Nalazite se u > Esej

Ususret Božiću

Ususret Božiću
U vremenu smo Došašća ili Adventa.

Pripremamo se za Kristovo rođenje, veličanstveni događaj za svakog od nas i za čitavo čovječanstvo. Polazimo mu ususret tijekom četiri nedjelje i pripremamo se na različite načine.

A hoćemo li uistinu sresti Božjeg Sina, ili će i pored tisuću svjetlećih lampica naša duša ostati u tami?

Oko nas svjetlosna i zvučna raskoš. Turističke agencije obasipaju reklamama o adventskoj čaroliji u Beču, Grazu i dvorcima Salzburga. Gradski trgovi nadmeću se raskošno ukrašenim jelkama i svjetlećim ukrasima. U Parizu na Elizejskim poljanama upaljeno je milijun lampica. U trgovačkim centrima, uz raznovrsnu i bogatu ponudu, sa zvučnog razglasa kupce prate melodije božićnih pjesama. Slušamo o blagdanskim košaricama, božićnim sajmovima i poklonima, blagdanskom stolu na kojem mora biti hrane u izobilju, prizivamo snježne pahulje kako bi imali bijeli Božić.

Hoćemo li Ga sresti u toj bučnoj svjetlosti, Njega koji se rodio skromno i mirno, skriveno i siromašno?

Idemo li Mu stvarno ususret, ili smo možda zabunom krenuli krivim putem?

A tužno ako Ga ne sretnemo jer On se rodio za svakog čovjeka i svi baštinimo to Božansko Djetešce.

Prvi je dan prvog tjedna Došašća. Započela sam ga stvarnim, ali i simboličnim buđenjem. Buđenjem iz ugodnog jutarnjeg sna za odlazak na misu zornicu, ali i simboličnim buđenjem svoje duše za susret s Isusom.

Ova ranojutarnja molitva istinski je hod adventskim vremenom kako bi ostvarili radostan susret s Isusom, osjetili bogato zadovoljstvo duše, a na licu ispisali vidljiv znak sreće.

Varljivo je nadati se kako ćemo sresti Isusa u bogato okićenom gradu, u adventskim putovanjima, u izobilju blagdanskog stola, u bijelim pahuljama, u najvećoj jelki na svijetu koju krasi tri milijuna lampica, okićenoj ove godine u Rio de Janeiru. Zaista je varljivo...

Odbacimo pretjeranu dekoraciju Božića koja nas lažno i isprazno uveseljava. Pođimo ususret Božanskom Djetešcu čiste savjesti, iskrenim kajanjem za počinjene grijehe, čvrstom vjerom, skrušenom molitvom, dobrim djelima...

Susret će biti radostan!!!

Vojna Krizmanić, prof.
Ususret Božiću
Župni info kutak Sveci i blaženici Crkve u Hrvata
Korisni linkovi