Nalazite se u > Papa

3. ožujka 2019. - Papin nagovor prije molitve Anđeo Gospodnji u nedjelju

3. ožujka 2019. - Papin nagovor prije molitve Anđeo Gospodnji u nedjelju

Pozvani smo biti pouzdani i mudri vođe

Draga braćo i sestre, dobro jutro!

Današnji odlomak iz Evanđelja predstavlja kratke usporedbe kojima Isus želi pokazati svojim učenicima put kojim valja ići da bi se mudro živjelo. Pitanjem „Može li slijepac slijepca voditi?" (Lk 6, 39), On želi naglasiti da vođa ne može biti slijep, nego mora dobro vidjeti, to jest mora posjedovati mudrost da može mudro voditi, inače riskira da našteti ljudima koji se na njega oslanjaju.

Isus tako skreće pažnju onih koji imaju odgojno-obrazovne ili odgovornosti upravljanja: dušobrižnike, predstavnike vlasti, zakonodavce, učitelje i roditelje, pozivajući ih da budu svjesni svoje osjetljive uloge i da znaju razaznati pravi put kojim moraju voditi ljude.

I Isus posuđuje mudrosni izraz kako bi prikazao sebe samoga kao uzor učitelja i vođe kojeg treba slijediti: „Nije učenik nad učiteljem. Pa i tko je posve doučen, bit će samo kao njegov učitelj" (r. 40). To je poziv da slijedimo njegov primjer i njegovo učenje kako bi bili pouzdani i mudri vođe. I to je učenje posebno sadržano u Govoru na gori, koji nam unatrag tri nedjelje liturgija nudi u Evanđelju, ukazujući na stav krotkosti i milosrđa kako bismo bili iskrene, ponizne i pravedne osobe. U današnjem odlomku nalazimo i drugi znakoviti izričaj koji nas potiče da ne budemo umišljeni i licemjerni. On kaže: „Što gledaš trun u oku brata svojega, a brvna u oku svome ne opažaš?" (r. 41). Mnogo puta, kao što svi znamo, lakše je odnosno komotnije opaziti i osuđivati mane i grijehe drugih, a da nam ne polazi za rukom jednako jasno uvidjeti svoje vlastite. Mi uvijek skrivamo svoje pogreške, skrivamo ih i od sebe samih; lako je, naprotiv, uvidjeti nedostatke drugih.

U napasti smo da budemo blagi i popustljivi sa samima sobom – biti široke ruke sa samim sobom – i oštri prema drugima. Uvijek je korisno pomagati drugima mudrim savjetima, ali dok promatramo i ispravljamo nedostatke našeg bližnjeg, moramo biti svjesni toga da i mi sami imamo nedostatke.

Ako mislim da ih nemam, ne mogu osuđivati ili ispravljati druge. Svi imamo nedostatke: svi. Moramo biti svjesni toga i, prije nego što osudimo druge, moramo gledati same sebe. Tako možemo djelovati na uvjerljiv način, ponizno, svjedočeći ljubav.

Kako možemo razumjeti je li naše oko slobodno ili se u njemu prepriječio balvan? Isti Isus nam to objašnjava: „Nema dobra stabla koje bi rađalo nevaljalim plodom niti stabla nevaljala koje bi rađalo dobrim plodom. Ta svako se stablo po svom plodu poznaje. S trnja se ne beru smokve niti se s gloga grožđe trga" (rr. 43-44). Plod su djela, ali i riječi. Kvaliteta stabla se poznaje također po riječima.

Naime, tko je dobar izvlači iz svog srca i usta dobro, a tko je zao izvlači zlo, čineći ono što je najštetnije među nama, kao što je mrmljanje, naklapanje, loše govoriti o drugima. To uništava; uništava obitelj, uništava školu, uništava radno mjesto, uništava susjedstvo. Ratovi počinju od jezika.

Razmislimo malo o ovom Isusovu učenju i zapitajmo se: govorim li loše o drugima? Nastojim li uvijek ocrnjivati druge? Je li mi lakše vidjeti mane drugih nego svoje vlastite? I pokušajmo barem malo same sebe ispraviti: to će biti dobro za sve.

Zazovimo Marijinu pomoć i zagovor kako bismo slijedili Gospodina na tom putu.

3. ožujka 2019. - Papin nagovor uz Angelus

Papa Franjo: Čujmo vapaj zemlje

„Čujmo vapaj zemlje, tisuću puta ranjen ljudskom pohlepom. Dopustimo joj da ostane gostoljubivi dom, u kojem se nitko ne osjeća isključenim”, poručio je papa Franjo 3. ožujka na društvenoj mreži Twitteru.

Rijetko kad se nedjeljom okupio na Trgu sv. Petra tako veliki broj hodočasničkih skupina, posebno talijanskih krizmanika i školaraca kao danas te je Papa primijetio da ne može sve nabrojiti. Zahvalio je svima za njihovu nazočnost i potaknuo da hodaju s radošću i širokogrudnošću, svjedočeći posvuda Božju dobrotu i milosrđe.

Osvrćući se na tri prispodobe iz današnjeg Lukinog Evanđelja, Papa je istaknuo kako vodič ne može biti slijep, jer bi mogao nanijeti štetu ljudima koji su mu se povjerili. Navodeći sebe kao učitelja Isus je time želio upozoriti dušobrižnike, vlasti, zakonodavce, učitelje i roditelje da moraju biti svjesni svoje osjetljive uloge i poznati pravi put kojim moraju voditi ljude.

U drugoj prispodobi Isus potiče ljude da ne budu umišljeni ni licemjerni, da vide drugima trn u oku, a u svojem ne vide brvno. Lakše je naime vidjeti i osuditi mane i grijehe drugih i biti milosrdniji sa samim sobom, opravdavajući vlastita kriva stajališta.

Korisno je mudrim savjetima pomagati bližnjemu, ali moramo biti svjesni da i mi imamo mana, rekao je Papa te primijetio kako ćemo biti vjerodostojni ako postupamo s poniznošću, svjedočeći ljubavlju naše postupke. Naše oko naime ne može biti slobodno, ako se u njemu prepriječilo brvno.

U trećoj Isusovoj prispodobi Luka navodi kako nevaljalo stablo ne može uroditi dobrim plodovima. Svako se stablo prepoznaje po svojim plodovima, a to znači djelima i riječima, jer mu usta govore onim čega je prepuno srce. Drvo se – prema Papinim riječima – prepoznaje i po riječima.

Tko je dobar izvlači iz svog srca i usta dobro, a zli zlo, prakticirajući pogubna djela kao što su ogovaranja drugih.

Sukobi započinju jezikom. Isus nam nudi – rekao je Papa – korisno razlučivanje prije svakog izbora i djelovanja. Razlučivanje je – prema njegovim riječima – Božji dar i za taj dar treba neprestano moliti. Istodobno, ono mora zaokupljati čovjeka osobnom askezom koja pretpostavlja poniznost, strpljivost i sposobnost slušanja te nastojati razumjeti druge, zaključio je Papa svoj nedjeljni nagovor i zazvao u pomoć Majku Božju da nam pomogne slijediti Gospodina na tom putu te najavio da će danas po podne će posjetiti rimsku župu sv. Krispina.

3. ožujka 2019. - Papin nagovor prije molitve Anđeo Gospodnji u nedjelju
Župni info kutak Sveci i blaženici Crkve u Hrvata
 • BLAŽENA MARIJA OD PROPETOG ISUSA PETKOVIĆ
  BLAŽENA MARIJA OD PROPETOG ISUSA PETKOVIĆ

  U Blatu, na otoku Korčuli, 10. prosinca 1892. godine svjetlo je dana ugledala Marija Petković Kovač, kao osmo dijete oca Antuna i šesto dijete majke Marije ro ...

 • BLAŽENE DRINSKE MUČENICE
  BLAŽENE DRINSKE MUČENICE

  Za vrijeme rata, 1941., u samostanu Marijin dom na Palama živjele su poglavarica s. M. Jula Ivanišević (Hrvatica, 48 g.), s. M. Berchmana Leidenix (Austrijank ...

 • BLAŽENI ALOJZIJE STEPINAC - 10. veljače
  BLAŽENI ALOJZIJE STEPINAC - 10. veljače

  Alojzije Stepinac peto je od osmero djece u pobožnoj i radišnoj obitelji Josipa i Barbare r. Penić. Rodio se 8. svibnja 1898. u selu Brezariću u župi Krašić, če ...

Korisni linkovi