Nalazite se u > Župni info

9. kolovoza 2020. - 19. nedjelja kroz godinu

Sveta Terezija Benedikta od Križa-Edit Stein, Roman, Tvrtko 

Svete mise, na Kantridi, nedjeljom: u 8; 10; i 18.30 sati.

Tijekom tjedna Crkva slavi:

Pon. - Lovro đakon, Lovorko, Zvjezdan, Filomena

Ut.   - Klara Asiška, Jasna, Suzana, Ljerka, Ljiljana

Sri.  - Ivana Franciska de Chantal, Veselka
Čet. - Poncijan, Hipolit, Veljko, Ivan Berchmans, Kasijan, Patricija

Pet. - Sveti Maksimilijan Marija Kolbe, Euzebije

Sub. - Uznesenje BDM, Velika Gospa, Marija, Maja

- Iduća nedjelja je 20. nedjelja kroz godinu, Stjepan Ugarski kralj, Rok, Krunoslav.

- U našoj Župnoj crkvi svakoga utorka je cjelodnevno Euharistijsko klanjanje. Pozivamo vas na pobožnosti.

- Župna zajednica Uznesenja BDM, od pamtivijeka slavi Veliku Gospu, svoju zaštitnicu i patron župne crkve. Središnje slavlje grada slavi se u trsatskom svetištu, a župa Uznesenja BDM središnje misno slavlje slavi u predvečerje svetkovine, 14. kolovoza 2019. u 19 sati.

Ove godine je sedamdeseta godišnjica od proglašenja dogme o Uznesenju BDM.

U ponedjeljak 10. kolovoza u 10.30 sati pođite na otvorenje prigodne izložbe „Lice Marijino u Rijeci" na Korzu pred zgradom gradske upravi. Izložba će trajati od 10 do 20. kolovoza 2020.

- U subotu, 15. kolovoza 2020., Svete mise u našoj crkvi su u 8 i 18.30 sati. Svečano slavelje Uznesenja BDM na nebo je na Trsatu. Priprema tijekom tri dana od srijede do petka krunica u 18.45 sati i Sveta misa u 18.30 sati. Trodnevnicu predvodi fra Krunoslav Kocijan, novi Trsatski gvardijan i čuvar Svetišta. Na Svetkovinu Velike Gospe mise su u Perivoju Svetišta u 6, 7, 8, 9, 10, 11:30 i 18:30 sati. Misu u 10 sati predvodi mnogopoštovani Provincijal o. Milan Krišto, a večernju Svetu misu naš nadbiskup mons. Ivan Devčić.

- Od tiska imate časopise: „Biblija Danas", i "Glas koncila" koji donosi brojne vrijedne naslove: - Predsjedanje je afirmiralo Hrvatsku u EU-u. - Prihvaćanje Izvješća o aktivnostima i rezultatima hrvatskoga predsjedanja Vijećem Europske unije u Hrvatskome saboru dalo je povoda uredniku Glasa Koncila mons. Ivanu Mikleniću da u komentaru, također i u kontekstu 25. obljetnice vojno-redarstvene operacije "Oluja", pozitivno ocijeni napredak mlade hrvatske države u razmjerno kratkome vremenu. - Palež crkava, u Nikaragvi i Hrvatskoj. U katedrali u Managui, glavnome gradu Nikaragve, počinitelj je bacio Molotovljev koktel od kojega je izgorjelo drevno i od Božjeg naroda vrlo štovano raspelo. Napad na crkvu je smišljen, smatraju predstavnici mjesne Crkve, i ima svoj društveno-politički kontekst. Tko zna što je nagnalo počinitelja da podmetne požar u kapeli Presvetoga Srca Isusova u selu Brezju, u Svetom Jurju na Bregu? - Isus je bio s mladima u trenutcima umiranja u Starim Mikanovcima. Glas Koncila donosi kraći izvještaj iz Sarih Mikanovaca o posljednjim ispraćajima četvero mladih ljudi koji su nedavno stradali u teškoj prometnoj nesreći. Gubitak je to zbog kojega je još jednom plakala Slavonija.

- Novi udar na čovječnost: začeće bez otca. Predstavnici Crkve u Francuskoj oštro su reagirali na prijedlog zakonskog paketa kojim se želi proširiti "pravo" na umjetnu oplodnju, plaćenu novcem iz socijalnog osiguranja, za žene u lezbejskim vezama kao i sa žene koje žele roditi a ne biti ni u kakvoj vezi. - Smije li svećenik dijeliti pričest bez maske? U rubrici "Naši razgovori" odgovara se na pitanja jednog čitatelja i jedne čitateljice koji su, u župama u različitim dijelovima Hrvatske, naišli na praksu nepridržavanja te odredbe.

- Uzmite čitajte i drugima preporučite katolički tisak… Danas svakako uzmite novi broj župnog listića „Padovnanac...

Riječka nadbiskupija

Nadbiskupski Ordinarijat - Rijeka

15. srpnja 2020.

Br. 117/2-2020.

Predmet: Promjena dekreta od 9. srpnja 2020.

Velečasni gospodin Vjekoslav KOVAČ, RIJEKA

Poštovani,

Nakon što ste izrazili svoje nezadovoljstvo novi dekretom br. 117/1-2020., ponajprije zbog ograničenog stambenog prostora u župnom domu Župe svetog Antuna Padovanskog u Rijeci, primoran sam donijeti sljedeće promjene:

1)  U smislu izvornog dekreta br. 117/2020. od 8. svibnja 2020., razrješujem Vas službe župnika u Župi Svete Obitelji u Rijeci i imenujem župnikom Župe svetog Antuna Padovanskog u Rijeci (usp. kan. 523 i 538, § l., Zakonika kanonskoga prava). Dosadašnju župu ćete zapisnički predati svome nasljedniku vlč. mr. Piotru Modrzejewskom u ponedjeljak, 10. kolovoza u 9 sati, pred kancelarom vlč. Markom Gregićem i dekanom vlč. mr. Ivanom Stošićem, dok ćete financijsko stanje župe predati na uvid nadbiskupijskom ekonomu mons. dr. Matiji Matičiću.

2)  Primopredaja Vaše nove župe od dosadašnjeg župnika don Ivana Kordića bit će u ponedjeljak, 17. kolovoza 2020. u 11 sati, pred kancelarom vlč. Markom Gregićem i dekanom vlč. Kristijanom Zebom, a u svoju novu službu bit ćete kanonski uvedeni kod središnjeg misnog slavlja u nedjelju, 23. kolovoza 2020. Slavlje će predvoditi mons. Emil Svažić, generalni vikar.

Na Vas i Vašu novu službu, po zagovoru svetog Antuna Padovanskog, zazivam obilje Božjeg blagoslova!

U Kristu odani,

+ Ivan Đevčić, nadbiskup

Župni info kutak
  • Župne obavijesti
    Župne obavijesti

    Svete mise kroz tjedan:
    u 18:30h
    Svete mise nedjeljom:
    u 08:00, 10:00 i 18:30h

    Kontakt:
    Mob: 098 671 365 ...

  • Oglasna ploča
    Oglasna ploča

    Ipred ulaza u crkvu nalazi se oglasna ploča ...

  • Sveti Antun Padovanski
    Sveti Antun Padovanski

    Sveti Antun Padovanski rođen je u Portugalu, u gradu Lisabonu oko g. 1195. Nazvan je Padovanac jer je u Padovi ostala najživlja uspomena na njegov apostolski ra ...

Sveci i blaženici Crkve u Hrvata
Korisni linkovi