Nalazite se u > Papa-staro

1. studenoga 2018. - Papin nagovor uz molitvu Anđeo Gospodnji na svetkovinu Svih svetih

1. studenoga 2018. - Papin nagovor uz molitvu Anđeo Gospodnji na svetkovinu Svih svetih

Izaberimo put blaženstva

Draga braćo i sestre, dobar dan i dobru svetkovinu vam želim!

Prvo današnje čitanje, iz Knjige Otkrivenja, govori nam o nebu i stavlja nas pred „veliko mnoštvo", što se izbrojiti ne može, „iz svakoga naroda, i plemena, i puka, i jezika" (Otk 7, 9). To su sveci. Što rade „tamo gore"? Pjevaju zajedno, radosno slave Boga. Bilo bi lijepo čuti njihovu pjesmu… Ali možemo zamisliti kako to izgleda: znate li kada? Na misi, kad pjevamo „Svet, svet, svet Gospodin Bog Sabaot...". To je pjesma hvale – kaže Biblija – koja dolazi s neba, koja se tamo pjeva (usp. Iz 6, 3, Otk 4,8), to je pjesma hvale. Dakle, kad pjevamo „Svet", ne samo da mislimo na svetce, već činimo ono što čine oni: u tome trenutku, na misi, s njima smo ujedinjeni više nego ikad.

I svi smo ujedinjeni sa svim svetima: ne samo s najpoznatijima, koji se spominju u kalendaru, nego i s onima „iz susjedstva", članovima naših obitelji i poznanicima koji su sada dio tog neizmjernog mnoštva. Danas je, dakle, obiteljski blagdan. Sveci su nam bliski, štoviše, oni su naša prava braća i sestre. Oni nas razumiju, vole nas, znaju što je naše pravo dobro, pomažu nam i čekaju nas. Oni su sretni i žele da i mi budemo sretni s njima u raju.

Zato nas pozivaju na put sreće, koji pokazuje današnje Evanđelje, koje je tako lijepo i dobro poznato: „Blago siromasima duhom […] Blago krotkima […] Blago čistima srcem…" (usp. Mt 5, 3-8). Ali kako? U Evanđelju se kaže da su blaženi siromašni, a svijet naziva sretnima bogate. U Evanđelju se kaže da su blaženi krotki, a svijet kaže da su blaženi naduti. U Evanđelju se kaže da su blaženi krotki, a svijet kaže da su blaženi prepredeni i oni koji se predaju užicima. Ovaj put blaženstva, svetosti, kao da vodi porazu. A ipak – podsjeća nas nadalje prvo čitanje – sveci drže „palme u rukama" (r. 9), to jest simbole pobjede. Pobijedili su oni, a ne svijet. I oni nas potiču da stanemo na njihovu stranu, na stranu Boga koji je Svet.

Zapitajmo se na kojoj smo mi strani: na strani neba ili zemlje? Živimo li za Gospodina ili za sebe same, za vječnu sreću ili za neki časoviti užitak? Zapitajmo se: želimo li zaista svetost? Ili se zadovoljavamo time da budemo kršćani koji se nemaju čega sramiti ali koji se nemaju čime ni hvaliti, koji vjeruju u Boga i cijene druge, ali bez pretjerivanja? Gospodin „traži sve, a zauzvrat nam nudi pravi život – on nudi sve –, sreću za koju smo stvoreni" (apostolska pobudnica Gaudete et exsultate, 1).

Ukratko, ili svetost ili ništa! Dobro nam je da dopustiti da nas sveci, u čijem životu nije bilo osrednjosti i koji s neba „navijaju" za nas, potaknu da izaberemo Boga, poniznost, krotkost, milosrđe, čistoću, da više budemo zaljubljeni u nebu nego u zemlju.

Danas naša braća i sestre ne traže od nas da još jednom poslušamo lijepo Evanđelje, već da ga provodimo u djelo, da krenemo na put blaženstava. Ne radi se o tome da činimo izvanredne stvari, već o tome da svakodnevno slijedimo taj put koji nas vodi u raj, koji nas vodi u obitelj, koji nas vodi kući. Zato danas naziremo svoju budućnost i slavimo ono za što smo rođeni: rođeni smo zato da nikada više ne umremo, rođeni smo zato da uživamo u Božjoj sreći! Gospodin nas potiče i onome koji kroči putom blaženstava kaže: „Radujte se i kličite: velika je plaća vaša na nebesima!" (Mt 5, 12). Neka nam Sveta Majka Božja, Kraljica svetaca, pomogne da odlučno kročimo putom svetosti; ona, koja je Vrata nebeska, neka uvede naše drage pokojnike u nebesku obitelj.

Nakon Angelusa

Draga braćo i sestre,

Sutra popodne posjetit ću groblje Laurentino u Rimu: pozivam vas da me pratite molitvom na ovaj dan u kojima molimo za pokoj duše onih koji su nam prethodili u znaku vjere i spavaju snom mira.

Papa: Iz dana u dan slijediti put poniznosti, blagosti, milosrđa i čistoće

U podnevnom nagovoru na svetkovinu Svih svetih, 1. studenoga, papa Franjo preporučio je vjernicima, koji su se unatoč jakoj kiši okupili u velikom broju na Trgu Sv. Petra, da se ne zadovoljavaju polukršćanskim mjerama, već da prihvate blaženstva o kojima govori današnje Matejevo evanđelje.

Ne radi se o nekim izvanrednim pothvatima, već treba iz dana u dan slijediti put poniznosti, blagosti, milosrđa i čistoće, koji će nas dovesti do neba, u obiteljski dom. Prema njegovim riječima nema alternative: ili svetost ili ništa.

Sveci, koji ovdje na zemlji nisu poznavali osrednjost, navijaju za nas kako bi svakog dana slijedili put blaženstava, koja nas vode prema nebu, rekao je Papa pozivajući se na liturgijski odlomak Knjige otkrivenja, u kojoj se navodi kako je nebo puno bezbrojnim mnoštvom svetaca. Oni jednoglasno pjevaju kao i mi kod mise „Svet” te smo u tom trenutku ujedinjeni s njima više nego ikada. Ujedinjeni smo ne samo s poznatijim svecima, već i s našom rodbinom i znancima, koji već pripadaju tom velikom mnoštvu.

Danas je dakle obiteljski blagdan. Sveci su blizu nas. To su naša najvjernija braća i sestre. Oni nas razumiju, žele nam dobro, znaju što je za nas najbolje, pomažu nam i čekaju nas. Oni su sretni i žele da i mi budemo sretni s njima u raju, rekao je Papa i primijetio kako nas stoga pozivaju na put sreće, što ga naznačuje Matejevo evanđelje, a to je put blaženstava. Evanđelje govori o blaženstvu siromašnih, dok svijet tvrdi da su blaženi bogati. Evanđelje govori o blaženstvu blagih dok nam svijet nudi blaženstvo drskosti. Evanđelje govori o blaženstvu čistih, a svijet o blaženstvu lukavih i onih koji misle da znaju uživati. Taj put blaženstva dovodi do poraza, kazao je Papa, podsjećajući kako su prema Knjizi otkrivenja pobijedili sveci koji nose palmine grančice kao simbole pobjede, a ne svijet.

Papa je upitao hodočasnike na kojoj su strani oni – na strani neba ili zemlje. Živimo li za Gospodina ili za nas same, za vječnu sreću ili za neko zadovoljstvo sadašnjosti. Želimo stvarno biti sveti ili se zadovoljavamo osrednjim kršćanstvom, vjerujući u Boga i pomažući bližnjemu, ali bez pretjerivanja. Gospodin traži sve, ali i nudi sve, stvarni život i sreću za koju smo stvoreni, ustvrdio je Papa Franjo i primijetio kako nas sveci danas pozivaju da se uputimo putem blaženstava.

Danas promatramo našu budućnost, slaveći ono zašto smo rođeni. Nismo naime rođeni da umremo, već da uživamo u slavi Božjoj, istaknuo je na kraju Papa i preporučio Gospi da nam pomogne poći putem svetosti te da otvori Vrata nebeska kako bi naša draga rodbina mogla ući u nebesku obitelj.

Među brojnim skupinama hodočasnika Papa je posebno pozdravio sudionike „Utrke svetaca” što je noćas po rimskim ulicama priređuje Misijska zaklada don Bosco kako narodnim običajem uprizorila svetkovinu Svih svetih.

Papa je najavio da će će sutra popodne posjetiti novo rimsko groblje na jugu Rima te pozvao vjernike da ga molitvom prate prigodom spomendana Dušnog dana mrtvih koji su nam prethodili u znaku vjere i počivaju vječnim snom mira.

Župni info kutak
  • Župne obavijesti
    Župne obavijesti

    Svete mise kroz tjedan:
    u 18:30h
    Svete mise nedjeljom:
    u 08:00, 10:00 i 18:30h

    Kontakt:
    Mob: 098 671 365 ...

  • Oglasna ploča
    Oglasna ploča

    Ipred ulaza u crkvu nalazi se oglasna ploča ...

  • Sveti Antun Padovanski
    Sveti Antun Padovanski

    Sveti Antun Padovanski rođen je u Portugalu, u gradu Lisabonu oko g. 1195. Nazvan je Padovanac jer je u Padovi ostala najživlja uspomena na njegov apostolski ra ...

Sveci i blaženici Crkve u Hrvata
Korisni linkovi