Nalazite se u > Papa-staro

25. kolovoza 2018. - Dublin - Papa Franjo: Obitelji su nada za Crkvu i svijet

25. kolovoza 2018. - Dublin - Papa Franjo: Obitelji su nada za Crkvu i svijet

Dublin - Papa Franjo sudjelovao je u večernjim satima 25. kolovoza na stadionu Croke Park u Dublinu na Festivalu obitelji u sklopu IX. svjetskog susreta obitelji. Dvosatni program ispunjen glazbom, plesom i svjedočenjima okupio je oko 80.000 sudionika iz 116 zemalja, među kojima su bile i obitelji iz hrvatskih biskupija predvođene predsjednikom Vijeća HBK za život i obitelj dubrovačkim biskupom Matom Uzinićem.

Papa Franjo im je poručio da su obitelji neophodne Crkvi i društvu te kao nositelji mira predstavljaju nadu za Crkvu i svijet. Roditelje je pozvao da što je moguće prije krste djecu jer Crkva je obitelj djece Božje i svakoga treba pozvati na slavlje.

Sveti Otac pozvao je kršćanske obitelji da u svijet zrače radost Božje ljubavi. Poziv na ljubav i svetost odnosi se na svakoga i prisutan je svugdje gdje se međusobno dijeli naklonost, oproštenje i milosrđe. Isus živi u obiteljima u jednostavnosti i siromaštvu kao što je to činio u domu Svete obitelji u Nazaretu, rekao je Papa. Jednostavne geste opraštanja temelj su na kojem se gradi kršćanski obiteljski život i stoga obitelji moraju poznavati riječi oprosti, molim i hvala, poručio je Papa i savjetovao obiteljima da se svake večeri pomire. Nema savršene obitelji, ali bez navike opraštanja obitelj će se razboljeti i naposljetku raspasti. Pritom je upozorio i na važnost zajedničke molitve u obitelji.

Papa se osvrnuo i na društvene mreže, primijetivši da same po sebi nisu problematične za obiteljski život. Kada se koristi s mjerom i razborito tehnologija može pomoći građenju mreže prijateljstva, solidarnosti i uzajamne podrške, kazao je Sveti Otac no istodobno upozorio da se virtualne veze ne smiju razvijati na račun odnosa od krvi i mesa.

Posebno je pozvao na korištenje iskustva i mudrosti starijih naraštaja jer je društvo koje ne cijeni svoje bake i djedove društvo bez budućnosti. Na kraju je pozvao obitelji diljem svijeta da pomognu ostvariti Božji san. Svjedočenjem Radosne vijesti možete pomoći zbližavanju djece Božje kako bi mogli rasti u jedinstvu i učiti kako da cijeli svijet živi u miru kao jedna velika obitelj, poručio je Papa.
U sklopu programa obitelji iz Irske, Kanade, Indije Iraka i Afrike svjedočile su na koji im je način obitelj dala nadu, ljubav i podršku u najtežim trenucima života.

25. kolovoza 2018. - U Dublinu započeo festival obitelji

Na stadionu Croke Park u Dublinu u sklopu IX. svjetskog susreta obitelji započeo je dvosatni spektakl glazbe, plesa i pobožnosti u koreografiji koja slavi obiteljski život.

Dublin, - Na stadionu Croke Park u Dublinu u sklopu IX. svjetskog susreta obitelji započeo je u večernjim satima 25. kolovoza Festival obitelji. Dvosatni spektakl glazbe, plesa i pobožnosti u koreografiji koja slavi obiteljski život okupio je sudionike iz 116 zemalja. Uz nagovor pape Franje na programu su i svjedočenja obitelji iz Indije, Iraka, Irske i Burkine Faso o temama kao što su utjecaj tehnologije na obiteljski život do opraštanja obitelji međusobno.

Na Festivalu obitelji nastupa tenor Andrea Bocelli koji je već nastupio na prošlom Svjetskom susretu obitelji 2015. g. u Philadelphiji, glasovita plesna skupina Riverdance, koju je dosad vidjelo 25 milijuna ljudi diljem svijeta. Nastupaju i Daniel O''Donnell i Nathan Carter, Dana Masters, Celine Byrne, The Begley Family, Holy Family Deaf Choir i Deaftones, Patrick Bergin, The Priests, Paddy Moloney, Bridgie and Missy Collins, and Moya Brennan, orkestar od 50 glazbenika, više od 700 plesača irskog tradicionalnog - sean nos - i suvremenoga plesa, uključujući 500 njih iz plesačkih škola diljem zemlje, kao i zbor od 1000 pjevača.

Na službenim mrežnim stranicama IX. svjetskog susreta obitelji organizatori ističu da su izabrane teme i izvođači koje odražavaju prioritete Franjina pontifikata - beskućništvo, migranti, izbjeglice, ekologija i važnost obitelji.

25. kolovoza 2018. - Papa Franjo: Svijetu treba revolucija ljubavi i nježnosti

U tijeku poslijepodneva papa Franjo u Dublinu se susreo s osmero žrtava zlostavljanja od strane katoličkoga klera i ustanova, kao i oko 350 zaručnika i mladih bračnih parova te posjetio centar za beskućnike koji vode franjevci kapucini.

Dublin, - Nakon susreta s predstavnicima političkoga i društvenoga života u Dublinskom dvorcu papa Franjo se u poslijepodnevnim satima prvoga dana posjeta Irskoj susreo u konkatedrali Sv. Marije s oko 350 zaručnika i mladih bračnih parova. Glasovita crkva posvećena 1825. g. i povezana sa svim najvažnijim događanjima u povijesti Irske, sjedište je njegova domaćina dublinskoga nadbiskupa Diarmuida Martina. Papa se prvo na pokrajnjem oltaru u tišini pomolio za maloljetne žrtve seksualnog zlostavljanja u Crkvi, pred svijećom koja je za njih zapaljena u veljači 2011., kada su dublinski nadbiskup i kardinal Sean O''Malley simbolično oprali noge osmorici žrtava i zamolili oproštenje za grijehe Crkve.

Susret s mladim bračnim parovima priređen je prema Papinoj želji, a odvijao se u obliku njihovih pitanja i Papinih odgovora. Papa je pritom poručio je da je ovom svijetu potrebna revolucija ljubavi, a ona je neostvariva bez revolucije nježnosti te pozvao okupljene parove da ta revolucija započne s njima. Govorio je i o važnosti korijenja za obiteljsko stablo, koje omogućuje prijenos generacijskoga iskustva koja uče životu i ljubavi. Zahvalio je i bračnom paru koji ga je pozdravio, a koji je nedavno proslavio zlatni jubilej braka, nazvavši ih čuvarima kolektivne memorije dragocjene za sljedeće naraštaje. Na kraju susreta svi su zajedno na engleskom jeziku izmolili molitvu -svjetskoga susreta obitelji.

Uslijedio je zatim privatni posjet centru za beskućnike koji vode franjevci kapucini. Centar je ustanovljen prije 48 godina. Prošle godine ponudili su 398.000 raznih usluga beskućnicima i obiteljima u potrebi čiji se broj nakon financijsko-gospodarske krize u Irskoj znatno povećao. Svaki dan posluže obroke za 250-300 osoba, podijele do 1400 paketa s hranom, odjeću i vreće za spavanje. Omogućuju i tuširanje, jednom mjesečno besplatne frizerske usluge i zdravstvene preglede. Franjevcima kapucinima toga centra rekao je da su uzor svakom svećeniku. Na susretu s Papom sudjelovala su desetorica kapucina i oko 75 korisnika centra. Na rastanku Papi su darovali vreću za spavanje.

U međuvremenu je predstojnik Tiskovnog ureda Svete Stolice Greg Burke objavio da se papa Franjo rano poslijepodne sastao s osmero žrtava zlostavljanja od strane katoličkoga klera i ustanova. Razgovor je trajao sat i pol, a među sudionicima bila je i Marie Collins, nekadašnja članica Papina Povjerenstva za zaštitu maloljetnika, koja je istupila iz njega u ožujku 2016., navevši kao razlog nedostatnu suradnju Vatikana. Ostali sudionici bili su o. Patrick McCafferty, o. Joe McDonald, Damian O''Farrell, Paul Jude Redmond, Clodagh Malone, Bernadette Fahy, dok je jedna žrtva željela ostati anonimna. Burke nije naveo pojedinosti susreta.

25. kolovoza 2018. - Dublin - Papa Franjo: Obitelji su nada za Crkvu i svijet
25. kolovoza 2018. - Dublin - Papa Franjo: Obitelji su nada za Crkvu i svijet
Župni info kutak
  • Župne obavijesti
    Župne obavijesti

    Svete mise kroz tjedan:
    u 18:30h
    Svete mise nedjeljom:
    u 08:00, 10:00 i 18:30h

    Kontakt:
    Mob: 098 671 365 ...

  • Oglasna ploča
    Oglasna ploča

    Ipred ulaza u crkvu nalazi se oglasna ploča ...

  • Sveti Antun Padovanski
    Sveti Antun Padovanski

    Sveti Antun Padovanski rođen je u Portugalu, u gradu Lisabonu oko g. 1195. Nazvan je Padovanac jer je u Padovi ostala najživlja uspomena na njegov apostolski ra ...

Sveci i blaženici Crkve u Hrvata
Korisni linkovi