Nalazite se u > Misije-knjige

Milostinja don Boska

Sretni smo što vam možemo pružiti ove meditacije da bismo otvorili mnoga srca za velikodušnost koja otvara nebesa.

Za vrijeme posljednjih deset godina svoga života sveti je Ivan Bosko proputovao mnoge gradove i razne zemlje - Italiju, Fancusku i Španjolsku - propovijedajući mnoštvu vjernika o velikoj dužnosti svakog čovjeka da dijeli milostinju prema svojim mogućnostima.

Njegovi su učenici, salezijanci, brižno zapisivali ono što je svetac govorio u onim propovijedima, koje su veoma ganule ljudstvo. Ono što su slušatelji napisali to ćemo vam sada iznijeti. Posvuda je govorio skoro isto, a ljudstvo ga je ganuto slušalo u Pisi, u Nizi (Francuska), u Marsellu, u Florenciji, Rimu, u Parizu i u mnogim drugima mjestima.

ma nešto što nas začuđuje, a to je što tako ljubazni i preblagi svetac i pun dobrote koju je uvijek i svima iskazivao, govori tako snažno i strogo protiv onih koji ne dijele velikodušno svoju milostinju. Ovaj simpatični svetac u svojim je govorima i pismima cijeloga života isticao onu Isusovu riječ iz Evanđelja po svetom Luki: "Dajte milostinju od onoga što posjedujete i sve će vam biti čisto!” (Lk 11,41). On kaže kako to nije jednostavni savjet nego zapovijed. Iako su ga neki zbog toga kritizirali što to previše ističe, nikada se nije za to pokajao. Nekoliko mjeseci prije smrti pekla ga je savjest što nije i više govorio o teškoj obvezi koju ima svaki čovjek da dijeli milostinju prema svojim ekonomskim mogućnostima.

Don Bosko je želio da se objelodane knjige koje će cijelom svijetu govoriti o velikoj i važnoj dužnosti: velikodužno dijeliti milostinju.

Preuzmite knjigu u PDF formatu: Milostinja don. Boska (0,4 Mb)
Milostinja don Boska
Župni info kutak Sveci i blaženici Crkve u Hrvata
Korisni linkovi