Nalazite se u > Kalendar

6. prosinca - sveti Nikola, biskup

6. prosinca - sveti Nikola, biskup

Cijeli kršćanski svijet slavi svetog Nikolu biskupa. On je zaštitnik Rusije i Grčke, putnika i mornara, djece i djevojaka-udavača. U mnogim zemljama „Babbo Natale", „Santa Claus" ili moderni nekršćanski „Djed Mraz", sve je to prosinački susret djece i mladih s drugim starcem s bijelom bradom, svetim Nikolom, biskupom, Pu­tnikom.

Rođen je u Patari u Maloj Aziji (današnja Turska) 270. godine. Mlad je ostao bez roditelja. Na neobičan je način postao biskupom grada Mire. Sudjelovao je na prvom općem crkvenom saboru u Niceji 325. gdje je osuđeno arijanstvo, koje je nijekalo Kristovo božanstvo. Na Nicejskom saboru napisano je i Vjerovanje što se moli nedjeljom i svetkovinom u euharistijskom slavlju.

Bio je samodiscipliniran i snažnog značaja. Čovjek molitve i iskrene ljubavi prema bližnjemu. Spreman je bio suprotstaviti se i samom caru Konstantinu, kako bi obranio prava malog čovjeka. Umro je 350. go­dine u Miri i tu pokopan. Tjelo mu je 1087. godine preneseno u Bari i nakon toga na Zapadu se raširilo njegovo štovanje.

U nedostatku sigurnih podataka o njegovu životu stoljeća su iskitila legende. Jedna se zove „zlatna". Iako su legende unijele ne­vjerojatne pojedinosti u njegov život, ipak je u njima ono bitno istinito. Iz njih Nikola izrasta kao kršćanski heroj.

„Kad su tri mladića išla na studij u Atenu i odsjeli u gostinjcu u gradu Miri, gostioničar, pohlepan za novcem, sasjekao ih je i „po­solio" u bačvi. Nikola je neustrašivo prekorio zlodjelo, uskrsio mladiće i tako oduševio cijeli grad, pa su ga studenti uvijek smatrali svojim čuvarom i zaštitnikom". A kad je „tatica" htio svoje kćeri upotrjebiti za najnečasniji posao i na taj način zarađivati novac, Nikola se darežljivo pobrinuo za njihov miraz i čestitu udaju (noću je uba­civao potrebni novaca). Posebno ga časte djevojke željne sretnog obiteljskog života.

Tako je nastao običaj: za njegov blagdan i velika i mala djeca primaju darove. Priredbe za „Nikolinje" (sveti Nikola i krampus), darovi uz sniježne pahuljice stvaraju ono jedinstveno predbožićno raspoloženje. Popularnost svetog Nikole svjedoči i riječ što je Venecijanke govore svojoj djeci koja pohlepno traže slatkiše: „Nemam bačvu svetog Nikole!" (punu slatkiša).

Ne samo djeca i djevojke nego i ozbiljni mornari, posebno štuju svetog Nikolu. Njegova je slika na brojnim brodovima, ili u novčanicima mornara. Nikola je kao biskup Mire spasio mornare iz strašne oluje, pomorci ga ne prestaju zazivati. Blagoslovi brodova, Nikolini likovi na njima, zavjetni darovi u njegovim svetištima, molitve i zavjeti majki za sinove, supruga za muževe koji plove na dalekoj mo­rskoj pučini živi su svjedoci Nikoline ukorijenjenosti u duši kršćanskoga puka.

U Francuskoj i Njemačkoj ima preko 2.000 njegovih crkava, u Da­nskoj 100; a na Islandu čak 40! Na pravoslavnom Istoku nemoguće ih je prebrojiti. Na našoj obali ima ih mnoštvo, a u cijeloj Hrvatskoj preko 120. I umjetnici od bizantinskih vremena do naših dana ostvarili su bezbroj umjetničkih likova ovoga popularnog Sveca.

Nikolin je blagdan na početku adventskog, predbožićnog vremena. I baš u tim danima on prenosi poruku Betlehemskog djeteta: „Ljubiti brata čovjeka!", prvenstveno onoga potrebnoga, siromašnoga, tlačenoga i ne­zaštićenoga. Suvremenom čovjeku Nikolina je poruka bliza i suvremena.

Sveti Polikronije, mučenik. Prema bizantinskim izvorima, sudjelovao  je 325. na nicejskom saboru kao čitač. Zaređen je za svećenika. Poslije Konstantinove smrti (337.) arijevci su ga ubili na oltaru dok je slavio Svetu misu.

Sveti Dionizija, Dativa, Leonicija, Tercije, Emilijan, Bonifacije, Majorik i Servo, afrički mučenici. Afrički biskup i pisac Viktor de Vita opisuje potkraj V. stoljeću kako je kralj Hunrik (477,-484,), arijac, mučio brojne kršćane zbog vjere. Tako su mučeni i Dionizija, sin Majorik, sestra Dativa, Leoncija, kćer biskupa Germana iz Perade ili Phare, liječnik Emilije (Emelije, Emilijan), Tercije iz Byzacene i Bonifacije koji se vjerojatno može poistovjetiti s istoimenim biskupom iz Sicilibe. Neki stari kalendari prdružuju tim mučenicima još dvojicu. To su Servo ili Servije mučen u Tuburbiumu i matrona Viktorija mučena u Culsitanumu.

Sveta Azela, rimska djevica. Rođena je oko 334. godine. Živjela je strog   pokornički život. Sveti Jeronim napisao joj je jednu poslanicu, a život joj je  opisao u poslanici Marceli. Umrla je 405. godine.

Petar Petar (Pedro) Pascual, mučenik. Rođen je u Valenciji 1225. godine. U Parizu je kao student bio kolega svetih Bonaventure i svetog Tome.   Postao je redovnik i svećenik a kasnije i biskup. Potkraj 1297. godine uhvatili su ga Arapi i odveli u Granadu. Novac koji je sakupljen za  njegovu otkupninu   namijenio je za oslobođenje zaro­bljene djece i žena iz arapskog ropstva. Smaknut je 6. prosinca 1300. godine.
6. prosinca - sveti Nikola, biskup
6. prosinca - sveti Nikola, biskup
6. prosinca - sveti Nikola, biskup
6. prosinca - sveti Nikola, biskup
6. prosinca - sveti Nikola, biskup
6. prosinca - sveti Nikola, biskup
6. prosinca - sveti Nikola, biskup
6. prosinca - sveti Nikola, biskup
Župni info kutak Sveci i blaženici Crkve u Hrvata
Korisni linkovi