Nalazite se u > Nadbiskupija

8. rujna 2019. - Papa na Madagaskaru

8. rujna 2019. - Papa na Madagaskaru

Papa Franjo treći dan boravka na Madagaskaru, 8. rujna započeo je služenjem mise i molitvom Anđeo Gospodnji na polju Soamandrakizaj, na istom mjestu gdje se večer prije održavalo molitveno bdijenje s mladima.

"Kršćanin ne može stajati sklopljenih ruku pred siromaštvom i bijedom”, rekao je Papa Franjo u propovijedi tijekom mise na kojoj je sudjelovalo milijun ljudi i istaknuo kako valja suzbijati idolopoklonstva moći, karijere i novca. "Veliki broj muškaraca i žena, mladih i djece, trpi jer su lišeni svega. To nije u Božjem planu.”

Istaknuo je kako se ne smije koristiti religiju za opravdanje nasilja, terorizma, potlačivanja, izgnanstava pa čak i ubojstava. "Ne smije se manipulirati Evanđeljem za žalosna ograničenja. Potrebno je graditi povijest bratsva i solidarnosti, poštivajući i zemlju sa svim njezinim darovima. Osudio je sebičnost i nemoralna sredstva te primjetio kako je teško slijediti Gospodina kad se poistovjećuje Božje kraljevstvo s vlastitim interesima i čarom nekih ideologija. Kršćanska vjera nadilazi klanove i rodbinske veze. Treba pod svaku cijenu suzbijati protekcionizam, klijentelizam i korupciju.”

Tko nije u stanju vidjeti u drugome brata, suosjećati s njime i shvatiti njegovo stanje neovisno od njegovog obiteljskog, kulturnog i društvenog podrijetla ne može biti Isusov učenik.”

"Novi život što nam ga nudi Isus nije nipošto ugodan. On postaje skandalozna nepravda za one koji vjeruju da se kraljevstvo nebesko može ograničiti samo na krvne veze, na pripadnost nekoj određenoj skupini, kulturi ili klanu.” Nakon mise prije molitve Anđeo Gospodnji zaželio je mir i nadu narodu Madagaskara te molio Gospodina da mu Bog naplati i blagoslovi. Obraćajući se Mariji, čiji rođendan Crkva danas slavi, a narod Madagaskara časti kao Majku i Zaštitnicu, Papa je molio da ga uvijek prati na putu mira i nade.

Mladima Madagaskara sinoć je dao do znanja da ih Bog poziva da budu graditelji budućnosti, jer preko njih, prema njegovim riječima, ulazi u Madagaskar i u Crkvu budućnost. Preporučio je da se ne izolirauju i da ne popuste pred glasinama koje ih žele uspavati, ušutkati ili zavesti. Uz Isusa se otvaraju nova obzorja. Moraju samo  pripaziti da im se ne ugasi svjetiljka nade.

Stotinu tisuća mladih na bdjenju s Papom

Nakon molitve u katedrali na grobu blažene Viktorije Rasoamanarivo u subotu 7. rujna u Antananarivu, papa Franjo uputio se na biskupijski prostor Soamandrakizay gdje je predvodio bdjenje s mladima.

Papa Franjo mlade okupljene na bdjenju u glavnom gradu Madagaskara pozvao je na zauzimanje za bližnjega i zajedništvo. Kroz vas dolazi budućnost Madagaskara i Crkve, no pritom se nikada ne smijete izolirati ili željeti sve raditi sami jer je to najteže iskušenje, upozorio ih je Sveti Otac.

U često teškim životnim prilikama mnogi vas pokušavaju uspavati, otupjeti ili utišati. Vjera pak nudi uvijek novo obzorje no Isus pritom traži neustrašivost i spremnost uprljati si ruke, istaknuo je Papa mladima te ih upitao: Može li domovina, Može li Madagaskar računati na vas?

Bdjenje s mladima imalo je formu uobičajenu za proslave Svjetskih dana mladih, nakon pozdrava mjesnoga biskupa za mlade Fulgenca Razakarivonyja, izmjenjivala su se svjedočanstva i glazbene točke.

Na istom će mjestu Papa sutra slaviti nedjeljnu misu.

Papa madagaskarskim biskupima: Crkva treba biti blizu siromašnima

U katedrali Bezgrešnoga začeća u četvrti Renivohitra u Antananarivu papa Franjo susreo se u subotu 7. rujna s madagaskarskim biskupima.

Na ulazu u katedralu Papu su dočekali predsjednik Biskupske konferencije Madagaskara kardinal Désiré Tsarahazana, i katedralni župnik. Papa se na početku osvrnuo na temu pohoda toj otočnoj zemlji „Sijač mira i nade" koja je „upravo odjek poslanja koje im je povjereno. Sijač zna čekati, ima pouzdanja, preuzima na sebe razočaranja, ali nikada ne prestaje voljeti polje povjereno njegovoj brizi. Tako su i biskupi pozvani sijati sjeme vjere i nade na ovoj zemlji, istaknuo je Papa trideset četvorici okupljenih madagaskarskih biskupa.

Upravo se zbog toga religija ne može ograničiti samo na privatnost, bez utjecaja na društveni i nacionalni život, bez brige o institucijama građanskoga života i ne izražavajući mišljenje o događajima koji se odnose na građane. Zbog toga je zrela i neovisna suradnja između Crkve i države stalni izazov, istaknuo je Papa. Da bi pastiri bili u skladu s Božjim srcem, biskupi trebaju biti prvi koji evanđelje naviještaju siromašnima; oni su, naime, povlašteni primatelji evanđelja. Valja jasno isticati da između naše vjere i siromašnih postoji nerazdvojiva veza. Nemojmo ih nikada ostaviti same, pozvao je Sveti Otac.

Vjernost evanđelju pastire čini bliskima Božjem narodu, počevši od braće svećenika. Oni su naša najbliža braća i trebaju od nas dobiti posebnu skrb.

Svećenici u vama trebaju pronaći uvijek raspoložive očeve koji znaju ohrabriti i poduprijeti, sposobne cijeniti napore i popratiti mogući napredak. Pastir je poput golmana u nogometnoj momčadi; hvata loptu tamo gdje mu je dobace; zna se kretati, zna prihvatiti stvarnost kakva ona jest, rekao je Papa.

Istaknuo je i žurnu potrebu pratnje i razlučivanja, posebice što se tiče zvanja za posvećeni život i svećeništvo. Bitno je zajamčiti autentičnost tih zvanja, napomenuo je, te istaknuo zadovoljstvo uloženim naporima kako bi se zajamčila formacija istinskih i svetih radnika. Ta se nastojanja trebaju proširiti i na laike koji su također pozvani raditi velikodušno i odgovorno, kazao je papa Franjo te na kraju istaknuo pastoralne izazove zaštite okoliša i problem imigracije, koji zahtijevaju zajedničko razmišljanje i djelovanje.

Papa redovnicama: Poslušnost, ljubav i razvidnost

Nakon kurtoaznoga posjeta predsjedniku Andryju Rajoelinau u predsjedničkoj palači Iavoloha u Antananarivu i susreta s političarima i predstavnicima građanskoga društva u subotu 7. rujna papa Franjo predvodio je molitvu Anđeoskoga pozdravljenja u samostanu bosonogih karmelićanki.

Okupljene redovnice iz raznih kontemplativnih redova potaknuo je na ustrajne male korake ljubavi i poslušnosti te ih upozorio na opasnosti svjetovnosti i iskušenja. Na početku susreta rekao im je da će dobiti pisani govor koji im je pripremio, pa ga mogu u miru razmatrati, a „sada ću vam govoriti iz svoga srca".

„Potrebna je hrabrost vjerovati u male korake u životu i da Gospodin može i hoće iz moje malenosti učiniti velika djela", istaknuo je Papa u improviziranom nagovoru koji je bio simultano prevođen na malgaški jezik. Žene je pozvao na međusobno povjerenje i transparentnost, prenosi Vatican News. Ako vam se nešto čini pogrešno ili sumnjivo trebate o tome odmah i pravodobno govoriti, jer iskušenje može doći čak i u liku duhovnoga pratitelja, upozorio ih je Papa, dodajući da o tome trebaju izvijestiti poglavaricu „čak i ako im nije simpatična”. Dvostruka rešetka i zavjesa ispred klauzure kontemplativnih redovnica same po sebi ne mogu zaštititi ljubav i svetost u samostanu, rekao je Papa, dajući sestrama za primjer sv. Tereziju iz Lisieuxa.

Na ulicama oko samostana bosonogih karmelićanki Papu je oduševljeno pozdravljalo mnoštvo okupljenih, a na samoj molitvi u samostanskoj kapeli okupilo se oko stotinu redovnica. Samostan u Antananarivu osnovale su godine 1937. belgijske redovnice koje su 1921. iz Europe stigle na Madagaskar.

Nakon ručka u nuncijaturi uslijedio je Papin susret s biskupima mjesne Crkve u katedrali Bezgrešnoga začeća (Andohalo), nakon kojega se pomolio na grobu bl. Viktorije Rasoamanarivo. Papa će današnji program završiti bdjenjem s mladima na biskupijskom prostoru Soamandrakizay.

Mjesni mediji ističu činjenicu kako je među tisućama kršćana koji pomažu u organizaciji i realizaciji Papina posjeta Madagaskaru i 200 muslimana volontera te pozdravljaju Papino zauzimanje za međureligijski dijalog.

8. rujna 2019. - Papa na Madagaskaru
8. rujna 2019. - Papa na Madagaskaru
8. rujna 2019. - Papa na Madagaskaru
8. rujna 2019. - Papa na Madagaskaru
8. rujna 2019. - Papa na Madagaskaru
8. rujna 2019. - Papa na Madagaskaru
8. rujna 2019. - Papa na Madagaskaru
8. rujna 2019. - Papa na Madagaskaru
Župni info kutak
  • Župne obavijesti
    Župne obavijesti

    Svete mise kroz tjedan:
    u 18:30h
    Svete mise nedjeljom:
    u 08:00, 10:00 i 18:30h

    Kontakt:
    Mob: 098 671 365 ...

  • Oglasna ploča
    Oglasna ploča

    Ipred ulaza u crkvu nalazi se oglasna ploča ...

  • Sveti Antun Padovanski
    Sveti Antun Padovanski

    Sveti Antun Padovanski rođen je u Portugalu, u gradu Lisabonu oko g. 1195. Nazvan je Padovanac jer je u Padovi ostala najživlja uspomena na njegov apostolski ra ...

Sveci i blaženici Crkve u Hrvata
Korisni linkovi