Nalazite se u > Liturgija dana

1. ožujk 2020. - 1. korizmena nedjelja

1. ožujk 2020. - 1. korizmena nedjelja

Kristova pobjeda Zloga

(Post 2,7-9;3,1-7; Rim 5,12.17-19; Mt 4,1-11)

Bog je čovjeku, kojega ljubi, darovao slobodu i u njoj savjest da tim darom razlučuje dobro i zlo, da se opredjeljuje za dobro i bude sličan Stvoritelju. Bog je apsolutno Dobro i izvor svakog dobra, dok su čovjekova sloboda i moć izbora relativna, pa može izabrati i zlo, čime može nauditi svome vremenitom i vječnom životu. Znajući to, Bog je čovjeku dao zapovijedi da ga štite od te napasti (s drva spoznaje da nisi jeo!). To je kao kad otac pun ljubavi traži od djece da ga slušaju i onda kada im nešto brani. Djetetu se, naime, može učiniti da je nešto dobro, a u stvari je loše. Djeci je najbolje kad slušaju roditelje, premda mogu, iz znatiželje i na svoju ruku isprobati i zlo, ali to je uvijek opasno. (Struja je opasna, nož može porezati). Prvi su ljudi bili znatiželjni, a onda je došao đavao, Zavodnik sa svojom zamamnom ponudom; oni su mu, nažalost, vjerovali više nego Bogu i tako sagriješili; zlo je ušlo u svijet i toj su zarazi neprestano izloženi svi ljudi. Pismo kaže da je Bog obećao ozdravljenje od te sveopće infekcije: „Kao što su neposluhom jednoga čovjeka (Adama), mnogi postali grešnici, tako će i posluhom Jednoga mnogi postati pravednici" (Rim 5,19). Isus je taj novi Adam i Spasitelj. On će se suočiti s đavlom koji će ga pokušati zavesti, zato je otišao u pustinju.

Prva napast: „Ako si Sin Božji, reci da ovo kamenje postane kruhom". Zli prikriveno i lukavo polazi od nečeg izvanjskog, u čemu na prvi pogled nema ničeg lošega, da si gladan čovjek pribavi komad kruha i utaži glad. Isus, međutim, zna da je od kruha važnija poslušnost Ocu. Volja Očeva za njega nije da svoju mesijansku zadaću ostvari čudesnim uvećavanjem životnog standarda. Uvijek je tražio najprije Kraljevstvo Božje znajući da će onda i kruha naći. Isus će ostati vjeran Ocu ne samo u gladi, nego i u teškim trenucima muke i smrti na križu. Uči nas da duhovnoj hrani dajemo prednost pred tjelesnom i da je uvijek važnije „biti" nego „imati". Napasnika tjera Božjom riječju: „Ne živi čovjek samo o kruhu nego o svakoj riječi što izlazi iz Božjih usta."

Druga napast: Đavao ga povede u Sveti grad, postavi na vrh Hrama i reče mu: „Ako si Sin Božji, baci se dolje!" Napasnik koristi riječi Svetoga pisma koje Mesiji jamče Božju pomoć i zaštitu te nagovara Isusa da iskuša Boga ludošću kao što je beskorisna akrobacija s hrama. Isus ne želi preuzetnom pobožnošću iskušavati Oca; upotrebljavati njegovu moć za svoju samovolju koliko god to bilo atraktivno i pridonijelo trenutnoj popularnosti. On zna da bi bilo opasno besmislenim spektaklima ostvarivati mesijansko poslanje. Svoje će pouzdanje, stoga, staviti u Oca uvijek, a osobito kad bude visio na križu i kada ga ljudski grijesi strmoglave u ponor smrti. Tada će njegova vezanost uz Oca biti nagrađena najvećom Božjom intervencijom na zemlji: slavnim uskrsnućem. Sotonu je otjerao Pismom: „Ne iskušavaj Gospodina Boga svojega!"

Treća napast: Đavao ga onda povede na goru vrlo visoku i pokaza mu sva kraljevstva svijeta i slavu njihovu pa mu reče: „Sve ću ti to dati ako mi se ničice pokloniš." Napast vladanja nad drugima jedna je od najjačih i njome đavao najviše zla može učiniti što pokazuju sukobi među ljudima, narodima, a u naše vrijeme i svjetski sukobi s milijunima žrtava. Naša je povijest puna vladara koji u smrt šalju vlastite podanike i razaraju čitave gradove da bi utažili vlastitu žeđ za slavom i osvajanjem. Isusu nije do vlasti i slave; došao je  služiti, a ne vladati. On će zlo podjarmljivanja drugih otkupiti žrtvom na križu. Opredijelit će se za trnovu, krunu i Golgota će biti njegovo prijestolje, ostvarujući na zemlji kraljevstvo mira, ljubavi i pravde, kao protutežu svim zemaljskim kraljevstvima i jednostavnu pouku: što koristi čovjeku ako sav svijet osvoji, a izgubi vječni život? Smisao korizme je propitivanje naših životnih stavova i opredjeljenja. Pita nas jesmo li otporni na napasti koje dolaze iz nas samih kao i na one iz svijeta? Živimo li od riječi Božje i čime hranimo svoje duše? Komu smo povjerovali, komu pripadamo i komu služimo? Jesmo li svjesni odgovornosti i životnog poslanja? Slijedimo li Isusovu odlučnost: ostati vjeran Ocu i u svemu vršiti njegovu volju?
Župni info kutak
  • Župne obavijesti
    Župne obavijesti

    Svete mise kroz tjedan:
    u 18:30h
    Svete mise nedjeljom:
    u 08:00, 10:00 i 18:30h

    Kontakt:
    Mob: 098 671 365 ...

  • Oglasna ploča
    Oglasna ploča

    Ipred ulaza u crkvu nalazi se oglasna ploča ...

  • Sveti Antun Padovanski
    Sveti Antun Padovanski

    Sveti Antun Padovanski rođen je u Portugalu, u gradu Lisabonu oko g. 1195. Nazvan je Padovanac jer je u Padovi ostala najživlja uspomena na njegov apostolski ra ...

Sveci i blaženici Crkve u Hrvata
Korisni linkovi