Nalazite se u > Papa-staro

7. listopada 2018. - Papin nagovor uz molitvu Anđeo Gospodnji u nedjelju Ljepota bračnoga zajedništva

7. listopada 2018. - Papin nagovor uz molitvu Anđeo Gospodnji u nedjelju  Ljepota bračnoga zajedništva

8. listopada 2018. - Vatikan - U Tiskovnom uredu Svete Stolice održan brifing o Biskupskoj sinodi

Treba dati veću vlast mjesnim Crkvama kako bi zlostavljanja izašla na vidjelo i kako bi se suzbio klerikalizam kao izopačenost koja hrani zlostavljanja u Crkvi i u čijem temelju se nalazi izopačenje službe, koju se shvaća više kao vlast nego kao služenje, rekao je mons. Charles Scicluna na brifingu.

„Mjesnim Crkvama treba dati veću vlast u prokazivanju zlostavljanja, ali treba također povećati stupanj odgovornosti prema njima", rekao je mons. Charles Scicluna, nadbiskup Malte na redovnom brifingu posvećenom Biskupskoj sinodi održanom u Tiskovnom uredu Svete Stolice 8. listopada. „Mi biskupi smo odgovorni ne samo pred Bogom i svojom savješću, nego i pred našim narodom, osobama koje vodimo", rekao je malteški nadbiskup koji je kao Papin izaslanik vodio istragu o zlostavljanju djece od strane klera u Čileu. Skandal pedofilije, rekao je Scicluna, „nije problem koji se tiče određenog dijela svijeta: to je mit koji treba razbiti. Naravno, postoje različiti načini suočavanja s ovim problemom u različitim dijelovima svijeta. U nekim zemljama prevladava stid, u drugima strah. Moramo dati veću vlast našim zajednicama kako bi zlostavljanja izašla na vidjelo i kako bi se suzbio klerikalizam kao izopačenost koja hrani zlostavljanja u Crkvi i u čijem temelju se nalazi izopačenje službe, koju se shvaća više kao vlast nego kao služenje". Stoga je potrebno raditi na polju „formacije i odabira klera" i na području „suradnje s građanskim vlastima", „ali prije svega treba dati veću moć našim zajednicama da daju učinkovitije odgovore".

Što biste rekli mladima koji su bili žrtve tragedije zlostavljanja?, glasilo je jedno od novinarskih pitanja mons. Scicluni. „Najradije bih plakao zajedno s njima, kao što sam učinio mnogo puta", odgovorio je Scicluna: „Prvi su odgovor šutnja i plakanje, ali zatim se moramo usredotočiti na istinu i pravdu, koji nisu nespojivi sa milosrđem. Milosrđe je prazno ako nije orijentirano na istinu i pravdu". „Kad razgovaram sa žrtvama zlostavljanja nalazim veliku žeđ za istinom i pravdom. Moj je privilegij u tome što nastojim pomoći Crkvi da shvati što je istina i činiti pravdu, na koju se često predugo čega”. „Imao sam priliku osvjedočiti se koliko Papa pati zbog sporosti naše pravde", otkrio je Scicluna, „ali postoji i građanska odgovornost koja se mora poštivati: ako se radi o zločinu po građanskom zakonu, moramo poštovati i građansko zakonodavstvo. Oni koji su krivi, moraju snositi posljedice za svoje postupke, kako je napisao Benedikt XVI. u svom pismu vjernicima Irske".

„Velike su očekivanja u pogledu veće odgovornosti mjesnih Crkava kada je riječ o zlostavljanjima", rekao je Scicluna. Prvi susret na kojem ćemo vidjeti kako će se stvari u vezi s tim razvijati bit će upravo susret predsjednika svih biskupskih konferencija svijeta, koje je Papa sazvao za veljaču, koji će se suočiti s dvije ključne riječi: „Prevencija i odgovornost", rekao je.

Mons. Charles Scicluna, koji slovi kao vodeći crkveni istražitelj za seksualno zlostavljanje, je odgovorio i na novinarsko pitanje o „dosjeima" o zlostavljanjima koji trenutno kruže, o „slučajevima" Viganò i McCarrick. „Postoje stvari koje su mnogo važnije od pisama koje jedni s drugima razmjenjujemo", istaknuo je biskup u vezi s onim što Papa naziva „svetost iz susjedstva". „Nije riječ o vjerskom pitanju, to vidim svaki dan u našim župama", dodao je: „Pisma i odgovori na pisma jesu vijesti, ali ono što tisuće svećenika rade po cijelom svijetu to nije vijest". „Moramo se sramiti" zbog slučajeva zlostavljanja, rekao je Scicluna: „Poniznost i pokora jedini su put".

„Mladi ljudi očekuju pravi odgovor na spolnost", rekao je na brifingu mons. Emmanuel Gobilliard, biskup Carpentrasa i pomoćni biskup Lyona, sinodski otac izabran od Francuske biskupske konferencije. „To što su pojedinci iz naših redova imali skandalozna ponašanja ne znači da moramo šutjeti o ljepoti darova koje smo primili kao darove", rekao je francuski biskup aludirajući neizravno na ranu zlostavljanja djece. Odgovarajući na pitanje o homoseksualcima i LGBT zajednicama, Gobillard je spomenuo susret koji je prije godinu dana održan u njegovoj biskupiji s Papom, tijekom kojeg Franjo „nije držao govore, već je jednostavno rekao: ‘Slušam vas’". „Moramo biti kadri promijeniti naš način pastoralne skrbi" u korist „novog modela koji se temelji na međuljudskim odnosima. Moramo oblikovati pastoralnu skrb u kojoj će se susretati pojedinca, a ne bezimeno mnoštvo, jer svaki je od nas kao pojedinac pozvan na sreću i svetost, koji dolaze od Boga". „Svi se moraju osjećati dostojnim stupiti u taj odnos", dodao je biskup izrazivši želju da se u crkvenoj zajednici „svakoga bezuvjetno prihvaća".

„Mnogo se govori ne samo o mladim katolicima, već i mladima koji su ateisti, mladima koji su agnostici, mladima koji nemaju nikakvo čvrsto uporište u životu za koje bi se uhvatili", otkrio je Thomas Leoncini, pisac, znanstvenik koji se bavi proučavanjem psiholoških i društvenih modela i slušač (auditor) na Sinodi. Protagonist Sinode je „Crkva koja se ne boji posuti pepelom, razgovarati o neugodnim temama, ne ograničava samo na to da postane svjesna, već traži radikalne odgovore, ne samo u sinodskoj dvorani, već i u radnim skupinama", rekao je Leoncini na brifingu.

7. listopada 2018. - Papin nagovor uz molitvu Anđeo Gospodnji u nedjelju

Ljepota bračnoga zajedništva

Draga braćo i sestre, dobar dan!

Evanđelje ove nedjelje (usp. Mk 10, 2-16) nudi nam Isusovu riječ o ženidbi. Zgoda započinje provokacijom farizeja koji pitaju Isusa je li mužu dopušteno otpustiti ženu, kao što je predviđeno Mojsijevim zakonom (usp. rr. 2-4). Isus prije svega, mudrošću i vlašću koji su mu dani od Oca, Mojsijev propis smješta u prave okvire i granice riječima: „Zbog okorjelosti srca vašega napisa vam on tu zapovijed" (r. 5). To dopuštenje, naime, služi premošćivanju nedostataka koji su posljedica našega egoizma, ali ne odgovara izvornom Stvoriteljevu naumu.

I ovdje Isus citira Knjigu Postanka: „Od početka stvorenja muško i žensko stvori ih. Stoga će čovjek ostaviti oca i majku da prione uza svoju ženu; i dvoje njih bit će jedno tijelo" (rr.  6-7). I zaključuje: „Što dakle Bog združi, čovjek neka ne rastavlja!" (9). U izvornom Stvoriteljevu naumu nema muškarca koji se ženi sa ženom i ako to ne ide potjera je od sebe. Ne. Umjesto toga, muškarac i žena su pozvani međusobno se priznavati, međusobno se dopunjavati, jedno drugo pomagati u braku.

Ovo Isusovo učenje vrlo je jasno i štiti dostojanstvo braka, kao zajednice ljubavi koja podrazumijeva vjernost. Ono što omogućava supruzima da ostanu ujedinjeni u braku je ljubav uzajamnog darivanja potpomognutog Kristovom milošću. Ako, naprotiv, kod supruga prevladavaju individualni interes i samozadovoljstvo tada njihova zajednica ne može opstati.

Isti taj tekst iz Evanđelja nas također s velikim realizmom podsjeća da muškarac i žena, pozvani živjeti iskustvo odnosa i ljubavi, mogu nanijeti bol jednom drugom i svojim postupcima dovesti svoj odnos u krizu. Isus ne dopušta bilo što od onoga što može dovesti do bračnog brodoloma. On to čini kako bi potvrdio Božji naum, u kojem istaknuto mjesto imaju snaga i ljepota ljudskih odnosa. Crkva, s jedne strane, neumorno potvrđuje ljepotu obitelji u obliku u kojem nam je predana po Svetom pismu i tradiciji; istodobno se trsi omogućiti onima koji su doživjeli iskustvu prekinutih odnosa ili su ti odnosi za njih izvor trpljenja i boli da osjete njezinu konkretnu majčinsku blizinu.

Božji način djelovanja s njegovim nevjernim narodom – to jest, s nama – uči nas da ranjena ljubav može biti izliječena od Boga milosrđem i oproštenjem. Stoga se u takvim situacijama od Crkve ne traži odmah i samo osuda. Naprotiv, suočena s tolikim bolnim bračnim neuspjesima, osjeća se pozvanom biti prisutna s ljubavlju, dobrohotnošću i milosrđem kako bi vratila Bogu ranjena i izgubljena srca.

Zazovimo Djevicu Mariju da pomogne supruzima živjeti i trajno obnavljati svoju zajednicu polazeći od izvornog Božjeg dara.

Nakon Angelusa

Draga braćo i sestre! Danas, na blagdan Blažene Djevice Marije od Krunice, upućujem poseban pozdrav vjernicima okupljenima u svetištu u Pompejima na tradicionalnoj molitvi koju ovom prigodom predvodi kardinal Mario Zenari, apostolski nuncij u Siriji. Ponavljam poziv svima da u listopadu svaki dan mole krunicu završavajući je antifonom „Pod zaštitu" i molitvom sv. Mihovilu Arkanđelu, kako bi odbili napade đavla koji žele podijeliti Crkvu.

Sljedeće subote u Rimu će se slaviti Prvi dan katakombi. Mnoga će mjesta biti otvorena za javnost, s edukativnim radionicama i kulturnim događanjima. Zahvaljujem Papinskoj komisiji za svetu arheologiju za tu inicijativu i želim joj svaki uspjeh.
7. listopada 2018. - Papin nagovor uz molitvu Anđeo Gospodnji u nedjelju  Ljepota bračnoga zajedništva
7. listopada 2018. - Papin nagovor uz molitvu Anđeo Gospodnji u nedjelju  Ljepota bračnoga zajedništva
Župni info kutak
  • Župne obavijesti
    Župne obavijesti

    Svete mise kroz tjedan:
    u 18:30h
    Svete mise nedjeljom:
    u 08:00, 10:00 i 18:30h

    Kontakt:
    Mob: 098 671 365 ...

  • Oglasna ploča
    Oglasna ploča

    Ipred ulaza u crkvu nalazi se oglasna ploča ...

  • Sveti Antun Padovanski
    Sveti Antun Padovanski

    Sveti Antun Padovanski rođen je u Portugalu, u gradu Lisabonu oko g. 1195. Nazvan je Padovanac jer je u Padovi ostala najživlja uspomena na njegov apostolski ra ...

Sveci i blaženici Crkve u Hrvata
Korisni linkovi