Nalazite se u > Nadbiskupija

1. ožujka 2020. - Papin Angelus

1. ožujka 2020. - Papin nagovor prije i nakon molitve Anđeo Gospodnji u nedjelju.

Papa: Isus odbacuje idolopoklonstvo moći i ljudske slave

Draga braćo i sestre, dobar dan!

Na ovu prvu nedjelju korizme, Evanđelje (usp. Mt 4, 1-11) govori da, nakon što je kršten u rijeci Jordanu, „Duh… odvede Isusa u pustinju da ga đavao iskuša" (r. 1). On se priprema započeti svoje poslanje navjestitelja Kraljevstva nebeskog i, kao što su već učinili Mojsije i Ilija (usp. Izl 24, 18; 1 Kr 19,8) u Starome zavjetu, to čini četrdesetodnevnim postom. Ulazi u „korizmu".

Na kraju toga posta, pojavljuje se napasnik, đavao, koji pokušava tri puta natjerati Isusa u škripac. U prvoj napasti koristi se činjenicom da je Isus gladan; đavao mu predlaže: „Ako si Sin Božji, reci da ovo kamenje postane kruhom" (r. 3). Izazov je to. Ali Isusov je odgovor jasan: „Pisano je: ‘Ne živi čovjek samo o kruhu, nego o svakoj riječi što izlazi iz Božjih usta’" (4, 4). On se poziva na Mojsija u času dok podsjeća narod na dugotrajno putovanje u pustinji na kojem je naučio da njegov život ovisi o Božjoj riječi (usp. Pnz 8, 3).

Tada đavao prelazi na drugi pokušaj (rr. 5-6). Ovaj put je prepredeniji pa i on citira Sveto pismo. Strategija je jasna: ako imaš toliko povjerenje u Božju moć, iskusi je, naime, samo Pismo kaže da će ti pomoći anđeli (r. 6). Ali ni u ovom slučaju Isus se ne da zbuniti, jer onaj tko vjeruje zna da se Boga ne smije kušati, nego valja vjerovati u njegovu dobrotu. Zato na riječi iz Biblije, koje na instrumentalan način tumači Sotona, Isus odgovara drugim citatom: „Pisano je također: Ne iskušavaj Gospodina, Boga svojega!" (r. 7).

Konačno, treći pokušaj (rr. 8-9) otkriva istinsku đavlovu nakanu: budući da dolazak Kraljevstva nebeskog označava početak njegova poraza, zli želi Isusa odvratiti od toga da ostvari svoje poslanje, nudeći mu jednu perspektivu političkog mesijanizma. Ali Isus odbacuje idolopoklonstvo moći i ljudske slave te na kraju tjera od sebe napasnika riječima: „Odlazi, Sotono! Ta pisano je: Gospodinu, Bogu svom se klanjaj i njemu jedinom služi!" (r. 10). I u tome času Isusu, vjernom predaji Očevoj, pristupaju anđeli te mu služahu (usp. r. 11).

To nas uči jednu stvar: Isus ne ulazi u dijalog s đavlom. Isus odgovara đavlu Božjom riječju, a ne svojom riječju. U napasti mnogo puta započinjemo dijalog s napašću, razgovarati s đavlom: „Da, mogu učiniti ovo…, pa ću onda na ispovijed, pa ovo, pa ono…". Nikada se ne smije razgovarati s vragom. Isus čini dvije stvari s đavlom: tjera ga ili, kao u ovom slučaju, odgovara Božjom riječju. Dobro to pazite: nikada ne smijemo razgovarati s napašću, nikada ne smijemo razgovarati s đavlom.

I danas Sotona silom prodire u čovjekov život kako bi ga kušao svojim primamljivim ponudama; miješa svoj glas s mnogim drugim glasovima koji pokušavaju pokoriti savjest. S raznih smo strana obasuti porukama koje pozivaju „podleći iskušenju" kako bismo iskusili opojnost grijeha. Isusovo iskustvo nas uči da je napast pokušaj da se kroči putovima koji su alternativni Božjim: „Učini to, nema problema, kasnije ti Bog oprosti! Priušti si dan radosti …". – „Ali to je grijeh!" – „Ma ne, nije to ništa". To su alternativni putovi, putovi koji nam daju osjećaj samodostatnosti, uživanja u životu koje je svrha samome sebi. Ali sve je to iluzorno: ubrzo shvatimo da što se više udaljavamo od Boga, to se više osjećamo bespomoćnima i razoružanima pred velikim životnim problemima.

Neka nam Djevica Marija, Majka Onoga koji je zgazio glavu zmiji, pomogne da u ovom korizmenom vremenu budemo budni pred napastima, da se ne podlažemo nijednom idolu ovog svijeta, da slijedimo Isusa u borbi protiv zla pa ćemo i mi također ispasti pobjednici poput Isusa.

Nakon Angelusa

Draga braćo i sestre!

Želim svima da korizmeni hod, koji je tek započeo, bude bogat plodovima Duha i bogat dobrim djelima.

Malo me rastužuju vijesti koje pristižu o mnogim raseljenim ljudima, mnogim muškarcima, ženama, djeci protjeranima zbog rata, o mnogim migrantima koji u svijetu traže utočište i pomoć. Ovih se dana to jako pojačalo. Pomolimo se za njih.

Molim vas da se spomenete u svojoj molitvi duhovnih vježbi Rimske kurije koje će započeti večeras u Aricciju. Zbog prehlade, nažalost, prisiljen sam ne sudjelovati ove godine u njima: pratit ću meditacije odavde. Duhovno se pridružujem Kuriji i svim ljudima koji su prionuli molitvi obavljajući duhovne vježbe kod kuće.

Ugodnu vam nedjelju želim i dobar tek!

Papa Franjo Kristovim legionarima: Nastavite ići putom obnove

Prijestupničko ponašanje oca Maciela potaknulo je veliku krizu – napomenuo je papa Franjo u govoru koji je prenesen sudionicima generalnoga kapitula Kristovih legionara i općih skupština Bogu posvećenih žena i laika pokreta Regnum Christi. Vratiti se u prošlost „bilo bi opasno i besmisleno"; neka nova stvarnost, potaknuo je Papa, nastavi put koji pokazuje Crkva, u skladu sa „školom Duha Svetoga".

Put obnove nije završen; treba se nastaviti jer promjena mentaliteta kod pojedinih osoba u nekoj ustanovi treba mnogo vremena za asimilaciju, te tako za stalno obraćenje, istaknuo je papa Franjo u govoru. Ravnatelj Tiskovnoga ureda Svete Stolice Matteo Bruni u vezi s Papinom slabošću rekao je da – iako nastavlja održavati predviđene susrete u Domu svete Marte – danas prijepodne nije primio u audijenciju predstavnike Kristovih legionara i pokreta Regnum Christi.

U tekstu Papina obraćaja podsjeća se na prijestupničko ponašanje njihova utemeljitelja oca Marciala Maciela Degollada, koje je – kako je napisao – u cijeloj velikoj stvarnosti pokreta Regnum Christi potaknulo snažnu institucionalnu, ali i krizu pojedinih osoba. S jedne se strane ne može zanijekati da je on bio „povijesni" utemeljitelj cijele stvarnosti koju predstavljate, ali s druge pak, ne možete ga smatrati primjerom svetosti koji valja nasljedovati – napomenuo je Papa.

Otkrivši tu situaciju, Crkva – istaknuo je Papa – nije propuštala pružati svoju majčinsku skrb različitim sredstvima, stavljajući uz postojeće zajednice ljudski i pastoralno vrlo osjetljive osobe, kojima je priznata i pravna stručnost. Nove konstitucije i novi statuti doista su ‘novi’ – dodao je – i to zato što odražavaju novi duh i novo viđenje vjerskoga života u skladu s Drugim vatikanskim saborom i smjernicama Svete Stolice, kao i zato što su rezultat trogodišnjega rada u koji su uključene sve vaše zajednice, i koji je doveo do promjene mentaliteta. To je omogućilo pravo obraćenje srca i uma.

Taj je rad doveo i do ustanovljenja Saveza Regnum Christi, odnosno redovničke zajednice Kristovih legionara, društva apostolskoga života Bogu posvećenih žena pokreta Regnum Christi i udruge apostolskoga života posvećenih laika pokreta Regnum Christi, kojima se pridružuju brojni laici koji ne zavjetuju evanđeoske savjete, čineći tako ‘duhovnu obitelj’, odnosno stvarnost širu od samoga Saveza.

Papa je potom napomenuo da se promjena treba nastaviti u svim članovima saveza. Vraćanje u prošlost bilo bi opasno i besmisleno, napomenuo je. Taj su put pozvana prijeći, ustrajno i strpljivo, pojedinačna vodstva triju stvarnosti. Za to je potrebno da ta tri vodstva imaju dosljedno viđenje i volju koju je svih ovih godina Crkva očitovala svojom blizinom i svim konkretnim sredstvima koje je stavila na raspolaganje.

Novim generalnim poglavarima, koji su od Crkve dobili mandat da nastave obnovu, prihvaćajući i učvršćujući plodove dozrele ovih godina, Papa preporučuje da djeluju energično u srži i nježno u načinima, znajući hrabro i, istodobno, razborito razlučiti kojim još putovima valja krenuti na crti koju je Crkva zacrtala i odobrila. Ako poslušno krenete u školu Duha Svetoga, neće vas nadvladati strah i dvojbe, koji uznemiruju duh i priječe djelovanje, istaknuo je papa Franjo.

1. ožujka 2020. - Papin Angelus
Župni info kutak
  • Župne obavijesti
    Župne obavijesti

    Svete mise kroz tjedan:
    u 18:30h
    Svete mise nedjeljom:
    u 08:00, 10:00 i 18:30h

    Kontakt:
    Mob: 098 671 365 ...

  • Oglasna ploča
    Oglasna ploča

    Ipred ulaza u crkvu nalazi se oglasna ploča ...

  • Sveti Antun Padovanski
    Sveti Antun Padovanski

    Sveti Antun Padovanski rođen je u Portugalu, u gradu Lisabonu oko g. 1195. Nazvan je Padovanac jer je u Padovi ostala najživlja uspomena na njegov apostolski ra ...

Sveci i blaženici Crkve u Hrvata
Korisni linkovi