Nalazite se u > Nadbiskupija

25. srpnja 2019. - Vatikan - Imenovana zamjenica ravnatelja Tiskovnoga ureda Svete Stolice

25. srpnja 2019. - Vatikan - Imenovana zamjenica ravnatelja Tiskovnoga ureda Svete Stolice

Papa Franjo imenovao je u četvrtak 25. srpnja brazilsku novinarku Cristiane Murray zamjenicom ravnatelja Tiskovnoga ureda Svete Stolice.

Murray je od godine 1995. urednica u brazilskoj redakciji Radio Vatikana koji je u međuvremenu kao Vatican News pridružen novom Dikasteriju za komunikaciju. Između ostaloga u Tajništvu biskupske sinode surađivala je na pripravi posebne skupštine Biskupske sinode za panamazonsko područje koja se održava u listopadu u Vatikanu. Uz portugalski i talijanski Murray govori engleski, španjolski i francuski jezik. Rođena je godine 1962. u Rio de Janeiru, udata je i majka dvoje odrasle djece.

Od početka tjedna dužnost ravnatelja Tiskovnoga ureda Svete Stolice preuzeo je Talijan Matteo Bruni. Bruni i Murray u službi naslijeđuju Grega Burkea i Palomu Garcia Ovejero koji su krajem protekle godine predali ostavke, a otad je Tiskovni ured kao privremeni ravnatelj vodio novinar Alessandro Gisotti.

Dikasterij za komunikacije od godine 2018. vodi Talijan Paolo Ruffini, prvi laik u rangu perfekta u Rimskoj kuriji.

24. srpnja 2019. Godine - Papa Franjo nam daje ove riječi s ljubavlju. 5 rečenica za danas, srijedu,

Kad se Isus Krist ne ispovijeda, ispovijeda se đavolska svjetovnost, đavolska svjetovnost.

U svijetu u kojem ne uspijevamo zainteresirati riječima koje kažemo, samo Njegova prisutnost koja nas voli i koja nas spašava može biti od interesa. Apostolski žar se obnavlja jer smo svjedoci Onoga koji nas je prvo ljubio.

Ponekad su suze čaše da vide Isusa.

Sakramenti su Gospodinove geste. To nisu predstave ili područja osvajanja svećenika ili biskupa.

Samo Duh može pobuditi raznolikost, pluralnost, mnogostrukost i istovremeno stvoriti jedinstvo. Jer kad želimo činiti različitost, činimo raskole i kad se želimo ujediniti radimo uniformnost, homologaciju.

Papa Franjo govori srcu. 5 rečenica našeg pape na kojima možemo meditirati ovaj dan - srijeda 24. srpnja

24. travnja 2019. - Župnik iz Aleppa: Zahvalni smo Papi na njegovoj gesti ljubavi prema Siriji

Papa Franjo se mnogo puta obratio našoj zemlji nazivajući je ''moja voljena Sirija'' i nikada nas nije zaboravio, izjavio je župnik u Aleppu u Siriji otac Firac Lutfi.

Otac Lutfi s nadom gleda na novi Papin apel za mir. Zahvalni smo Svetom Ocu na njegovom izravnom zauzimanju, istaknuo je u izjavi za Radio Vatikan. Mnogo se puta obratio našoj zemlji nazivajući je ‘moja voljena Sirija’ i nikada nas nije zaboravio. Vijest da je poslao pismo predsjedniku Assadu primili smo jučer, upravo na dan kada su samo nekoliko kilometara od Aleppa pali novi projektili. Ubili su desetke građana, među kojima i djecu.

U Idlibu humanitarna kriza je veća nego drugdje što se tiče kršćana, budući da su ih džihadisti odveli od kuće i ubili. Posljednji slučaj dogodio se prije tjedan dana. Jedna kršćanska učiteljica bila je silovana i potom kamenovana. Situacija je zaista zabrinjavajuća, napomenuo je otac Lutfi.

23. srpnja 2019. - Vatikan: Imenovan novi biskup biskupije Wheeling-Charleston u SAD-u

Papa Franjo imenovao je biskupom biskupije Wheeling-Charleston u SAD-u mons. Marka E. Brennana, dosadašnjeg naslovnog biskupa Rusubisira i pomoćnog biskupa nadbiskupije Baltimore, priopćio je 23. srpnja Tiskovni ured Svete Stolice.

Nadbiskup Mark Edward Brennan rođen je 6. veljače 1947. u Bostonu (Massachusetts) u istoimenoj nadbiskupiji. Za svećenika je zaređen za Washingtonsku nadbiskupiju 15. svibnja 1976. godine. Nakon ređenja obavljao je niz službi u svojoj nadbiskupiji. Godine 2005. imenovan je kapelanom Njegove Svetosti. Naslovnim biskupom Rusubisira i pomoćnim biskupom u Baltimorei imenovan je 5. prosinca 2016., a za biskupa je zaređen 19. siječnja 2017. godine.

Imenovanje novoga biskupa biskupije Wheeling-Charleston dolazi nakon što je Papa naredio da se poduzmu stegovne mjere protiv biskupa Michaela Bransfielda, koji je tom biskupijom upravljao od 2005. do 2018. godine, nakon istrage optužbi za seksualno uznemiravanje i loše upravljanje financijama. U priopćenju objavljenom u petak 19. srpnja iz Apostolske nuncijature u SAD-u navodi se da je, „na temelju rezultate te istrage", papa Franjo donio odluku o donošenju niza stegovnih mjera za biskupa Bransfielda.

Papa Franjo naredio je da se poduzmu stegovne mjere protiv američkog biskupa Michaela Bransfielda nakon istrage optužbi za seksualno uznemiravanje i loše upravljanje financijama.

Papa Franjo nametnuo stegovne mjere američkom biskupu

Papa Franjo naredio je da se poduzmu stegovne mjere protiv američkog biskupa Michaela Bransfielda nakon istrage optužbi za seksualno uznemiravanje i loše upravljanje financijama

Biskupija Wheeling-Charleston, u američkoj saveznoj državi Zapadna Virginija, u petak 19. srpnja je objavila priopćenje Apostolske nuncijature u Sjedinjenim Državama u kojoj su detaljno opisane „stegovne mjere" za biskupa Michaela J. Bransfielda.

Biskup Bransfield bio je ordinarij biskupije Wheeling-Charleston od 2005. do 2018. godine, kada je papa Franjo, neposredno nakon što je ovaj navršio 75. godinu života, prihvatio njegovu ostavku. U to je vrijeme Sveti Otac imenovao nadbiskupa Williama Lorija iz Baltimorea za apostolskog administratora biskupije i uputio ga da provede istragu o navodima o seksualnom uznemiravanju odraslih i nepravilnostima u financijskom upravljanju protiv biskupa Bransfielda.

Ranije ove godine nadbiskup Lori napisao je pismo svećenicima i vjernicima biskupije Wheeling-Charleston u kojem je predstavio rezultate provedene istrage. Otkrio je da je njegov „istražni tim utvrdio da su prijave onih koji su optuživali biskupa Bransfielda o seksualnom uznemiravanju vjerodostojne". Istraga je nadalje utvrdila da je „biskup Bransfield upleten u pretjerano i neprikladno trošenje".

U priopćenju objavljenom u petak 19. srpnja iz Nuncijature navodi se da je, „na temelju rezultate te istrage", papa Franjo donio odluku o donošenju nizu stegovnih mjera za biskupa Bransfielda. Zabranjeno mu je tako boraviti u biskupiji Wheeling-Charleston, bilo gdje predsjedati ili sudjelovati na bilo kojem javnom liturgijskom slavlju te je dužan osobno nadoknaditi štetu koju je prouzročio.

U izjavi Nuncijature zaključuje se: „U poduzimanju ovih konkretnih radnji Sveta Stolica izražava svoju iskrenu zabrinutost za kler, redovnike i laike biskupije Wheeling-Charleston.”

Izjava ravnatelja Tiskovnog ureda Svete Stolice Mattea Brunija

Ravnatelj Tiskovnog ureda Svete Stolice Matteo Bruni oglasio se 22. srpnja izjavom povodom preuzimanja nove dužnosti.

„Danas započinje moja služba ravnatelja Tiskovnoj ureda Svete Stolice, nakon što sam u njemu, u duhu služenja Papi i Svetoj Stolici, radio deset godina s iskustvom i snagama kojima raspolažem. Zahvaljujem kolegi i prijatelju Alessandru Gisottiju što je velikodušno i mudro vodio Tiskovni ured u posljednjih nekoliko mjeseci.

Svjestan sam delikatne i odsudne zadaće informiranja i siguran sam da ću naći podršku u mojim kolegama, od kojih sam se u ovim godinama intenzivnoga rada za Svetu Stolicu učio prepoznavati vrijednost kao i profesionalnosti.

Zahvaljujem Svetom Ocu na povjerenju i prefektu Dikasterija za komunikaciju, Paolu Ruffiniju, na potpori Dikasterija, za koju znam da neće izostati", navodi se u izjavi novog ravnatelja Tiskovnog ureda Svete Stolice.

Nadbiskup Giorgio Lingua imenovan apostolskim nuncijem u Hrvatskoj

Papa Franjo imenovao je dosadašnjeg apostolskog nuncija u Kubi, naslovnog nadbiskupa Tuscanie mons. Giorgia Lingua novim apostolskim nuncijem u Republici Hrvatskoj. Vijest o imenovanju objavljena je 22. srpnja u podne u Rimu i Zagrebu.

Nadbiskup Giorgio Lingua rođen je 23. ožujka 1960. u Fossanu (Cuneo) u Italiji. Zaređen je za svećenika 10. studenoga 1984. i inkardiniran u biskupiju Fossano. Postigao je doktorat iz kanonskog prava. U diplomatsku službu Svete Stolice ušao je 1. srpnja 1992., a obavljao je diplomatsku službu u Apostolskim nuncijaturama u Obali Bjelokosti i u Sjedinjenim Američkim Državama, u Državnom tajništvu Svete Stolice u Odjelu za odnose s državama te u Apostolskim nuncijaturama u Italiji i u Srbiji.

Apostolskim nuncijem u Iraku i u Jordanu imenovan je 4. rujna 2010. te 17. ožujka 2015. nuncijem na Kubi.

Osim materinskog talijanskog jezika govori francuski, engleski i španjolski.

Nuncij Lingua šesti je predstavnik Svetog Oca u samostalnoj hrvatskoj državi. Njegovi prethodnici bili su mons. Giulio Einaudi (29. veljače 1992. – 4. kolovoza 2003.), mons. Francisco-Javier Lozano Sebastián (4. kolovoza 2003. – 10. prosinca 2007.), mons. Mario Roberto Cassari (14. veljače 2008. – 10. ožujka 2012), mons. Alessandro D’Errico (21. svibnja 2012. – 27. travnja 2017.) i mons. Giuseppe Pinto (1. srpnja 2017. - 16. travnja 2019.).

25. srpnja 2019. - Vatikan - Imenovana zamjenica ravnatelja Tiskovnoga ureda Svete Stolice
Župni info kutak
  • Župne obavijesti
    Župne obavijesti

    Svete mise kroz tjedan:
    u 18:30h
    Svete mise nedjeljom:
    u 08:00, 10:00 i 18:30h

    Kontakt:
    Mob: 098 671 365 ...

  • Oglasna ploča
    Oglasna ploča

    Ipred ulaza u crkvu nalazi se oglasna ploča ...

  • Sveti Antun Padovanski
    Sveti Antun Padovanski

    Sveti Antun Padovanski rođen je u Portugalu, u gradu Lisabonu oko g. 1195. Nazvan je Padovanac jer je u Padovi ostala najživlja uspomena na njegov apostolski ra ...

Sveci i blaženici Crkve u Hrvata
Korisni linkovi