Nalazite se u > Papa-staro

6. siječnja 2018. - Papina Euharistija na svetkovinu Bogojavljenja

6. siječnja 2018. - Papina Euharistija na svetkovinu Bogojavljenja

Vatikan - U tijeku mise na Bogojavljanje Papa je pozvao vjernike da podignu oči kako bi uočili zvijezdu koja ne zaslijepljuje, već nas uvijek prati. Često ljudi gledaju samo na zemlju, tražeći zdravlje, novac i razonodu, istaknuo je Papa.

Osvrćući se na tri geste svetih triju kralja, Papa je primijetio kako je vidjeti zvijezdu polazna točka. Malo njih ju je primjetilo, jer ona ne zaslijepljuje niti je bučna, već nas uljudno poziva. Često izabiremo zvijezde koje zaslijepljuju, koje izazivaju jake emocije, kao što je uspjeh, novac, karijera, čast i udoban život. To su - prema papinim riječima - meteori koji neko vrijeme sjaje, ali se brzo istorše i njihvo svjetlo nestaje. Gospodinova zvijezda nije zaslijepljuća, ali je uvijek nazočna. Ne obećaje materijalne naplate, već jamči mir, dar prave i velike radosti.

U nagovoru prije molitve Anđeo Gospodnji Papa je upozorio mnoštvo okupljenih vjernika na Trgu sv. Petra na tri evanđeoska stajališta: ustrajno traženje mudraca, ravnodušnost svećenika i pismoznanaca i strah vladara. Sebičnost nas može uvjeriti da Isusov dolazak ugrožava naš život i onda nastojimo uništiti ili ušutkati Isusovu poruku. Slijedeći ljudske ambicije, ugodnije perspektive i sklonosti zlu Isus ispada kao prepreka – primjetio je papa Franjo dodajući da je u svemu tome uvijek nazočna i napast ravnodušnosti. Iako dobro znamo da je Isus Spasitelj, radije živimo kao da nije. Pozvani smo slijediti primjer svetih triju kraljeva i biti spremni potruditi se kako bismo u našem životu susreli Isusa i živjeli lijepim životom, rasli u vjeri, nadi i ljubavi prema Bogu i bližnjima.

Sveti Otac je na kraju čestitao božićne blagdane kršćanima koji tu svetkovinu slave po julijanskome kalendaru.

Papin govor katoličkim nastavnicima

Suradnja škole i obitelji u odgoju cjelovite osobe

Vatikan - Valja obnoviti odgojni savez između škole i obitelji, koji je već dugo u krizi - istaknuo je papa Franjo u govoru upravljenom skupini od oko 400 sudionikâ XXI. nacionalnog kongresa Talijanske udruge katoličkih nastavnika, koje je 5. siječnja primio u Vatikanu. Uvjeren sam da je raskinut odgojni sporazum između škole, obitelji i države; raskinut je i moramo ga obnoviti – kazao je Papa a prenosi Radio Vatikan.

Treba ga, dakle, obnoviti podupirući novu solidarnu „suradnju" između nastavnikâ i roditelja, koji ne smiju biti na suprotstavljenim stranama koje se međusobno okrivljuju, nego se jedni imaju staviti na mjesto drugih i shvatiti uzajamne teškoće – napomenuo je Sveti Otac.

Drugi vidik koji je na srcu papi Franji jest odgoj djece i mladih za ekologiju koja - kako je rekao - ima biti cjelovita, za stil života koji se brine za stvoreno. Riječ je o stilu života koji nije shizofreničan, odnosno koji se, primjerice, brine o životinjama kojima prijeti izumiranje, ali ne mari za probleme starijih osoba; ili pak onaj koji štiti amazonsku šumu, ali zanemaruje pravâ radnika na pravednu plaću, i slično. To je shizofrenija. Ekologija koju valja poučavati ima biti cjelovita - istaknuo je Papa te napomenuo da odgoj prije svega treba težiti osjećaju odgovornosti. Ne treba prenositi parole koje bi drugi trebali ostvariti, nego treba poticati volju za ekološkom etikom, polazeći od odlukâ i gesta u svakodnevnom životu.

Važan je, osim toga, odgoj za kulturu susreta, pomažući mladima da udišu čovječniji zrak - napomenuo je papa Franjo te se osvrnuo na pojavu bulizma. Zbog toga je zatražio da kršćanski nastavnici, i u katoličkim i u državnim školama, potiču učenike na otvaranje prema drugomu, i na stvarnost koja ih okružuje. Osim toga, trebaju ih – prema Papinim riječima - učiniti sposobnima za brigu i nježnost, i slobodnima od raširene predrasude prema kojoj čovjek vrijedi ako je natjecateljskoga duha, ako je agresivan, i grub prema drugima, posebice prema onomu tko je drugačiji, tko je stranac ili u kojemu na bilo koji način vidi prepreku za vlastiti uspjeh.

Sveti je Otac završio govor potičući nazočne da se ne boje razlika i opreka koje normalno postoje u laičkim udrugama, te da se s njima suoče u stilu evanđelja, dajući da talent koji je stavljen u njihove ruke donese plod.

6. siječnja 2018. - Papina Euharistija na svetkovinu Bogojavljenja
Župni info kutak
  • Župne obavijesti
    Župne obavijesti

    Svete mise kroz tjedan:
    u 18:30h
    Svete mise nedjeljom:
    u 08:00, 10:00 i 18:30h

    Kontakt:
    Mob: 098 671 365 ...

  • Oglasna ploča
    Oglasna ploča

    Ipred ulaza u crkvu nalazi se oglasna ploča ...

  • Sveti Antun Padovanski
    Sveti Antun Padovanski

    Sveti Antun Padovanski rođen je u Portugalu, u gradu Lisabonu oko g. 1195. Nazvan je Padovanac jer je u Padovi ostala najživlja uspomena na njegov apostolski ra ...

Sveci i blaženici Crkve u Hrvata
Korisni linkovi