Nalazite se u > Papa-staro

29. travnja 2017. - Papa Franjo u Egiptu - Kairu

29. travnja 2017. - Papa Franjo u Egiptu - Kairu

30. travnja 2017. - Vatikan, nedjelja - Papin nagovor u molitvu Kraljice neba

Draga braćo i sestre,

ne prestaju do nas stizati dramatične vijesti o situaciji u Venezueli i pogoršanju sukobâ, s mnogo mrtvih, ranjenih i zatočenih. Pridružujući se žalosti članova obitelji žrtava kojima jamčim molitve za pokoj duša njihovih dragih, upućujem usrdan poziv Vladi i svim sastavnicama venecuelskog društva da se izbjegava svaki daljnji oblik nasilja, da se poštuju ljudska prava i da se pregovorima traže rješenja za tešku humanitarnu, društvenu, političku i ekonomsku krizu koja teško pogađa stanovništvo. Povjerimo Blaženoj Djevici Mariji nakanu mira, pomirenja i demokracije u toj dragoj zemlji. I molimo za sve zemlje koje prolaze kroz ozbiljne poteškoće, u ovim sam danima posebno u mislima s Republikom Makedonijom.

Jučer je u Veroni blaženom proglašena Leopoldina Naudet, utemeljiteljica Sestara Svete Obitelji. Odrastavši na habsburškom dvoru, najprije u Firenci, a potom u Beču, već kao djevojka imala je snažan poziv za molitvu, ali i za obrazovnu službu. Posvetila se Bogu i kroz razna iskustva na kraju osnovala novu redovničku zajednicu u Veroni, pod zaštitom Svete Obitelji, koja je i danas živa u Crkvi. Pridružujemo se njihovoj radosti i njihovu zahvaljivanju.

Danas se u Italiji održava Dan Katoličkog sveučilišta Presvetog Srca. Sve potičem da podupru tu važnu ustanovu, koja nastavlja ulagati u izobrazbu mladih kako bi svijet postao boljim.

Kršćanska formacija temelji se na Božjoj riječi. Zato želim podsjetiti također da je danas "Biblijska nedjelja" u Poljskoj. U župnim crkvama, školama i masovnim medijima javno se čita dio Svetoga pisma. Upućujem najbolje želje za tu inicijativu.

A vama, dragi prijatelji iz Katoličke akcije, na kraju ovog susreta od srca vam zahvaljujem na vašoj nazočnosti! Preko vas pozdravljam sve vaše župne skupine, obitelji, djecu i mlade, mlade kao i starije osobe. Samo naprijed!

Protežem svoj pozdrav na hodočasnike koji su nam se u ovom trenutku pridružili na marijanskoj molitvi, posebno onima iz Španjolske, Hrvatske, Njemačke i Portorika. Zajedno se obratimo našoj Majci Marije. Zahvalimo joj posebno za netom završeno apostolsko putovanje u Egipat. Molim Gospodina da blagoslovi čitav egipatski narod, koji je tako gostoljubiv, predstavnike vlasti i kršćanske i muslimanske vjernike; te da udijeli mir toj zemlji.

Papin apel vladi i društvu Venezuele za sprečavanje nasilja

Vatikan - 30. travnja 2017. - Na početku podnevnog nagovora u nedjelju 30. travnja na Trgu sv. Petra u Vatikanu papa Franjo rekao je kazao kako iz Venezuele ne prestaju pristizati dramatične vijesti o eskalaciji sukoba, poginulima, ranjenima i zatvorenima. Iskazao je solidarnost s obiteljima žrtava i obećao moliti za poginule, izvijestio je Radio Vatikan.

U isto je vrijeme uputio i apel venecuelskoj Vladi i svim sastavnicama venezuelskoga društva kako bi se izbjeglo svako daljnje nasilje, kako bi se poštovala ljudska prava, a rješenja za tešku humanitarnu, društvenu, političku i gospodarsku krizu, potražila u pregovorima. Povjerivši nakanu mira, pomirenja i demokracije u toj zemlji, Presvetoj Djevici Mariji, okupljene je pozvao na molitvu za sve zemlje koje prolaze kroz teškoće, posebno spomenuvši Makedoniju.

Podsjetivši zatim kako je u Veroni u subotu blaženom proglašena Leopoldina Naudet (Node), utemeljiteljica Sestara Svete Obitelji, Papa je nazočne pozvao na sudioništvo u radosti i zahvali sa spomenutom kongregacijom. Kako se kršćanska formacija temelji na Božjoj riječi, papa Franjo podsjetio je da je ovu nedjelju u Poljskoj "Biblijska nedjelja", kad se po župskim crkvama, u školama i u medijima, javno čita ulomak iz Svetoga pisma te je čestitao na spomenutoj inicijativi.
Papa je zatim zahvalio članovima katoličke akcije, koje je prije podnevnog nagovora primio u audijenciju, na njihovoj prisutnosti te preko njih pozdravio i njihove obitelji, djecu, mlade i starije osobe, potičući ih na daljnji napredak.

Pozdravivši zatim sve okupljene na ovoj marijanskoj molitvi, posebno je spomenuo vjernike iz Španjolske, Hrvatske, Njemačke i Portorika, te ih pozvao da se obrate Mariji i da joj zahvale – na poseban način – za upravo završeno apostolsko putovanje u Egipat.

Sveti Otac je Gospodina zamolio da blagoslovi sav egipatski narod, egipatske vlasti, kao i kršćanske i muslimanske vjernike te da Egiptu udijeli mir. Nakon molitve Kraljice Neba, Papa je okupljenome mnoštvu udijelio blagoslov te ih otpustio.

Kairo - 29. travnja 2017. - Papin susret sa svećenicima, redovnicima i sjemeništarcima

Kairo - Što smo više ukorijenjeni u Krista, to smo više živi i plodni, istaknuo je 29. travnja papa Franjo tijekom molitvenoga susreta sa svećenicima, redovnicima, redovnicama i sjemeništarcima, koji je održan u koptsko-katoličkoj patrijarhalnoj bogosloviji u Kairu. Bio je to posljednji događaj Papina apostolskog pohoda Egiptu, prenosi Radio Vatikan.

Nazvavši ih „kvascem" koji Bog pripravlja za tu blagoslovljenu zemlju kako bi u njoj, zajedno s pravoslavnom braćom, raslo Njegovo kraljevstvo, Papa im je zahvalio za njihovo svjedočanstvo i za sve dobro koje ostvaruju svakoga dana, radeći usred brojnih izazova, a često uz malo utjehe. Stoga ih je ohrabrio: Nemojte se bojati svakodnevnoga tereta, tereta teških okolnosti kojima neki od vas moraju prolaziti. Tko bježi od križa, bježi od uskrsnuća! Usred brojnih razloga za obeshrabrenje, i brojnih proroka uništenja i osude, usred negativnih i beznadnih glasova, budite pozitivna snaga, svjetlost i sol ovoga društva; budite sijači nade, graditelji mostova i djelatnici dijaloga i sloge. To je moguće ako posvećena osoba ne popusti kušnjama koje susreće svakoga dana, kazao je Sveti Otac te istaknuo nekoliko takvih kušnji.

Najprije je spomenuo kušnju prepuštanja da nas drugi vuku, umjesto da mi vodimo. Dužnost je dobroga pastira voditi stado; ne može dopustiti da ga povuku razočaranje i pesimizam. Dobri je pastir uvijek pun inicijativa i kreativnosti; uvijek ima riječi utjehe, čak i onda kada je njegovo srce slomljeno. Druga je kušnja stalno jadikovanje. Lako je uvijek optuživati druge, ali posvećena je osoba ona koja svaku zapreku pretvara u mogućnost, a ne svaku teškoću u ispriku. Tko se uvijek žali, zapravo ne želi raditi, napomenuo je Papa, a onda istaknuo kušnju ogovaranja i zavisti. Velika je opasnost kada posvećena osoba, umjesto da pomogne malenima da rastu i raduju se uspjesima braće i sestara, dopusti da u njoj prevlada zavist, te ona postane osoba koja ogovaranjem ranjava druge. Zavist je zlo koje u kratkom vremenu može uništiti svako tijelo. Doista, đavlovom je zavišću došla smrt u svijet , a ogovaranje je njegovo sredstvo i oružje, upozorio je papa Franjo. Četvrta je kušnja uspoređivanja s drugima. Bogatstvo je u različitosti i jedinstvenosti svakoga od nas, uspoređivati se s onima kojima je bolje nego nama često dovodi do toga da osjetimo mržnju; uspoređivati se pak s onima kojima je gore, često nas dovodi do toga da postanemo oholi i lijeni. Tko teži stalnom uspoređivanju s drugima na kraju se blokira, istaknuo je Papa. Petu je kušnju nazvao „faraonizmom". Riječ je o otvrdnuću srca i zatvaranju Gospodinu i braći. To je kušnja osjećaja da smo iznad drugih, umišljenosti da drugi trebaju nama služiti, umjesto da mi njima služimo. Lijek su za taj otrov riječi iz Markova evanđelja: „Ako tko želi biti prvi, neka bude od svih posljednji i svima poslužitelj" (Mk 9,35). Sljedeća je na Papinu popisu bila kušnja individualizma. To je pak kušnja egoista koji putem gube cilj, te umjesto da misle na druge, misle na sebe, ne osjećajući stid; štoviše - opravdavaju se. Crkva je zajednica vjernika, Kristovo tijelo, u kojemu je spas jednoga člana povezan sa svetošću sviju. Individualist je, naprotiv, uzrok sablazni i sukoba. I posljednja, sedma kušnja jest hod bez kompasa i bez cilja. U tom slučaju posvećena osoba gubi svoj identitet, živi sa srcem podijeljenim između Boga i svjetovnosti, dezorijentirana je i umjesto da vodi druge, gubi ih.

Nije lako oduprijeti se tim kušnjama, ali je moguće ako smo ucijepljeni u Isusa, istaknuo je papa Franjo. Što smo više ukorijenjeni u Kristu, to smo više živi i plodni! Samo tako posvećena osoba može očuvati divotu, zanos prvoga susreta, privlačnost i zahvalnost u svojemu životu s Bogom i u svojemu poslanju. O kvaliteti našega duhovnog života ovisi kvaliteta našega posvećenja, napomenuo je Papa te na sve svećenike, redovnike, redovnice i sjemeništarce zazvao od Gospodina plodove Duha Svetoga: ljubav, mir, radost, velikodušnost, uslužnost, dobrotu, vjernost, blagost i uzdržljivost. Uvijek ste u mom srcu i u mojoj molitvi. I ne zaboravite moliti za mene, rekao je na kraju papa Franjo.

29. travnja 2017. - Papa Franjo u Kairu

Papina propovijed na Svetoj misu u Kairu

Istinska vjera čini da u drugome ne vidimo neprijatelja kojega treba pobijediti, nego brata kojega treba voljeti, služiti mu i pomoći. Istinska vjera nas vodi širenju, obrani i življenju kulture susreta, dijaloga, poštovanja i bratstva. Jedini ''ekstremizam'' koji je vjernicima dopušten, jest ''ekstremizam ljubavi''. Bilo kakav drugi ekstremizam, ne dolazi od Boga niti mu se sviđa

Kairo - Ne bojte se otvoriti srce svjetlu Uskrsloga; ne bojte se ljubiti sve – i prijatelje i neprijatelje – jer u življenoj ljubavi, krije se snaga i blago onoga koji vjeruje, potaknuo je Papa u propovijedi na misi slavljenoj 29. travnja na stadionu u Kairu, prenosi Radio Vatikan. Govoreći o evanđelju III. vazmene nedjelje, Sveti Otac rekao je da se ono može sažeti u tri riječi: smrt, uskrsnuće i život. Smrt. Dvojica učenika vraćaju se u svoju svakodnevicu, razočarani i očajni jer je njihov Učitelj mrtav i nemaju se više čemu nadati. Dezorijentirani su i izgubljeni. Njihov hod je hod unatrag; udaljavanje od bolnog iskustva Raspetoga, rekao je Papa. Sveti Otac je rekao kako učenici nisu mogli shvatiti zašto svemogući Bog Isusa nije spasio od takve smrti te da je Kristov križ bio i križ njihovih ideja o Bogu; Kristova smrt – smrt njihovih zamisli o Bogu. Ako ne dopustimo da se skine veo s naših očiju; ako ne dopustimo da se razlomi tvrdoća našeg srca i naših predrasuda, nećemo nikada moći prepoznati Božje lice, pojasnio je Papa. Uskrsnuće. Isuse se približava učenicima, idući njihovim putem kako bi spoznali da je on "Put, Istina i Život". Kad pomrča ljudska nada, započinje sjati ona nebeska: "Što je nemoguće ljudima, moguće je Bogu". Kada čovjek dodirne dno svojih promašaja i nesposobnosti; kada sa sebe svuče iluziju da je bolji od drugih, iluziju samodostatnosti, iluziju da je u centru svijeta, tada Bog pruža svoju ruku i njegovu noć pretvara u zoru, žalost u radost; smrt u uskrsnuće, a uzmicanje, u povratak u Jeruzalem, u život i pobjedu križa, rekao je Sveti Otac. Papa je nadalje rekao kako su učenici – susrevši Raspetoga–Uskrsloga – našli objašnjenje i ispunjenje svih Pisama, Zakona i Proroka; našli su smisao prividnoga poraza Križa. Onaj tko ne prođe kroz iskustvo križa, do istine uskrsnuća, sam sebe osuđuje na očaj, a Boga ne možemo susresti prije nego razapnemo svoje ograničene ideje Boga, rekao je papa Franjo.

Život. Susret s uskrslim Isusom promijenio je život dvojice učenika jer taj susret mijenja svaki život, a svaku neplodnost čini plodnom. Isus iščezava pred njihovim očima kako bi nas poučio da ga ne možemo zadržati u njegovoj povijesnoj vidljivosti nego Crkva treba znati i vjerovati da je On živ; da je s njom te nju samu oživljuje u euharistiji, po Pismima i sakramentima. Učenici iz Emausa su to shvatili i vratili se u Jeruzalem kako bi se drugima podijelili svoje iskustvo, rekao je Sveti Otac.

Istinska vjera čini da više ljubimo; da smo milosrdniji, iskreniji i ljudskiji. Oživljava srce kako bi ga pobudila na besplatnu ljubav, bez razlika i prednosti; Istinska vjera čini da u drugome ne vidimo neprijatelja kojega treba pobijediti, nego brata kojega treba voljeti, služiti mu i pomoći.

Istinska vjera nas vodi širenju, obrani i življenju kulture susreta, dijaloga, poštovanja i bratstva; dovodi nas do hrabrosti da oprostimo onome tko nas je uvrijedio, da palome pružimo ruku; da zaodjenemo gologa, nahranimo gladnoga, posjetimo utamničenoga i pomognemo siroti; da napojimo žednog i u pomoć priteknemo starom i potrebitom, objasnio je Papa.

Što više rastemo u vjeri i spoznaji, više napredujemo u poniznosti i svjesnosti svoje malenosti, rekao je papa Franjo te dodao kako je Bogu mila samo ona vjera koja se ispovijeda životom, a jedini ''ekstremizam'' koji je vjernicima dopušten, jest ''ekstremizam ljubavi''. Bilo kakav drugi ekstremizam, ne dolazi od Boga niti mu se sviđa.

Sveti Otac ohrabrio je okupljene vjernike i potaknuo ih da se poput učenika iz Emausa vrate svom Jeruzalemu, svojoj svakodnevici, puni radosti i odvažnosti vjere. "Ne bojte se otvoriti svoje srce svjetlu Uskrsloga i dopustite mu da promijeni vašu nesigurnost u pozitivnu snagu za vas same i za druge. Ne bojte se sve ljubiti – i prijatelje i neprijatelje – jer u življenoj ljubavi krije se snaga i blago onoga koji vjeruje", rekao je papa Franjo. Zaključujući propovijed, Papa je poželio da Sveta Obitelj, koja je živjela u Egiptu, prosvijetli srca i blagoslovi vjernike i ''dragi Egipat'' koji je prihvatio propovijedanje svetog Marka i iznjedrio tolike mučenike i svete.

29. travnja 2017. - Papa slavio Svetu misu na stadionu u Kairu

Kairo - Na stadionu na periferiji grada Kaira papa Franjo slavio je 29. travnja misu s katolicima, vjerskom manjinom u Egiptu. U otvorenom vozilu Papa se provezao kroz stadion, pozdravljajući okupljene vjernike. Uz njega je bio koptski katolički patrijarh Ibrahim Sedrak iz Aleksandrije. Zbor je za to vrijeme pjevao Händelov „Aleluja" i „Raduj se Kćeri Sionska". Djeca odjevena kao faraoni izrazila su Papi srdačnu dobrodošlicu. Mjere sigurnosti bile su stroge i kontakti s nazočnima bili su znatno ograničeni.

Vojni stadion egipatskog zrakoplovstva nešto prorijeđeno popunilo je oko 20.000 ljudi. U Egiptu živi između 150.000 i 200.000 Kopta katolika. Još je šest katoličkih obreda, među njima su i „latinski" Kopti i Kaldejci, čiji broj tek zanemarivo opada. Nogometni stadion, na kojemu je papa Franjo slavio misu, nalazi se na području egipatskih zračnih snaga. Izgrađen je 1970. godine u znak sjećanja na rat Egipta protiv Izraela. Godine 2015. godine za vrijeme nogometne utakmice u krugu stadiona poginulo je više od dvadeset osoba, kada su se navijači sukobili s policijom.

Misna čitanja pročitana su na arapskom jeziku, a Papa je misu slavio na latinskom. Za zvonjavu crkvenih zvona bio je zadužen orkestar. Državna televizija na početku prijenosa prikazala je Papin plakat kako visi na balonima i uzdiže se u zrak iznad piramide i „Cairo Towera".

Sigurnosne mjere bile su osjetno visoke. Iznad glava vjernika stalno je kružio jedan dron. Oltarni prostor i oltar na kojemu je Papa slavio misu bili su ukrašeni cvijećem vatikanskih boja, žute i bijele, a iznad njih bila je zaštita od sunca i krov šatora.
29. travnja 2017. - Papa Franjo u Egiptu - Kairu
29. travnja 2017. - Papa Franjo u Egiptu - Kairu
29. travnja 2017. - Papa Franjo u Egiptu - Kairu
29. travnja 2017. - Papa Franjo u Egiptu - Kairu
29. travnja 2017. - Papa Franjo u Egiptu - Kairu
29. travnja 2017. - Papa Franjo u Egiptu - Kairu
29. travnja 2017. - Papa Franjo u Egiptu - Kairu
29. travnja 2017. - Papa Franjo u Egiptu - Kairu
29. travnja 2017. - Papa Franjo u Egiptu - Kairu
29. travnja 2017. - Papa Franjo u Egiptu - Kairu
29. travnja 2017. - Papa Franjo u Egiptu - Kairu
29. travnja 2017. - Papa Franjo u Egiptu - Kairu
Župni info kutak
  • Župne obavijesti
    Župne obavijesti

    Svete mise kroz tjedan:
    u 18:30h
    Svete mise nedjeljom:
    u 08:00, 10:00 i 18:30h

    Kontakt:
    Mob: 098 671 365 ...

  • Oglasna ploča
    Oglasna ploča

    Ipred ulaza u crkvu nalazi se oglasna ploča ...

  • Sveti Antun Padovanski
    Sveti Antun Padovanski

    Sveti Antun Padovanski rođen je u Portugalu, u gradu Lisabonu oko g. 1195. Nazvan je Padovanac jer je u Padovi ostala najživlja uspomena na njegov apostolski ra ...

Sveci i blaženici Crkve u Hrvata
Korisni linkovi