Nalazite se u > Nadbiskupija

30. listopada 2019. - Duh Sveti razbija naše lance. On je protagonist poslanja Crkve

Komentirajući odlomak iz Djela apostolskih, papa Franjo je na općoj audijenciji govorio o dolasku kršćanstva u Europu, te podsjetio da je Duh Sveti protagonist poslanja Crkve jer otvara srce i vjeru čini odvažnom

Benedetta Capelli; Ariana Anić - Vatikan

Lanci koji se raskidaju, srce koje se otvara za nikad doživljenu radost te koje prima Krista i one koji su Kristovi. To je dodir Duha Svetoga, protagonista poslanja Crkve, koji djeluje preko evangelizatorā – rekao je papa Franjo u katehezi na današnjoj općoj audijenciji održanoj na Trgu svetoga Petra, nadahnjujući se odlomkom iz Djela apostolskih, u kojemu se govori o dolasku Pavla i Sile u Makedoniju.

Sjevernu je Makedoniju papa Franjo posjetio u svibnju ove godine, stoga se na audijenciji s velikom naklonošću prisjetio putovanja u tu zemlju jer ga je – kako je rekao – primila vrlo toplo i s vjerom. Tamo započinje proces inkulturacije u Europi koji traje još i danas – primijetio je Papa.

Duh Sveti pokazuje put koji valja nasljedovati

Tri su događaja na koje je Papa podsjetio kako bi govorio o Pavlovu boravku u Makedoniji: evangelizacija i krštenje prodavačice Lidije i njezine obitelji; Pavlovo uhićenje, zajedno sa Silom, nakon što je istjerao vračarskoga duha iz jedne ropkinje koju su njezini gospodari izrabljivali; i na kraju obraćenje i krštenje njihova tamničara i njegove obitelji. Čitajući Djela apostolska vidi se da je Duh Sveti protagonist poslanja Crkve; On vodi hod evangelizatorā pokazujući im put kojim imaju ići – rekao je Papa.

Lidija, otvoreno srce

Govoreći o obraćenju prodavačice grimiza Lidije, koja vjeruje Pavlovim riječima, papa Franjo se osvrnuo na snagu Duha koji sve preobražava. Lidija, naime, prima Krista, prima krštenje zajedno sa svojom obitelji te prima one koji su Kristovi, ugošćujući Pavla i Silu u svojem domu. Tu imamo svjedočanstvo dolaska kršćanstva u Europu; to je početak procesa inkulturacije koji traje još i danas. Ušao je u Makedoniju – napomenuo je Papa.

Od utjehe do tuge

Govoreći o ozdravljenju gatare, Papa je napomenuo kako je njezino ozdravljenje Pavla i Silu stajalo zatvora, jer su ih prijavili optužujući ih za javni nered. Nakon topline koju su osjetili u Lidijinoj kući, Pavao i Sila moraju se suočiti s grubošću zatvora. Prelaze od utjehe tog obraćenja, na tugu zatvora – objasnio je Papa. Podsjetivši kako su gospodari te žene s njom mnogo zarađivali jer je proricala budućnost i čitala dlan, i za to su joj ljudi plaćali, Papa je primijetio da i danas ima mnogo onih koji plaćaju za takve stvari.

Sjaj Kristova svjetla

Međutim, Pavao i Sila izabiru molitvu kao odgovor na uhićenje i zatvaranje. U zatvoru nije bilo jadanja nego samo hvala Bogu. Hvala ih oslobađa, potres zatrese zemlju, otvore se sva vrata, raskinu se lanci i dogodi se čudo s tamničarom koji se, vjerujući da su svi zatvorenici pobjegli, htio ubiti. U tom trenutku očaja pojavljuje se Kristova svjetlost koja spašava. Usred noći – objasnio je Papa – tamničar ih uze, opra im rane pa se odmah krsti.

U noći toga bezimenog tamničara, blista Kristovo svjetlo i pobjeđuje tamu. Padaju lanci srca, a u njemu i u njegovoj obitelji rađa se radost kakvu još nikada nisu doživjeli. Tako Duh Sveti obavlja poslanje; od početka, od Pedesetnice i dalje, On je protagonist poslanja. I vodi nas naprijed, želi da budemo vjerni pozivu na koji nas potiče Duh. I to kako bismo donosili evanđelje – istaknuo je papa Franjo te upravio molitvu da nam Duh Sveti podari otvoreno srce, osjetljivo na Boga i susretljivo prema braći, i otvorenost srca poput onoga tamničarovog koji je dopustio da ga dotakne Duh Sveti.

Općinstvo svetih

Pozdravljajući prisutne, nakon kateheze, na talijanskom jeziku, Papa je pozvao sve da mole krunicu, na završetku marijanskoga mjeseca. Obraćajući se potom poljskim hodočasnicima spomenuo je skoru svetkovinu Svih svetih i Dušni dan te, navodeći riječi svetoga Ivana Pavla II., kazao da nas ti dani pozivaju da upravimo pogled prema nebu, odredištu našega zemaljskog hodočašća. Tamo nas očekuje radosno općinstvo svetih. Tamo ćemo se ponovno susresti sa svojima dragim pokojnima. Živimo otajstvo općinstva svetih u nadi koja izvire iz uskrsnuća Gospodina našega Isusa Krista – potaknuo je na kraju papa Franjo. 

Papa: Poslušati vapaj iračkog naroda i tražiti rješenja za izazove i probleme

Na općoj audijenciji na Trgu svetog Petra u srijedu 30. listopada papa Franjo je molio za mir u Iraku, koji posljednjih tjedana potresaju prosvjedi protiv korupcije i nezaposlenosti. Papa poziva vlasti i međunarodnu zajednicu da, nakon godina rata i nasilja, slijede put dijaloga.

Papa je u mislima s „ljubljenom" zemljom u kojoj – podsjeća – vladaju prosvjedi protiv korupcije i raširene nezaposlenosti koji su započeli početkom listopada i u kojima je bilo mnogo mrtvih i ranjenih: više od 250 prosvjednika ubijeno je u Bagdadu i u gradovima na jugu zemlje.

„Dok izražavam sućut žrtvama i blizinu njihovim obiteljima i ranjenima, pozivam vlasti da slušaju vapaj stanovništva koje traži dostojanstven i miran život. Pozivam sve Iračane da, uz podršku međunarodne zajednice, krenu putom dijaloga i pomirenja i traže pravedna rješenja na izazove i probleme te zemlje. Molim se da taj izmučeni narod pronađe mir i stabilnost nakon toliko godina rata i nasilja, u kojima je mnogo pretrpio", rekao je Papa.

Papa će predvoditi misu zadušnicu za pokojne kardinale i biskupe

U ponedjeljak 4. studenog Sveti će Otac Franjo u Bazilici sv. Petra u 11.30 sati saviti misu zadušnicu za kardinale i biskupe koji su umrli u proteklih godinu dana, priopćio je Tiskovni ured Svete Stolice.

Na svetkovinu Svih svetih u petak 1. studenoga Papa će predvoditi molitvu Anđeo Gospodnji s vjernicima okupljenima na Trgu svetoga Petra.

29. listopada 2019. - Kalendar slavlja kojima će predsjedati Papa u predstojećem razdoblju.

Tiskovni ured Svete Stolice objavio je 29. listopada raspored slavlja kojima će predsjedati papa Franjo u predstojećem razdoblju i božićnom vremenu.

U ponedjeljak 4. studenoga Sveti će Otac u vatikanskoj bazilici u 11.30 sati saviti misu zadušnicu za kardinale i biskupe koji su umrli u minulih godinu dana.

U nedjelju 17. studenoga, na 33. nedjelju kroz godinu, u 10 sati slavit će misu povodom Svjetskog dana siromašnih, a od utorka 19. do utorka 26. studenoga boraviti u apostolskom pohodu Tajlandu i Japanu.

U nedjelju 8. prosinca, na svetkovinu Bezgrešnoga začeća Blažene Djevice Marije, papa Franjo će na Piazza Spagna u 16 sati predsjedati pobožnošću u čast Bezgrešne, a u četvrtak 12. prosinca, na blagdan Gospe Guadalupske, u 18 sati misnim slavljem za Latinsku Ameriku.

Raspored liturgijskih slavlja kojima će predsjedati papa Franjo u božićnom vremenu:

U svetoj noći u utorak 24. prosinca Papa će u vatikanskoj bazilici slaviti misu polnoćku s početkom u 21.30 sati.

Na svetkovinu Rođenja Gospodinova, u srijedu 25. prosinca, sa središnje lože vatikanske bazilike u 12 sati Sveti Otac će uputiti svoju božićnu poruku svijetu i podijeliti blagoslov Gradu i svijetu („Urbi et Orbi").

Posljednjega dana građanske godine, u utorak 31. prosinca, u bazilici Sv. Petra u 17 sati predvodit će molitvu Prve večernje svetkovine Bogorodice Marije nakon koje će biti izloženo Presveto te otpjevan svečani Te Deum za završetak građanske godine.

Prvoga dana nove godine, u srijedu 1. siječnja 2020., kada se u Crkvi slavi svetkovina Bogorodice Marije te 53. svjetski dan mira, Papa će u vatikanskoj bazilici predvoditi misu s početkom u 10 sati.

Na svetkovinu Bogojavljenja, u ponedjeljak 6. siječnja, predvodit će misu u vatikanskoj bazilici s početkom u 10 sati.

U nedjelju 12. siječnja, na blagdan Krštenja Gospodinova, Papa će u Sikstinskoj kapeli predsjedati misnim slavljem u 9.30 sati tijekom kojeg će podijeliti sakrament krštenja nekoliko djece.

Program Papina pohoda Tajlandu i Japanu

Papa Franjo će od 19. do 26. studenoga na poziv mjesnih vlasti i biskupa pohoditi Kraljevinu Tajland i Japan, kao drugi papa koji posjećuje te dvije azijske zemlje, nakon svetoga Ivana Pavla II.

Na svoje 32. inozemno putovanje, četvrto u istočnu i jugoistočnu Aziju, Papa kreće u utorak 19. studenoga u 19 sati iz rimske zračne luke Fiumicino, a u vojnu zračnu luku u Bangkoku stiže u srijedu u 12.30 sati po mjesnom vremenu, 6.30 po srednjoeuropskom (UTC – 6). U Kraljevini Tajland boravit će do 23. studenoga, ističe se u dopunjenom programu koji je objavio Tiskovni ured Svete Stolice 28. listopada.

Geslo pohoda Tajlandu „Kristovi učenici, učenici misionari" podsjeća na važnu obljetnicu koja se obilježava ove godine – 350 godina osnivanja apostolskoga vikarijata u Sijamu (1669.) što je izraženo i u logu na kojemu je papa Franjo prikazan nasmijan, dok je niže naslikana lađa kao simbol evangelizacije, s tri jedra koji predstavljaju Presveto Trojstvo. Lađu drži stilizirana ruka Djevice Marije. Pozlaćeni križ pak potiče cijelu Katoličku Crkvu na Tajlandu da bude svjedok Radosne vijesti.

U četvrtak 21. studenoga nakon svečanosti dobrodošlice u atriju palače Vlade u 9 sati po mjesnom vremenu odnosno 3 ujutro po srednjoeuropskom i susreta s premijerom u Dvorani bjelokosti (Inner Ivory Room) slijedi susret s predsjednicima političkoga i društvenoga života te Diplomatskim korom u Dvorani „Inner Santi Maitri”.

U 10 sati Papa će posjetiti budistički hram Wat Ratchabophit Sathit Maha Simaram a u 11.15 sati susrest se s liječničkim timom bolnice St. Louis te privatno posjetiti neke od pacijenata.

Nakon ručka u Apostolskoj nuncijaturi Papa će se privatno susresti s kraljem Ramom X., ime koje nosi Maha Vajiralongkorn (66), u Kraljevskoj palači, a zatim u 18 sati slaviti misu na Nacionalnom stadionu.

U petak 22. studenoga papa Franjo će se u 10 sati u župi sv. Petra susresti sa svećenicima, redovnicama i redovnicima, bogoslovima i katehetama a u 11 sati s biskupima Tajlanda i Saveza azijskih biskupskih konferencija (FABC) u svetištu bl. Nicholasa Boonkerda Kitbamrunga, gdje će se zatim u pokrajnjoj dvorani svetišta održati i njegov uobičajeni privatni susret s isusovačkom subraćom.

Papa će se u 15.20 sati susresti s predstavnicima religija na Sveučilištu Chulalongkorn a u 17 sati u katedrali Bezgrešnoga začeća slaviti misu s mladima. Sljedećeg jutra, odnosno u subotu 23. studenoga, nakon svečanosti oproštaja Papa će otputovati u Japan.

Papa će od 23. do 26. studenoga u Zemlji Izlazećega Sunca posjetiti Tokio, Nagasaki i Hirošimu. Razlika mjesnoga vremena i srednjoeuropskoga je – 8 sati.

Geslo apostolskoga putovanja u Japan, „Zaštititi svaki život", uzeto je iz „Kršćanske molitve u zajedništvu sa stvorenim svijetom" kojom završava enciklika pape Franje Laudato si’ o brizi za zajednički dom, kao poziv je na poštovanje dostojanstva svake osobe, ali i okoliša, posebno u zemlji u kojemu je trajno prisutna nuklearna prijetnja. U logu je slovo T u riječi ‘život’ u obliku križa, tri plamena obilježavaju se u tri različite boje: crveni podsjeća na mučenike, temelj Crkve u Japanu; plavi plamen predstavlja Blaženu Djevicu Mariju koja kao svoju djecu grli čitavo čovječanstvo; zeleni plamen predstavlja japansku prirodu i poslanje propovijedanja Evanđelja nade. Crveni krug poput sunca obuhvaća svaki život, a predstavlja ljubav. Papin lik, u stavu blagoslova, stiliziran je u plavoj boji.

Papa se u zračnoj luci Tokio-Haneda očekuje u 17.40 sati. Nakon svečanosti dočeka slijedi u 18.30 sati susret s mjesnim biskupima u Apostolskoj nuncijaturi.

U nedjelju 24. studenoga Sveti Otac uputit će se u Nagasaki, gdje se očekuje u 7.20 sati, a u 10.15 sati u Memorijalnom parku pročitat će poruku o nuklearnom naoružanju. Atomska bomba „Fat man" bačena je na Nagasaki 9. kolovoza 1945.

U 10.45 sati odat će počast svetim mučenicima na brdu Nishizaka, „planini mučenika". Nakon ručka u Biskupskom domu Papa će u 14 sati predvoditi misu na stadionu za baseball.

U 16.35 sati Papa će nastaviti put za Hirošimu gdje će u 18.40 sati sudjelovati na mirovnom susretu u Spomen-parku. U kasnim večernjim satima po mjesnom vremenu vraća se u Tokio.

U ponedjeljak 25. studenoga Papa će dan početi susretom s žrtvama trostruke tragedije 2011. (potres, tsunami i nesreća reaktora u Fukushimi) u  10 sati u „Belle Salle Hanzomon” i privatnim susretom s carem Naruhitom u carskoj palači. U 11.45 sati Papa će se susresti s mladima u katedrali Sv. Marije a nakon ručka u Apostolskoj nuncijaturi u 16 sati slaviti misu na stadionu „Tokyo Dome". Slijedi susret s premijerom te predstavnicima vlasti i Diplomatskoga zbora u službenoj rezidenciji predsjednika Vlade – Kantei.

Posljednjega dana svoga pohoda Aziji u utorak 26. studenoga Papa će slaviti privatnu jutarnju misu sa subraćom isusovcima u kapeli centra za kulturu Sveučilišta Sophia te se također privatno susresti s „Collegium Maximum". U 9.40 sati Sveti Otac posjetit će starije i bolesne svećenike u Domu u sklopu Sveučilišta Sophia. Nakon oproštajne svečanosti u zračnoj luci Tokio-Haneda u 11.20 sati Papa se vraća u Rim gdje se očekuje u 17.15 sati.

30. listopada 2019. - Duh Sveti razbija naše lance. On je protagonist poslanja Crkve
30. listopada 2019. - Duh Sveti razbija naše lance. On je protagonist poslanja Crkve
Župni info kutak Sveci i blaženici Crkve u Hrvata
Korisni linkovi