Nalazite se u > Nadbiskupija

19. svibnja 2019. - Papin nagovor prije i nakon molitve Kraljice neba

19. svibnja 2019. - Papin nagovor prije i nakon molitve Kraljice neba

Isusova ljubav otvara horizonte nade

Draga braćo i sestre, dobar dan!

Današnje Evanđelje vodi nas u dvoranu Posljednje večere i daje nam slušati riječi koje je Isus uputio učenicima u „oproštajnom govoru" prije svoje muke. Nakon što je oprao noge Dvanaestorici, On im kaže: „Zapovijed vam novu dajem: ljubite jedni druge; kao što sam ja ljubio vas tako i vi ljubite jedni druge" (Iv 13, 34). Ali u kojem smislu Isus tu zapovijed naziva „novom"? Znamo, naime, da je već u Starome zavjetu Bog zapovjedio pripadnicima svoga naroda da ljube svoga bližnjega kao sebe sama (usp. Lev 19, 18). Sâm Isus onima koji su ga pitali koja je najveća zapovijed Zakona, odgovorio je da je prva ljubiti Boga svim srcem, a druga ljubiti bližnjega kao sebe samoga (usp. Mt 22, 38-39).

Koja je, dakle, novost ove zapovijedi koju Isus povjerava svojim učenicima? Zašto je naziva „novom zapovijedi"? Drevna zapovijed ljubavi postala je nova jer je upotpunjena ovim dodatkom: „kao što sam ja ljubio vas", „ljubite jedni druge kao što sam ja vas ljubio". Sva novost se krije u ljubavi Isusa Krista, kojom je dao svoj život za nas. To je Božja ljubav, univerzalna, bez uvjeta i bez granica, koja ima svoj vrhunac na križu. U tom trenutku krajnje oplijenjenosti, u tom trenutku prepuštenosti Ocu, Sin Božji je pokazao i dao svijetu puninu ljubavi. Ponovno razmišljajući o Kristovoj muci i smrti, učenici su razumjeli značenje tih njegovih riječi: „kao što sam ja ljubio vas tako i vi ljubite jedni druge".

Isus nas je prvi ljubio, ljubio nas je našim slabostima, našim ograničenjima i našim ljudskim slabostima usprkos. On je taj koji je učinio da postanemo dostojni njegove ljubavi koja ne poznaje granica i nikada ne prestaje. Dajući nam novu zapovijed, On traži od nas da ljubimo jedni druge ne samo i ne toliko našom ljubavlju, nego njegovom, koju Duh Sveti ulijeva u naša srca ako ga zazovemo s vjerom. Na taj način – i jedino na taj način – možemo jedni druge ljubiti ne samo kao što ljubimo same sebe, već kao što je On nas ljubio, to jest neizmjerno više. Bog nas naime ljubi mnogo više no što mi ljubimo sebe same. I tako možemo posvuda širiti sjeme ljubavi koje obnavlja odnose između ljudi i otvara horizonte nade. Isus uvijek otvara horizonte nade, njegova ljubav otvara horizonte nade. Ta ljubav čini nas novim ljudima, braćom i sestrama u Gospodinu, i čini nas novim Božjim narodom, to jest Crkvom, u kojoj su svi pozvani ljubiti Krista i u njemu ljubiti jedni druge.

Ljubav koja se očitovala u Kristovu križu i koja nas poziva na život jedina je snaga koja pretvara naše kameno srce u srce od mesa; jedina snaga koja može preobraziti naše srce je Isusova ljubav, ako i mi ljubimo tom ljubavlju. A ta nas ljubav čini sposobnima ljubiti svoje neprijatelje i opraštati onima koji su nas uvrijedili. Postavit ću vam pitanje, svatko neka odgovori u svome srcu. Jesam li sposoban voljeti svoje neprijatelje? Svi imamo ljude, ne znam jesu li oni neprijatelji, ali s kojima se ne slažemo, koji su „s druge strane"; ima i onih koje su drugi povrijedili… Mogu li voljeti te ljude? Taj muškarac, ta žena koji su me povrijedili, koji su me uvrijedili? Mogu li mu oprostiti? Svatko neka odgovori u svome srcu. Isusova ljubav daje nam gledati drugoga kao sadašnjeg ili budućeg člana zajednice Isusovih prijatelja; potiče nas na dijalog i pomaže nam međusobno se slušati i poznavati. Ljubav nas otvara prema drugome i postaje temelj ljudskih odnosa. Čini nas sposobnima prevladati barijere naših slabosti i predrasuda. Isusova ljubav u nama stvara mostove, uči nove putove, potiče dinamiku bratstva. Neka nam Djevica Marija, svojim majčinskim zagovorom, pomogne primiti od njezina Sina Isusa dar njegove zapovijedi, a od Duha Svetoga snagu da je provodimo u djelo u svakodnevnom životu.

Nakon molitve Regina Coeli

Draga braćo i sestre!

Jučer je u Madridu proglašena blaženom Maria Guadalupe Ortiz de Landázuri, vjernica laikinja iz Opusa Dei, koja je radosno služila svojoj braću združivši učenje i naviještanje Evanđelja. Njezino je svjedočanstvo primjer žene kršćanke založene u društvu i zauzete znanstvenim istraživanjem. Zaplješćimo svi zajedno novi blaženici!

Papin nedjeljni nagovor

Papa Franjo je svoj nedjeljni nagovor započeo riječima današnjeg Ivanova Evanđelja:”Ljubite jedni druge kao što sam ja ljubio vas” te pitao mnoštvo okupljenih vjernika na Trgu, nad kojeg se srušila velika količina kiše, jesu li spremni ljubiti svoje neprijatelje. Ljubav otvara ljude jedne za druge. To je – poručuje Papa – temelj ljudskih veza.

Ljubav nas osposobljava da prevladavamo prepreke naših slabosti i predrasuda. Ona nam pomaže otkriti nove puteve i rješava dinamiku bratstva – primijetio je Papa osvrćući se na Isusovu zapovijed apostolima okupljenima u dvorani posljednje večere. Novost te zapovijedi, o kojoj se govori i u Starom zavjetu, sastoji se – prema Papinim riječima – u Kristovoj ljubavi. To je ljubav kojom je on žrtvovao za nas svoj život. Radi se o univerzalnoj, bezuvjetnoj, neograničenoj Božjoj ljubavi. Bog nas ljubi mnogo više nego li se mi sami ljubimo – kaže Papa i navodi kako ta ljubav stvara od nas novog čovjeka i novi Božji puk. Napuštajući službeni tekst Papa Franjo se posebno osvrnuo na ljubav prema neprijateljima.

Svatko bi si trebao u svom srcu postaviti pitanje: Jesam li spremam ljubiti svoje neprijatelje? Sigurno poznamo nekoga koji se ne slaže s nama ili nekoga koji nam je nanio neko zlo. Jesam li sposoban ljubiti dotičnu ženu ili muškarca, koja me uvrijedila ili nanijela štetu. Preporučio je vjernicima neka svatko u svom srcu odgovori na to pitanje te primjetio kako Isusuova ljubav otvora nova obzorja nade.

Isus od nas očekuje da ga ljubimo ne našom, već jegovom ljubavlju, jer nas ta ljubav osposobljavan da opraštamo i ljubimo čak i neprijatelje, stvara mostove i otvara nove puteve.

Nakon molitve Kraljice neba, papa Franjo je izvjestio nazočne vjernike kako je jučer u Madridu proglašena blaženom Maria Guadaleupe de Landazuri, laikinja pripadnica Opus Dei, koja je znala spojiti naučavanje i naviještanje Evanđelja. Njezino svjedočanstvo, kaže Sveti Otac, primjer je kršćanske žene za djelovanje na društvenom i znanstvenom istraživačkom području.
19. svibnja 2019. - Papin nagovor prije i nakon molitve Kraljice neba
Župni nfo kutak Sveci i blaženici Crkve u Hrvata
Korisni linkovi