Nalazite se u > Papa-staro

15. listopada 2017. Vatikan

15. listopada 2017. Vatikan

Papa najavio posebnu biskupsku sinodu amazonsko područje u listopadu 2019.

Vatikan - Želeći pronaći nove putove evangelizacije, na kraju današnje mise na vatikanskom trgu tijekom koje je proglasio svetima 35 mučenika iz 17. stoljeća, između ostaloga iz Brazila i Meksika, papa Franjo najavio je kako je odlučio na poticaj nekih biskupskih konferencija Latinske Amerike, biskupa a i vjernika iz drugih krajeva svijeta sazvati u listopadu 2019. posebnu biskupsku sinodu za amazonsko područje koje doživljava veliku krizu zbog sječe šuma, pluća našeg planeta. Time su posebno pogođena, kako je istaknuo Papa prije molitve Anđeoskog pozdravljenja, zaboravljena urođenička plemena, čija je budućnost ugrožena. Taj crkveni pothvat preporučio je posredovanju novih svetaca i pozvao sve narode da zahvalni poštuju ono što je Gospodin stvorio te prosvijetljeni zakorače putem pravde i mira.

Podsjetio je da međunarodna zajednica u utorak obilježava Dan borbe protiv bijede. Bijeda nije neka vrst zla. Ona ima jasne uzroke, koje treba priznati i odstraniti kako bi se poštovalo dostojanstvo tolike braće i sestara prema primjeru svetaca, poručio je Papa.

Zarazite svijet ljubavlju, slogom i raspoloživošću!

Papa Franjo susreo se na vatikanskom trgu s više od 10 tisuća članova Vinkovske obitelji povodom 400. obljetnice postojanja njihove karizme

Vatikan - Papa Franjo susreo se 14. listopada na Trgu Sv. Petra u Vatikanu s više od 10 tisuća članova Vinkovske obitelji povodom 400. obljetnice postojanja njihove karizme te je tu priliku iskoristio da im predloži tri riječi važne ne samo za vinkovski duh, nego i za kršćanski život općenito: klanjati se, prihvaćati i ići.

Prva je riječ tako klanjanje. Sveti Vinko nebrojeno je puta pozvao da se njeguje duhovni život u nutrini… Za njega molitva nije samo dužnost, a još manje skup formula. Molitva znači stajati pred Bogom, odvojiti vrijeme kako bi se bilo s Njim. To je najčišća molitva, molitva koja stvara mjesta za Gospodina i njegovu hvalu. Tko jednom otkrije klanjanje ne može bez njega. Tko se klanja, počinje se ponašati prema drugima onako kako se Bog ponaša prema njemu: postaje milosrdniji, raspoloživiji, ima više razumijevanja, te nadvladava svoju krutost i otvara se drugima.

Sljedeća riječ glasi „prihvatiti". Kada čujemo tu riječ, odmah pomislimo da trebamo biti djelatni, napomenuo je Sveti Otac. No, radi se o nečemu dubljem: ne traži se tu samo da stvorimo mjesta za nekoga, nego da budemo osobe koje prihvaćaju, koje su raspoložive i naviknute davati se za druge. Prihvatiti znači promijeniti vlastito „ja", preustrojiti svoj način razmišljanja, te shvatiti da život nije moje privatno vlasništvo i da vrijeme ne pripada meni. To je postupno odvajanje od svega što mi pripada: moga vremena, moga odmora, mojih prava, mojih programa, mojih planova. Tko prihvaća, odriče se svoga „ja" te dopušta da u njegov život uđu „ti" i „mi", istaknuo je Papa, dodajući da prihvaćati pripada DNK-u Crkve.

Posljednja riječ koju je Sveti Otac istaknuo jest „ići". Ljubav je dinamična, izlazi iz same sebe. Tko ljubi, ne ostaje sjediti na kauču, čekajući pritom dolazak boljega svijeta, nego ustaje i ide. To poslanje vrijedi uvijek, za sve. Ono svakom od nas postavlja sljedeća pitanja: Idem li u susret drugima kao što to Gospodin od mene traži? Nosim li posvuda oganj ljubavi prema bližnjemu ili možda ostajem iza zatvorenih vrata da bih se grijao uz svoj kamin? Papa je na kraju pozvao članove Vinkovske obitelji da svijet zaraze ljubavlju, slogom i raspoloživošću.

Na susretu su s Papom bile i sestre milosrdnice iz republika Hrvatske i Bosne i Hercegovine:
15. listopada 2017. Vatikan
15. listopada 2017. Vatikan
15. listopada 2017. Vatikan
Župni info kutak
  • Župne obavijesti
    Župne obavijesti

    Svete mise kroz tjedan:
    u 18:30h
    Svete mise nedjeljom:
    u 08:00, 10:00 i 18:30h

    Kontakt:
    Mob: 098 671 365 ...

  • Oglasna ploča
    Oglasna ploča

    Ipred ulaza u crkvu nalazi se oglasna ploča ...

  • Sveti Antun Padovanski
    Sveti Antun Padovanski

    Sveti Antun Padovanski rođen je u Portugalu, u gradu Lisabonu oko g. 1195. Nazvan je Padovanac jer je u Padovi ostala najživlja uspomena na njegov apostolski ra ...

Sveci i blaženici Crkve u Hrvata
Korisni linkovi