Nalazite se u > Liturgija dana

24. prosinca 2019. - Polnoćka u 24 sata.

24. prosinca 2019. - Polnoćka u 24 sata.

Svjetlo Božjega života u našoj noći

Sveti Luka smješta događaj Isusova rođenja u ljudsku povijest s točno određenim koordinatama svjetske zbilje, stvarnog svijeta kojim vlada rimski car August Oktavijan, upravitelj rimske provincije Sirije u kojoj se nalazi i Judeja, a provodi popis stanovništva kojemu se svi podvrgavaju, pa i obitelj Josipa i Marije porijeklom iz Nazareta, koja se zatekla u Betlehemu, najmanjem gradiću među kneževstvima Judinim. Bog svoje naume uklapa u ljudska događanja i njima se prilagođava. Sve je to povijesno-zemljopisni okvir za sliku koja predstavlja Otajstvo našega spasenja i na kojoj motrimo utjelovljenje Sina Božjega. Što zapravo vidimo na slici? Izaija je naslikao tamnu pozadinu i u njoj izvor svjetlosti: Narod koji je u tmini hodio svjetlost vidje veliku; onima što mrkli kraj smrti obitavahu svjetlost jarka osvanu. Tama je babilonsko ropstvo, svjetlost je najava povratka prognanika u domovinu i sveopća radost, pjesma, klicanje. Mi kršćani taj odlomak čitamo kao poruku nama, našem narodu i svim narodima svijeta. Mračna pozadina predstavlja grijeh našeg vremena, naše udaljavanje od Boga, europsko odbacivanje Krista i mnoštvo bezbožnih zakona kojima javno mnijenje vrbuje mase. Na slici se vidi čudesna pojava: Pojavila se milost Božja, spasiteljica svih ljudi; odgojila nas da se odreknemo bezbožnosti i svjetovnih požuda te razumno, pravedno i pobožno živimo u sadašnjem svijetu. Gdje je ta milost, to čovjekoljublje i spasenje? U samom središtu slike:  Novorođenče povijeno leži u jaslama dok štalicom odzvanja glas: Danas vam se u gradu Davidovu rodio Spasitelj – Krist, Gospodin.

Bog u liku nejakog djeteta iz ubogog siromaštva betlehemske štalice, odakle bi ga svijet najmanje očekivao, poziva na vjeru, a vjera je ulaznica s kojom se može i treba pristupiti Otajstvu utjelovljenja. Tu ništa nije po planu mudrih, umnih, jakih i moćnih ovoga svijeta, nego Božanski nacrt Ljubavi koja prosvjetljuje ljude da budu mudri i shvate što se zapravo dogodilo i koje značenje ima oslikani događaj. U središtu cijeloga prizora je Božansko dijete. Isus se rađa radi nas i radi našega spasenja. Na stotine načina on može biti naš spasitelj, ponajprije zato što nas spašava od grijeha, od kojih se sami ne možemo spasiti. Njegovo je utjelovljenje početak spasenja, završit će u vazmenom otajstvu kad to tijelo, koje sada uzeo, prikaže Ocu kao jedinstvenu žrtvu kojom se, grijehu i zlu izručeni svijet, otkupljuje i spašava. U to se otajstvo uključujemo kao pojedinci sa svojim grijehom opterećenim savjestima, ali i kao narodi, pa i kao jedan Božji narod, Crkva u užem i ljudski rod u širem smislu.

Naš bi narod mogao pristupiti Božanskom Djetetu donoseći svoju radost što su upoznali spasenje po krštenju, što pokoljenjima i stoljećima žive to spasenje, čisteći kolektivnu memoriju od povijesnih grijeha, pa i u ovom času čisteći se od grijeha koji nas pritišću. Betlehemsko Dijete je početak novoga boljega svijeta, kvalitete života na zemlji, pa je dobro ispitati vlastitu životnost i odgovornost prema budućnosti. Da, u pitanju je životnost i budućnost našeg nacionalnog bića. Demografi upozoravaju naš narod da je jedan od najstarijih u Europi, da ima veoma negativnu demografsku stvarnost: depopulacija, prirodni pad, izumiranje, iseljavanje, starenje. Statistike nas uvjeravaju da svake godine gubimo više stanovnika nego što smo ih izgubili u pet godina domovinskog rata te da nam je budućnost upitna, jer se ne nazire smirivanje tog negativnog trenda. Božić ima za nas utješnu poruku: Kao što je čudesno Dijete znak konkretne Božje brige za naš svijet, tako ono može biti znak našoj nadi. Nadu pratimo molitvom za odgovorne očeve i majke. Zahtjevi majki da budu zahtjevi života, a ne smrti, zahtjevi prava na život, a ne prava na „ženin izbor", prava siromašnih obitelji na normalan pristojan život i društvu koje će ga omogućiti. Veliki plakati kampanje „Prolife.hr" uz prometnice ovih nas dana mole i opominju nečujnim glasovima: „Želim živjeti! Želim zakone koji će me zaštiti!, Dok vaša djeca za Božić traže igračke, ja se samo želim roditi. Dok vi slavite Božić mene moja majka planira ubiti".

Božić, blagdan božanskog života neka nam svima donose blagoslov, radost i ljubav Božju koja će zagrijati naše ljudske ljubavi kako bi bile u službi vremenitog i vječnog života.
Župni info kutak
  • Župne obavijesti
    Župne obavijesti

    Svete mise kroz tjedan:
    u 18:30h
    Svete mise nedjeljom:
    u 08:00, 10:00 i 18:30h

    Kontakt:
    Mob: 098 671 365 ...

  • Oglasna ploča
    Oglasna ploča

    Ipred ulaza u crkvu nalazi se oglasna ploča ...

  • Sveti Antun Padovanski
    Sveti Antun Padovanski

    Sveti Antun Padovanski rođen je u Portugalu, u gradu Lisabonu oko g. 1195. Nazvan je Padovanac jer je u Padovi ostala najživlja uspomena na njegov apostolski ra ...

Sveci i blaženici Crkve u Hrvata
Korisni linkovi