Nalazite se u > Papa-staro

27. kolovoza 2017. - Papin nagovor uz Anđeoski pozdrav

27. kolovoza 2017. - Papin nagovor uz Anđeoski pozdrav

Vatikan - Papin Angelus - 27. kolovoza 2017.

Osvrćući se na ključno pitanje Isusova hoda s apostolima, o kojem govori Matej u odlomku današnjeg Evanđelja: Što misle ljudi, a napose njegovi učenici o njemu, Papa Franjo je u svom nedjeljnom nagovoru istaknuo kako Isus i danas nastavlja gradnjom Crkve, tog doma sa čvrstim temeljima, ali na njoj ima pukotina, koje moraju uvijek iznova biti popravljene kao u vrijeme sv. Franje Asiškog. Primjetio je kako je u popravcima Crkve svaki kamenčić vrlo dragocjen.

Isus je prije svega želio znati što misle ljudi o Njemu kako bi provjerio vjeru naroda, ali još ga je više zanimalo što misle njegovi učenici, koji su godinama hodali s njime po Galileji, čuli njegove govore i vidjeli njegova čudesa. Jedini koji je dao ispravan odgovor bio je Šimun Petar: Ti si Krist, Sin Boga živoga. Do tog zaključka nije mogao doći sam prirodnom spoznajom, već pomoću Božjeg nadahnuća. Petar je bio prvi među apostolima kojemu je objavljen Isusov identitet. Svaki je kršćanin mala stijena, kamen, koji u rukama postaje dragocjen, jer ga on nježnošću postavlja na pravo mjesto u izgradnji Crkve. Njegovom ljubavlju svi postajemo mali živi kamen s posebnim poslanjem u toj velikoj građevini. Crkva je – prema riječima Pape - zajednica života, sastavljena od tolikih različitih kamenčića, koji sačinjavaju jednu jedinu građevinu pod znakom bratstva i zajedništva. Današnje nas Evanđelje podsjeća – primjetio je nadalje papa Franjo – kako je Isus htio vidljivo središte zajedništva u Petru i u njegovim nasljednicima s istim prvotnim odgovornostima. Već od samo početka su to bili biskupi Rima, gdje Petar i Pavao krvlju dali svoje svjedočanstvo za Isusa. Povjerio je Crkvu Mariji, Kraljici Apostola i Majci Crkve. Ona je bila u dvorani posljednje večer s pokraj Petra, kada je Duh Sveti šišao nad apostole i potaknuo ih da izađu naviještati svima Isusa. Posebno je molio za njezinu pomoć i zagovor kako bi se u potpunosti ostvarilo zajedništvo za koje je molio Krist i apostoli žrtvujući vlastiti život.

Nakon molitve Anđeoskog pozdravljenja se osvrnuo na tragediju koja je prošlih dana zahvatila Bangladeš, Nepal i Sjeverni dio Indije te izrazio svim narodima tog poplavljenog područja svoju blizinu i molitvu za žrtve i za one koji trpe uslijed ove prirodne nepogode, koja je prouzročila na stotine mrtvih i ranjenih, a na tisuće ih je ostalo bez krova. Papu su ražalostile i vijesti koje stižu o progonstvu vjernika u Myanmaru iz plemena Rohingya, pretežno muslimana. Njima je izrazio svoju blizinu i pozvao nazočne da se mole Gospodinu kako bi spasio te ljude i pobudio kod muškaraca i žena dobre volje da im pomognu kako bi i taj narod mogao uživati potpunoma ljudska prava.

Nakon susreta s vjernicima na Trgu sv. Petra, papa Franjo je primio u dvorani Clementina sudionike Međunarodne Konferencije katoličkih zakonodavaca (International Catholic Legislators Network). Radi se o skupini parlamentaraca iz različitih zemalja, koji su se ovih dana pod vodstvom bečkog kardinala Christopha Schoenborna i engleskog lorda Davida Altona sastali u Frascatiju, nedaleko Rima, kako bi razmotrili stanje zakonodavstva u svijetu i pridonijeli preko vlastitih parlamenata stvaranju etičkog zakonodavstva.

27. kolovoza 2017. - Papin nagovor uz Anđeoski pozdrav
Župni info kutak
  • Župne obavijesti
    Župne obavijesti

    Svete mise kroz tjedan:
    u 18:30h
    Svete mise nedjeljom:
    u 08:00, 10:00 i 18:30h

    Kontakt:
    Mob: 098 671 365 ...

  • Oglasna ploča
    Oglasna ploča

    Ipred ulaza u crkvu nalazi se oglasna ploča ...

  • Sveti Antun Padovanski
    Sveti Antun Padovanski

    Sveti Antun Padovanski rođen je u Portugalu, u gradu Lisabonu oko g. 1195. Nazvan je Padovanac jer je u Padovi ostala najživlja uspomena na njegov apostolski ra ...

Sveci i blaženici Crkve u Hrvata
Korisni linkovi