Nalazite se u > Nadbiskupija

10. srpnja 2019. - Papa Franjo traži molitve za bolesne koji su ostavljeni umrijeti

10. srpnja 2019. - Papa Franjo traži molitve za bolesne koji su ostavljeni umrijeti

10. srpnja 2019. - Papa Franjo traži molitve za bolesne koji su ostavljeni umrijeti

Vincent Lambert umire.

Odnijeli su mu prehranu i hidrataciju. S novim tweetom Francesco tvrdi kako je društvo ljudsko ako štiti svaki život bez izbora tko je dostojan ili ne živi.

Molimo za bolesne koji su napušteni i ostavljeni neka umru. Društvo je ljudsko ako štiti život, svaki život, od početka do prirodnog kraja, bez odabira tko je dostojan ili ne živi. Liječnici služe životu, ne uzimajte ga.

Ovaj novi tweet od pape Franje stiže dok Vincent Lambert koja umire od gladi i žeđi. 42-godišnja francuska medicinska sestra, u vegetativnom ili minimalnom stanju svijesti nakon prometne nesreće 2008., primljena je u sveučilišnu bolnicu u Reimsu. 2. srpnja sanitarni objekti objekta ponovno su suspendirali snagu i hidrataciju nakon duge pravne bitke koja je poprimila međunarodne dimenzije.

Pariz ne prihvaća zahtjev UN-a

Francuska je konačno odlučila ne razmatrati žalbu Odbora Ujedinjenih naroda za prava osoba s invaliditetom, koja je zatražila šest mjeseci za ispitivanje slučaja. Konvencija UN-a o pravima osoba s invaliditetom, koju je ratificirao Pariz, ali za francusku vladu "nije obvezujuća", u članku 25. navodi se potreba neka se "poduzmu sve odgovarajuće mjere kako bi se osigurao pristup osobama s invaliditetom" zdravstvenim uslugama (...) uključujući usluge rehabilitacije "i" spriječilo diskriminacijsko odbijanje medicinske pomoći ili zdravstvene zaštite i usluga ili hrane i tekućina na temelju invaliditeta".

Bol nije poštovana

Vincentovi roditelji optužuju: ubijaju osobu s invaliditetom koja ne umire, to je eutanazija. Eutanazija je zabranjena u Francuskoj. Bol njezina oca i majke, koja je svjedočila planiranoj smrti njegova sina, još je više ogorčena kritikama, ako ne prihvatim sektore koji diskvalificiraju njihova mučenja, definirajući ih kao "fundamentalističke katolike".

Nemojte popustiti kulturi otpada

Već 20. svibnja, kad su liječnici počeli prekidati hranjenje i hidrataciju, a zatim su nastavljeni nakon presude Žalbenog suda, Papa je pokrenuo ovu Tweet:

Već 20. svibnja prošle godine, kad su liječnici prestali hraniti i molimo za one koji žive u stanju ozbiljne bolesti. Uvijek čuvajmo život, Božji dar, od početka do prirodnog kraja. Ne prepuštamo se kulturi otpada.

Svakom pacijentu se liječi s velikim poštovanjem prema životu

Molimo za one koji žive u stanju ozbiljne bolesti. Uvijek čuvajmo život, Božji dar, od početka do prirodnog kraja. Ne prepuštamo se kulturi otpada.
Svakog pacijenta liječi se s velikim poštovanjem prema životu.

Prošle godine Francesco je pokrenuo dva javna apela za Vincenta Lamberta, izričito navodeći njegovo ime, što je vrlo rijedak slučaj ovakvih papinskih žalbi. Papa je razmišljao o svojoj priči, stavljajući je uz priču o malom Alfieju Evansu. Dana 15. travnja 2018. godine, povodom Regine Caeli, rekao je:

Vašim molitvenim ljudima povjeravam, poput Vincenta Lamberta, u Francuskoj, malog Alfieja Evansa, u Engleskoj, i drugih u različitim zemljama, koji žive, ponekad dugo vremena, u ozbiljnom stanju bolesti, uz medicinsku pomoć za osnovne potrebe. To su delikatne, vrlo bolne i složene situacije. Molimo neka svaki pacijent uvijek bude poštovan u svom dostojanstvu i zbrinut na način prilagođen njegovom stanju, uz suglasan doprinos članova obitelji, liječnika i drugih zdravstvenih radnika, uz veliko poštovanje prema životu.
Bog je jedini gospodar života

Tri dana kasnije Vaticanannews izvijestio je, na kraju opće rasprave 18. travnja 2018. godine, novu žalbu:

Ponovno skrećem pozornost na Vincenta Lamberta i malog Alfieja Evansa, i želio bih ponoviti i snažno potvrditi kako je jedini gospodar života, od početka do prirodnog kraja, Bog! I naša je dužnost učiniti sve kako bismo sačuvali život.
Poraz za sve

Papa Franjo, u svjetlu svojih prethodnika, uvijek je imao jasne riječi o poštivanju života na 360 stupnjeva. Dana 5. lipnja, preokrenuvši svoje misli i molitve Noi Pothoven, sedamnaestogodišnjoj Nizozemci koja je odlučila umrijeti u pratnji liječnika specijaliziranih za samoubojstvo uz asistiranu pomoć, izjavila je u drugom tweetu:

Eutanazija i potpomognuto samoubojstvo su poraz za sve. Odgovor na koji smo pozvani nije nikad napustiti one koji pate, ne odustati, nego se brinuti i voljeti vratiti nadu.

Sveta Stolica: hranjenje i vlaženje bolesne osobe neizbježna je dužnost
Konačno, podsjećamo i na zajedničku izjavu o tom slučaju, koju je sastavio kardinal Kevin Farrell, župan Odjela za laike, obitelj i život, i monsinjor Vincenzo Paglia, predsjednik Papinske akademije za život, u kojem su ponovili "ozbiljno kršenje dostojanstvo osobe, što dovodi do prekida hranjenja i hidratacije ", osporavajući položaj onih koji su definirali" nerazumnu tvrdoglavost "kako bi Vincenta živjeli:

'''' Vegetativno stanje '''' je, zapravo, bilo ozbiljno patološko stanje koje, međutim, ni na koji način ne ugrožava dostojanstvo osoba koje su u ovom stanju, niti njihova temeljna prava na život i skrb, shvaćeno kao kontinuitet ljudske pomoći. osnovna. Prehrana i hidratacija su oblik esencijalne skrbi koji je uvijek proporcionalan održavanju života: hranjenje bolesne osobe nikada nije oblik nerazumne terapeutske tvrdoglavosti, sve dok tijelo osobe može apsorbirati hranjivost i hidrataciju, osim ako koji ne uzrokuje nepodnošljivu patnju ili je štetan za pacijenta. Suspenzija tih tretmana predstavlja, naprotiv, oblik napuštanja pacijenta, utemeljenog na nemilosrdnoj prosudbi o njegovoj kvaliteti života, izražavanju kulture otpada koja odabire najosjetljivije i bespomoćnije ljude, ne priznajući njihovu jedinstvenost i golemu vrijednost. Kontinuitet pomoći neizbježna je dužnost

10. srpnja 2019. - U Mozambiku s nestrpljenjem očekuju papu Franju

10.  srpnja 2019. - Tijekom posjeta Zajednici sv. Egidija u Rimu mozambički predsjednik Filipe Nyusi osvrnuo se na očekivanja te afričke zemlje od posjeta pape Franje.

Papa od 4. do 10. rujna putuje u Mozambik, Madagaskar i Mauricijus gdje će posjetiti gradove Maputo, Antananarivo i Port Louis. U glavni grad Mozambika Maputo Sveti Otac stiže 4. rujna. Pozdravljajući Zajednicu sv. Egidija predsjednik Nyusi nazvao ju je „kućom mira i Mozambika", podsjetivši kako su se upravo u toj zajednici od 1990. godine vodili pregovori koji su 4. listopada 1992. godine doveli do potpisivanja primirja između čelnika dviju zaraćenih strana – tadašnjega predsjednika države Joaquima Chissana i vođe gerilske skupine Renamo Afonsa Dhlakamaa.

Predsjednik Nyusi razgovarao je između ostalih s utemeljiteljem Zajednice Andreom Riccardijem i njezinim predsjednikom Marcom Impagliazzom. Novinare je pozvao da pišu o tome koliko Zajednica sv. Egidija znači za Mozambik. Osim posredovanja u pregovorima za nacionalno pomirenje, Predsjednik je spomenuo pomoć u liječenju oboljelih od AIDS-a kroz program Dream, te brojne projekte solidarnosti u korist stanovništva Mozambika. Zahvalio je Zajednici za konkretnu blizinu i solidarnost izraženu nakon razornoga ciklona Idaija koji je pogodio također Malavi i Zimbabve, a u kojemu je, samo u Mozambiku poginulo više od 600 osoba.

10. srpnja 2019. - Britanski premijer više ne odlučuje o biskupskim imenovanjima

Generalna sinoda Engleske Crkve usvojila je 9. srpnja propis prema kojemu više nije obvezna predložiti na izbor premijeru dvoje kandidata za ispražnjene biskupske ili nadbiskupske službe.

Nasljednik premijerke Therese May više neće odlučivati o imenovanima na visoke službe u Anglikanskoj Crkvi u Engleskoj, što je bilo uobičajeno od godine 1976. i propisa koji je premijeru ne samo davao pravo izbora među predloženim kandidatima već i mogućnost da ih obojicu odbije, prenosi austrijska katolička agencija Kathpress. Naprimjer, premijerka Margaret Thatcher u jednom se slučaju odlučila za kandidata koji nije bio prvi izbor Crkve.

Novi propis ima izvor u prijedlogu nekadašnjega premijera Gordona Browna koji se godine 2007. izjasnio protiv toga da predsjednik Vlade odlučuje o crkvenim službama. Vlada je i dalje ostala tijesno povezana s Engleskom Crkvom, no premijer se odriče tradicionalnog prava sudjelovanja u izboru novoga biskupa već samo daje prijedlog vladaru.

Nadbiskup Ševčuk: Papa "uzeo na sebe" bol ukrajinskog naroda

Nakon susreta Pape s predstavnicima Grkokatoličke Crkve u Ukajini, nadbiskup Svjatoslav Ševčuk odžao konferenciju za tisak tijekom koje je humanitarno pitanje istaknuo na prvom mjestu, potom djecu koja su nastradala u sukobima i poziv Papi da posjeti Ukrajinu.

To je bio susret tijekom kojeg je Papa „uzeo na sebe" bol ukrajinskog naroda. Bio je to trenutak slušanja i razmišljanja, te milosna prilika zbog poticaja pape Franje Grkokatoličkoj Crkvi u Ukrajini i drugim Istočnim katoličkim Crkvama kako bi se razvile i procvale. Započela je nova metodologija zajedništva između Petrovog nasljednika i Istočnih Crkvi s nadom da će postati stalna praksa – rekao je kijevsko-halički nadbiskup, Svjatoslav Ševčuk, na tiskovnoj konferenciji održanoj 8. srpnja u prostorima Radio Vatikana, nakon dvodnevnog susreta Pape s biskupima i metropolitima, te članovima Stalne sinode Grkokatoličke Crkve u Ukrajini, u nazočnosti pročelnika nadležnih dikasterija Rimske kurije.

Tijekom prvog dana susreta pozvali smo Svetoga Oca u Ukrajinu, jer bi njegov posjet mogao biti vrlo rječita i simbolična mogućnost da se zaustavi sukob u Donjeckom bazenu – rekao je nadbiskup Ševčuk i istaknuo – Papa Franjo je odgovorio da će razmisliti. Nadbiskup je podsjetio da Ukrajina već 5 godina proživljava posljedice rata u istočnom dijelu zemlje i humanitarnu krizu koju je prouzročilo 13.000 poginulih i 30.000 ranjenih.

To su službeni podaci, no da bismo imali stvarne brojeve treba ih udvostručiti – rekao je nadbiskup, napominjući da su u posljednja dva tjedna napadi i bombardiranja posebno usmjereni na liječnike i medicinske konvoje. U tom kontekstu, kako bismo dali svjedočanstvo nade, u 11 župa toga područja koje je zahvaćeno ratom, svećenici te Istočne Katoličke Crkve nastavljaju djelovati u opasnim prilikama. Ne mogu učiniti mnogo, no njihova prisutnost među ljudima dokaz je da ih Bog nije napustio.

Humanitarno je pitanje bilo jedna od tema susreta na kojem je Papa bio stalno nazočan – rekao je nadbiskup Ševčuk i upozorio – Za nekoliko mjeseci imat ćemo ekološku katastrofu, jer gotovo četiri milijuna ljudi neće imati pristup pitkoj vodi. Papinu su pažnju na poseban način privukle tisuće djece izložene sukobima koja su žrtve sakaćenja zbog prekomjernog zagađenja eksplozivnim materijalom.

Razmatrajući kako posebno pomoći najmanjima, osim pothvata „Papa za Ukrajinu" koji je usmjeren bez razlike svima koji trpe kako bi im se osigurao smještaj, grijanje, hrana, lijekovi i psihološka skrb – rekao je nadbiskup – Crkva sada otvara mogućnost rehabilitacije za one koji su u ratu izgubili udove, pa su zbog toga možda prisiljeni ići u strane zemlje na liječenje. U Ukrajini se pokušava otvoriti rehabilitacijski centar u suradnji sa Svetom Stolicom.

Spomenuo je i sporazum o suradnji, koji je prilikom posjeta predsjednika Vladimira Putina Papi potpisan između bolnice „Bambino Gesù" i pedijatrijskih bolnica Ruske Federacije. Iako, kao što je pojasnio Papin državni tajnik, kardinal Pietro Parolin, koji je 2017. godine posjetio Ukrajinu, susret Pape i predsjednika Putina nema nikakve veze sa susretom s predstavnicima Grkokatoličke Crkve u Ukrajini, niti je bilo ikakve sjene nad dvodnevnim susretom ukrajinskih grkokatoličkih biskupa i Svetoga Oca – izvijestio je nadbiskup Ševčuk.

Na susretu s papom Franjom razgovaralo se i o ekumenskom pitanju budući da se u zemlji od četrdeset milijuna stanovnika, 71 posto izjašnjava pravoslavnima i 14 posto grkokatolicima – rekao je nadbiskup Ševčuk. Naglasio je volju Grkokatoličke Crkve u Ukrajini za dijalog sa svima, ne ulazeći u unutarnje stvari pravoslavlja koje se odnose na autokefalnost Ukrajinske pravoslavne Crkve koja je povezana s Carigradom i Patrijarhatom u Moskvi.

U odnosu na nedavni izbor predsjednika Volodimira Zelenskoga i parlamentarne razgovore koji će se održati 21. srpnja, Grkokatolička Crkva poziva ustanove da budu učinkovitije prema siromašnima i nezaštićenima, ne zanemarujući ljudsko dostojanstvo, opće dobro, solidarnost i načelo supsidijarnosti, te osuđuje činjenicu da svake godine emigrira milijun ukrajinskih građana, uglavnom mladi i stručni. Zato je važno da strane zemlje odluče ulagati u Ukrajinu kako bi se stvorila nova radna mjesta – zaključio je nadbiskup Ševčuk.
Župni info kutak
  • Župne obavijesti
    Župne obavijesti

    Svete mise kroz tjedan:
    u 18:30h
    Svete mise nedjeljom:
    u 08:00, 10:00 i 18:30h

    Kontakt:
    Mob: 098 671 365 ...

  • Oglasna ploča
    Oglasna ploča

    Ipred ulaza u crkvu nalazi se oglasna ploča ...

  • Sveti Antun Padovanski
    Sveti Antun Padovanski

    Sveti Antun Padovanski rođen je u Portugalu, u gradu Lisabonu oko g. 1195. Nazvan je Padovanac jer je u Padovi ostala najživlja uspomena na njegov apostolski ra ...

Sveci i blaženici Crkve u Hrvata
Korisni linkovi