Nalazite se u > Nadbiskupija

5. svibnja 2019. - Papa Franjo predvodio misu na Trgu Kneza Aleksandra u glavnom gradu Bugarske Sofiji

5. svibnja 2019. - Papa Franjo predvodio misu na Trgu Kneza Aleksandra u glavnom gradu Bugarske Sofiji

Na euharistiji, u blizini predsjedničke palače, sudjelovalo je više od 12.000 vjernika što je gotovo petina katolika u Bugarskoj. U homiliji Papa je posebno istaknuo "Ljubav je Božja veća od svake ograničenosti. Bog je ljubav koja nas ljubi, daruje se, zove nas i iznenađuje".

Papa Franjo prvog dana svog apostolskog pohoda Bugarskoj i Sjevernoj Makedoniji predvodio je misu na Trgu Kneza Aleksandra u glavnom gradu Bugarske u Sofiji u popodnevnim satima. U homiliji Papa je, kako javlja Vatican news, rekao  da nam evanđelje današnje liturgije pomaže uroniti u radost na koju nas Gospodin poziva podsjećajući nas na tri stvarnosti koje obilježavaju naš život kao učenika, a to su: Bog zove, Bog iznenađuje i Bog ljubi.
Isus je pozvao Petra da ostavi svoje zanimanje, a nakon iskustva koje je doživio uz Gospodina i Njegovog navještaja uskrsnuća, Petar se zajedno s ostalim učenicima vraća prijašnjem životu i zanimanju – rekao je Papa i primijetio – Patnja, razočaranje i izdaja postali su težak kamen koji je bilo teško ukloniti iz njihova srca. Osjećali su se ranjeni, žalosni i grešni, te se radosna vijest uskrsnuća još nije ukorijenila u njihovom srcu.

Gospodin zna kolika je napast koja nas želi vratiti u prijašnji život – rekao je Sveti Otac i nastavio – Petrove su mreže simbol nostalgije za prošlošću i za onim što je napustio. Pred iskustvom neuspjeha i boli, te činjenice da se stvari nisu dogodile kako su se nadali, pojavljuje se uvijek napast obeshrabrenja i odustajanja. Razočaranje i žalost nagrizaju svaku nadu. To je bezlični pragmatizam svakodnevnog života Crkve u kojem sve naizgled teče uobičajenim tijekom, a zapravo vjera sve više slabi i zapada u jadnije stanje.

No, upravo tada u Petrov neuspjeh dolazi Isus, počinje od početka i ide mu u susret – rekao je papa Franjo i napomenuo – Gospodin ne čeka idealne situacije i stanja duše, nego ih stvara. Ne očekuje susretati osobe bez problema, razočaranja, grijeha i ograničenja. Sam se suočio s grijehom i razočaranjem kako bi susreo sve ljude i pozvao ih da idu dalje. Kada ga prihvatimo, uzdižemo se i prihvaćamo svoju budućnost, ne kao mogućnost nego kao stvarnost. Kada Isusov poziv usmjerava život, srce se pomlađuje.

Bog je Gospodar iznenađenja koji poziva na ostvarivanje iznenađujućih stvari – rekao je Papa i dodao – Gospodin poziva učenike praznih mreža na neobičan ribolov. Daje im samopouzdanje i potiče da ponovo riskiraju, ništa ne smatrajući izgubljenim; razbija zatvorenost, vraća hrabrost koja je sposobna nadvladati sumnju, nepovjerenje i strah. Iznenađuje kada poziva ne samo baciti mreže, nego i sebe, te gledati život Njegovim očima koji "u grijehu vidi djecu koju treba podići; u smrti braću koju treba uskrisiti; u razočaranju srca koja treba utješiti". Gospodin ljubi vaš život i onda kada se bojite gledati ga i uzeti u svoje ruke.

Bog ljubi i ljubav je njegov jezik. Stoga, Petra i nas potiče da govorimo istim jezikom. Petar prihvaća poziv i shvaća da ljubiti znači prestati biti u središtu. Ne polazi više od sebe nego od Isusa. Priznaje da je slab, razumije da ne može ići dalje samo svojim snagama. Oslanja se na Gospodina i na snagu Njegove ljubavi. To je naša snaga koju svaki dan trebamo obnavljati. Biti kršćanin je poziv da vjerujemo da je ljubav Božja veća od svakog ograničenja i grijeha – zaključio je Sveti Otac.

Papa se susreo s patrijarhom Neofitom

Papa Franjo susreo se 5. svibnja, prvog dana apostolskog pohoda Bugarskoj, s Njegovom Svetošću Neofitom, metropolitom Sofije i patrijarhom čitave Bugarske, te Svetim sinodom Bugarske pravoslavne Crkve. U svom obraćanju govorio je o tri ekumenizma: ekumenizmu krvi, ekumenizmu siromašnih i ekumenizmu poslanja.

Po dolasku Papu je na glavnom ulazu u Palaču Sinoda dočekao metropolit Zapadne i Srednje Europe Antonij (Mihalev) koji je Papu otpratio do dvorane na prvome katu gdje ga je čekao patrijarh Neofit. Na sastanku su prisustvovali samo članovi Svetog sinoda, bivši kralj Bugarske Simeon II. i članovi papinske pratnje.

Nakon Patrijarhova pozdrava, Sveti Otac je uputio svoj govor na početku i na kraju kojeg je okupljene pozdravio s pozdravom: Hristos voskrese!

Rane otvorene tijekom povijesti između nas kršćana ostaju bolne modrice na Tijelu Kristovom koje je Crkva, rekao je Papa u svome govoru. I danas su njihove posljedice opipljive. Ipak, možda ako zajedno možemo dotaknemo te rane i ispovijedamo da je Isus uskrsnuo i proglašavamo ga Gospodinom i Bogom našim, možda ako zajedno prepoznamo naše neuspjehe i uronimo u njegove rane ljubavi, uzmognemo otkriti radost oproštenja i uživati predokus dana kad ćemo, uz Božju pomoć, moći slaviti vazmeno otajstvo na jednom oltaru.

Na tome putu, nastavio je Papa, podupire nas veliki broj naše braće i sestara, kojima bih posebno želio izraziti svoje štovanje: oni su svjedoci Uskrsa. Koliki su kršćani u ovoj zemlji podnosili patnje za Isusovo ime, osobito tijekom progona prošlog stoljeća! To je ekumenizam krvi! Oni su širili ugodan miomiris u ovoj „Zemlji ruža". Prošli su kroz trnje kušnji kako bi širili miris evanđelja. Oni su procvjetali na plodnom i dobro obrađenom tlu, u narodu bogate vjere i istinske čovjekoljubivosti koja im je davala snažne, duboke korijene. Tu osobito mislim na monaštvo koje je iz pokoljenja u pokoljenje njegovalo vjeru naroda. Vjerujem da ti svjedoci Uskrsa, braća i sestre različitih vjeroispovijesti, ujedinjeni na nebu božanskom ljubavlju, sada gledaju na nas kao sjeme zasađeno u zemlji da dadne plod. I dok mnoga druga naša braća i sestre diljem svijeta i dalje trpe zbog svoje vjere, traže od nas da ne ostanemo zatvoreni, već da se otvorimo, jer će samo na taj način to sjeme donijeti plod, istaknuo je Papa u svom govoru na susretu s patrijarhom Neofitom, metropolitom Sofije i čitave Bugarske u Sofiji.

Podsjećajući na susret između pape Ivana Pavla II. s patrijarhom Maksimom tijekom prvog pohoda jednog rimskog biskupa Bugarskoj te boravka svetog Ivana XXIII. u Bugarskoj gdje je od 1925. do 1934. vršio službu apostolskog nuncija, Papa je primijetio kako je među dvjema Crkvama u proteklom razdoblju bilo mnogo kontakata. „Uvjeren sam da će ti kontakti, uz Božju pomoć i u vrijeme koje Providnost odredi, imati pozitivan učinak na mnoge druge dimenzije našeg dijaloga. U međuvremenu, pozvani smo hoditi i djelovati zajedno kako bismo svjedočili Gospodinu, osobito služeći najsiromašnijoj i najzapostavljenijoj našoj braći i sestrama, u kojima je on prisutan. To je ekumenizam siromašnih."

„Putokaz na tome putu su, prije svega, sveti Ćiril i Metod, koji su nas povezali već od prvog tisućljeća i čije je živo sjećanje u našim Crkvama i dalje izvor nadahnuća, jer unatoč protivštinama oni su na prvo mjesto stavili naviještanje Gospodina, poziv na poslanje. I premda su se nazirali predznaci bolnih podjela koje će se dogoditi u nadolazećim stoljećima, oni su odabrali perspektivu zajedništva. Poslanje i zajedništvo, te dvije riječi koje su obilježile život ta dva sveca i koje mogu osvijetliti naš vlastiti put prema rastu u bratstvu. To je ekumenizam poslanja", rekao je Papa.

Hrabri apostolat sv. Ćirila i Metoda i danas je model evangelizacije i izazov za naviještanje Evanđelja budućem naraštaju. Koliko je važno, uz poštivanje vlastitih tradicija i osobitih identiteta, pomagati jedni drugima pronaći načine prenošenja vjere u jezik i oblike koji omogućuju mladima da iskuse radost Boga koji ih ljubi i poziva! U protivnom će biti u iskušenju da povjeruju u pjesme lažnih sirena konzumerističkog društva, upozorio je Papa.

I mi, baštinici vjere svetaca, pozvani smo biti tvorci zajedništva, oruđa mira u Isusovo ime, zaključio je na kraju Papa.

Nakon razmjene darova, predstavljanja delegacija i zajedničkog fotografiranja, papa Franjo se oprostio od patrijarha Neofita i zaputio se pješice, zajedno s metropolitom Antonijem, u patrijaršijsku katedralu sv. Aleksandra Nevskog gdje se pomolio pred moćima svetih Ćirila i Metoda. Po završetku svoga posjeta Papa je na Trgu ispred katedrale, na kojem se okupilo više tisuća ljudi, predvodio molitvu Kraljice neba.

Papa u molitvi Kraljice neba: Neka Bugarska bude zemlja susreta

Papin nagovor uz molitvu Kraljice neba, Sofija, 5. svibnja 2019.

Draga braćo i sestre „Krist je uskrsnuo!"

Tim riječima, od davnih vremena, u ovim krajevima Bugarske kršćani – pravoslavni i katolici – razmjenjuju čestitke u uskrsno vrijeme: Hristos voskrese! [puk uzvraća pozdrav] One izražavaju veliku radost zbog pobjede Isusa Krista nad zlom i nad smrću. One su potvrda i svjedočanstvo srca naše vjere. Krist živi! On je naša nada i najljepša mladost ovoga svijeta. Sve što On dotakne postaje mlado, novo, puno života. Zato prve riječi koje želim uputiti svakome od vas jesu: On živi i želi da ti budeš živ! On je u tebi, On je s tobom i nikada te ne napušta. Ma koliko daleko da odlutao uz tebe je uvijek Uskrsli, koji te poziva i čeka da mu se vratiš i kreneš iznova. Kad se osjetiš starim zbog tuge – od tuge se stari –, zlopamćenja, strahova, sumnji ili neuspjeha, On će uvijek biti tu da ti da novu snagu i nadu. (usp. apostol. pob. Christus vivit, 1-2). On živi i želi da ti živiš, on te prati na tvome putu.

Ta vjera u uskrslog Krista proglašena je dvije tisuće godina u svakom kutku zemlje, kroz velikodušno poslanje tolikih vjernika, koji su pozvani dati sve za evanđeosko naviještanje, ne zadržavajući ništa za sebe. U povijesti Crkve, i ovdje u Bugarskoj, postojali su pastiri koji su se istaknuli svetošću života. Među njima volim podsjetiti na mog predšasnika, kojeg vi nazivate „bugarskim svecem", svetog Ivana XXIII., svetog pastira, čije je sjećanje posebno živo u ovoj zemlji, gdje je živio od 1925. do 1934. godine. Ovdje je naučio cijeniti tradiciju Istočne Crkve, uspostavljajući odnose prijateljstva s drugim vjeroispovijestima. Njegovo diplomatsko i pastoralno iskustvo u Bugarskoj ostavilo je tako snažan trag na njegovu pastirskom srcu da je favorizirao perspektivu ekumenskog dijaloga u Crkvi, koja je doživjela značajan poticaj na Drugom vatikanskom koncilu, kojeg je sazvao upravo papa Roncalli. U određenom smislu, moramo zahvaliti ovoj zemlji za mudru i nadahnjujuću intuiciju „dobrog pape".

Nalazimo se u blizini drevne crkve sv. Sofije, nadomak patrijaršijske crkve Sv. Aleksandra Nevskog, gdje sam se prije toga zadržao u molitvi u spomen na svete Ćirila i Metoda, evangelizatore slavenskih naroda. U želji da pokažem poštivanje i naklonost ovoj časnoj Pravoslavnoj Crkvi u Bugarskoj, imao sam radost pozdraviti i zagrliti, prije toga, moga brata, Njegovu Svetost Neofita, patrijarha, kao i metropolite Svetog sinoda.

Obratimo se sada Blaženoj Djevici Mariji, Kraljici neba i zemlje, da nas zagovara kod Uskrsloga Gospodina, da ovoj voljenoj zemlji dadne uvijek potreban poticaj da bude zemlja susreta, u kojoj ćete, neovisno o kulturnim, religijskim ili etničkim razlikama, moći i nadalje prepoznavati i poštivati sebe kao djecu istog Oca. Naša se molitva izražava pjevanjem drevne molitve Regina Caeli. Činimo to ovdje, u Sofiji, ispred ikone Gospe od Nesebara, što znači „Nebeska vrata", tako drage mom predšasniku svetom Ivanu XXIII., koji ju je počeo štovati ovdje, u Bugarskoj, i nosio je sa sobom sve do smrti.

[Pjesma Regina Caeli]

Gaude et laetare, Virgo Maria, alleluia.

[Quia surrexit Dominus vere, alleluia]

Oremus.
Deus, qui per resurrectionem Filii tui Domini nostri Iesu Christi mundum laetificare dignatus es, praesta, quǽsumus, ut per eius Genetricem Virginem Mariam perpetuae capiamus gaudia vitae. Per Christum Dominum nostrum. Amen.

Sofija: Papin susret s predstavnicima vlasti, građanskog života i diplomatskog zbora

„Drago mi je što se nalazim u Bugarskoj, mjestu susreta između različitih kultura i civilizacija, mostu između Istočne i Južne Europe, vratima otvorenim prema Bliskome istoku, zemlji u kojoj su duboko usađeni drevni kršćanski korijeni, koji jačaju poziv u korist susreta kako u ovim krajevima tako i u međunarodnoj zajednici", rekao je papa Franjo u svom prvom govoru na apostolskom pohodu Bugarskoj, upućenom predstavnicima vlasti, građanskog života i diplomatskog zbora u nedjelju 5. svibnja.

Susret s predstavnicima vlasti, građanskog života i diplomatskog zbora na Trgu Atanasa Burova uslijedio je neposredno nakon kurtoaznog posjeta bugarskom predsjedniku Rumenu Radevu, koji je trajao oko pola sata.

Papa je u govoru uputio pozdrav biskupima, svećenicima, redovnicima, redovnicama i svim članovima Katoličke Crkve rekavši kako ih je došao

„utvrditi u vjeri i ohrabriti na njihovu svakodnevnom putu života i kršćanskog svjedočenja".

Uputio je pozdrav i patrijarhu Neofitu te metropolitima i biskupima Svetog sinoda kao i svim vjernicima Bugarske pravoslavne Crkve, te kršćanima iz drugih crkvenih zajednica, pripadnicima židovske zajednice i islamskim vjernicima.

Citirajući dokument o ljudskom bratstvu nedavno potpisan u Abu Dhabiju Sveti je Otac istaknuo „snažno uvjerenje da nas prava učenja religijâ pozivaju da ostanemo usidreni u vrijednostima mira; da podržavamo vrijednosti uzajamnog poznavanja, ljudskog bratstva i zajedničkog suživota".

„Neka sve religije, koje su pozvane promicati harmoniju i sklad, pomaže da rastu kultura i okruženje prožeti punim poštivanjem ljudske osobe i njezina dostojanstva, uspostavljanjem vitalnih veza između različitih kultura, senzibiliteta i tradicija i odbacivanjem svakog nasilja i prisile", apelirao je Papa istaknuvši kako će se „na taj način pobijediti one koji ih pokušavaju svim sredstvima manipulirati i iskorištavati".

Prema Papi migracije i „demografska zima" dva su najhitnija izazova s kojima se suočava Bugarska navodeći podatak prema kojem je zemlju posljednjih desetljeća napustilo više od dva milijuna sugrađana u potrazi za boljim radnim uvjetima u drugim zemljama. Istodobno, Bugarska se, kao i druge zemlje Staroga kontinenta, mora suočiti s onim što se može nazvati demografskom zimom koja se „poput ledene zavjese spustila na veliki dio Europe". Papa je spomenuo i kako u zemlju pokušavaju ući oni koji bježe od ratova i bijede te se pokušavaju domoći bogatijih područja europskog kontinenta kako bi pronašli nove mogućnosti za život ili jednostavno sigurno utočište. Papa je pozdravio napore koje vlasti u zemlji poduzimaju da se stvore uvjeti kako, osobito mladi, ne bi bili prisiljeni emigrirati iz zemlje, te je dodao:

„Vama, koji poznajete dramu emigracije, dopuštam sugerirati da ne zatvarate oči, srce i ruke – kao što je u vašoj tradiciji – pred onima koji kucaju na vaša vrata", poručio je Papa.

Papa doputovao u Sofiju

Papa Franjo doputovao je 5. svibnja u Sofiju, prvo odredište svog apostolskog putovanja u Bugarsku i Sjevernu Makedoniju, nakon trosatnog leta.

Službena svečanost dobrodošlice održana je u zračnoj luci a otvorila su je djeca koja su Papi darovala buket cvijeća. Nakon službenog dočeka uslijedio je susret s predsjednikom Vlade Bojkom Borisovom u Governmental Lounge zračne luke. Papa je potom pošao u kurtoazni posjet bugarskom predsjedniku Rumenu Radevu u Predsjedničkoj palači nakon kojeg će se na Trgu Atanas Burov susreti s predstavnicima vlasti, građanskog života i diplomatskog zbora.

U 12 sati slijedi posjet patrijarhu Neofitu i Svetom Sinodu Bugarske pravoslavne Crkve te privatni posjet patrijaršijskoj katedrali Svetog Aleksandra Nevskog gdje će se Papa pomoliti pred moćima svetih Ćirila i Metoda. Po završetku svoga posjeta katedrali Papa će na Trgu ispred katedrale, na kojem se očekuje između 6 i 8 tisuća ljudi, predvoditi molitvu Kraljice neba. U popodnevnim satima prvog dana pohoda, u 16.30 sati, Papa će predvoditi misu na Trgu Kneza Aleksandra.

Papin brzojav Predsjednici Republike Hrvatske Kolindi Grabar-Kitarović

Tijekom leta za Sofiju, dok je zrakoplov ulazio u zračni prostor Hrvatske, papa Franjo je uputio brzojav Predsjednici Republike Hrvatske Kolindi Grabar-Kitarović.

"Dok ulazim u hrvatski zračni prostor na svom putu za Bugarsku i Sjevernu Makedoniju, upućujem srdačne pozdrave Vašoj Ekscelenciji i vašim sugrađanima. Moleći da vas svemogući Bog blagoslovi s mirom i snagom, zazivam Božji blagoslov na narod”, rekao je Papa u svojem brzojavu hrvatskoj Predsjednici.

Papa otputovao u Bugarsku

Papa Franjo otputovao je 5. svibnja ujutro u trodnevni apostolski pohod Bugarskoj i Sjevernoj Makedoniji.

Zrakoplov kojim putuje Sveti Otac poletio je iz rimske međunarodne zračne luke Fiumicino u 7.10 sati a dolazak u Sofiju predviđen je za 10 sati po srednjoeuropskom vremenu. Papa Franjo uputio je tijekom leta brzojav talijanskom predsjedniku Mattarelli u kojem navodi da je svrha njegova pastoralnog posjeta Bugarskoj i Sjevernoj Makedoniji „susret s braćom u vjeri i stanovnicima tih država".

U zračnoj luci glavnoga grada Bugarske Papu će dočekati predsjednik Vlade Bojko Metodiev Borisov. Papa će se na svom apostolskom putovanju uobičajeno susresti s najvišim predstavnicima Crkava i državnih vlasti, Diplomatskog zbora i društvenog života u Bugarskoj i Sjevernoj Makedoniji. Programom je obuhvaćen i posjet izbjegličkom logoru u Bugarskoj koji će Papa posjetiti drugog dana pohoda 6. svibnja, kao i posjet Memorijalnom centru Majke Terezije u Skoplju u kojem će se okupiti vjerske vođe u toj zemlji, a Papa će se tijekom svog pohoda susresti i sa siromašnima.

5. svibnja 2019. - Papa Franjo predvodio misu na Trgu Kneza Aleksandra u glavnom gradu Bugarske Sofiji
5. svibnja 2019. - Papa Franjo predvodio misu na Trgu Kneza Aleksandra u glavnom gradu Bugarske Sofiji
5. svibnja 2019. - Papa Franjo predvodio misu na Trgu Kneza Aleksandra u glavnom gradu Bugarske Sofiji
5. svibnja 2019. - Papa Franjo predvodio misu na Trgu Kneza Aleksandra u glavnom gradu Bugarske Sofiji
Župni info kutak Sveci i blaženici Crkve u Hrvata
Korisni linkovi