Nalazite se u > Salezijanci

4. veljače 2018. - 5. nedjelja kroz godinu

4. veljače 2018. - 5. nedjelja kroz godinu

ZAZIV DUHA SVETOGA

 


 


Pronađi prikladno mjesto i vrijeme. Isključi sve što te može ometati u ovom razgovoru s Bogom. Ugodno se smjesti i opusti. Odredi si vrijeme koje želiš provesti u molitvi. Saberi se. Zazovi Duha Svetoga da ti pomogne osluškivati Božji glas. Ovo je sveto vrijeme koje želiš posvetiti Bogu kako bi On mogao govoriti tvome životu.

 

Gospodine, ni trave, ni lijekovi ne liječe rane i bolesti duše, već tvoja Riječ, koja sve podržava i stvara sve uvijek novo. Približi se nama i ispruži svoju snažnu ruku kako bi se, zahvaljujući tome, mogli prepustiti, da nas podigneš i da budemo Tvoji učenici i sluge. Isuse, Ti si Vrata ovaca, Vrata otvorena ka nebu: Mi ti pristupamo, sa svime što jesmo i što nosimo u srcu. Uzmi nas sa sobom, u tišinu cvjetne pustinje tvoga društva i nauči nas da molimo, sa svojim glasom, svojom riječi, tako da i mi postanemo propovjednici Kraljevstva. Pošalji nam svoga Duha u ozobilju, da Te možemo slušati s cijelim srcem, umom i dušom.

 

EVANĐELJE: Mk 1, 29-39

 


 


Počni polako i pažljivo čitati nedjeljno Evanđelje. Bog nas uči kako ćemo ga tražiti i slušati u šutnji. Poziva nas da ga otkrijemo već prisutnog. U otkrivanju Božjega glasa u tekstu ti mogu pomoći neka pitanja: „Tko su likovi koji se pojavljuju u tekstu? Što oni rade, kako se odnose jedni prema drugima? Što te se posebno dojmilo u tekstu? Neka riječ, izraz, rečenica?" Fokusiraj se na odabrani detalj.

 

U ono vrijeme: Pošto Isus iziđe iz sinagoge, uđe s Jakovom i Ivanom u kuću Šimunovu i Andrijinu. A punica Šimunova ležala u ognjici. I odmah mu kažu za nju. On pristupi, prihvati je za ruku i podiže. I pusti je ognjica. I posluživaše im.

Uvečer, kad sunce zađe, donošahu preda nj sve bolesne i opsjednute. I sav je grad nagrnuo k vratima. I on ozdravi bolesnike – a bijahu mnogi i razne im bolesti – i zloduhe mnoge izagna. I ne dopusti zlodusima govoriti jer su ga znali.
Rano ujutro, još za mraka, ustane, iziđe i povuče se na samotno mjesto i ondje se moljaše. Potražiše ga Šimun i njegovi drugovi. Kad ga nađoše, rekoše mu: »Svi te traže.« Kaže im: »Hajdemo drugamo, u obližnja mjesta, da i ondje propovijedam! Ta zato sam došao.« I prođe svom Galilejom: propovijedao je u njihovim sinagogama i zloduhe izgonio.

 

MEDITATIO

 


 


Odabranu riječ ili rečenicu polako usvoji. Zapamti je i polagano ponavljaj, dozvoljavajući joj da uđe u dijalog s tvojim unutarnjim svijetom misli, briga i osjećaja. Neka te ovo unutarnje poniranje uvede u dijalog s Bogom. Neka te u tome vode sljedeća pitanja: „Što mi poručuje odabrana Riječ? Što mi govori o Božjoj ljubavi prema čovjeku? Što ova Riječ govori meni? Koliku važnost ima danas za moj život? Zašto baš ta Riječ? Po čemu ti je jedinstvena? Usporedi je sa životom Don Bosca i drugih svetaca.

 

Mjesto događanja jest Kafarnaum. Na dan Šabata, nakon što je Isus sudjelovao na slavlju u sinagogi, nastavlja se slavlje blagdana u kući Petra u jednoj obiteljskoj atmosferi. Sa zalaskom sunca, završava odmor i Isus nastavlja svoju službu po cijeloj Galileji. Ovi opisi nisu kronika Isusovog života, nego nam otkrivaju misterij osobe Isusa Krista koji prevrće moj život i daje mu novi smisao.

» Isus iziđe iz sinagoge, uđe s Jakovom i Ivanom u kuću Šimunovu i Andrijinu       
        Sinagoga je majka, a Crkva zaručnica. Isus, kao zaručnik, nam pomaže vidjeti njenu ljepotu i sjaj koji ona isijava za nas. Ako pažljivo slijedimo Isusa na Njegovu putovanju, možemo vidjeti da put spasenja vodi od sinagoge do Crkve. Evanđelist Marko, kao i Luka, inzistira puno na vezi koju Isus ostvaruje odmah sa sinagogom. Sinagoga je i mjesto izlječenja gdje vidimo Isusa kao moćnog liječnika i spasitelja. Ove dvije Isusove aktivnosti kasnije postaju most po kojemu prelazimo u novu kuću Božju, dom za sve narode tj. Crkvu. Isus voli svoju Zaručnicu i želi da naše postojanje kao vjernika uvijek ima u sebi jednu dimenziju zajedništva. Jer, nitko od nas ne može ni razmišljati o posvećenju bez da se smatra djelom mističnog tijela Kristovog, zvano Crkva.

Isus kao cudotvorni ljecnik

       Ovaj evanđeoski odlomak, kao i drugi slični, upoznaju nas s Isusom kao pravim liječnikom i lijekom koji nam se približava da bi nas susreo na mjestima gdje smo najviše ranjeni i bolesni. On je taj dobar samaritanac, koji kada nas vidi ranjene na putu, bez oklijevanja nam se približava, saginje, veže naše rane i zalijeva ih slatkim lijekom koji dolazi iz Njegova srca. Jesam li ja kao Isus koji liječi tuđe rane svojom dobrotom u svome društvu? I koliko u nekim situacijama zaboravljam sebe i mislim više na druge? Koliko toga je Isus napravio u mom životu, jesam li Mu spreman prepustiti sve svoje rane?

Večer i tama koja je promjenjena Isusovim svjetlom

Motiv tame, noći i sjene može se naći po cijelom Svetom pismu, čak i od prvih rečenica gdje vidimo kako je svjetlost prva manifestacija snage ljubavi Božje koja stvara i spašava. Poslije tame slijedi svjetlo, poslije noći, dan i paralelno s time Biblija nam želi pokazati kako i nakon nutarnje tame koja može napasti čovjeka, slijedi svjetlo novog spasenja i susreta s Bogom. Ako mi susret s Bogom može pomoći da otjeram svaku tamu iz svoga srca, jesam li spreman odreći se te tame na koju sam možda navezan?

Rano ujutro, još za mraka, ustane, iziđe i povuče se na samotno mjesto i ondje se moljaše.

Puno puta vidimo da se Isus povlači na samotno mjesto i ondje moli. U današnje doba to je nažalost veoma teško jer od svih podražaja koje dobivamo od okoline, ne uspijevamo čuti Božji glas. Pa koliko smo zapravo spremni izdvojiti vremena dnevno da uđemo u dijalog s našim Ocem?
Potražiše ga Šimun i njegovi drugovi. Kad ga nađoše, rekoše mu: »Svi te traže.« Kaže im: »Hajdemo drugamo, u obližnja mjesta, da i ondje propovijedam! Ta zato sam došao.« I prođe svom Galilejom: propovijedao je u njihovim sinagogama i zloduhe izgonio.
            Ovdje vidimo nevjerojatnu Isusovu sposobnost da razlučuje što je volja Očeva. Iako bi nama, ljudski rečeno, bilo logično da je ostao dok ne izliječi sve i ne napravi najviše dobra što je moguće. Samo što to onda ne bi bila Božja volja te Isus napušta Kafarnaum i upućuje se prema obližnjim mjestima. Puno puta u našem životu se dogodi da stavimo dobro iznad Boga, pa tako želimo mi biti oni koji će reći Bogu što je najpametnije i kako ćemo se posvetiti. Jer, ipak mi znamo najbolje? A možda ipak onaj koji nas je stvorio i satkao u majčinoj utrobi zna što može ispuniti naše srce i naš život?!

 

ORATIO

 


 


Komuniciraj s Bogom kao što bi to učinio s nekim za koga znaš da te voli i prihvaća. I predaj mu ono što si otkrio u sebi za vrijeme meditacije, svoje misli, brige, želje, nadanja. Pitaj ga jesu li u skladu s Njegovim planom za tebe? Što ti želi poručiti? Želi li te mijenjati i na koji način? Osluškuj odgovor u tišini. Odgovori molitvom na Njegovu Riječ.

 

Gospodine, želim te slaviti i svim srcem blagoslivljati
Jer mi tvojom Riječi unutranju svjetlost možeš vratiti
Slavim te što si došao i kao liječnik mi muke odnio
te svojim melemom mi izliječio svaku ranu srca
koje sada kuca, za druge i za Tebe dok tama puca
Hvala ti što unosiš u moj život svjetlost
Koja mi daje nadu da će sve na kraju biti
Baš kako Ti želiš.

 

CONTEMPLATIO

 


 


Otpočini u Božjoj blizini. Raduj se u spoznaji da je Bog s tobom i u riječi i u tišini. U kontemplaciji se okrećemo od aktivizma i učimo se jednostavno biti u prisutnosti nebeskog Oca. Ne boj se rastresenosti i „neuspješne Lectio". Ne sudi uspješnost molitve po osjećajima, već se prepusti da Bog djeluje u tvom srcu onako kako On želi. Bitno je da u tom vremenu budeš sa svojim Bogom razmatrajući Njegovu Riječi.

 

Isus dolazi u Petrovu kuću, u njegov najintimniji prostor, koliko ja puštam Gospodina da uđe u moje tajne odaje?

Osjećam li da me Isus želi izliječiti i dolazim li do Njega s vjerom da on to stvarno može učiniti?

Pitam li se kakav je moj odnos s Isusom? Stvarno ga poznajem? Ili ga poznajem samo preko onoga što su mi drugi rekli?!

Isus moli u samoći. Bojim li se ući u tu molitvu koja prolazi tamom i dolazi prije svjetla? Imam li strah od tišine, samoće gdje sam sam s Gospodinom? Moja molitva je „obavljena" na brz i rastresen način?

 

ACTIO

 


 


Pretoči u život ono što Bog od tebe traži u molitvi. Donesi neku konkretnu odluku. Gdje te Gospodin danas treba? Kako možeš postati Božji dar za druge?

 

Ovaj tjedan ću biti posebno oprezan kako se odnosim prema ljudima i pokušat ću biti liječnik njihove duše. Poslušati njihove probleme, dati im koji savjet i uputiti ih prema pravome Liječniku duše. Ako sam nekoga uvrijedio, pokušat ću se i pomiriti, posebice ako se radi o obiteljskim odnosima. (ovo će možda biti iznimno teško, ali vrijedi svake suze i kaplje znoja)

 

DUHOVNI KUTAK

 


 


Kroz ovu rubriku ćemo, koristeći tekstove službenog nauka Crkve, svjedočanstva salezijanskih i drugih svetaca, donositi neke situacije ili njihove zapise gdje su na najbolji mogući način stavili u praksu upravo evanđelje koje razmatramo.

 

Katekizam Katolicke Crkve

MOLITVENA PREDAJA

2650 Molitva se ne svodi na spontani izljev unutarnjeg poriva: da bi molio, čovjek mora htjeti. Nije dovoljno ni samo znati što o molitvi objavljuje Sveto pismo: valja također učiti se moliti. Živim prenošenjem (svetom Predajom), u "Crkvi koja vjeruje i moli", Duh Sveti uči djecu Božju moliti.
2651 Predaja kršćanske molitve jest jedan od oblika rasta Predaje vjere, što biva napose promatranjem i proučavanjem vjernika, koji u srcu čuvaju događaje i riječi nauma spasenja, te dubokim poniranjem u duhovne stvarnosti koje iskustveno proživljavaju.

2652 Duh Sveti je "voda živa" koja, u srcu koje moli, "struji u život vječni" (Iv 4,14). On nas uči zahvaćati je na samom vrelu: Kristu. U kršćanskom životu ima zdenaca na kojima nas Krist čeka da nas napoji Duhom Svetim.

RIJEC BOZJA

2653 Crkva "snažno i na osobit način potiče sve kršćane (...) da učestalim čitanjem božanskih Pisama steknu `uzvišeno znanje - Isusa Krista'' (...). No, molitva treba pratiti čitanje Svetoga pisma da se uspostavi razgovor između Boga i čovjeka, jer `Njemu se obraćamo kad molimo, Njega slušamo kad čitamo božanske poruke''".

2654 Oči duhovnog života, parafrazirajući Mt 7,7, ovako sažimlju raspoloženja srca hranjena Riječju Božjom u molitvi: "Tražite čitajući, i naći ćete razmatranjem; kucajte moleći, i otvorit će vam se promatranjem".

 


 


Važan dio Lectio Divina je i podjela! Stoga ako želite podijeliti s nama jedan dio vaše meditacije ili ako možda imate pitanja ili nejasnoća, pišite nam slobodno! Kako bi mogli napredovati i razvijati se, voljeli bi znati vaše razmišljanje. Hvala! Vaši Don Boscovi sinovi +Bvb!

Župni info kutak
  • Župne obavijesti
    Župne obavijesti

    Svete mise kroz tjedan:
    u 18:30h
    Svete mise nedjeljom:
    u 08:00, 10:00 i 18:30h

    Kontakt:
    Mob: 098 671 365 ...

  • Oglasna ploča
    Oglasna ploča

    Ipred ulaza u crkvu nalazi se oglasna ploča ...

  • Sveti Antun Padovanski
    Sveti Antun Padovanski

    Sveti Antun Padovanski rođen je u Portugalu, u gradu Lisabonu oko g. 1195. Nazvan je Padovanac jer je u Padovi ostala najživlja uspomena na njegov apostolski ra ...

Sveci i blaženici Crkve u Hrvata
Korisni linkovi