Nalazite se u > Liturgija dana

22. rujna 2019. - 25. nedjelja kroz godinu - c

22. rujna 2019. - 25. nedjelja kroz godinu - c

Isplativa investicija u siromahe i vječnost

(Am 8, 4-7; 1 Tim 2, 1-8; Lk 16, 1-13 ili 16, 10-13)

Svijet obično dijelimo na siromašne i bogate. Zbog toga se neprestano vodi klasna borba na osjetljivu području raspodjele materijalnih dobara. Bogati tlače siromahe koji od vremena do vremena odgovore žestokom revolucijom i za kratko i na jednom dijelu svijeta eliminiraju nepravedni sustav, pa opet sve po starom. Na korijen tih društvenih nepravdi ukazuje i prorok Amos: bogataši za blagdana u srcu smišljaju kako će krivim mjerama, povećanim cijenama i drugim smicalicama varati siromahe. Zlorabe vjeru i obrede, u svete su dane lažno pobožni, pohlepni i nečasno posluju; kvare svoju dušu i upropaštavaju bližnje. I danas postoje ljudi koji se bogate bez rada ili gomilaju dobra, izrabljujući siromahe. Multinacionalne kompanije zlorabe jeftinu radnu snagu, a potrošače uvlače u svoju prljavu igru, te svi postajemo sudionici u stvaranju društvenih nepravdi potvrđujući krilaticu „novac vlada svijetom". Evanđelje predlaže put ljubavi i promjena u čovjekovu srcu koje smanjuju jaz između bogatih i siromašnih, a u Božjem kraljevstvu će upravo ljubav uspostaviti nove odnose i novo društvo u kojem neće biti bogatih i siromašnih; proroštvo koje su, čini se, i kršćani zaboravili i koje je preživjelo još jedino u evanđeljima da bi nas podsjećalo na nužnu solidarnost. Isus je od svojih učenika tražio da sve prodaju, novac razdaju siromasima i da njega slijede. Ostalima je savjetovao da materijalnim dobrima sebi pribave što više prijatelja. Nije ustao izravno protiv bogatstva; znao je da novac dobrim dijelom određuje naš život bilo da ga pošteno zarađujemo, nepošteno gomilamo kad kupujemo, prodajemo, investiramo, trošimo… Pri tom je važno pitanje: Zašto to činimo, s kojim ciljem i kakav smisao dajemo materijalnim dobrima? Novac daje sigurnost zemaljskoj egzistenciji, ali valja se čuvati da ne postanemo sluge nečemu čime treba gospodariti.  Isus sam kaže da se ne može služiti Bogu i bogatstvu. Još važnije je pitanje koliko mi je stalo do duhovnih vrednota koje se ne mogu kupovati i prodavati, a važnije su od materijalnih. Moj život je čisti dar. Većina onoga što je vrijedno u meni nije kupljeno, dobio sam ili naslijedio od drugih: ljepota, zdravlje, intelektualne sposobnosti, sve to dugujem Bogu ili drugim ljudima. Zemlja, zrak, voda, hrana, energija, vrijednosti su bez kojih je naš život nezamisliv, a nismo ih kupili od nekih svemiraca, nego su nam iznajmljeni; mi svime upravljamo, ali nismo vlasnici. Moramo se odgovorno poslužiti i ostatak uredno predati drugima. Brinemo se za sebe, to je moralno, ali i za druge, to je pravedno. Novcem se služimo mudro: koristimo ga, ne gomilamo prekomjerno i ne stječemo ga izrabljujući bližnje. Novac čovjeka ne usrećuje i ne daje smisao njegovu životu. Novac troši, u Boga se uzdaj! 

Upravitelj je optužen za rasipnost (ne zato što je krao!). Dok je čekao smjenu s visokog položaja, prepravljao je i krivotvorio račune gospodarevih dužnika i tako sebi osigurao budućnost. Postupio je nepošteno, ali domišljato; za gospodarevo se nije brinuo, ali je za svoje bio je jako snalažljiv, ovo drugo je Isus pohvalio. Pouka djeci svjetla: za svoju budućnost, za vječni život, morate se boriti, jer nikomu neće pasti s neba. Pogledajte s koliko se ozbiljnosti založio jedan upravitelj za budućnost prolaznoga života! I vi budite ozbiljno svjesni svoje situacije. Svakomu od vas doći će kraj, a kako ćete se snaći kad stanete pred vječnoga Suca? Hoćete li za života biti barem toliko dosjetljivi da materijalnim dobrima koja su vam dana na upravljanje, zaslužite prijatelje u siromasima i potrebitima, da ih s njima velikodušno dijelite i tako si osigurate ulazak u vječni život? Znate da vam dobra nisu dana u vlasništvo, već na upravljanje i da ćete Bogu položiti račun kako ste se njima služili. Odlučite se sada, dok je vrijeme, za ljubav i pravdu. Ne dajte se egoizmu, oduprite se napasti nepoštenog bogaćenja na račun siromaha. Provjerite nije li vam srce postalo ovisnik o novcu? Niste li usaljeni obiljem postali, već sada, krivci pred Gospodarom? Provjerite komu pripadate, komu služite. Borite se za novac i dobra: što ih je više to bolje, ali ne budite sebični, već velikodušni. Uložite u siromahe, to je jako isplativa investicija. Oni će vam biti prijatelji na zemlji, a u vječnosti neće biti razlog za lošu savjest i osudu, već zagovornici vaše vječne sreće.

Župni info kutak
  • Župne obavijesti
    Župne obavijesti

    Svete mise kroz tjedan:
    u 18:30h
    Svete mise nedjeljom:
    u 08:00, 10:00 i 18:30h

    Kontakt:
    Mob: 098 671 365 ...

  • Oglasna ploča
    Oglasna ploča

    Ipred ulaza u crkvu nalazi se oglasna ploča ...

  • Sveti Antun Padovanski
    Sveti Antun Padovanski

    Sveti Antun Padovanski rođen je u Portugalu, u gradu Lisabonu oko g. 1195. Nazvan je Padovanac jer je u Padovi ostala najživlja uspomena na njegov apostolski ra ...

Sveci i blaženici Crkve u Hrvata
Korisni linkovi