Nalazite se u > Nadbiskupija

17. svibnja 2020. - Papin nagovor prije i nakon molitve Kraljice neba u nedjelju

Duh Sveti svojom djelatnom prisutnošću otvara srca istini i ljubavi

Prije Regina caeli

Draga braćo i sestre, dobar dan!

U Evanđelju ove nedjelje (usp. Iv 14, 15-21) predstavljene su dvije poruke: ispunjavanje zapovijedi i obećanje Duha Svetoga.

Isus veže ljubav prema sebi s vršenjem zapovijedî i na tome insistira u svome oproštajnom govoru: „Ako me ljubite, zapovijedi ćete moje čuvati" (r. 15): „Tko ima moje zapovijedi i čuva ih, taj me ljubi" (r. 21). Isus traži od nas da ga ljubimo, ali objašnjava: ta se ljubav ne iscrpljuje u nekoj želji za njim ili u nekom osjećaju, nego to zahtijeva spremnost slijediti njegov put, to jest Očevu volju. A ona je sažeta u zapovijedi o uzajamnoj ljubavi – prva ljubav [u ostvarivanju] – koju je dao sâm Isus: „kao što sam ja ljubio vas tako i vi ljubite jedni druge" (Iv 13, 34). Nije rekao: „Ljubite me kao što sam ja vas ljubio", nego „ljubite jedni druge kao što sam ja ljubio vas". On nas ljubi ne tražeći ništa zauzvrat. Ta Isusova ljubav je besplatna, ne traži uzvrata. Želi da ta njegova besplatna ljubav postane konkretni oblika života među nama: to je njegova volja.

Kako bi pomogao učenicima kročiti tim putem Isus obećava da će moliti Oca da pošalje „drugog Branitelja" (r. 16), to jest Tješitelja, Branitelja koji će zauzeti njegovo mjesto i dati im pamet da slušaju i hrabrost da vrše njegove riječi. To je Duh Sveti koji je Dar Božje ljubavi koja silazi u srce kršćanina. Nakon Isusove smrti i uskrsnuća njegova se ljubav daruje onima koji vjeruju u njega i krste se u ime Oca i Sina i Duha Svetoga. Sâm Duh ih vodi, prosvjetljuje i jača kako bi svaki pojedini na svome životnom putu, pa i dok prolazi kroz protivštine i teškoće, i u radostima i u bolima, mogao ostati na Isusovu putu. To je moguće postići upravo po poučljivosti Duhu Svetome kako bi On svojom djelatnom prisutnošću mogao ne samo tješiti nego i preobražavati srca, otvoriti ih istini i ljubavi.

Kad se suočimo s iskustvom zablude i grijeha – koje svi činimo – Duh Sveti nam pomaže da ne pokleknemo i daje nam prihvatiti i u punini živjeti smisao Isusovih riječi: „Ako me ljubite, zapovijedi ćete moje čuvati" (r. 15). Zapovijedi nam nisu dane poput neke vrste zrcala u kojem vidimo odraz naših bijeda, naših nedosljednosti. Ne, one nisu takve. Božja riječ nam je dana kao Riječ života, koja preobražava srce i život, koja obnavlja, koja ne osuđuje pa kažnjava, nego ozdravlja i ima za cilj oproštenje. Takvo je Božje milosrđe. To je Riječ koja je svjetlo našim koracima. A sve to je djelo Duha Svetoga! On je Božji Dar, On je sâm Bog koji nam pomaže biti slobodne osobe, osobe koje žele i znaju ljubiti, osobe koje su shvatile da je život poslanje u kojem se naviještaju čudesa koja Gospodin izvodi u onome koji se uzda u njega.

Neka nam Djevica Marija, slika Crkve koja zna slušati Božju riječ i prihvaćati dar Duha Svetoga, pomogne živjeti evanđelje s radošću, sa sviješću da nas podupire Duh, božanski oganj koji grije srca i prosvjetljuje naše korake.

Nakon Regina caeli

Draga braćo i sestre!

Sutra se navršava stota obljetnica rođenja svetog Ivana Pavla II. koji je rođen u Wadowicama u Poljskoj. Prisjećamo ga se s velikom ljubavlju i zahvalnošću. Sutra ujutro, u 7 sati, na oltaru podignutom na mjestu na kojem se čuvaju njegovi posmrtni ostaci slavit ću misu koja će se prenositi diljem svijeta. Neka on s neba nastavi zagovarati za Božji narod i za mir u svijetu.

U nekim su zemljama nastavljena su liturgijska slavlja s vjernicima, u drugima se, pak, ta mogućnost istražuje. U Italiji će se od sutra moći slaviti mise s narodom, ali, molim vas, držimo se i dalje pravila i propisa koji su nam dani da bismo tako zaštitili zdravlje svakog od nas i puka.

U svibnju se u mnogim župama tradicionalno slave mise Prve pričesti. Jasno je da je zbog pandemije taj lijepi vjerski i svečani događaj odgođen. Stoga želim uputiti srdačan pozdrav dječacima i djevojčicama koji su trebali prvi put primiti Euharistiju. Predragi, pozivam vas da ovo vrijeme iščekivanja doživite kao priliku da se što bolje pripravite: uz molitvu, čitanje katekizma kako biste produbili svoje znanje o Isusu, rastući u dobroti i u služenju drugima. Želim vam mnogo sreće na tome putu!

Danas započinje Tjedan Laudato si’, koji će se završiti sljedeće nedjelje, u kojem se spominjemo pete obljetnice objavljivanja te enciklike. U ovim vremenima pandemije u kojima smo svjesniji važnosti brige za naš zajednički dom, nadam se da će sva razmišljanja i zajedničko predano zalaganje pomoći stvaranju i jačanju konstruktivnih stavova za brigu o stvorenom svijetu.

Svima želim ugodnu nedjelju. Ne zaboravite, molim vas, moliti za mene. Dobar tek i doviđenja.

Da bi pomogao učenicima da idu tim putom, Isus obećava da će moliti Oca da pošalje „drugoga Branitelja", to jest Tješitelja koji će uzeti njegovo mjesto, te im dati pamet da slušaju i hrabrost da izvršavaju njegove riječi – rekao je papa Franjo danas prije podnevnog nagovora.

17. svibnja 2020. - Papa: Duh Sveti preobražava naše srce i otvara ga istini i ljubavi

Evanđelje nam današnje nedjelje prikazuje dvije temeljne poruke: izvršavanje zapovijedi i obećanje Duha Svetoga – rekao je papa Franjo danas prije molitve Kraljice neba u biblioteci Apostolske palače. Isus ljubav prema sebi povezuje s izvršavanjem zapovijedi i to ističe u svojem oproštajnom govoru – rekao je Papa i citirao – „ Ako me ljubite, zapovijedi ćete moje čuvati. Tko ima moje zapovijedi i čuva ih, taj me ljubi".

Isus od nas traži da ga ljubimo, no objašnjava nam da ta ljubav ne završava u želji za njim ili u nekom osjećaju – rekao je Sveti Otac i istaknuo – Ne, traži da budemo spremni slijediti njegov put, to jest Očevu volju. A ona je sažeta u zapovijedi uzajamne ljubavi koju nam je sam Isus dao: „Kao što sam ja ljubio vas tako i vi ljubite jedni druge". Nije rekao: „Ljubite mene, kao što sam ja vas ljubio", nego „ljubite se uzajamno kao što sam ja vas ljubio". On nas ljubi, ne tražeći uzvrat i želi da ta njegova besplatna ljubav među nama postane konkretan oblik života. To je njegova volja.

Da bi pomogao učenicima da idu tim putom, Isus obećava da će moliti Oca da pošalje „drugoga Branitelja", to jest Tješitelja koji će uzeti njegovo mjesto, te im dati pamet da slušaju i hrabrost da izvršavaju njegove riječi – rekao je papa Franjo i napomenuo – To je Duh Sveti, dar Božje ljubavi koji se spušta u srce kršćanina. Nakon što je Isus umro i uskrsnuo, njegova se ljubav daruje onima koji vjeruju u njega i koji su kršteni u ime Oca i Sina i Duha Svetoga.

Sam ih Duh Sveti vodi, prosvjetljuje i jača, kako bi svatko u životu mogao ići kroz nevolje i teškoće, radosti i žalosti, ostajući na Isusovom putu – rekao je Papa i primijetio – To je moguće upravo slušajući Duha Svetoga, kako bi sa svojom djelatnom prisutnošću mogao ne samo tješiti, nego preobraziti naše srce, otvoriti ga istini i ljubavi. Suočeni s iskustvom pogrešaka i grijeha, koje svi činimo, Duh Sveti nam pomaže da ne podlegnemo, te nam daje da shvatimo i u potpunosti živimo smisao Isusovih riječi: „Ako me ljubite, zapovijedi ćete moje čuvati".

Zapovijedi nam nisu dane kao svojevrsno zrcalo u kojem se može vidjeti naša bijeda i nedosljednost – rekao je Sveti Otac i istaknuo – Ne, Božja nam je riječ dana kao riječ života koja preobražava, obnavlja, ne sudi da bi osudila, nego liječi i cilj joj je oprost. To je riječ koja je svjetlo našim koracima. A sve je to djelo Duha Svetoga! On je dar Božji i sam Bog koji nam pomaže da budemo slobodni ljudi koji hoće i znaju ljubiti, koji su shvatili da je život poslanje kako bi naviještali čudesa koja Gospodin izvršava u onima koji mu vjeruju.

Neka nam Djevica Marija, model Crkve koja je znala Božju riječ slušati i dar Duha Svetoga prihvatiti, pomogne živjeti radost Evanđelja, svjesni da nas podržava Duh Sveti, božanski oganj koji grije srca i osvjetljava naše korake.

17. svibnja 2020. - Papin nagovor prije i nakon molitve Kraljice neba u nedjelju
17. svibnja 2020. - Papin nagovor prije i nakon molitve Kraljice neba u nedjelju
17. svibnja 2020. - Papin nagovor prije i nakon molitve Kraljice neba u nedjelju
Župni nfo kutak
 • Župne obavijesti
  Župne obavijesti

  Sv. mise kroz tjedan:
  od sada svakim danom iskjučivo u 18:30h.
  Svete mise nedjeljom : u 08:00; 10:00 i 18:30h
  ...

 • Oglasna ploča
  Oglasna ploča

  Ipred ulaza u crkvu nalazi se oglasna ploča ...

 • Obnovljena župna crkva na Kantridi
  Obnovljena župna crkva na Kantridi

  Svima koji su sudjelovali u bojanju naše crkve, postavljanju i raspremanju skele, dobrotvorima, čistačicama, moliteljima, iskrena hvala. ...

Sveci i blaženici Crkve u Hrvata
Korisni linkovi