016. - Papa posjetio dječju bulnicu

Krakov - Papa Franjo posjetio je 29. srpnja poslijepodne u Krakovu dječju bolnicu u Prokocimu, gdje ga je s bolničkim osobljem i 50 malenih pacijenata s roditeljima i najužom rodbinom dočekala predsjednica poljske Vlade Beata Maria Szydlo, prenosi Radio Vatikan. Obraćajući se nazočnima Papa je odmah rekao kako tijekom posjeta Krakovu nije mogao izostati posjet ovoj bolnici.
Pozdravljam vas i od srca zahvaljujem premijerki na toplim riječima koje mi je uputila. Želio bih se malo zadržati sa svakim djetetom, biti uz njegov krevet, zagrliti svako dijete, poslušati svako bar na trenutak i zajedno ostati u tišini pred pitanjima koja ne nalaze neposredan odgovor. Moliti u tišini, kazao je Sveti Otac. Evanđelje nam u više navrata govori kako se Gospodin susreće s bolesnima, prihvaća ih, i vrlo rado posjećuje. On ih uvijek zamjećuje, gleda ih kao što majka gleda bolesnu djecu, a u sebi osjeća samilost. Želio bih da kao kršćani možemo kao Isus biti uz bolesne, s tišinom, s nježnošću, i molitvom. Naše je društvo nažalost zagađeno kulturom "odbacivanja", koja je oprečna kulturi prihvata. A žrtve kulture odbacivanja upravo su najslabije osobe, najkrhkije; to je okrutnost, istaknuo je Papa. Lijepo je vidjeti kako su u ovoj bolnici prihvaćeni i njegovani najmanji i najpotrebitiji. Hvala vam na ovom znaku ljubavi koji nam pružate. Ovo je znak uljudbe, ljudske i kršćanske: u središte društvene i političke pozornosti staviti slabije osobe, istaknuo je Papa.
Katkada se obitelji moraju same brinuti o svojim dragima. Što učiniti? Iz ovoga mjesta, gdje se vidi konkretna ljubav, želio bih potaknuti: umnažajmo djela kulture prihvata, djela nadahnuta kršćanskom ljubavlju; ljubav prema Isusu raspetom, prema tijelu Isusovu. Služenje potrebitim osobama, s ljubavlju i nježnošću, potiče rast naše humanosti i otvara nam prolaz u život vječni. Tko čini djela milosrđa, ne boji se smrti, ustvrdio je papa Franjo. Hrabrim sve one koji su evanđeoski poziv "posjećivati bolesne" usvojili kao životni program, a to su liječnici, bolničari, svi zdravstveni djelatnici, kapelani i dragovoljci. Neka vam Bog pomogne da dobro obavljate svoj posao, u ovoj kao u svakoj bolnici u svijetu. Neka vas nagradi unutrašnjim mirom i srcem koje je uvijek sposobno za nježnost. Svima zahvaljujem na ovom susretu! Nosim vas sa sobom, u sjećanju i molitvi. A i vi, molim vas, ne zaboravite moliti za mene, zaključio je Sveti Otac posjet dječjoj bolnici.
29. sripnja 2016. - Papa mladima: Okrutnost nije završila u Auschwitzu
29. sripnja 2016. - Papa mladima: Okrutnost nije završila u Auschwitzu
29. sripnja 2016. - Papa mladima: Okrutnost nije završila u Auschwitzu
29. sripnja 2016. - Papa mladima: Okrutnost nije završila u Auschwitzu
29. sripnja 2016. - Papa mladima: Okrutnost nije završila u Auschwitzu
Župni info kutak
  • Župne obavijesti
    Župne obavijesti

    Svete mise kroz tjedan:
    u 18:30h
    Svete mise nedjeljom:
    u 08:00, 10:00 i 18:30h

    Kontakt:
    Mob: 098 671 365 ...

  • Oglasna ploča
    Oglasna ploča

    Ipred ulaza u crkvu nalazi se oglasna ploča ...

  • Sveti Antun Padovanski
    Sveti Antun Padovanski

    Sveti Antun Padovanski rođen je u Portugalu, u gradu Lisabonu oko g. 1195. Nazvan je Padovanac jer je u Padovi ostala najživlja uspomena na njegov apostolski ra ...

Sveci i blaženici Crkve u Hrvata
Korisni linkovi