Nalazite se u > Papa

23. veljače 2019. - 'Mea culpa', papa Franje pokušava razotkriti grijehe 'crne crkve'.

23. veljače 2019. - 'Mea culpa', papa Franje pokušava razotkriti grijehe 'crne crkve'.

Upravljanje u Crkvi više je od pukog tehničkog pitanja ili funkcionalnosti, istaknuo je kardinal govoreći o prednostima dobre administracije. „Uprava standardizira postupke i procese tako da se ne mora svaki put iznova tražiti, propitivati, i isprobavati kako nešto funkcionira. To štedi resurse, dodaje muenchenski nadbiskup. „Uprava dokumentira što je raspravljano, dogovoreno, i postignuto što omogućuje da se ostane vjeran vlastitoj riječi. Time se izbjegava proizvoljnost, stvara red i sprječava povređivanje općega dobra. Sve u svemu, dobro upravljane stabilizira zajedničko djelovanje različitih osoba u institucijama", rekao je kardinal, prenosi Vatican News

Naravno, moć upravljanja može se i zloupotrijebiti, što je vidljivo u aktualnoj krizi, rekao je kardinal. Seksualno zlostavljanje djece i mladeži jedna je od posljedica zloporabe moći upravljanja. Kardinal je zatim naveo niz administrativnih pogrešaka na koje se naišlo u istraživanju seksualnog zlostavljanja u Crkvi. Akti koji su trebali dokumentirati strašna djela i navesti počinitelje uništavani su ili uopće nisu ni napisani. Propisi i šutnja nametani su žrtvama. Propisani postupci i procesi za te prijestupe svjesno nisu poštovani, već su kršeni ili poništavani. Prava žrtava istodobno su gažena i predani su samovolji pojedinaca. Takva zloporaba crkvenog upravljanja nanijela je veliku štetu ljudima i Crkvi, samokritično je istaknuo kardinal Marx.

„Ako Crkva tvrdi da djeluje u Isusovo ime, a prema meni Crkva odnosno njezine vlasti tako loše postupa, onda ne želim ništa imati ni s tim Isusom", naveo je moguće razmišljanje kardinal Marx. Stoga je pozvao na razumljivost i transparentnost u postupcima upravljanja. Ljudi se u Crkvi moraju osjećati sigurni i imati povjerenja da će se prema njima dobro postupati, da će biti saslušani i da će njihova opravdana kritika biti uvažena. To bi naime bilo sukladno sa zadaćom Crkve da čovjeka vodi Bogu.

No, razumljivost i transparentnost „ne pada jednostavno s neba", one su dugoročni zadatak i odgovorni u Crkvi u tome moraju potražiti pomoć stručnjaka. No, uvijek je odlučujuće osobno postupanje onih koji sudjeluju u upravljanju i onih kojima su odgovorni. Zapravo je riječ o tome koliko je osoba spremna vlastito ponašanje opravdavati pred drugima i kojoj je mjeri spremna dopustiti da ju se kontrolira, rekao je kardinal Marx.

U nastavku je iznio i neke moguće prigovore transparentnosti. Između ostaloga onaj da Crkva ne smije dopustiti da dobar glas nekog svećenika bude uništen lažnim optužbama. Kardinal Marx smatra da će upravo transparentni postupak zajamčiti pravedni sud i rehabilitirati nepravedno optužene.

Kardinal Marx na kraju je iznio četiri mjere za dobro upravljanje u pitanju zlostavljanja, koje smatra najhitnijima. Zatražio je da se odredi cilj i granice pontifikalne tajne i razviju transparentni postupci i propisi za crkvene procese. Crkva ne smije zaostajati za standardima svjetovnog pravosuđa. Zatim smatra da bi od pomoći bilo objavljivanje broja slučajeva i pojedinosti o njima. Te na kraju objavljivanje crkvenopravnih postupaka u slučajevima zlostavljanja. Razumljivost i transparentnost imaju važnu ulogu u procjeni koliko je Crkva vjerodostojna i vrijedna povjerenja, zaključio je predsjednik Njemačke BK.

U poslijepodnevnim satima posljednje izlaganje održat će meksička novinarka, dopisnica iz Vatikana, Valentina Alazraki. Slijedi pokorničko bogoslužje također u izravnom prijenosu Vatican Media iz Sala Regia u Apostolskoj palači.

23. veljače 2019. - Sestre Veronica Openibo: „Ova oluja neće proći"

Treći dan susreta „Zaštita maloljetnika u Crkvi" u nazočnosti pape Franje u Novoj sinodalnoj dvorani u Vatikanu 23. veljače u središtu ima temu transparentnosti. Nakon kratke meditacije izlaganje je održala nigerijska redovnička poglavarica Veronica Openibo, članica vodstva Međunarodne unije generalnih poglavarica.

Govorila je o otvorenosti prema svijetu kao posljedici crkvenoga poslanja. Poručila je da Crkva u cijelosti mora biti izravnija, razvidnija i hrabrija u borbi protiv zlostavljanja. Postavivši pitanje „Zašto smo tako dugo šutjeli?" s. Veronica istaknula je da je hijerarhijska struktura Crkve trebala poslužiti jasnoj komunikaciji, prenosi Vatican News. To se nije postiglo u dovoljnoj mjeri, pa se tako o seksualnosti u Crkvi kao i o drugim s time povezanim temama nije dovoljno razvidno govorilo. Navela je primjere zloporabe moći, novca, klerikalizam, rodnu diskriminaciju, ulogu žena i laika uopće. Stoga se upitala nisu li se možda hijerarhijske strukture negativno odrazile na transparentno djelovanje i nije li možda to što je poduzeto ciljano na reakcije medija.

Iznijela je niz prijedloga kako pridonijeti transparentnosti u djelovanju protiv zlostavljanja. Tako je pozvala da se takve činjenice nikad više ne skrivaju iz straha od pogreške. Često se želimo pritajiti dok oluja ne prođe, no ova oluja neće proći, istaknula je, poručivši da je u igri vjerodostojnost Crkve. Kritizirala je činjenicu da se do danas među klerom stvari prešućuju da bi se izbjegli skandali.

Prvi je korak prema istinskoj transparentnosti priznati pogrešno ponašanje. Upravo u Africi i Aziji često se primjećuje strašna pogreška šutnje, rekla je nigerijska redovnica. Osobito je osudila to što se na tom području zlostavljanje djece često smatra pogreškom drugog reda. Činjenica da u nekim zemljama globalnoga juga prevladavaju „velike" teme kao što je siromaštvo, bolest, rat i nasilje ne znači da se područje seksualnoga zlostavljanja smije podcjenjivati ili zanemarivati.

Također smatra neprihvatljivim da se svećenike treba poštedjeti opravdanih optužbi zbog njihove visoke starosti ili položaja. Zabrinjava i „uzdizanje" sjemeništaraca i bogoslova, koje se „u Rimu ili bilo gdje drugdje smatra važnijima od drugih" i od početka njihove formacije potiče ih se razvijati vrlo visoko mišljenje o njihovu statusu. Taj je se problem primjećuje i kod mladih redovnica, istaknula je poglavarica Openibo, zaključivši da je takvo razmišljanje nanijelo veliku štetu u crkvenoj poruci.
23. veljače 2019. - 'Mea culpa', papa Franje pokušava razotkriti grijehe 'crne crkve'.
23. veljače 2019. - 'Mea culpa', papa Franje pokušava razotkriti grijehe 'crne crkve'.
23. veljače 2019. - 'Mea culpa', papa Franje pokušava razotkriti grijehe 'crne crkve'.
Župni info kutak Sveci i blaženici Crkve u Hrvata
 • BLAŽENA MARIJA OD PROPETOG ISUSA PETKOVIĆ
  BLAŽENA MARIJA OD PROPETOG ISUSA PETKOVIĆ

  U Blatu, na otoku Korčuli, 10. prosinca 1892. godine svjetlo je dana ugledala Marija Petković Kovač, kao osmo dijete oca Antuna i šesto dijete majke Marije ro ...

 • BLAŽENE DRINSKE MUČENICE
  BLAŽENE DRINSKE MUČENICE

  Za vrijeme rata, 1941., u samostanu Marijin dom na Palama živjele su poglavarica s. M. Jula Ivanišević (Hrvatica, 48 g.), s. M. Berchmana Leidenix (Austrijank ...

 • BLAŽENI ALOJZIJE STEPINAC - 10. veljače
  BLAŽENI ALOJZIJE STEPINAC - 10. veljače

  Alojzije Stepinac peto je od osmero djece u pobožnoj i radišnoj obitelji Josipa i Barbare r. Penić. Rodio se 8. svibnja 1898. u selu Brezariću u župi Krašić, če ...

Korisni linkovi