Nalazite se u > Nadbiskupija

29. prosinca 2019. - Papin Angelus

29. prosinca 2019. - Papin nagovor prije i nakon molitve Anđeo Gospodnji na blagdan Svete obitelji Isusa, Marije i Josipa,

Neka se roditelji i djeca uzajamno podržavaju u prianjanju uz evanđelje

Draga braćo i sestre, dobar dan!

I zaista je danas lijep dan… Danas slavimo blagdan Svete Obitelji iz Nazareta. Izraz „sveti" ovu obitelj stavlja u kontekst svetosti koja je Božji dar, ali je istovremeno i slobodno i odgovorno prianjanje uz Božji naum. Tako je bilo i s obitelji iz Nazareta: bila je potpuno raspoloživa za Božju volju.

Kako ne ostati zadivljen, na primjer, Marijinom poučljivošću djelovanju Duha Svetoga koji od nje traži da postane Mesijina majka? Jer Marija je, kao i svaka mlada žena svoga doba, upravo trebala konkretizirati svoj životni plan, odnosno udati se za Josipa. Ali kad shvaća da je Bog poziva na određeno poslanje, ne oklijeva proglasiti se „službenicom" (usp. Lk 1, 38). Isus će njenu veličinu uzdići ne toliko zbog njene uloge majke, koliko zbog njezine poslušnosti Bogu. Isus je rekao: „Još blaženiji oni koji slušaju riječ Božju i čuvaju je!" (Lk 11, 28), poput Marije. A kad ne razumije u potpunosti događaje koji ju uključuju, Marija u tišini meditira, razmišlja i klanja se Božjoj inicijativi. Njezina prisutnost podno križa potvrda je te pune raspoloživosti.

Nadalje, što se tiče Josipa, Evanđelje nam ne donosi ni jednu jedinu riječ: on ne govori, nego djeluje pokoravajući se. On je čovjek šutnje, čovjek poslušnosti. Današnji tekst iz Evanđelja (usp. Mt 2, 13-15, 19-23) spominje tri puta tu poslušnost pravednog Josipa, a odnosi se na bijeg u Egipat i povratak u Izrael. Pod Božjim vodstvom, kojeg predstavlja anđeo, Josip sklanja svoju obitelj od Herodovih prijetnji i spašava je. Sveta se obitelj, dakle, solidarizira sa svim obiteljima svijeta prisiljenima na izgnanstvo, solidarizira se sa svima onima koji su prisiljeni napustiti svoju zemlju zbog represije, nasilja, rata.

Naposljetku, treća osoba Svete obitelji, Isus. On je volja Očeva: u Njemu, kaže sveti Pavao, nije bilo „Da!" i „Ne!", nego samo „Da!" (usp. 2 Kor 1, 19). A to se očitovalo u mnogim trenucima njegova ovozemaljskog života. Na primjer, zgoda u hramu, kada je roditeljima, koji su ga tjeskobno tražili, odgovorio: „Niste li znali da mi je biti u onome što je Oca mojega?" (Lk 2, 49); njegovo neprestano ponavljanje: „Jelo je moje vršiti volju onoga koji me posla" (Iv 4, 34); njegova molitvu u Maslinskom vrtu: „Oče moj! Ako nije moguće da me čaša mine da je ne pijem, budi volja tvoja!" (Mt 26, 42). Svi su ovi događaji savršeno ostvarenje samih Kristovih riječi koji kaže: „Žrtva i prinos ne mile ti se […]. Tada rekoh: ‘Evo dolazim!’ […] ‘vršiti, Bože, volju tvoju!’" (Heb 10, 5-7; Ps 40, 7-9).

Marija, Josip, Isus: Sveta obitelj iz Nazareta koja predstavlja složni odgovor na Očevu volju: tri člana ove obitelji uzajamno se pomažu otkriti Božji plan. Molili su, radili, komunicirali. I pitam se: umiješ li ti u svojoj obitelji komunicirati ili si poput one djece za stolom, svaki s mobilnim telefonom u ruci, koji komuniciraju preko chata? Za tim stolom vlada tišina kao da su na misi… Ali oni ne komuniciraju međusobno. Moramo ponovno vratiti dijalog u obitelji: očevi, roditelji, djeca, djedovi i braća i sestre moraju komunicirati jedni s drugima… To je zadaća koju treba danas napraviti, upravo na dan Svete obitelji. Neka Sveta obitelj bude uzor našim obiteljim, kako bi se roditelji i djeca međusobno podržavali u prianjanju uz evanđelje, taj temelj svetosti obitelji.

Povjerimo Mariji „Kraljici obitelji", sve obitelji svijeta, posebno one koje trpe i koje su nevoljne, i zazivamo na njih njezinu majčinsku zaštitu.

Nakon Angelusa

 Draga braćo i sestre,

molimo se Gospodinu za žrtve jučerašnjeg stravičnog terorističkog napada u Mogadishuu u Somaliji gdje je u eksploziji autobombe poginulo više od 70 ljudi. Izražavam svoju blizinu svim članovima obitelji i onima koji su u žalosti zbog njihove smrti. Pomolimo se zajedno: Zdravo Marijo…

Pozdravljam, nadalje, sve vjernike grada Rima, hodočasnike, župne skupine, udruge i mlade. Upućujem danas poseban pozdrav ovdje prisutnim obiteljima i onima koje sudjeluju od kuće putem televizije i radija. Obitelj je dragocjeno blago: uvijek ga treba podupirati, štititi: samo naprijed!

Pozdravljam zatim studente iz Forlìa, krizmanike iz Adrara San Martina, iz Calcinatea i skupinu mladih iz župe San Giuliano, u Albinu, Bergamo.

Pozdravljam sve i svima želim ugodnu nedjelju i miran kraj godine. Završimo godinu u miru, miru srca: to vam želim. I u obitelji, međusobno komunicirajući, jedni s drugima. Još jednom vam zahvaljujem na vašim čestitkama i molitvama. Molite i dalje, molim vas, za mene. Dobar tek i doviđenja!

Pontifikat pape Franje u 2019. godini

Za papu Franju je 2019. godina bila vrlo intenzivna, s brojnim putovanjima i osobnim susretima, ali sa samo jednim ciljem - naviještati dobru vijest o Božjem milosrđu.

Papa Franjo je i ove godine pružio jednostavnu katehezu, prikladnu za svakoga, o Božjoj ljubavi. Najvažnija je zadaća naviještati evanđelje, kazao je, a u 2019. godini, to je učinio na 41 općoj audijenciji (s dva niza katehezā; o molitvi Oče naš i o Djelima apostolskim), zatim na 56 podnevnih nagovora (Angelusa i Regine Caeli), više od 60 propovijedi na javnim slavljima, te 44 propovijedi u Domu svete Marte. Tomu valja dodati brojne poruke, pismā, dokumente, intervjue koji su postali knjige, te oko 260 javnih govora.

Sigurnost da nas Bog voli

Papa sve ljude podsjeća da je temelj našega života utješna sigurnost da nas Bog voli i u Isusu je dao svoj život za nas. Riječ je o središnjoj poruci cijele njegove misije, sadržanoj u apostolskoj pobudnici pape Franje ‘Evangelii gaudium’, programatskom tekstu njegova pontifikata. Papa nas poziva da ne zaboravimo „jednostavnu i snažnu" vjeru majki i bakā, koja im je davala, i daje, jakost i ustrajnost u životu kako se ne bi obeshrabrile; vjera je to nastala u kući, koja je neprimjetna, ali koja malo pomalo gradi Božje kraljevstvo. Riječ je o vjeri koja se ne da smesti, jer je utemeljena na biti evanđelja.

Vjera i idolopoklonstvo

Papa Franjo poziva da se štuje jedini istinski Bog, jedan i trojstven, u društvu koje sve više postaje pogansko. Idolopoklonstvo nije samo odlazak u neki poganski hram i klanjanje nekoj statui. Ne, idolopoklonstvo je ponašanje srca, ističe Papa, idolopoklonstvo je kada dajemo prednost nekoj stvari zato što odgovara nama, a zaboravljamo Gospodina.

Idoli su promijenili ime, ali su vrlo prisutni: novac, uspjeh, karijera, samoostvarivanje, užitak, i svi oni idoli koji obećavaju sreću, ali ju ne daju, štoviše, svode na ropstvo i oduzimaju nam ljubav. Idoli obećavaju život, ali ga oduzimaju, dok pravi Bog ne traži život, ali ga daje, istaknuo je Papa u jednoj lijepoj katehezi održanoj prošle godine.

Blagost nasuprot napadā

Poput snažnih Isusovih riječi, i Papine imaju dvostruki učinak: ili se obratimo ili postajemo krući. Tako dolazi do unutrašnjega otpora i napada. Papa Franjo se ne boji raskola, rekao je u zrakoplovu na povratku iz Afrike. Danas u Crkvi imamo mnogo škola krutosti, koje ne znače raskol nego su to tobožnji kršćanski šizmatski putovi koji će loše završiti, jer iza toga krutog stajališta nema svetosti evanđelja.

Papa stoga poziva da se na zlo odgovori dobrom, poziva na blagost prema osobama koje su u kušnji da krenu u te napade, jer se nalaze u problemu i treba ih pratiti blagošću. Boje se da današnja Crkva nije više katolička, stavljaju Papi u usta riječi koje nije nikada izgovorio. Međutim, nijedna dogma nije promijenjena, učinjen je samo korak naprijed u prihvatu i milosrđu, nije ukinuto štovanje, samo je upućen poziv da ga se srcem doživljava.

Sinoda posvećena Amazoniji – obraćenje Isusu, On je središte

U listopadu je održana sinoda posvećena Panamazonskom području, koja traži četverostruko obraćenje: sinodalno, jer Crkva treba sve više ići zajedno, a ne podijeljena; kulturalno, jer valja znati govoriti različitim kulturama; ekološko, jer egoistično iskorištavanje okoliša vodi do uništenja čitavih naroda; te pastoralno, jer je hitan navještaj evanđelja. U temelju tih četiriju obraćenja samo je jedno obraćenje, ono na evanđelje koje je Isus. Istinsko je obraćenje staviti sebe na stranu, a u središte staviti Krista i dopustiti da Duh Sveti bude protagonist u našem životu, kaže papa Franjo.

Borba protiv zlostavljanja, unutar i izvan Crkve

Može se nazvati povijesnim susret održan u veljači u Vatikanu, kada su se crkveni poglavari sa svih kontinenata okupili kako bi razmotrili problem zlostavljanja maloljetnika u crkvenoj sredini, a učinili su to hrabro i transparentno pred cijelim svijetom. Motu proprijem ‘Vos estis lux mundi’ Papa je odredio nove postupke za prijavljivanje zlostavljanja i nasilja, te kako bi biskupi i redovnički poglavari odgovarali za svoje postupke. Osim toga, papa Franjo je ukinuo papinsku tajnu za takve slučajeve.

Reforma – strukture više misionarske, novac u službi evanđelja i siromaha

Nastavlja se rad Vijeća kardinala u svrhu reforme Rimske kurije, kako bi sve crkvene strukture bile više misionarske. Osim toga, reforma se odnosi i na područje financija, te je stoga, što se tiče Petrova novčića, Papa kazao da dobro upravljanje znači da primljeni novac ne treba staviti u ladicu nego učiniti da donese plod. Međutim, investiranje treba uvijek biti ‘moralno’, kako bi novac bio u službi evangelizacije i siromašnih.

Otkriti Riječ Božju kako bismo poznavali Isusa

Papa Franjo je ove godine, među ostalim, ustanovio Nedjelju Riječi Božje, poseban dan kako bi sve vjernike potaknuo da čitaju i razmatraju Bibliju, jer, kako je govorio sveti Jeronim, nepoznavanje Pisma, nepoznavanje je Krista. Nedjelja Riječi Božje slavit će se svake godine na 3. nedjelju kroz godinu.

Progonjeni kršćani – više ih je danas nego u prošlosti

Papa se ne umara upozoravati na protukršćanske progone. Danas ima više mučenika nego u počecima kršćanstva, ponavlja papa Franjo. Međutim, upozorava i na napade na druge religije, kao što je primjerice bio onaj izvršen 15. ožujka na džamije u Christchurchu u Novom Zelandu, s više od 50 poginulih.

Zaštita obitelji i svakog života

U Loretu je pak, 25. ožujka, Papa istaknuo da obitelj utemeljena na braku između muškarca i žene, posebno za današnji svijet poprima veliku važnost i poslanje. Osim toga, papa Franjo brani život od začeća do njegova naravnog završetka. Nemojmo graditi civilizaciju koja uklanja osobe čiji život smatramo nedostojnim da ga se živi, upozorava Papa, svaki život ima vrijednost, i to uvijek.

Međunarodna putovanja

Papa Franjo je ove, 2019. godine, bio na 7 međunarodnih putovanja, tijekom kojih je posjetio 11 zemalja na 4 kontinenta. Na putovanju u Panami, u povodu Svjetskoga dana mladeži, naviještao je evanđelje radosti; u Ujedinjenim Arapskim Emiratima je s velikim imamom Al Azhara potpisao povijesni Dokument o ljudskom bratstvu; u Maroku je istaknuo važnost ekumenskog dijaloga; tijekom pohoda Bugarskoj, Sjevernoj Makedoniji i Rumunjskoj govorio je o jedinstvu kršćana. Zaštita okoliša i pozornost prema siromašnima bili su pak u središtu putovanja u Mozambik, Madagaskar i Mauricijus; mir i promicanje pravā ženā i djece bili su glavne teme putovanja u Tajlandu, dok je putovanje u Japanu bilo usredotočeno na mir. Tada je ponovno istaknuo da nije nemoralna samo uporaba nuklearnoga oružja nego i njegovo posjedovanje.

Papa mladima na Taizèovu susretu: Mnogo se može naučiti od onih koji su ostali vjerni Kristu

Papa Franjo uputio je poruku sudionicima 42. ekumenskog novogodišnjeg susreta mladih koji počinje u subotu 28. prosinca u Wrocławu na jugozapadu Poljske. Kao i svake godine, organizira ga ekumenska zajednica iz Taizèa, a trajat će do 1. siječnja. Tema ovogodišnjega susreta, na kojem sudjeluje oko 15.000 osoba je „Uvijek na putu, nikad iskorijenjeni",.

Sveti Otac je mladima, među ostalim, poželio da zajedno otkriju u kojoj ih mjeri ukorijenjenost u vjeri poziva i priprema da idu ususret drugima i odgovore na nove izazove u našem društvu, prije svega na opasnosti koje prijete našem zajedničkom domu.

U poruci koju je potpisao Papin državni tajnik kardinal Pietro Parolin, navodi se primjer Poljske, domovine svetog Ivana Pavla II., zemlje domaćina ovogodišnjega susreta koja je ukorijenjena u vjeri, i ti su korijeni omogućili poljskom narodu da izdrži pred velikim kušnjama, kada se gubila svaka nada. Otkrit ćete da se mnogo može naučiti od onih koji su ostali vjerni Kristu pred iskušenjem da popuste najlakšem rješenju. Ti su se kršćani usudili vjerovati u drugačiju budućnost, poručio je Papa.

U zajedništvu s drugima, otkrit ćete obilje radosti koje se krije u odlascima, kada ponekad, poput Abrahama, ne znate unaprijed odredište. Budite uvijek spremni za nove odlaske i svjedočenje Evanđelja te potpuno prisutni s onima oko vas, posebice najsiromašnijima i najpotrebitijima. Ne čekajte sutra kako biste svojom energičnošću, hrabrošću i kreativnošću surađivali na preobrazbi svijeta. Vi ste Božje ‘danas’ i On želi da budete plodonosni.

Sveti Otac vas sve blagoslivlja: mlade, braću članove Zajednice iz Taizéa, obitelji i župe koje su vas primile, stoji u poruci koju je potpisao kardinal Parolin, na kraju koje Papa izražava želju da vjera Marije, koja je pohitila ususret rođakinji Elizabeti (usp. Lk 1,39), podrži kod tih mladih zanos povjerenja u njezinoga Sina.

Uz Svetoga Oca, sudionicima susreta u Wrocławu poruku je uputio i carigradski patrijarh Bartolomej koji je istaknuo da su ti mladi, poput apostola, svojim životnim izborom postali Kristovi poslanici u svijetu.

Ruski pravoslavni metropolit Hilarion Alfejev, predsjednik Odjela za vanjske odnose Moskovskoga patrijarhata, uime patrijarha Kirila poručio je da je tu riječ o svjedočenju Krista, osobito važnom u vrijeme Božića, čijem pravom značenju svijet posvećuje sve manje pažnje i kada se Kristovo ime sve više skriva iza jelki, ukrasa, sajmova i kupovine u trgovinama.

Glavni tajnik Ekumenskog vijeća Crkvi velečasni Olav Fykse Tveit istaknuo je pak da nikada nismo iskorijenjeni iz Kristove ljubavi te da su ti mladi hodočasnici prešli društvene, kulturne i vjerske granice kako bi se upoznali i dijelili duboko zajedništvo s Bogom jer Krist nije vezan ili ograničen nijednim narodom ili nacionalističkim programom.

Taizèov susret mladih u Wrocławu, gradu sa 640 000 stanovnika, organizira se treći put, nakon 1989. i 1995. godine. U organizaciji pomaže oko tisuću volontera.

Papa imenovao franjevca kapucina nadbiskupom metropolitom Santiaga

Papa Franjo imenovao je nadbiskupom metropolitom Santiaga de Chilea mons. Celestina Aós Bracu, OFM Cap., koji je dosad vršio službu apostolskog upravitelja "sede vacante et ad nutum Sanctae Sedis” iste nadbiskupije, objavio je Tiskovni ured Svete Stolice 27. prosinca.

Mons. Celestino Aós Braco, OFM Cap., rođen je u Artaizu, nadbiskupija Pamplona (Španjolska), 6. travnja 1945. Studij filozofije završio je u Zaragozi a teologije u Pamploni. Diplomirao je psihologiju na Sveučilištu u Barceloni (Španjolska).

Privremene redovničke zavjete u Redu Manje braće kapucina položio je 15. kolovoza 1964. u Sangüesi, a svečane 16. rujna 1967. u Pamploni. Zaređen je za svećenika u Pamploni 30. ožujka 1968. godine.

Kao svećenik je nakon toga obnašao sljedeće službe: u Španjolskoj je bio profesor u Lecarozu – Navarri, vikar u Tudeli, profesor u Pamploni i vikar u Zaragozi. Poslan 1983. u Čile, bio je župni vikar župe Longavi, poglavar zajednice u Los Ángelesu, župnik župe Svetog Mihaela u Viña del Maru, poglavar zajednice u Recreu, biskupski vikar za posvećeni život biskupije Valparaiso, a od 2008. godine župni vikar župe Svetog Franje Asiškog u Los Ángelesu, biskupija Santa María de Los Ángeles.

Mons. Aós Braco bio je usto i ekonom Čileanske kapucinske provincije, promicatelj pravde pri crkvenom sudu u Valparaisou, sudac pri crkvenom sudu nadbiskupije Concepción i blagajnik Čileanskog kanonističkog društva.

Za biskupa dijeceze Copiapó imenovan je 25. srpnja 2014. Za biskupa je zaređen 18. listopada iste godine. Dana 23. ožujka 2019. godine imenovan je apostolskim upraviteljem "sede vacante et ad nutum Sanctae Sedis” (u vrijeme prazne stolice i dok Sveta Stolica drukčije ne providi) nadbiskupije Santiago de Chile.

29. prosinca 2019. - Papin Angelus
29. prosinca 2019. - Papin Angelus
Župni info kutak
  • Župne obavijesti
    Župne obavijesti

    Svete mise kroz tjedan:
    u 18:30h
    Svete mise nedjeljom:
    u 08:00, 10:00 i 18:30h

    Kontakt:
    Mob: 098 671 365 ...

  • Oglasna ploča
    Oglasna ploča

    Ipred ulaza u crkvu nalazi se oglasna ploča ...

  • Sveti Antun Padovanski
    Sveti Antun Padovanski

    Sveti Antun Padovanski rođen je u Portugalu, u gradu Lisabonu oko g. 1195. Nazvan je Padovanac jer je u Padovi ostala najživlja uspomena na njegov apostolski ra ...

Sveci i blaženici Crkve u Hrvata
Korisni linkovi