Nalazite se u > Nadbiskupija

8. ožujka 2020. - Papin Angelus

Angelus pape Franje: Blizu sam molitvom s ljudima koji pate!

Evanđelje druge korizmene nedjelje (usp. Mt 17, 9-9) donosi izvješće o Isusovom Preobraženju: Isus, povede Petra, Jakova i Ivana sa sobom i uspinje se na visoku goru, simbol bliskosti s Bogom, kako bi ih otvorio potpunije razumijevanje tajne njegove osobe, koja će trpjeti, umrijeti i uskrsnuti.

U stvari, Isus je započeo s njima razgovarati o patnji, smrti i uskrsnuću koje su ga čekale, ali oni nisu mogli razumjeti tu perspektivu.

Iz tog razloga, kad je stigao na vrh gore, Isus se povlači na molitvu i preobrazbu pred trojicom učenika: "Lice mu je, svjedoči Evanđelje, blistalo poput sunca, a njegova odjeća postala je bijela kao svjetlost" (redak 2) .

Prekrasnim događajem Preobraženja, tri su učenika pozvana prepoznati u Isusu Božjeg Sina koji je obasjan Božjom slavom. Tako apostoli rastu u poznavanju svog Učitelja, shvaćajući kako ljudski vidici ne izražavaju cjelovitu stvarnost; u njihovim se očima otkriva vječni život i božanska dimenzija Isusa.

Iz oblaka odjekuje glas koji kaže: "Ovo je moj Sin, moj ljubljeni... Slušajte ga "(redak 5). To je glas nebeskog Oac koji potvrđuje Isusovo poslanje na dan krštenja u rijeci Jordanu i poziva učenike neka ga slušaju i slijede.

Treba naglasiti kako Isus u skupini Dvanaesterice apostola odlučuje povesti na goru preobraženja: Petra, Jakova i Ivana. Povjerio im je privilegiju svjedočenja preobraženja.

Ipak, Petar će ga tijekom provjere razočarati; a dva brata Jakov i Ivan molit će neka imaju prva mjesta u Isusovu kraljevstvu (usp. Mt 20,20-23). Međutim, Isus ne bira prema našim kriterijima, već prema svom planu ljubavi. To je slobodan, bezuvjetni izbor, slobodna inicijativa, božansko prijateljstvo koje ne traži ništa zauzvrat. I kako je pozvao trojicu učenika, tako i danas poziva neke neka mu budu bliski, kako bi mogli svjedočiti. Biti Isusovi svjedoci dar je koji nismo zaslužili: osjećamo se nespremnima, ali ne možemo se ispričati izgovorom svoje nesposobnosti.

Nismo bili na brdu Tabor, nismo vidjeli svojim očima kako Isusovo lice blista poput sunca. Međutim, objavljena nam je i Riječ spasenja, dana nam je vjera i mi smo u različitim oblicima doživjeli radost susreta s Isusom. I nama Isus govori: „Ustanite i ne bojte se" (Mt 17, 7). U ovom svijetu, tolike sebičnosti i pohlepe, Božje svjetlo zastrto je svakodnevnim brigama. Često kažemo: Nemam vremena moliti, nisam u mogućnosti vršiti neku službu u župi, nisam pripravan odgovarati na molbe drugih ... Ali ne smijemo zaboraviti kako nas je krštenje koje smo primili učinilo svjedocima, ne zbog naše sposobnosti, već zbog dara.

U korizmeno vrijeme, može li Blažena Djevica Marija za nas isprositi onu milost Duha, koja je  neophodna kako bismo odlučno hodili putem obraćenja.

POZDRAV POPE FRANJE NAKON ANĐEOSKOG POZDRAVA

Sveti Otac se još jednom prisjeća stradanja stanovništva u Siriji i traži veću bliskost i solidarnost. Papa Franjo također traži zajedničku moltivu za ovaj mučenički narod.

Draga braćo i sestre,

Pozdravljam sve vas koji slijedite ovaj trenutak molitve. Posebno pozdravljam polaznike treninga „Animatori novog načina komunikacije"; vjernike iz Torrenta, u Španjolskoj; skupinu ukrašenog Corata; mladi Coverciano i djecu prvopričesnike iz Monteodorisio.

Pozdravljam udruge i skupine koje sudjeluju u solidarnosti sa sirijskim narodom, a posebno sa stanovnicima sjeverozapada Sirije, prisiljenima bježati od nedavnih ratnih zbivanja.

Obnavljam svoje veliku zabrinutost zbog nehumanog stanja ovih bespomoćnih ljudi, uključujući brojnu djecu, koja riskiraju svoje živote. Ne smijemo skrenuti pogled s ove humanitarne krize, već joj dati prednost nad bilo kojim drugim zanimanjem.

Blizu sam molitvom s ljudima koji pate od trenutne epidemije koronavirusa i svima onima koji se brinu o njoj. Svakodnevno ih se sjećao u danima mog povlačenja. Pridružujem se svojoj braći biskupima u poticanju vjernika neka žive ovaj težak trenutak snagom vjere, sigurnošću nade i žarom ljubavi. Vrijeme korizme pomaže nam dati evanđeoski smisao i ovom trenutku kušnje i boli.
Dobra nedjelja svima!

Ne zaboravite moliti za mene. Dobar ručak i doviđenja!

Papin apel za Siriju

Prvi put je u nedjelju 8. ožujka papa Franjo predvodio molitvu Anđeo Gospodnji samo u video-prijenosu. Uputio je novi apel za Siriju i molio za žrtve koronavirusa i sve koji o njima skrbe.

Papa Franjo ohrabrio je vjernike da ovo teško razdoblje žive snagom vjere, čvrste nade i žarke ljubavi prema bližnjemu. „Neka nam korizma u ovim trenucima kušnje i boli pomogne naći smisao u skladu s evanđeljem”, molio je Papa.

Na početku obraćanja hodočasnicima Sveti Otac se našalio „kako je čudan ovaj Angelus s Papom u kavezu”, pojasnivši da je to bilo neophodno zbog zdravstvene prevencije, a nakon molitve hodočasnike okupljene na Trgu Sv. Petra nakratko je pozdravio s prozora Apostolske palače.

Današnji odlomak Matejeva Evanđelja o odlasku Isusa s Petrom, Jakovom i Ivanom na brdo Tabor pružio je Papi priliku da se osvrne na značenje preobraženja. Učenici su shvatili da Isusov ljudski vidik ne izražava potpunu njegovu stvarnost. Papa je primijetio kako Isus ne izabire prema ljudskim kriterijima već prema svom nacrtu ljubavi. Radi se o besplatnoj, bezuvjetnoj i slobodnoj inicijativi, o Božjem prijateljstvu, koji ne traži ništa u zamjenu. On poziva i danas, kao što je pozvao trojicu apostola, neke da budu blizu njega kako bi mogli svjedočiti u suvremenom svijetu punom sebičnosti i pohlepe, gdje je Božje svjetlo zamagljeno svakidašnjim brigama. Ispričavamo se da nemamo vremena za molitvu, za sudjelovanje u župnim aktivnostima ni za pružanje pomoći onima koji ju traže, primijetio je Papa i dodao kako ne bismo smjeli zaboraviti da nas na to obvezuju sakramenti krštenja i krizme, posebno u ovo vrijeme korizme.

Papa je ponovno pozvao na molitvu za žrtve rata u Siriji, izrazivši svoju blizinu svima koji se zauzimaju za sirijski narod i pružaju mu pomoć. Govorio je o puku sjeverozapadne Sirije prisiljenom na bijeg i ponovno izrazio svoju „veliku zabrinutost za te bespomoćne ljude, među kojima su mnoga djeca, kojima je život u opasnosti”. Papa je upozorio da se smije skretati pogled s te humanitarne krize već je staviti ispred svih drugih interesa.

To je prvi put da neki papa ne moli javno Angelus od atentata na sv. Ivana Pavla II. u svibnju 1981., kada se iz klinike Gemelli vjernicima obratio preko Radio Vatikana. Nagovor pape Franje sniman je u biblioteci Apostolske palače i putem različitih kanala emitiran uživo, da bi se smanjila mogućnost zaraze u skupinama na nadzornim točkama ulaska na Trg Sv. Petra. Time se pridržava mjera talijanske Vlade koja je zabranila okupljanja na kojima nije moguć razmak među osobama od najmanje jednoga metra.

Na isti će način biti prenošena i kateheza na općoj audijenciji sljedeće srijede, a Papa će do 15. ožujka mise u Domu Svete Marte služiti privatno, bez sudjelovanja vjernika.

U Vatikanu je dosad prijavljen samo jedan slučaj koronavirusa, a vatikanska ambulanta u kojoj je pacijent dijagnosticiran se dezinficira i bit će ponovno otvorena sredinom sljedećega tjedna.

8. ožujka 2020. - Papin Angelus
Župni info kutak
  • Župne obavijesti
    Župne obavijesti

    Svete mise kroz tjedan:
    u 18:30h
    Svete mise nedjeljom:
    u 08:00, 10:00 i 18:30h

    Kontakt:
    Mob: 098 671 365 ...

  • Oglasna ploča
    Oglasna ploča

    Ipred ulaza u crkvu nalazi se oglasna ploča ...

  • Sveti Antun Padovanski
    Sveti Antun Padovanski

    Sveti Antun Padovanski rođen je u Portugalu, u gradu Lisabonu oko g. 1195. Nazvan je Padovanac jer je u Padovi ostala najživlja uspomena na njegov apostolski ra ...

Sveci i blaženici Crkve u Hrvata
Korisni linkovi