Nalazite se u > Nadbiskupija

27. listopada 2019. - Papa: Potrebno je prakticirati Božju, a ne osobnu vjeru

Papa Franjo služio je u nedjelju 27. listopada u zajedništvu sa sinodskim ocima u bazilici Sv. Petra liturgijsko slavlje prigodom završetka posebne opće skupštine Biskupske sinode posvećene Panamazonskom području, o temi „Novi putovi za Crkvu i za cjelovitu ekologiju".

"S ove izvanredne Biskupske sinode proizašao je”, istaknuo je Papa u propovijedi na završnoj misi, "krik siromaha za nadu Crkve. Potrebno je prakticirati Božju, a ne osobnu vjeru za koju su uvjereni da je bolja od drugih, pa se udaljavaju od njih i podižu zidove.”

Papa je nazvao tu vrstu vjere licemjernom. Onom koja zaboravlja da se pravo štovanje Boga sastoji u ljubavi prema bližnjem. I u crkvenim krugovima se ismijavaju siromasi jer uznemiruju neke.

Papa je predložio da se molimo za milost kako bi svi kršćani, a posebno katolici mogli čuti krik nade Crkve, koja je na području Amazonije osakaćena.

Rekao je da se na amazonskom području podižu zidovi, bespravno prisvajaju dobra, otuđuju prava, preziru domaći običaji i zauzimaju tereni. Ljudi nisu ništa naučili od pogrešaka prošlosti, već nastavljaju oduzimati drugima i ranjavati braću.

Prigodom izglasanja završnog dokumenta 26. listopada na temelju kojeg će nastojati još ove godine objaviti posinodalnu pobudnicu za smjernice pastoralne, kulturalne, ekološke i društvene djelatnosti na području Amazonije, Papa je potaknuo svećenike na jači apostolski polet u toj pastoralnoj djelatnosti te najavio da će zadužiti posebno novo povjerenstvo da prouči mogućnosti povjeravanja službe đakonata i ženama.

Papa Franjo smatra da bi bilo dobro da mladi redovnici provedu godinu dana na područjima u kojima prevladajvaju druge vjeroispovijesti, a svećenici koji se spremaju za diplomatsku službu Svete Stolice umjesto da provode godinu u diplomatskim predstavništvima djeluju po biskupijama u inozemstvu. Papa smatra da je potrebno osnovati sjemenište i bogosloviju u kojoj će se odgajati urođenički svećenici, jer Zapad ima premalo svećeničkih kandidata.

Upozorio je takozvanu "katoličku elitu” kako je opasno usredotočiti pozornost na male stvari, a izgubiti iz vida bitne.

Zahvalio je Tajništvu Sinode na organizaciji, a medijima je preporučio neka, prenoseći završni dokument, svoju pozornost usredotoče na pastoralne, kulturne, ekološke i društvene dijagnoze te srž dokumenta, a ne toliko na disciplinska pitanja. Također je poručio da se ne pitaju tko je pobijedio, a tko izgubio jer su svi pobjednici.

Nakon mise, prije molitve Anđeo Gospodnji obratio se nazočnima i preporučio im da napuste ideološke močvare i krenu na pučinu gdje će im Duh Sveti otvoriti nove putove za naviještanje Evanđelja približavajući se kulturi različitih naroda.

Izrazio je i nadu da će Libanon, gdje je ponovno došlo do unutarnjih sukoba, ostati mjesto mirovnog suživota i poštivanja ljudskog dostojanstva i slobode. "Posebnu misao upućujem dragim Libanoncima, ponajviše mladima, koji su posljednjih dana poslali svoj vapaj pred izazovima i socijalnim, moralnim i ekonomskim problemima zemlje”, rekao je Papa.

26. listopada 2019. - Papa: „Kao biskup Rimske biskupije molim za oproštenje”.

Papa Franjo izrazio je 25. listopada žaljenje zbog čina bacanja domorodačkih figurica u Tiber.

„Kao biskup Rimske biskupije molim za oproštenje”, rekao je Papa na početku rada 15. opće kongregacije sinode o Amazoniji, izražavajući žaljenje zbog nedjela dvojice muškaraca koji su ukrali domorodačke figurice u crkvi Santa Maria Traspontina i bacili ih u rijeku Tiber, to snimili i objavili na YouTubeu, što je odmah prijavljeno nadležnim tijelima.

„Želio bih reći koju riječ o kipovima Pachamame koji su ukradene iz crkve u Traspontini, a koji su tamo bili bez idolopoklonskih namjera, te su bačeni u Tiber. Prije svega to se dogodilo u Rimu i kao biskup ove biskupije tražim oprost od osoba koji su uvrijeđene ovom gestom", rekao je Papa. Potom je 184 sudionika Sinode obavijestio da su tri kipića pronađena i „nisu oštećeni”, te se nalaze u uredu zapovjednika žandarmerije koji vodi istragu, a „voljan ih je ustupiti Vatikanu prigodom sljedećih važnih događaja", na čemu mu je Papa zahvalan.

27. listopada 2019. - Papa: Potrebno je prakticirati Božju, a ne osobnu vjeru
27. listopada 2019. - Papa: Potrebno je prakticirati Božju, a ne osobnu vjeru
Župni info kutak
  • Župne obavijesti
    Župne obavijesti

    Svete mise kroz tjedan:
    u 18:30h
    Svete mise nedjeljom:
    u 08:00, 10:00 i 18:30h

    Kontakt:
    Mob: 098 671 365 ...

  • Oglasna ploča
    Oglasna ploča

    Ipred ulaza u crkvu nalazi se oglasna ploča ...

  • Sveti Antun Padovanski
    Sveti Antun Padovanski

    Sveti Antun Padovanski rođen je u Portugalu, u gradu Lisabonu oko g. 1195. Nazvan je Padovanac jer je u Padovi ostala najživlja uspomena na njegov apostolski ra ...

Sveci i blaženici Crkve u Hrvata
Korisni linkovi