Nalazite se u > Papa-staro

6. svibnja 2018. - Papina poruka uz angelus

6. svibnja 2018. - Papina poruka uz angelus

Vatikan - U ovo uskrsno vrijeme Bog nam putem Evanđelja nastavlja davati upute za novi dosljedni način života u zajednici Uskrslog, pozivajući nas da ostanemo u njegovoj ljubavi kako ne bismo izgubili put njegovog žara i odvažnosti, a to nije nipošto jednostavno, jer smo izloženi sebičnosti i grijehu, rekao je papa Franjo u nedjeljnom nagovoru uz molitvu Kraljice neba 6. svibnja mnoštvu hodočasnika okupljenih na Trgu sv. Petra, osvrćući se na odlomak Ivanova Evanđelja, u kojem Isus poziva učenike da ostanu u Njegovoj ljubavi. Vjernike je pozvao da se mole za pučanstvo Srednjoafričke Republike, gdje je prošlih dana došlo do teških nasilja s velikim brojem mrtvih i ranjenih, među kojima je ubijen i jedan svećenik. Molio je Gospodina da zagovorom Blažene Djevice Marije pomogne svima reći "ne" nasilju i osveti kako bi se zajednički izgradilo mir u toj zemlji, gdje je Papa otvorio jubilarna slavlja milosrđa.

Potrebno je prije svega shvatiti da Kristova ljubav nije površni osjećaj, već temeljno stajalište srca koje se očituje u življenju prema Njegovoj volji, primijetio je papa Franjo i objasnio kako se ta ljubav ostvaruje u svakidašnjem životu, u ponašanju i djelovanju. Inače postaje iluzorna. Ljubeći bližnjega kao što nas Isus ljubi ne samo riječima, već i djelima znači ljubiti čovjeka kojega susrećemo na životnom putu s njegovom poviješću, što nas potiče da napustimo vlastite interese i sigurnosti. Bližnji očekuje da ga saslušamo te da zajedno s njime prođemo dio puta, rekao je Papa i objasnio da je bližnji svatko tko proživljava teško stanje u obitelji, zajednici, na radnom mjestu, u školi i u društvu. Ako ostajemo ujedinjeni s Isusom, njegova ljubav dostiže preko nas i druge i pomaže im da osjete njegovo prijateljstvo. Ta ljubav prema drugima ne može biti samo u izvanrednim trenucima, već mora biti ustrajna, rekao je Papa i istaknuo da smo pozvani pomoći starijim osobama, jer su oni dragocjeno blago, pa i onda kada predstavljaju gospodarske probleme i neugodnosti. Isto tako moramo posjećivati bolesnike i onda kada se nalaze u posljednjem stadiju. Papa je podsjetio kako u okviru te ljubavi treba uvijek prihvatiti novorođenčad, jer život treba uvijek štititi i ljubiti. Da bi mogli sve to obavljati potrebno je imati široko Isusovo srce, što ćemo postići pristupajući nedjeljom euharistiji. On će voditi naš život širokogrudnim ponašanjem, rekao je papa Franjo i molio Gospu da nam pomogne ostati u Isusovoj ljubavi i gajiti ljubav prema svima, posebno prema najpotrebitijima kako bismo mogli u potpunosti odgovoriti našem kršćanskom pozivu kao što je to činila polovicom 19. st. poduzetna evanđeoska svjedokinja i odgojiteljica napuštene mladeži Chiara Fey, koja je u subotu u Aachenu proglašena blaženom.

5. svibnja 2018. - Papa se susreo s članovima neokatekumenskog puta

Jedino Crkva koja se odriče svijeta može dobro naviještati Gospodina. Crkva koja je slobodna od moći i novca, od trijumfalizma i klerikalizma, na vjerodostojan način svjedoči da Krist oslobađa čovjeka.

Rim - „Jedino Crkva koja se odriče svijeta može dobro naviještati Gospodina. Crkva koja je slobodna od moći i novca, od trijumfalizma i klerikalizma, na vjerodostojan način svjedoči da Krist oslobađa čovjeka", istaknuo je papa Franjo u svom govoru u subotu 5. svibnja pred oko 150 tisuća članova Neokatekumenskog puta koji su se okupili na rimskom Sveučilištu „Tor Vergata" u prigodi 50. obljetnice njihova djelovanja u Vječnom gradu.

Neokatekumenski put jedan je od novih crkvenih pokreta koji su 1964. godine u Madridu osnovali Španjolac Franscisco „Kiko" Argüello i njegova suradnica Carmen Hernández. Spomenuti se pokret shvaća kao katekumenat za odrasle, odnosno put kršćanskog odgoja za suvremenog čovjeka. Pritom je ključni element na tom putu Sveto pismo, a u srcu neokatekumenata nalazi se euharistija. Posebnost su im katehizacija i kerigmatski navještaj. Neokatekumeni šalju obitelji kako bi svojim svjedočanstvom i životom uspostavile prisutnost Katoličke Crkve u mjestima gdje je Crkva odsutna ili kako bi osnažile i obnovile prisutnost katoličkih zajednica u vrlo sekulariziranim područjima.
Sveti Otac je pred kraj susreta blagoslovio križeve i predao ih odgovornima za 34 nove „misije ad gentes" koje će donositi evanđelje u različite dijelove svijeta.

Papa Franjo se u svom govoru usredotočio na Isusov nalog „Idite" njegovim učenicima koje je poslao u misiju. Papa je rekao da kad misionar ode, ide samo s prtljagom povjerenja u siromašnog Isusa koji nije imao gdje da nasloni glavu.

Kako biste išli, trebate biti lagani. Kako biste naviještali, potrebno je odreknuće, kazao je Sveti Otac neokatekumenima, ističući da se srce slobodno od navezanosti širi i postaje raspoloživo za Boga i druge. Onaj koji se iz ljubavi odrekne prolaznih stvari, prigrljuje veliko blago slobode, objasnio je.

Papa Franjo je također usmjerio pažnju na činjenicu da je Isus nalog izrekao u množini, a ne u jednini. „Idite" znači da „potpuni misionar" ne hodi sam, nego uvijek zajedno s drugima. Napomenuo je da je to umijeće budući da implicira hodanje zajedno s drugima bez izoliranja ili nametanja vlastitog smjera drugima. To znači hoditi sjedinjeni, kao Crkva, s pastirima, s braćom i sestrama, bez žurenja ili žaljenja zbog onih najsporijih.

Kristovo poslanje da od svih naroda učinimo Njegove učenike potpuno je drugačije od dinamike prozelitizma. To znači podijeliti s drugima osobni susret s Kristom koji nam je promijenio život, kazao je papa Franjo, naglašavajući da je u srcu poslanja „svjedočiti da nas Bog ljubi". Potaknuo je pripadnike Neokatekumenskog puta da ne računaju na argumente koji uvjeravaju, nego na život koji privlači; da ne računaju na sposobnost nametanje sebe, nego na hrabrost da se služi.
Podsjećajući ih na njihovo poslanje naviještanja evanđelja, potaknuo ih je da donose obiteljsko ozračje u mnoga napuštena mjesta koja su lišena ljubavi. Čineći sve narode učenicima Isus je htio naglasiti da u njegovu srcu ima mjesta za sve ljude. Nitko nije isključen, naglasio je Papa.
Sveti Otac potaknuo je pripadnike Puta da ljube kulture i tradicije narodā kojima su poslani bez primjenjivanja unaprijed utvrđenih modela. Ne smiju započinjati od teorija i shema, nego od konkretnih situacija, a Duh Sveti učinit će ostalo, pomažući Crkvi da raste ujedinjena u različitosti naroda, darova i karizmi, kazao je papa Franjo, a izvijestio je Hrvatski program Radio Vatikana.

Vatikan - L''Osservatore Romano priopćio je kako je papa Franjo u četvrtak, 3. svibnja, u popodnevnim satima privatno posjetio Papinsku crkvenu akademiju. Pritom je predvodio Večernju molitvu te je razgovarao s članovima zajednice koju trenutačno čine 35 svećenika. Oni prolaze posebnu formaciju za pastoralnu službu u apostolskim nuncijaturama i misijama Svete Stolice diljem svijeta, izvijestio je Hrvatski program Radio Vatikana.

Papa Franjo je za vrijeme otvorenog dijaloga istaknuo da su predstavnici Svete Stolice pozvani na duh dijaloga, posredovanja, susreta i proaktivne otvorenosti u svim smjerovima. Rad, koji se određuje kao „diplomacija na koljenima", a koji mora pronalaziti svoju snagu i hranu prije svega u molitvi. Rad koji obavljaju papinski predstavnici kako bi promicali pomirenje i jedinstvo, često u problematičnim i neugodnim situacijama, zasigurno nije lagan. Iz tog je razloga potrebna dobra formacija. Sveti Otac podsjetio je da se ona mora temeljiti na četiri stupa, a što vrijedi za svakog svećenika: na duhovnom, intelektualnom, pastoralnom i zajedničarskom.

Tijekom neformalnog susreta Papa i članovi zajednice razgovarali su o različitim temama: o sljedećoj panamazonskoj sinodi; o osjetljivoj temi spolnog zlostavljanja maloljetnika; o odnosima s drugima kršćanskim konfesijama kao i drugim religijama; o sinodalnoj dimenziji Crkve i ulozi rimskog biskupa; te, konačno, o situacijama koje Crkva živi u raznim dijelovima svijeta.

Župni info kutak
  • Župne obavijesti
    Župne obavijesti

    Svete mise kroz tjedan:
    u 18:30h
    Svete mise nedjeljom:
    u 08:00, 10:00 i 18:30h

    Kontakt:
    Mob: 098 671 365 ...

  • Oglasna ploča
    Oglasna ploča

    Ipred ulaza u crkvu nalazi se oglasna ploča ...

  • Sveti Antun Padovanski
    Sveti Antun Padovanski

    Sveti Antun Padovanski rođen je u Portugalu, u gradu Lisabonu oko g. 1195. Nazvan je Padovanac jer je u Padovi ostala najživlja uspomena na njegov apostolski ra ...

Sveci i blaženici Crkve u Hrvata
Korisni linkovi