Nalazite se u > Župni info kutak

5. srpnja 2020. - 14. nedjelja kroz godinu

Ćiril i Metoda, Antun Maria Zakarija 

Svete mise na Kantridi nedjeljom: 8; 10; i 18.30 sati.

Tijekom ovoga tjedna Crkva slavi:

Pon. - Marija Gloretti, Bogomila, Agata

Ut.   - Marija Romero, Goran, Ruđer, Vilko

Sri.  - Akvila, Priscila, Eugen, Hadrijan
Čet. - bl. Marija od Propetoga Isusa Petković, Leticija

Pet. - sveta Veronika Giuliani, Amalija, Ljubica, Rufina

Sub. - Benedikt opat, Olga, Dobroslav

- Iduća nedjelja je 15. nedjelja kroz godinu, Hilarije, Živko, Mislav.

- U našoj Župnoj crkvi svakoga utorka je cjelodnevno Euharistijsko klanjanje. Pozivamo vas na pobožnosti.

- Od tiska imate novi broj časopisa. „Ladonja", „Veritas", i "Glas koncila" koji donosi brojne vrijedne naslove: - Ni uoči izbora nacionalni ciljevi nisu prioritet. Više je načina na koje glasovi na izborima postaju bačeni glasovi, kaže u komentaru urednik Glasa Koncila Ivan Miklenić. No možda je najgore što "baš nikako u realnom životu stvarni hrvatski nacionalni ciljevi i interesi ne mogu dobiti prioritet", u čemu "ništa ne pomažu ni izbori ni na kojoj razini pa ostaje gorak okus da su i na izborima dani glasovi zapravo bačeni glasovi". - Pobačaj i "pravo" na djecu, činjenice protiv mišljenja. Gost u redovitome intervjuu je Dr. Ivan Mihanović, jedan od koordinatora zagrebačkoga "Hoda za život" te izvršni direktor nevladine udruge "Vigilare". Sugovornik se osvrće na različite elemente "kulture smrti", ali i na buđenje suprotnih trendova. - Znanstvenici protiv zaštite zdravlja. U rubrici (Pri)govor znanosti govori se u (pseudo)znanstvenom članku u kojemu se 19 autora, mahom velikih imena u znanstvenom svijetu, protivi strožoj regulaciji i istraživanju po svim dosadašnjim uvjerenjima opasnih endokrinih disruptora. Je li riječ o "devetnaest veličanstvenih" ili o "devetnaest plaćenika"? Autor teksta u Glasu Koncila sklon je ovom drugom. – Vjeronauk, najdemokratičnije izabrani predmet. Rekao je to o školskome vjeronauku zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić na sjednici biskupa zagrebačke crkvene pokrajine (metropolije) održanome u Bjelovaru. I za tu tvrdnju naveo razloge. - Urolog vjeruje u bolje sutra za svoju djecu - u Hrvatskoj. Dr. Mirko Bakula s Klinike za urologiju KBC-a Zagreb, u rubrici "Susret", progovara o nizu stručnih tema, ali svjedoči i o ljubavi prema domovini, što za njega kao liječnika uključuje i zagovaranje ostanka u Hrvatskoj. - Predobro nam je zajedno pod zaštitom Majke Božje i sv. Josipa. Tako je svoju životnu i vjerničku priču zaključio župni pastoralni vijećnik i voditelj obiteljske zajednice u župi Uznesenja Blažene Djevice Marije u Karlovcu, na čijem se teritoriju nalazi i Nacionalno svetište sv. Josipa. - Uzmite čitajte i drugima preporučite katolički tisak…

- Biskupi Hrvatske biskupske konferencije (HBK) uputili su poruku u povodu parlamentarnih izbora raspisanih za 5. srpnja, u Zagrebu 10. lipnja 2020., na dan kad je Hrvatski sabor 1687. svetog Josipa proglasio zaštitnikom Hrvatske, a koju objavljujemo u cijelosti.

1. U povodu skorih parlamentarnih izbora, raspisanih za 5. srpnja 2020. godine, mi, katolički biskupi, želimo podsjetiti članove Božjega naroda, ali i ljude dobre volje, kako izbori zastupnika za Hrvatski sabor značajno utječu na osobnu, obiteljsku, društveno-političku i gospodarsku stvarnost. Za nas vjernike, stoga, izaći na izbore i osobno preuzeti odgovornost za pravedniji i općedruštveni boljitak te daljnji razvoj demokracije u hrvatskom društvu nije samo građanska dužnost, nego i izričaj kršćanske odgovornosti i istinske ljubavi prema domovini.

Jasno je da se u ovoj prigodi pitamo komu od predloženih kandidata na izbornim listama iskazati svoje povjerenje?! Proteklih mjeseci, zbog pandemije izazvane koronavirusom, morali smo se odreći mnogih ustaljenih navika. Privremeno smo, iz brižnosti za zdravlje, bližnjih obustavili redovita liturgijska slavlja i odustali od društvenih okupljanja. To iskustvo pokazalo je koliko su važne stručne i mjerodavne osobe u javnim službama i u politici. Naime, samo mudri i stručni, pošteni i nesebični pojedinci mogu osigurati da društvo napreduje i raste. Epidemiološka je kriza uz to pokazala koliko je važna samostalnost i neovisnost države, kako u donošenju vlastitih odluka i propisa tako i u gospodarskom smislu proizvodnje hrane, lijekova i drugih potrepština.

2. Dobronamjerno, stoga, u ovom predizbornom razdoblju podsjećamo da je veoma važno upoznati kako pojedini kandidati ili političke stranke vide budućnost naše domovine i što kane učiniti da ona postane mjestom dobroga i zdravoga življenja. Važno je provjeriti i prosuditi kako kandidati namjeravaju jačati samostojnost države, promicati otvorenost i suradnju s drugim državama i narodima i provoditi učinkovito gospodarske programe i agrarnu politiku, te kako i što žele učiniti da javna uprava postane učinkovitija i na službu građanima. Posebice valja uočiti koje se mjere kane poduzeti da se zaustavi val iseljavanja mladih ljudi i obitelji, stvore uvjeti za povratak hrvatskih iseljenika, spriječi socijalno raslojavanje i osiromašenje građana te promiču načela socijalne države.

Nadalje, potrebno je uočiti i kako pojedine političke stranke ili nezavisne liste namjeravaju provesti daljnju demokratizaciju društva, ponajprije promjenom izbornoga zakona i razvojem civilnoga društva na načelima pluralnosti i vjerske slobode. Važno je također vidjeti kako kandidati gledaju na zločine svih ideologija u kojima su stradali članovi našega i drugih naroda tijekom i nakon II. svjetskoga rata. Posebice je važno kako se odnose prema Domovinskom ratu i osuđuju li sve oblike totalitarizma, rasne, vjerske i druge netrpeljivosti. Konačno, bitno je da u svom programu promiču pozitivan i zdrav nacionalan osjećaj te traže cjelovitu i punu istinu o događajima iz prošlosti temeljem koje će se moći uspostaviti kultura dijaloga, nacionalnog pomirenja i zajedništva.

3. Vjernici će svojom slobodnom odlukom glas povjerenja dati onima koji se zauzimaju za zaštitu braka kao zajednice muškarca i žene, koji promiču kulturu života dugoročnom pronatalitetnom politikom te se zalažu za neradnu nedjelju kao dan obiteljskoga zajedništva i dan Gospodnji. Važno je također znati kako namjeravaju provoditi obrazovnu reformu koja bi uključivala odgojne dimenzije utemeljene na općeljudskim vrijednostima i u skladu s kršćanskim vrijednosnim sustavom koji je utkan u identitet našega društva. Neizostavno je propitati na koji se način kandidati kane zalagati za ozdravljenje hrvatskoga društva od ideoloških raslojavanja, korupcije i različitih oblika pogodovanja koja razaraju dobro i guše nadu.

Pozivamo sve stranačke i neovisne kandidate da u predizbornoj kampanji sačuvaju osobno dostojanstvo i povjerenje građana nastoje pridobiti snagom političkoga programa. Biti saborski zastupnik nije kakav politički aktivizam kojim se zadovoljavaju osobne ambicije, nego odgovorna služba u svrhu promicanja i ostvarenja općega dobra. Potičemo i sredstva društvenih komunikacija da svoje poslanje ispune visokim standardima profesionalnosti te pruže dostatne i jasne informacije o izbornim programima i kandidatima za budući saziv Hrvatskoga sabora. Zaređene službenike pozivamo da crkvene prostore čuvaju od bilo kakve predizborne aktivnosti i s vjernicima mole za blagoslov i napredak domovine.

4. Ne smijemo dopustiti da nas zahvati duh ravnodušnosti ili napast malodušja kako se ništa ne može učiniti. Kad netko ostane kod kuće i ne ide na biralište, čini grijeh propusta. Bježeći od vlastite odgovornosti, prepušta drugima da odlučuju i u njegovo ime. Među osobama koje se kandidiraju za obnašanje službe narodnoga zastupnika ili zastupnice u Hrvatskom saboru ima onih koji zaslužuju povjerenje. Izbor tzv. preferencijalnim glasom k tomu daje mogućnost izravno birati zastupnika ili zastupnicu za koje smo uvjereni da su sposobni suočiti se sa suvremenim izazovima. Naime, sud savjesti nije kakav emotivan sud, nego proizlazi iz razborite prosudbe i odgovornosti te usvojenoga sustava vrijednosti koji nadahnjuje naš kršćanski život.

Predizbornu kampanju, kao i same izbore, preporučujemo zagovoru Blažene Djevice Marije, koju vjekovima nazivamo Odvjetnicom našom, te zagovoru sv. Josipa, zaštitnika Hrvatske i Hrvatskoga sabora. Posebice molimo zagovor i pomoć blaženoga Alojzija Stepinca, koji je svoje služenje i život darovao Crkvi i svojemu narodu. Uz njihovu pomoć svi odgovorno i savjesno pristupimo skorim parlamentarnim izborima.

Biskupi Hrvatske biskupske konferencije

Župni info kutak Sveci i blaženici Crkve u Hrvata
Korisni linkovi