Nalazite se u > Papa-staro

11. listopada 2017. - Obratimo se Bogu molitvom

11. listopada 2017. - Obratimo se Bogu molitvom

11. listopad 2017. - Papin apel

Vatikan - Papa Franjo uputio je na kraju današnje opće audijencije apele povodom stote obljetnice posljednjih Gospinih ukazanja u Fatimi i Međunarodnog dana smanjenja prirodnih katastrofa.

Idući petak, 13. listopada zaključuje se obilježavanje stote obljetnice posljednjih Gospinih ukazanja u Fatimi. Pogleda uprta u Gospodinovu Majku i Kraljicu misijâ, pozivam sve, posebno u ovom mjesecu listopadu, na molitvu krunice na nakanu za mir u svijetu. Neka molitva prodrma najokorjelije duše da "odagnaju nasilje iz vlastitog srca, iz svojih riječi i djela, i [da] izgrađuju nenasilne zajednice koje se brinu za naš zajednički dom. Ništa nije nemoguće ako se obratimo Bogu u molitvi. Svi možemo biti mirotvorci" (Poruka za Svjetski dan mira, 1. siječnja 2017.).

Istoga dana, 13. listopada, obilježava se Međunarodni dan smanjenja prirodnih katastrofa. Ponavljam svoj usrdni apel za očuvanje stvorenog svijeta sve pažljivijom skrbi za okoliš. Potičem, k tome, ustanove i sve one koji imaju javnu i društvenu odgovornost da sve više promiču kulturu koja će imati za cilj smanjenje izlaganja prirodnim nepogodama i opasnostima koje one donose. Neka se konkretnim djelima, koja imaju za cilj proučavanje i obranu zajedničkog doma, sve više smanjuju opasnosti za najranjivija pučanstva.

Apel za spas djece Rohingya muslimana

Uoči Papina posjeta Mjanmaru i Bangladešu Radio Vatikan upozorava na tragediju djece izbjeglica

Vatikan - Krajem studenoga Papa će posjetiti Mjanmar i Bangladeš, dvije zemlje obilježene tragedijom Rohingya muslimana. Nakon niza napada koje su na zapadu Mjanmara izveli naoružani pripadnici te muslimanske manjine, vojska je odgovorila strašnom represijom. Sjeverno područje države Rakhine potpuno je opkoljeno i nedostupno snagama UN-a, ali neki UN-ovi dužnosnici u pratnji nekoliko veleposlanika uspjeli su mu se približiti na granici s Bangladešom. Tamo su do kolovoza ove godine živjeli uglavnom Rohingya muslimani (90%), a danas je od njih ostalo na desetke spaljenih i napuštenih sela. Ujedinjeni narodi, koji već tjednima upozoravaju na „etničko čišćenje", tvrde da se u tom dijelu Mjanmara događa „nezamisliva ljudska patnja". Njihovi predstavnici u priopćenju su pozvali tamošnje vlasti da „zaustave nasilje" i „dopuste neometan pristup humanitarnoj pomoći".

Procjenjuje se da bi za hitno humanitarno zbrinjavanje oko 500 tisuća Rohingya izbjeglica, među kojima je 60% djece, koji se nalaze u Bangladešu, potrebno 64,8 milijuna eura, izvijestio je Radio Vatikan.

Objavljen program Papina putovanja u Mjanmaru i Bangladeša

Vatikan - Tiskovni ured Svete Stolice objavio je službeni program Papina apostolskog pohoda azijskim zemljama Mjanmaru i Bangladešu od 26. studenoga do 2. prosinca ove godine. Sveti Otac bi se u nedjelju 26. studenoga u kasnim večernjim satima trebao uputiti prema Mjanmaru, a dolazak aviona u međunarodnu zračnu luku Yangon očekuje se 27. studenoga u popodnevnim satima, izvijestio je Radio Vatikan.

Sljedećeg će dana papa Franjo biti u posjetu glavnom gradu Mjanmara, Nay Pyi Tawu. U predsjedničkoj palači sastat će se s predsjednikom države Htinom Kyawom, a potom i s državnom savjetnicom te ministricom vanjskih poslova Aung San Suu Kyi, dobitnicom Nobelove nagrade za mir. Sveti Otac potom će se susresti s predstavnicima vlasti, civilnoga društva i diplomatskog zbora, te će se po njegovu završetku Papa uputiti u Yangon.

Papa Franjo će u srijedu ujutro 29. studenoga slaviti misu u sportskom centru Kyaikkasan Grounds u Yangonu te će se u popodnevnim satima sastati s vrhovnim vijećem budističkih monaha „Sangha". Tog je dana predviđen i susret s mjanmarskim biskupima u primaćoj dvorani katedrale Svete Marije. Pohod Mjanmaru završit će sutradan ujutro svečanom misom s mladima u spomenutoj katedrali, nakon čega će se Sveti Otac uputiti prema međunarodnoj zračnoj luci Yangon, odakle će otputovati prema Dhaki.

U glavni grad Bangladeša trebao bi stići u popodnevnim satima istoga dana, a nakon ceremonije službenog dočeka Papa će posjetiti Nacionalni memorijalni centar mučenika u gradu Savaru. Zatim će u memorijalnom muzeju Bangabandhu u Dhaki odati počast ocu domovine i prvom predsjedniku Bangladeša Sheikhu Mujiburu Rahmanu, te će se potom sastati sa sadašnjim predsjednikom Bangladeša Abdulom Hamidom u predsjedničkoj palači. Uslijedit će susret s vlastima, civilnim društvom i diplomatskim zborom, što je ujedno posljednja postaja toga dana.

U petak 1. prosinca Papa će ujutro predvoditi slavlje svećeničkog ređenja. U popodnevnim satima će se u Apostolskoj nuncijaturi sastati s premijerkom Sheikhom Hasinom, dok će se nakon toga susresti s bangladeškim biskupima u domu za starije svećenike. Taj će dan papa Franjo završiti međureligijskim i ekumenskim susretom za mir.

Posljednji dan apostolskog pohoda Papa će započeti privatnim posjetom domu Majke Terezije u četvrti Tejgaon. Nakon toga će se sastati sa svećenicima, redovnicima, redovnicama, sjemeništarcima i novacima u crkvi Svete Krunice, te će se na kraju susresti s mladima u kolegiju Notre Dame u Dhaki. Papa Franjo će se zatim uputiti prema međunarodnoj zračnoj luci i otputovati u Rim, kamo bi trebao stići u kasnim večernjim satima.
11. listopada 2017. - Obratimo se Bogu molitvom
11. listopada 2017. - Obratimo se Bogu molitvom
Župni info kutak
  • Župne obavijesti
    Župne obavijesti

    Svete mise kroz tjedan:
    u 18:30h
    Svete mise nedjeljom:
    u 08:00, 10:00 i 18:30h

    Kontakt:
    Mob: 098 671 365 ...

  • Oglasna ploča
    Oglasna ploča

    Ipred ulaza u crkvu nalazi se oglasna ploča ...

  • Sveti Antun Padovanski
    Sveti Antun Padovanski

    Sveti Antun Padovanski rođen je u Portugalu, u gradu Lisabonu oko g. 1195. Nazvan je Padovanac jer je u Padovi ostala najživlja uspomena na njegov apostolski ra ...

Sveci i blaženici Crkve u Hrvata
Korisni linkovi